czerwona porze - 2500 przepisów (strona:86/167)

KOKTAJL z OWOCÓW LATA 123

owoce z których można wyczarować niesamowite napoje. O żadnej innej porze roku koktajle nie smakują tak jak teraz. Na krzaczkach zaczerwieniły się już porzeczki i maliny, więc u mnie w szklance miks tych pysznych owoców. KOKTAJL MALINOWO-PORZECZKOWY Składniki: 1-2 banany 150 g malin 100 g czerwonej porzeczki kilka listków melisy Przygotowanie: Banany obieramy, kroimy na mniejsze

Bon appetit mon amie
Surówka z kiszonej czerwonej kapusty z porem i papryką 143

Lubicie czerwoną kapustę? a kiszoną czerwoną kapustę? Ja kupują ją zawsze u pani na ryneczku a jest zjawiskowa w smaku. Często zajadam ją po prostu samą ale tym razem wykorzystałam ją do surówki. Jest bogactwem witamin, polecam gorąco. Surówka z kiszonej kapusty z porem i papryką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Grillowany ser halloumi z warzywami 111

kolory na złote i brązowe, myślę więc, że pora choć na chwilkę wrócić wspomnieniami do ciepłego lata. Dlatego dziś zapraszam na pyszny grillowany ser halloumi z warzywami.    Grillowany ser halloumi z warzywami Czas przygotowania: 30 minut Proporcje dla 3 osób Składniki: 500 g sera halloumi 2 czerwone cebule 1 ząbek czosnku 6 połówek suszonych pomidorów

Kulinarne przygody Gatity
Aromatyczne placuszki z ziemniaków i kapusty z rozmarynem 141

Składniki: 500 gram pure z ziemniaków ćwiartka kapusty włoskiej ząbek czosnku biała część pora sól pieprz gałązka świeżego rozmarynu Przygotowanie: 1. Przygotuj z ziemniaków pure. Go gorących ziemniaków wciśnij ząbek czosnku i  drobno pokrojony por. Wystudź. 2. Pokrój bardzo drobno kapustę i ugotuj w osolonej wodzie. Wystudź(...)Zmieszaj  składniki. Dopraw solą i pieprzem oraz drobniutko pokrojonym świeżym rozmarynem. 4. Smaż na małej ilości oleju na złoto. Podawaj z buraczkami, konfiturą z czerwonej cebuli i lub z jogurtem

AZgotuj!
Ciorba de perisoare - rumuńska zupa z pupletami 217

pierwszy rzut poszła kuchnia rumuńska, z którą do tej pory właściwie nie miałam styczności. By przyzwyczaić żołądek po chorobie do normalnego jedzenia, zaczęłam od dość lekkostrawnej zupy z pulpecikami. :) 0,5kg wołowego mięsa rosołowego 2 nieduże kości wieprzowe na zupę 400g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 czerwona papryka 2 duże pomidory 1 spory ziemniak 1 opakowanie (400g

Kuchenna Kontrrewolucya
Bulgur 126

odstaw w w ciepłe miejsce . Składniki: 300 g łopatki wieprzowej 350 g wołowiny 300 - 400 ml bulionu 2-3 duże cebule 2 czerwone papryki 1 marchewka 150 ml czerwonego wytrawnego wina papryczka chili (lub pół łyżeczki mielonego chili) 4 -6 ząbków czosnku ziele angielskie, sól, pieprz    liść laurowy, majeranek(...)Mięso myjemy, i kroimy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzany olej, na duży ognień, żeby się zamknęły pory, a mięso lekko zrumieniło. Cebulę kroimy w piórka i lekko przesmażamy na tej samej patelni. Wlewamy bulion, dodajemy pokrojoną marchewkę, pokrojoną paprykę, posiekaną papryczkę chili, liść laurowy, ziele angielskie i dusimy na malutkim ogniu aż mięso będzie miękkie. W połowie duszenia dolewamy

w mojej kuchni
Szarlotka z porzeczkami 132

tylko sernik. Cóż się więc dziwić, że niezależnie od pory roku mogę go jeść na kilogramy. No dobra aż tyle to i ja nie zjem. Ale z pomocą rodziny to bardzo możliwe :) Aby urozmaicić smak tego wypieku tym razem do jabłek dodałam również sezonowe porzeczki - czarne i czerwone. Muszę przyznać - świetne połączenie! Dopóki jeszcze macie możliwość wykorzystywania świeżych

