czerwona kapusta - 4242 przepisów (strona:220/283)

Letnia zupa minestrone z młodych warzyw 252

wersja – zielony groszek, bób, cukinia, fasolka szparagowa, młoda kapusta, a nawet z owocami morza (na wywarze rybnym) jesienna wersja – dynia, papryka, grzyby, brokuły, kalafior zimowa wersja – jarmuż, pasternak, rzepa, kapusta Warzywa można pokroić robotem kuchennym:) *Może dziwić obecność w ziemniaków w zupie z makaronem, ale należy pamiętać, że Włosi traktują ziemniaki jak każde inne warzywo i do zupy dodajemy(...)możemy zrobić zupę z mięsem (dodając pokrojony w kostkę boczek) i gęstszą , np. część warzyw i fasoli możemy zmiksować. Inna myśl – zupa na wywarze wołowym, z wołowiną, warzywami i czerwoną fasolą. 4. Zupa będzie miała bogatszy smak, jeżeli wcześniej warzywa upieczemy (np. dynię) lub poddusimy na oliwie. 5. Zamiast fasoli możemy użyć ciecierzycy lub soczewicy . 6. Na koniec

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka Królewska z ananasem i kurczakiem 219

idealna, kiedy poszukujemy efektownej przekąski na szybko. Polecam spróbować! Składniki na sałatkę Królewską z ananasem i kurczakiem: duża pierś z kurczaka 5-6 plastrów ananasa z puszki puszka fasoli czerwonej puszka kukurydzy konserwowej słoiczek selera marynowanego 3 łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy solą i pierzem. Smażymy ją na złoty kolor na rozgrzanym(...)sałatkę z kurczakiem: Warstwowa Sałatka Z Brokułem I Kurczakiem Sałatka Z Kurczakiem I Sałatą Lodową W Sosie Czosnkowym Sałatka Meksykańska Pyszna Sałatka Z Wędzonym Kurczakiem I Groszkiem Sałatka Z Kapustą Pekińską I Kurczakiem Sałatka Z Makaronem I Kurczakiem Kolorowa Sałatka Z Kurczaka, Kapusty Pekińskiej I Kukurydzy (188 Kcal) Artykuł Sałatka Królewska z ananasem i kurczakiem pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl

e-PrzepisyKulinarne
Pyzy z farszem z czerwonej soczewicy i suszonych pomidorów 179

suszonych pomidorów. Smacznego! Pyzy z farszem z czerwonej soczewicy i suszonych pomidorów Składniki: 1,5 kg ziemniaków Mąka ziemniaczana 3/4 słoika suszonych pomidorów w oleju 1 szklanka surowej czerwonej soczewicy 3-4 ząbki czosnku 2 duże cebule 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki majeranku 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki Sól, pieprz do smaku 2 łyżki oliwy Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki(...)pyzy, poczekaj aż wypłyną i gotuj 2-3 minuty na małym ogniu. Podawaj z pokrojoną i zeszkloną na oliwie lub maśle cebulką. Doskonale smakują z surówką  z kiszonej kapusty

Moja Mama Gotuje
KLUSKI ŚLĄSKIE 186

mieszkałam w swojej rodzinnej miejscowości - w Tychach zawsze od rana słychać było jak sąsiedzi tłukli mięsko na rolady :} U Nas w domu też często mama robiła roladę,kluseczki i kapustę - pyszota. Podaję więc przepis tradycyjny,jaki u Nas w domu się robi  - bez jajka. Składniki:   ziemniaki dowolna ilość ( u mnie 1kg) mąka ziemniaczana ( 1/4 części) szczypta soli(...)czasu wypłynięcia na wierzch. Ugotowane wyciągać łyżką cedzakową i układać na półmisku. U mnie kluseczki tym razem podane były z piersią kaczki w sosie z czerwonego wina

Niespełnione zdolności kulinarne
Żeberka z czosnkiem niedźwiedzim i grzybkami 193

Składniki: żeberka wieprzowe pół kilo liść laurowy 2 sztuki ziele angielskie 2 kulki pieprz ziarnisty 3 kulki bulion warzywny 1 szklanka sól i pieprz łyżeczka papryki czerwonej kilka suszonych grzybków cebula 1 duża olej mąka pszenna – ok. 2 łyżki szklanka bulionu około 5 liści czosnku niedźwiedziego Mięso myjemy, posypujemy przyprawami. Na rozgrzany olej wkładamy żeberka. Obsmażamy ze wszystkich stron(...)Wlewamy rozrobioną mąkę do gorącego sosu, intensywnie mieszając i przez 5 minut gotujemy. Żeberka z czosnkiem niedźwiedzim i grzybkami Propozycja podania żeberek: z kluskami śląskimi i surówką z kiszonej kapusty. Kluski mają kolor żółty gdyż były gotowane z dodatkiem kurkumy

Bon Appetit Małgorzaty
Sałatka z buraka i awokado do grilla 255

Sałatka z buraka i awokado do grilla to bardzo lekki i wyjątkowo aromatyczny dodatek do ciężkich potraw z grilla. Pieczony burak jest w smaku bardzo słodki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Tarta z kapustą i grzybami 198

przygotowania: Składniki na ciasto siekamy ze sobą i zagniatamy. Owijamy w folię spożywczą i chłodzimy przez godzinę w lodówce lub pół godziny w zamrażarce. W tym czasie przygotowujemy farsz. Kapustę odciskamy, grzyby odcedzamy, cebulę obieramy. Wszystko siekamy (najlepiej w rozdrabniaczu) i dodajemy utarte w moździerzu ziarna jałowca. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy farsz na małym ogniu, by się(...)dodajemy roztrzepane jajko, dokładnie mieszamy i wykładamy na tartę. Na wierzchu układamy gwiazdki, pozostałe z reszty ciasta.   Pieczemy kolejne 25 minut w temp. 180⁰C. Podajemy z filiżanką czerwonego barszczu. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size

