czerwona kapusta - 4742 przepisów (strona:229/317)

Pieczone gęsie udka 169

można wykorzystać go do smażenia, do zupy albo innych potraw. Pieczone gęsie udka podałam z modrą kapustą i kluskami śląskimi, polanymi sosem pieczeniowym. Pyszne - to mało powiedziane;) Polecam też przepisy na dodatki do pieczonych udek gęsi: Kluski śląskie Kopytka Kopytka pietruszkowe Modra kapusta Kapusta z grzybami Pieczone gęsie udka z jabłkami  Pieczone gęsie udka Składniki (na 4 porcje(...)100ml białego wytrawnego wina 1 gałązka rozmarynu (ok 10cm) przyprawy: 2 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka soli pieprz czarny 0,5 łyżeczki nasion kolendry 0,5 łyżeczki czerwonej papryki 1 łyżeczka tymianku Czosnek obrać i przepuścić przez praskę. Kolendrę utłuc w moździerzu. Wszystkie przyprawy wymieszać. Udka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć przyprawami, ułożyć w misce

Obiad gotowy
Dieta na zdrowe jelita 140

Zdrowie powstaje w jelitach. Korzystne i niekorzystne zmiany we florze bakteryjnej są spowodowane dietą. Sama dieta oczywiście nie wystarczy, bo jest jeszcze styl życia, czyli poziom

Ugotowane pozamiatane
Fuczki - placki z kiszoną kapustą 140

Danie regionalne. Bieszczady. Kuchnia łemkowska.  Składniki:     300 g kiszonej kapusty   200 g mąki   1 i 1/2 szklanki mleka   sól   pieprz   1 łyżeczka cząbru 1 cebula  1 jajko   Przygotowanie: Kapustę odcisnąłem z nadmiaru wody, posiekałem ją nożem na drobniejsze kawałki, aby nitki nie były bardzo długie. Do misy wrzuciłem składniki(...)Dokładnie wymieszałem na gładką masę. Dodałem przyprawy oraz kapustę i ponownie dokładnie wymieszałem. Na patelni rozgrzałem tłuszcz. Nakładałem łyżką porcje ciasta, lekko spłaszczyłem, by nadać mu okrągły kształt. Fuczki smażyłem po 3-4 minuty z każdej strony, aż były rumiane. Wyjąłem, odłożyłem na ręcznik papierowy, aby zgubić nadmiar tłuszczu. Podałem z czerwonym barszczem. Można ze śmietaną, sosem czosnkowym

R'n'G Kitchen
Chrupiące kawałki kurczaka 216

sosie śmietanowym Prosty bigos z kiszonej kapusty z kiełbasą i suszonymi grzybami Ziemniaki z piekarnika     Składniki: około 470 g filetów z kurczaka lub polędwiczek 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1/3 łyżeczki chili (w wersji łagodnej pominąć lub zastąpić ostrą czerwoną papryką) Składniki na ciasto: 2 małe jajka

Słodkie okruszki
Bakłażan nadziewany kaszą jaglaną 211

listki bazylii,  pokrojoną w malutką kosteczkę czerwoną cebulę i czosnek oraz miąższ z bakłażanów. Wszystko dobrze mieszamy, doprawiamy wedle uznania solą i pieprzem. Nakładamy farsz do skórek, na górze układamy plasterki pomidorków i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Pieczemy 20 minut. Podajemy z ulubioną surówką lub z kapustą kiszoną skropioną olejem tłoczonym na zimno

Szkrab Je Sam
krokiety wigilijne 501

nadmiaru wody. Do usmażonych grzybów dodajemy kapustę, doprawiamy solą oraz pieprzem i mieszamy. Całość drobno siekamy lub rozdrabniamy z pomocą blendera. Gotowym, przestudzonym farszem smarujemy naleśniki i zwijamy. Następnie panierujemy w jajku oraz bułce tartej i smażymy na złoty kolor w każdej strony. Gotowe podajemy na ciepło np. z czerwonym barszczem lub sosem grzybowym

Domowy Smak Jedzenia
PIEROŻKI DROŻDŻOWE A'LA KROKIETY 176

IDEALNE DO BARSZCZYKU CZERWONEGO,KTÓRY ZAWSZE MAM W LODÓWCE(PRZEPIS NA BARSZCZYK  TUTAJ ),CZĘSTO ROBIĘ TAKIE "KROKIETY"BO TO O WIELE MNIEJ ROBOTY NIŻ Z TRADYCYJNYMI I NIE SĄ TAKIE TŁUSTE ,A SMAK JEST NAPRAWDĘ WYŚMIENITY.... SKŁADNIKI: NA FARSZ: 0.5 KG ŁOPATKI WIEPRZOWEJ 0,8 KG KAPUSTY KISZONEJ 2 CEBULE PRZYPRAWY 2 ROSOŁKI NA CIASTO: 550 DAG MĄKI

