czerwona kapusta - 4742 przepisów (strona:221/317)

Shoarma z kurczaka 346

To danie na pewno znacie z niejednej restauracji. Nie znam chyba osoby, która by nie zachwycała się tym daniem. Tak! To Shoarma z kurczaka, którą spokojnie

Kulinarne Przeboje
Surówka z białej kapusty ze śmietaną 270

świeżej kapusty (użyłam pół główki małej kapusty) 1 większa marchew 1 jabłko 2 łyżki gęstej śmietany 12% sól i pieprz   Kapustę możesz poszatkować nożem, ale najwygodniej zetrzeć na tarce o dużych oczkach (kiedyś kapustę kroiłam ręcznie, a teraz używam malaksera, polecam również elektryczną szatkownicę) . Marchew oraz jabłko obierz, opłucz i zetrzyj na dużych oczkach. Dodaj do kapusty razem(...)śmietaną. Przypraw dla smaku – całość dobrze wymieszaj. Jeśli kapustę szatkujesz ręcznie, posól ją, ściśnij kilka razy dłonią i odstaw na 15 minut, by puściła sok. Dzięki temu surówka będzie soczysta. Do surówki można dodać również… posiekaną białą lub czerwoną cebulę, pora, posiekaną natkę pietruszki, koperek.     (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Surówkę polecam do… Klopsa (pieczeni rzymskiej

Kulinarne S.O.S.
Surówka z białej kapusty ze śmietaną 270

świeżej kapusty (użyłam pół główki małej kapusty) 1 większa marchew 1 jabłko 2 łyżki gęstej śmietany 12% sól i pieprz   Kapustę możesz poszatkować nożem, ale najwygodniej zetrzeć na tarce o dużych oczkach (kiedyś kapustę kroiłam ręcznie, a teraz używam malaksera, polecam również elektryczną szatkownicę) . Marchew oraz jabłko obierz, opłucz i zetrzyj na dużych oczkach. Dodaj do kapusty razem(...)śmietaną. Przypraw dla smaku – całość dobrze wymieszaj. Jeśli kapustę szatkujesz ręcznie, posól ją, ściśnij kilka razy dłonią i odstaw na 15 minut, by puściła sok. Dzięki temu surówka będzie soczysta. Do surówki można dodać również… posiekaną białą lub czerwoną cebulę, pora, posiekaną natkę pietruszki, koperek.     (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Surówkę polecam do… Klopsa (pieczeni rzymskiej

Kulinarny S.O.S.
Djuvec ryż. Ryż z groszkiem 184

marchewkę. Wodę można zastąpić sokiem pomidorowym, dzięki czemu potrawa stanie się aromatyczna i bardziej czerwona. Aby ryż wyglądał bardziej atrakcyjnie na talerzu, można serwować go za pomocą nabieraczki do lodów tworząc zgrabne ryżowe kulki. Djuvec ryż doskonale smakuje z Cevapcici i np. surówką z kapusty. The post Djuvec ryż. Ryż z groszkiem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Karczek duszony z selerem naciowym 409

smaczny obiad.  Ja podałam z  kluskami śląskimi i surówką  z kapusty kiszonej. Składniki: 1 kg karczku 1 paczka selera naciowego 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 liście laurowe 4 ziarenek ziela angielskiego olej do smażenia 1 łyżka mąki pszennej słodka czerwona papryka majeranek sól, pieprz Wykonane: Mięso umyć, osuszyć i pokroić w 1,5 cm plastry

magiczna kuchnia Kasi
Panierowane roladki rybne z ryżem 226

Rybę w panierce lubi cała rodzinka, tradycyjna ryba z gotowanymi ziemniakami i surówką z kapusty. Często przyrządzam risotto do ryby . To również fajna opcja, która zastąpi ziemniaki. Panierowane roladki rybne Składniki: na 4 porcje 600 g filetów z gładzicy lub innej płaskiej ryby 1 czerwone chili sok z cytryny sól i pieprz do smaku 1 jajko tarta bułka

codojedzenia
Gołąbki z kapusty włoskiej z mięsem, kaszą gryczaną i sardynkami 275

mieszając. Gotujemy całość do zgęstnienia. SKŁADNIKI na 16 małych gołąbków 1 duża główka włoskiej kapusty 250g mielonej łopatki wieprzowej 250g mielonej wołowiny 200g kaszy gryczanej niepalonej 50-100g sardynek (waga samych ryb, bez puszki i odcieku) 1 jajko M lub L 2 średnie czerwone cebule 2 duże ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonego pieprzu 1 łyżeczka soli albo

Karo in the Kitchen
Krokiety z kapustą i czerwony barszczyk 258

pieczarki posiekać. Rozgrzać masło i zeszklic cebulę, dodać pieczarki, usmażyć. Przełożyc do farszu z kapusty, wymieszać. W razie konieczności doprawić solą i pieprzem. Na naleśniki nakładamy łyżkę farszu i zwijamy krokiety. Następnie panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy z czerwonym barszczykiem. Barszczyk czerwony: W dużym garnku zagotować 1,5l wody, dodać obrane i pokrojone

Smakołyki Asi
Bigos z dziczyzny 175

grzybami i śliwkami. Osobno gotujemy kiszoną kapustę z dodatkiem smalcu i kminkiem. Obie kapusty łączymy dodając uduszone mięso z boczkiem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zostawiamy ugotowany bigos na noc. Rano jeszcze raz dusimy przez 0,5 godz.  Na koniec dodajemy szklankę czerwonego wytrawnego wina i jeszcze dusimy przez

