Moja babcia, jak ktoś nie chciał jeść warzywa, mówiła, że jarzyny mają zęby i kolą w podniebienie spożywającego. Do tej pory prześladuje mnie widok zębatej marchwi ponuro rechoczącej w okolicach podniebienia. Podobno do smaku warzyw trzeba dorosnąć lub zwalczyć w sobie wstręt. Ja się nie znam, ja nigdy problemu z nimi nie miałam, no może poza okresem przedszkolnym, kiedy(...)momentu „półtwardo” i przelewam go zimną wodą, przerywając proces gotowania. Do sałatki potrzebujemy: 2 szklanki ugotowanego i obranego bobu 4 buraki upieczone bądź ugotowane 1 kalarepę kilka rzodkiewek 1 czerwoną cebulę 1 avocado 1 pomidor pół pęczka drobno pokrojonej dymki dowolny kawałek prawdziwej fety lub innego sera (biały też będzie pasował) pestki z dyni lub słonecznika. Na sos: pęczek
ladykitchenPieczona papryka faszerowana kaszą pęczak, pomidorami i tofu. Do tego mleczko kokosowe i curry, pycha. Składniki : 1 duża papryka czerwona 1 szklanka ugotowanej kaszy pęczak
Pora na pora i pomidorapewnością przyczyniły się do tego mięsne składniki niewiadomego pochodzenia. Uważam, że warto je zastąpić zdrowszymi, roślinnymi odpowiednikami. Ten pasztet składa się z tanich i łatwo dostępnych o każdej porze roku wartościowych produktów. Muszę przyznać, że pasztet w wersji roślinnej ma zdecydowanie inny wymiar niż ten mięsny i jak dla mnie smakuje zdecydowanie lepiej. A to dzięki dodatkowi odpowiednich przypraw(...)zabawne, ale zawsze piekę dwie formy roślinnego pasztetu: jeden dla nas, drugi dla naszego psa, który po prostu go uwielbia i najwyraźniej nie odróżnia go od mięsa. Składniki: ½ szkl. czerwonej fasoli ½ szkl. ciecierzycy 1 duża cebula 2 małe marchewki ½ średniego selera 4 ząbki czosnku 350 g pieczarek 4 suszone podgrzybki Kilka suszonych śliwek ½ -1 szkl. płatków owsianych 1 łyżka
Roślinna - blog wegańskiswojej kuchni szczególnie zimow ą por ą . Sałatka jest doskonała na przystawkę z dodatkiem czosnkowo - maślanej bagietki. Smacznego :-) Składniki: sałata lodowa 3/4 główki, pomidor 1,5 szt, ogórek pół szt, ser feta 15 dag, oliwki czarne pół małego słoika, cebula czerwona pół szt, papryka czerwona pół
kulinarne odsłony patisałatka warstwowa. W salaterce układamy: - odcedzoną kukurydzę - pokrojonego i sparzonego dużego pora - sos czosnkowy - odcedzone z soku wiórki buraczków (średni słoik) - ugotowane, obrane i starte na grubych oczkach jajka (5 sztuk) - keczup - kilka ogórków kiszonych, pokrojonych w kostkę i odciśniętych z nadmiaru płynu - odcedzoną i przepłukaną czerwoną fasolę - sos czosnkowy - posiekany szczypior
Czerwień i błękitekspatów) koktajl w Arabii Saudyjskiej. Przygotowywaliśmy go praktycznie o każdej porze roku - latem, gdy temperatury często przekraczały + 50 stopni i zimą, gdy termometr wskazywał wieczorami zaledwie + 12 stopni Celsjusza. Składniki 1 litr soku jabłkowego 100% 2 szklanki wody gazowanej 2 pęczki świeżej mięty 3 twarde czerwone jabłka 2 pomarańcze lód w kostkach Przygotowanie Pomarańcze sparzyć wrzątkiem
Kulinaria - potrawy z różnych stron światazdjęciu podczas przygotowań wytrawnej sałatki owocowej z mango ; wycinam tam cząstki czerwonego grejpfruta). Przełożyć cząstki pomarańczy do salaterki i wycisnąć do niej sok z resztek owocu. Upieczone buraki pokroić na mniejsze cząstki, przełożyć do pomarańczy i dodać miód (jeśli jest skrystalizowany, jak to bywa o tej porze roku, to właśnie na gorących burakach się rozpuści). Ser pokroić w kostkę