Słodkie Przyjemności
Czysty barszcz czerwony 163

Dzisiaj przepis na czysty barszczyk. Idealny do krokietów bądź pierogów. Sam też jest pyszny - na pewno lepszy od tego kupionego w sklepie.   Składniki : * pół kurczaka

Magiczne Życie Marty
Zamiast gimnastyki. Dla zmęczonych i zapracowanych smakoszy. Cebula. 170

brak czasu, a zwyczajną niechęć do gimnastyki, to zamierzam korzystać z dobrodziejstw kwercetyny mając nadzieję, że zapracowanie, zmęczenie i niejednokrotnie stres uda się pokonać np. uwielbianą przeze mnie czerwoną cebulą.   Posuwając się dalej w moim lenistwie, połączę ją z gotowym ciastem francuskim, bo i w tej kwestii nadal nie mogę się zmusić do własnoręcznego wykonania. Jedynym wysiłkiem(...)sera nie zajmie mi więcej niż 5 minut i będzie czystą przyjemnością. Czas pieczenia wystarczy w zupełności, by przygotować najprostszą sałatę  i nakryć do stołu. Zaraz potem przyjdzie pora, by delektować się naszymi ulubionymi smakami, a świadomość, że ich zjadanie zwalcza jednocześnie objawy zmęczenia z pewnością zakończy się kolejnym długim i beztroskim popołudniem na tarasie.  Uwaga

KUCHARNIA
Tatar ze śledzia 166

formie dowolnej. Sławetne powiedzenie, że „rybka lubi pływać” zawsze wiąże się z pojawieniem się na stole śledzia. Ilość kombinacji, w jakich podajemy tę rybę jest dowolna. Do tej pory moim faworytem pozostaje „śledź po góralsku”, jak wiemy śledź to ryba typowa dla górskich potoków, huehuehue. Nie wiem, czy wiecie, ale nasz swojski, bałtycki śledź jest skarłowaciałą formą śledzia atlantyckiego(...)śledzia rocznie. Dziś proponuję tatar ze śledzia, alternatywę dla śledzi w śmietanie, oleju i „po kaszubsku”. Tatar podany na ziemniaku, doprawiony olejem rydzowym. Potrzebujemy: 4 płaty matiasów 1 czerwoną cebulę 1 awokado 1 słodkie jabłko 3 ogórki kiszone cebulę dymkę ugotowane ziemniaki (ok. 5 szt.) olej rydzowy sok z połowy cytryny sól, pieprz grubo mielony mleko Śledzie moczymy

ladykitchen
Curry z baklażanem i papryką oraz pieczonymi ziemniakami 143

zmianą było zastąpienie batatami dyni piżmowej, o tej porze roku już nie dostępnej u mnie w sklepie :( Curry z bakłażanem i papryka oraz pieczonymi ziemniakami mała dynia piżmowa lub tak jak w moim przypadku 1 średniej wielkości batat bakłażan 6 szalotek 1 kg ziemniaków do pieczenia 2 czerwone papryki 3 łyżki czerwonej pasty curry

Dzieje kuchennej Wiewióry
Sałatka bezludna wyspa 374

 A może zabierzecie swoich gości na bezludną wyspę?:) Kilka prostych składników, odrobina cierpliwości i mamy sałatkę, która będzie przyciągać uwagę ;) Któż nie marzy teraz o

Czerwona Porzeczka
Przepiórki duszone w warzywach z nutą słodyczy ananasa 144

lubię smakować coś nowego ( próbuję z ciekawością ). Do tej pory nie było mi dane smakować przepiórek. Nadarzyła się okazja w czasie wizyty u córki w Łodzi. Kupiłam je w Makro i dodatkowo trafiłam na promocję. Małe ptaszki, jak mini kurczaczki. Ciekawiło mnie jaki gatunek ma mięso. Nie jest czerwone ( jak u gołębia ) i też nie białe