Z notatnika
Gołąbki z ziemniakami i twarogiem – mocno pachnące wędzonką 288

zamiast jogurtu – polać je skwarkami i chrupiącym boczkiem. SKŁADNIKI na 15 sztuk 1 kapusta młoda o wadze 800-1000g 800g dobrych, starych mącznych ziemniaków, typu C 500-600g twarogu półtłustego, lekko kwaskowego 250-300g cebuli (mogą być różne – biała, żółta, czerwona) 50-60g wędzonego boczku 60-80g wędzonej słoniny 2 serki typu ‘oscypek

Karo in the Kitchen
Krokiety mięsne z kapustą i grzybami 166

grzyby, zmielone mięso i chwilę dusimy pod przykryciem. Zawartość patelni mieszamy z ugotowaną kapustą i doprawiamy solą i pieprzem. Farsz rozprowadzamy na przygotowanych naleśnikach i zwijamy. Każdy krokiet obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej i smażymy na oleju. Krokiety najlepiej smakują z czerwonym barszczem. Życzę smacznego

Kulinarne życie
Paszteciki do barszczyku 169

nowe fajne przepisy obiadowe ;) Tutaj inspirowałam się przepisem Małgoś na paszteciki do barszczyku czerwonego. Oczywiście, po pierwsze, okazało się, że nie mam tych samych produktów, których używała koleżanka, a po drugie nie byłabym sobą gdybym czegoś nie zmieniła :) Obecnie jestem w trakcie kiszenia kapusty, aby niedługo zrobić bezmięsną wersję, ale teraz zapraszam po przepis na pyszne, mięsne paszteciki, idealne

Marder&Marder Manufacture
Surówka z papryki 289

warzyw, to nic innego, jak surówka. Do najpopularniejszych należą (chyba) surówki z marchewki, kapusty, czy pora. Każdy ma swoją ulubioną, a już do tego gatunku, u mnie, pretenduje surówka z papryki. Bardzo skromna w dodatkach, ale bardzo bogata w smaku.   Składniki: - 2 jędrne czerwone papryki -1 nieduża cebula - mały kawałek młodego pora - 1-2 łyżki soku z cytryny

mojewypiekiinietylko
Duszona golonka 221

SKŁADNIKI: 1 golonka (nie wiem ile ważyła moja bo dostałam od rodziców :)) 500 g kapusty kiszonej 2 łyżki oleju 250 ml wody 8 ząbków czosnku 1/2 pęczka natki pietruszki garść przypraw (liście laurowe, ziele angielskie, owoc jałowca, połamany cynamon, goździki, suszone płatki czosnku, kolorowy pieprz, suszone papryczki chilli) świeżo mielona sól himalajska z przyprawami (sama komponuje od kiedy skończyła się(...)duża cebula czerwona PRZYGOTOWANIE: Golonkę obmyć i jeśli trzeba to oczyścić z włosków. Ponacinać dość głęboko aby przebić się przez skórę. Natrzeć i zalać dokładnie mięso marynatą (olej, woda i przyprawy oraz musztarda). Odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Zamarynowaną golonkę przekładamy wraz z marynatą do misy multicookera w której dno zostało wyłożone kapustą i pozostałymi warzywami

ClauditteMissCooking
Aromatyczna i rozgrzewająca zupa z soczewicy 256

Zima to czas kiedy wracając po całym dniu pracy do domu mamy ochotę zjeść coś ciepłego, co nas ogrzeje i da uczucie sytości. Taka właśnie jest

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Aromatyczna i rozgrzewająca zupa z soczewicy 219

Zima to czas kiedy wracając po całym dniu pracy do domu mamy ochotę zjeść coś ciepłego, co nas ogrzeje i da uczucie sytości. Taka właśnie jest

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Co to jest blanszowanie? 107

Blanszowanie to metoda obróbki termicznej, polegająca na krótkotrwałym zanurzeniu produktów we wrzątku, po czym następuje ich szybkie schłodzenie w zimnej wodzie (najczęściej stosuje się wodę z

Via Gusto
Wątróbka z jabłkami, cebulką i czerwonym winem - bezglutenowa 178

miłośnika wątróbki:-) Szybka w wykonaniu. Idealnie smakuje z tłuczonymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. Składniki: 500 g wątróbki - może być drobiowa lub wieprzowa 1 duża cebula 1 duże jabłko - doskonale sprawdza się Champion 2 łyżki smalcu - oczywiście olej też może być 100-150 ml czerwonego wina wytrawnego sól, pieprz Wątróbkę oczyścić, opłukać z nadmiaru krwi i pokroić na równe

Ze smakiem bez glutenu
Zakwas na barszcz 326

również do barszczu. Całość posypujemy odrobiną cukru i zalewamy wodą. Ja dodaję kilka łyżek czerwonego octu winnego. Przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce. Po ok. 5 dniach zakwas gotowy. Możemy wykorzystać go od razu, lub przechowywać w lodówce. Można dodać trochę wody z kiszonej kapusty lub ogórków. Dzięki temu zakwas powstanie nam szybciej. Pamiętajcie, że buraki muszą być przykryte

MarcinChef
GOŁĄBKI W SOSIE 210

gołąbki na oleju, aż będą rumiane - tu tkwi sekret doskonałego smaku - dzięki przysmażeniu kapusta wydobywa doskonały smak - sekret, który nie zdradzi Wam żaden kucharz. Gotowe gołąbki podajemy na poduszeczce z sosu pomidorowego. Smacznego! Sos pomidorowy Składniki: 1 puszka pomidorów lub 4 pomidory 1 mała czerwona cebula 3 ząbki czosnku tymianek, bazylia, oregano sól, pieprz chilli w proszku ocet jabłkowy

w mojej kuchni

Proponowane wyszukiwania