Swojskie jedzonko
Zupa pomidorowa mojej Mamy 289

będzie niedobra".  Pomidorowa mojej Mamy nigdy nie była z pomidorów, zawsze z koncentratu i przeważnie Pudliszkowego, przynajmniej ja innego nie pamiętam. ;) Serio.  Koncentrat pomidorowy był w małych, czerwonych  puszeczkach, w słoikach koncentratu też nie pamiętam. Otwierało się puszkę i wyjadało koncentrat paluchem, strasznie mi wówczas smakował! :) Pamiętam też, że kiedyś, raz Mama zrobiła zupę ze świeżymi(...)mimo jej zachwytów, konsekwentnie ja i moi bracia pozostawiliśmy kawałki pomidorów w pustych talerzach. ;) To nie były nasze smaki. Pomidorowa owszem, ale bez pomidorów! ;) Skła dniki: 1 włoszczyzna bez kapusty (kawałek pora, 1 marchew, 1 pietruszka, kawałek selera, 1 cebula) 2 -3 l zimnej wody 4 skrzydełka 150-200 g karkówki, żeberek lub okrojonej kości schabowej 5 ziarenek ziela angielskiego

Kuchnia Prezydentowej
Roladki z Tortilli z Łososiem 142

(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Roladki z tortilli z łososiem to idealna alternatywa dla tradycyjnych roladek z szynką. Przekąski z tortilli , niezależnie od tego jakie nadzienie wybierzemy, sprawdzą

Przepiski.pl
Bigos z cukinii 206

kaloryczny a równie smaczny jak bigos z kapusty. Cukinia jest bardzo wdzięcznym warzywem, z której można wyczarować wiele wspaniałych potraw:) Dzisiaj zapraszam na smaczny bigos z cukinii. Składniki 4 cukinie, obrane starte na tarce jarzynowej 2 malinowe pomidory, obrane ze skórki, pokrojone w kostkę 3-4 marchewki, starte na tarce jarzynowej czerwona i żółta papryka, pokrojone w kostkę

gotuj ze mną
Paszteciki Z Kapustą 235

Paszteciki były wspaniałym dodatkiem do barszczyku czerwonego, oraz jako same, podgrzane na patelni :) Składniki na 1 blaszkę pasztecików: 200 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 2 żółtka 50 g masła 15 g drożdży 150 ml letniego mleka 1/2 łyżeczki cukru białko do posmarowania pasztecików Składniki na farsz : 200 g kiszonej kapusty 1/2 główki cebuli 3 łyżki oleju sól, pieprz

Gotowanie...to proste !
Roladki z kurczaka z cukinią 177

brązowym ryżem i surówką z  kapusty Składniki: 2 podwójne filety z kurczaka 1 cukinia słodka mielona papryka suszona bazylia sól, pieprz dodatkowo folia spożywcza Wykonanie: Mięso umyć, osuszyć, przekroić na pół ( by powstało 8 kotletów). Każdy rozbić uważając by nie podziurawić, doprawić solą, pieprzem, bazylią z obu stron, a czerwoną papryką tylko ze strony zewnętrznej roladki.  Cukinie

magiczna kuchnia Kasi
Kulebiak z kapusta i grzybami 197

pierogi albo uszka z grzybami i kapustą. Ja jednak dzisiaj chce was zachęcić do podania ekspresowego kulebiaka mięsno-kapuścianego, dla tych którzy postu w wigilie nie praktykują. Zresztą taki kulebiak z przyjemnością można zjeść także przy innych okazjach, pięknie się prezentuje i smakuje na uroczystych obiadach podany oczywiście z czerwonym barszczem. Zapraszam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Łosoś na parze z imbirem i papryczką chilli 241

przyrządza się je bardzo szybko. Składniki (dla 2 osób): 2 filety świeżego łososia imbir o dł. 10cm 2 czerwone papryczki chilli świeża kolendra szczypiorek 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1 łyżka sosu rybnego 1/2 łyżki oleju sezamowego 2 łyżeczki cukru + kapusta pekińska do wyłożenia parownika 1. Sos rybny, sos sojowy, olej sezamowy i cukier łączymy, mieszamy aż do rozpuszczenia

Tajskie smaki

Proponowane wyszukiwania