Weekendy w domu i ogrodzieryby, suszonych pomidorów i pora. Przepis pochodzi z książki „Ryby są super” którą Lidl Polska wydał dla swoich klientów na święta. Przepis autorstwa Doroty Wellman, który bardzo przypadł mi do gustu. Ja do farszu dodałam dodatkowo startą marchewkę oraz czerwoną paprykę. Bułeczki wyszły baardzo pyszne i wszystkim
Marta Gotujeczarny pieprz sól majeranek zioła prowansalskie słodka i ostra czerwona papryka łyżka masła olej Kurczaka umyłam. W miseczce wymieszałam: zioła,majeranek,przyprawy i starte 4 ząbki czosnku. Wlałam olej i wymieszałam. Natarłam mieszanką kurczaka. Odstawiłam go aby przesiąkł przyprawami. Najlepiej na noc do lodówki. Pora na przygotowanie farszu. Wątróbkę umyłam i oczyściłam. Zmiksowałam
potrawyregionalnewagi! wystarczy zamieszać łyżką i gotowe! Na blogu wychwalałam do tej pory następujące wersje ciasta jogurtowego, z użyciem jogurtów leśnego i naturalnego: Ciasto jogurtowo-gruszkowe z kubeczka Ciasto jogurtowe z czarną porzeczką Ciasto jogurtowe z owocami letnimi Tym razem czas na połączenie jogurtu brzoskwiniowego i czerwonej porzeczki! Składniki na małą, prostokątna blachę 24x24cm przy użyciu kubeczka jogurtu wielkości
Grunt to przepis!łyżki cukru 1 łyżka sake (opcjonalnie innego mocnego alkoholu np. whisky) sól do smaku Przygotowanie: Okonomiyaki Pokroić cienko kapustę oraz por. W misce zmieszać wodę, mąkę oraz jajka na gładką masę, dodać kapustę i por, wszystko razem dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać około łyżki oliwy. Położyć najpierw składniki farszu ( jeśli będzie to boczek, czekamy aż zrobi się z niego(...)środku wilgotny. Podawać Okonomiyaki posmarowane sosem i przyozdobione majonezem oraz świeżym porem Sos Okonomiyaki : Zmieszać wszystkie składniki do jednolitej konsystencji. Polewać nim placek, po czym nakładać majonez. Smacznego :) Itadakimasu :) Przykłady różnych Okonomiyaki zrobionych i zjedzonych przez nas. Robiliśmy je z różnymi rodzajami kapust: surową białą, surową czerwoną, pekińską, nawet ugotowaliśmy białą i czerwoną razem jako
KreatywnePinyjest pyszne danie o każdej porze roku. Pachnące sosem słodko-kwaśnym . (zaadaptowany z NY Times ) Składniki 3 łyżki oliwy z oliwek 1 średnie cebule, obrana i pokrojona w cienkie plasterki 1 łyżka nasion kolendry 2 papryki (mix żółty i czerwony), pokroić w cienkie plasterki 2 ząbki czosnku, rozgniecione 2 liście laurowe 2 pomidory, posiekane lub mała puszka
w mojej kuchniśrodku zimy . przepis na trzy - cztery porcje 1 kg buraków czerwonych 1 litr wołowego wywaru w wersji wege można dodać wodę lub wywar warzywny 3 jabłka bez gniazd - pokrojone na cztery garść suszonych śliwek garść suszonych grzybów 2 marchewki 1 korzeń pietruszki kawałek selera kawałek pora 2 cebule pęk świeżego kopru 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka ziela angielskiego
na gaziemięsa mielonego wołowego- 600 g mięsa mielonego wieprzowego- 2 szklanki wina czerwonego półwytrawnego lub wytrawnego- 200 g koncentraty pomidorowego- 1 litr sosu pomidorowego lub 3 puszki pomidorów, całe pomidory też się nadają- pół litra wywaru mięsnego lub wody- 1 średnia marchewka, pietruszka i kawałek selera i pora- duża cebula- olej do smażenia- przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn, czosnekWarzywa myjemy
Pasje Jolki(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: 1000 g żeberek wieprzowych (pojedynczych kostek) składniki na marynatę: 125 ml przecieru pomidorowego 1 – 2 łyżeczki tabasco 2 – 3 ząbki
Domowy Smak Jedzenia