grzybów mun - 1/2 opakowania mrożonej chińskiej mieszanki warzyw (marchew, cebula, kiełki fasoli Mung, pędy bambusa, por, grzyby Mun, papryka) -1 łyżeczka przyprawy chińskiej: sól, kurkuma, pasternak, pieprz czarny, cukier, papryka, koper, kolendra, szałwia, tymianek, bazylia, estragon, glutaminian (u mnie od Skworcu) - mielona słodką czerwona papryka - mielone chilli - sól, pieprz ziarnisty czarny - makaron instant dodatki: - olej rzepakowy do smażenia
Kuchnia co dniaZupy, niezależnie od pory roku, to moja słabość... nawet latem uwielbiam gorące zupy. Do lata pogodowo nam daleko, dlatego tym bardziej zapraszam dzisiaj na zupę ;-) 50 dag bobu (u mnie rozmrożony) czerwona cebula 2 ząbki czosnku 2 ziemniaki 3/4 litra bulionu drobiowego mięta oliwa sól, pieprz Cebulę pokroić, czosnek przecisnąć przez praskę. Podsmażyć na rozgrzanej oliwie. Dodać
Humanistka w kuchnipieczarek pokrojonych w paski 2-papryki słodkie 2-słoiki sosu meksykańskiego 2-puszki fasoli czerwonej wegeta pieprz papryka ostra liście laurowe ziele angielskie majeranek 1-marchewka pokrojona w kostkę 1-pietruszka pokrojona w kostkę 0,5-selera pokrojonego w kostkę 0,5 pora pokrojonego w piórka 1-łyżka masła 1-cebula pokrojona w kostkę sól 0,5 szkl
Kuchnia Danusipotrawki. Chce wykorzystywać jesienne owoce i warzywa. Gotować coś, co będzie miało kolory trzeciej pory roku - mojej ulubionej. Ta potrawka świetnie się w to wpisuje. Inspiracja: Biblioteczka Poradnika Domowego: Obiad w pół godziny, s. 11.Składniki: 1 filet z kurczaka żółta i czerwona papryka pół kapusty pekińskiej 20 dag pieczarek szklanka bulionu duża cebula 3 ząbki czosnku łyżka
Pasja SmakuDziś mam dla Was pomysł na lunchboxa na ciepło, będzie idealny, jeśli macie możliwość podgrzać go, chociażby w mikrofali. Moje ulubione słodko-słone połączenie smaków
Czerwona PorzeczkaZraziki z łopatki, faszerowane boczkiem i jabłkiem Łopatka , to bardzo wdzięczny i smakowity kawałek mięsa , a że nadeszła pora soczystych jabłek ..czemu , by nie zrobić
Ogrodnik w podróżyskładniki: 3 łyżeczki ciemnego kakao, niesłodzonego 250 ml mleka ok. 65 ml czerwonego wina 3-4 łyżeczki cukru 1 szczypta soli wykonanie: Wszystkie składniki oprócz wina
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 200 g mięsa rosołowego 200 g ugotowanej kaszy jaglanej 20 g cebuli białej 1 jajo 1 czerwona papryka 1 pęczek zielonej cebulki 1 łyżeczka
Domowy Smak Jedzeniaszparagi albo pomidorki koktajlowe - właściwie ten przepis można dostosować do każdej pory roku. Tortille z tuńczykiem to prosta i szybka do zrobienia potrawa, nie trzeba niczego przygotowywać wcześniej. Jest ostro i świeżo...wspaniale. Polecam! SKŁADNIKI: 1 cebula 1 papryczka chilli czerwona 1 ząbek czosnku odrobina cukru i soli 2 łyżki oliwy z oliwek 3/4 szklanki tuńczyka
Moja Książka Kucharskasmażonych/grillowanych mięs lub ryby, wcale nie musi być nudny. Proponuję przepis na "czerwony ryż". Przepis znam od wielu lat i nadal chętnie po niego sięgam. Łatwy, szybki dodatek do obiadu. SKŁADNIKI:(2 porcje) Woreczek ryżu (u mnie Basmati) Ok. 6 cm pora (biała część) Mały ząbek czosnku 100 ml passaty pomidorowej/ew 2 łyżeczki koncentratu Sól Pieprz
Kopystką po garachfeta, pomidory i papryka skropione cytryną i oliwą. Taką sałatkę lubię o każdej porze roku;) Sałatkę podaje się z grzanką lub bagietką. Składniki na 1 talerz: 2 plastry sera feta garść pomidorków koktajlowych 1/2 ogórka szklarniowego 1 mała zielona papryka kilka plastrów czerwonej cebuli 1/2 łyżeczki suszonego oregano sól i pieprz do smaku sok z cytryny
Codziennik Kuchennypodzielę się swoim smakiem pomidorowego kremu ze świeżych i najpyszniejszych o tej porze roku pomidorów :) Jest bardzo aromatyczny, nie nazbyt gęsty i podany z chrupiącymi dodatkami, co dodaje mu uroku i ciekawości. Bazylia i czosnek to jedne z najlepszych kumpli tych czerwonych, południowo- amerykańskich warzyw lub owoców, jeśli ktoś woli posługiwać się klasyfikacjami botanicznymi ;) Mnustwo likopenu, odpowiedzialnego
Kuchnia w Słońcu Skąpanadomu zrobiły np. placki z kukurydzy . Ich przygotowanie zajmuje tylko pół godziny. Do tej pory na słodko robiłam tylko placki z bananami . Teraz przyszedł czas na coś bardziej wyraźnego w smaku, na coś kwaśnego. Placki wyszły przepyszne, mięciutkie i delikatne. Składniki: 25 dag czerwonej porzeczki ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki mąki ziemniaczanej szklanka maślanki 2 jajka cukier łyżeczka proszku
Pobite gary Barbarycebulki szalotki 3 ząbki czosnku 1 papryka czerwona 1 papryka zielona sól i pieprz 2 cm świeżo startego imbiru pęczek kolendry 1 łyżeczka oleju kokosowego ewentualnie masła 2 łyżeczki pasty chilli sok z pół limonki 1 por 125 ml mleczka kokosowego 2 l bulionu rybnego Ciekawe(...)łyżeczkę pasty chilli, sok z limonki i połowę posiekanej kolendry mieszamy ze sobą aby wszystko przeszło smakiem. W garnku rozgrzewamy olej kokosowy. Dodajemy pokrojone w półplasterki cebulę, pora, papryki i wszystko dusimy pod przykryciem z 10 min, a następnie oddajemy posiekany czosnek i dusimy jeszcze z 5 min. Następnie zalewamy wszystko bulionem i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy
Niezły Młynekodrobiną ketchupu. Ale na zimno też smaczne a do tego czerwony barszcz - pycha! Składniki; ciasto; 35 dag mąki 1 łyzeczka cukru, 1 łyzeczka soli torebka drożdży instant 50 g masła roztopionego 250 ml. mleka ( nie gorącego) farsz; 1 duzy por poł małego selera 2 ząbki czosnku 2 łyzki oliwy sól i pieprz(...)podczas wyrabiania podsypywac maką. Nastepnie podzielić je na 12 kulek, przykryć sciereczką i pozostawić do wyrosniecia na stolnicy około 30 min. W tym czasie należy zrobić farsz. Pora obrać z wierzchnich lisci, umyc a następnie pokroić w półplasterki, seler obrac i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Na patelni rozgrzać oliwe i wrzucić na nią warzywa
Radość kipiąca uśmiechem.