Smaki Ewy
Popękane ciasteczka cytrynowe 142

 Popękane ciasteczka to jedne z moich ulubionych małych słodkości ;) Są proste do zrobienia, nie wymagają skomplikowanych zabiegów cukierniczych, a swój wspaniały wygląd zawdzięczają różnicy temperatur

Czerwona Porzeczka
Miodowe śledzie z rodzynkami z whisky i cynamonem 158

znaleźć czas na gotowanie i bloga. Od tej pory mam nadzieję, że nie będę Was już więcej kulinarnie zaniedbywać :)  Oto propozycja na słodkie śledzie. Jeśli nie lubisz rodzynek, na pewno przekona Cię whisky, w którym były moczone ;) Składniki: 500 g solonych filetów śledziowych (2 tacki matjasów) 1 czerwona cebula 1,5 łyżeczki cynamonu 3 łyżki miodu albo

Bon Appetit Małgorzaty
Sałatka ze szpinaku 194

mogą gościć na naszych stołach praktycznie o każdej porze roku, świetnie smakują, świetnie wyglądają na stole, a walorów odżywczych!.... cała gama, korzystajmy z tego bogactwa i zjadajmy się.... Składniki: 3-4 garście świeżego szpinaku 100 gram boczku wędzonego  parzonego 0,5 opakowania sera feta 0,5 papryki czerwonej 2 jajka ugotowane na twardo 1 ząbek czosnku

kgwjanczewo
Żeberka z ananasem po chińsku 157

Gotowe :) Ja to podałem z ryżem i taką szybką sałatką: czerwona i zielona papryka pokrojona w kosteczkę wymieszana z kukurydzą z puszki. Rewelacja! :) --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie

Marder&Marder Manufacture
Selerowe gratin z czerwonymi buraczkami - zimowa zapiekanka 206

Inspirowamny kuchnia francuską - prawdziwy przysmak,z prostych,wręcz banalnych składników.Świetny jako samodzielne danie,może stanowić przystawkę lub świetną przekąskę.Klasyk kuchni francuskiej gratin - proste,sycące

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Leczo czyli warzywa z wolnowaru 230

jakiś czas sprawdzam jak dania, które do tej pory robiłam tradycyjnie, udadzą się w wolnowarze. Paprykowo cebulowe leczo było kolejnym zrobionym daniem. Wolnowar sprawdził się świetnie. Danie jest bardzo aromatyczne, a jednocześnie warzywa zachowują swój kształt.  Polecam!składniki700 g papryki, mieszanej1 cukinia'3 pomidory2 czerwone cebule4 białe cebule5 dużych ząbków czosnku100 g chorizo1 łyżeczka papryki

Stare Gary
Sałatka z porem, serem, kukurydzą i jajkami 1160

posolić i popieprzyć.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Posłodzenie porów spowoduje, że nie będą takie ostre w smaku. Dzięki temu zabiegowi nie trzeba ich parzyć czy solić.Sałatka nie wymaga przyprawiania, ale (jeśli ktoś lubi) można ją posolić i popieprzyć.Sałatkę można wzbogacić np. o groszek konserwowy czy czerwoną fasolę konserwową.Majonez i/lub śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym

Gospodyni Miejska
Tortilla wegetariańska 192

mnie hiszpańska tortilla to danie idealne na każdą porę dnia, śniadanie, obiad czy kolacja zawsze smakuje równie dobrze...Dziś wegetariańska wariacja Tortilli... Składniki: 4 porcje 3/4 cukinii 250 gram pieczarek 2 łyżki masła 1 łyżka przyprawy typu Warzywko 500 gram ziemniaków papryka zielona po 2 łyżki fasoli czerwonej, kukurydzy, groszku konserwowanego 5 jajek  szklanka śmietany sól,pieprz

NaKońcuJęzyka
Sałatka alpejska 601

jadłam ją u mamy i od tej pory często ją robię:) Bardzo lubię wędzonego kurczaka a w połączeniu z warzywami i słodkim ananasem smakuje fantastycznie. Ma jeszcze jeden, bardzo ważny atut - można ją przygotować w 15 minut! Składniki: 1 wędzona pierś z kurczaka,puszka kukurydzy,puszka czerwonej fasoli,słoik konserwowego potartego selera,puszka ananasów,4 łyżki majonezu

Z miłości do słodkości

Proponowane wyszukiwania