Kuchnia w czekoladzie
Jak wzmocnić odporność na zimę? 201

się rozbudza i jednocześnie rozgrzewa, więc szybko staniemy na nogi. Naturalne witaminy Od dziecka wmawiano, że najwięcej witamin mają owoce i warzywa. Otóż to, bo zjadając średnie jabłko lub czerwoną paprykę dostarczamy dla naszego organizmu mnóstwo witamin. Zdrowe tłuszcze w tabletkach W sezonie jesienno-zimowym zaleca się korzystanie z witaminy D lub Omega 3 w tabletkach, gdyż(...)komosa ryżowa. Wymienione produkty świetnie rozgrzewają, a zarazem zawierają dużo błonnika. Kiszonki Latem przygotowujemy przetwory na zimę, są to m.in kiszonki t.j: kiszona kapusta czy ogórki. Zawierają mnóstwo witaminy C, która przede wszystkim odpowiada za odporność. Naturalne antybiotyki Czosnek, cebula czy miód są świetnymi naturalnymi antybiotykami, które znakomicie radzą z infekcją organizmu

Truskawkowa Fiesta
Brokuly i dorsz pieczony z rozmarynem i czerwonym pieprzem 289

oleju 2 plastrki szynki parmenskiej Sposob przygotowania: Dwa odfiletowane kawalki dorsza skrapic sokiem z cytryny i posolic .Przygotowac marynate do ryby.Oliwe wymieszac z drobno pokrojonym rozmarynem i natrzec rybe.Oblozyc czerwonym pieprzem utluczonym w mozdzierzu lub pokrojona papryczka chili.Odstawic na 1/2 godziny lub dluzej.W tym czasie przygotowac dodatki do naszego dania.U mnie gotowane puree z ziemniakow i brokul. Przygotowana rybe(...)wszystkim cennych przeciwutleniaczy.Brokul to prawdziwy champion w kategorii najzdrowszych warzyw,zapobiegajacych wielu groznym chorobom,w tym nowotworom i chorobom serca. BROKUL (Brassica oleracea L.) zwany tez zielonym kalafiorem lub kapusta szparagowa jest krewniakiem kalafiora.Jest niskokaloryczny.Dostepny caly rok W rankingu warzyw jest na I miejscu pod wzgledem mocy przeciwdzialaniu rakowi.Aktywne skladniki przeciwrakowe to: sulforafan,beta-karoten,izofiocyjaniny,indol-karbinol i chlorofil

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Nuggetsy z kurczaka. 244

piersi z kurczaka 250 g płatków kukurydzianych  1/2 szklanki bułki tartej 1,5 łyżki domowej vegety lub sól do smaku 1 łyżeczka czerwonej papryki ostrej 1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej 1/2 łyżeczki pieprzu 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki przyprawy curry 2 jajka olej do smażenia około 600 ml mleka 1/2 szklanki mąki Wykonanie(...)rondla wlewamy większą ilość oleju i rozgrzewamy, smażymy mięso na złoty kolor z obydwu stron. Podajemy z sosem Madziarów, ketchupem lub sosem czosnkowym. Do tego proponuję surówkę z kiszonej kapusty i ziemniaczki, taki zestaw smakuje wybornie. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Sałatka z tuńczykiem i zieloną fasolką 461

Sałatka z tuńczykiem i zieloną fasolką to bardzo lekka i zdrowa propozycja na pyszną kolację. Sałatka podana razem z jajkiem gotowanym w koszulce i słodko –

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Paszteciki z kapustą i grzybami 176

gotujemy do miękkości.Grzyby zalewamy gorącą wodą ,pozostawiamy żeby się wymoczyły i gotujemy do miękkości. .Cebulę drobno siekamy i smażymy na oleju do momentu aż będzie szklista.Dodajemy odciśniętą kapustę,grzyby,doprawiamy solą i pieprzem.Smażymy przez kilka minut ciągle mieszając. Studzimy i mielimy w maszynce do mielenia mięsa na sitku o grubych oczkach. Drożdże rozcieramy z mlekiem,cukrem i łyżką(...)blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.Smarujemy rozkłóconym jajkiem. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 25 minut . Paszteciki możemy podawać same lub z czerwonym barszczykiem

Bajeczna Kuchnia
Sajgonki 276

proste, choć wymaga poświęcenia trochę czasu i cierpliwości. Warto jednak spróbować bo domowe sajgonki nie mają sobie równych. Polecam! Sajgonki     Składniki na około 15 sztuk: 1/3 cebuli czerwonej 1/2 marchewka 1/2 łyżeczki świeżego imbiru 1 ząbek czosnku 200 g drobno zmielonego mięsa (pół na pół mielonej wołowiny np. udźca i szynki wieprzowej ) 2 łyżki sosu sojowego jasnego(...)kawałek cebulki dymki 50 g ugotowanego makaronu chińskiego (może być chow main, sojowy lub ryżowy) 4 suszone grzyby mun 1 jajko 30 g pędów bambusa 1-2 liście kapusty pekińskiej Dodatkowo: 2 opakowania papieru ryżowego (2x50g lub po prostu jedno większe opakowanie http://taotao.pl/produkty_taotao/id,81,papier_ryzowy_taotao.html) olej roślinny do smażenia sos chili słodko-kwaśny lub inny ulubiony Przygotowanie: Grzyby mun moczymy

Mania Gotowania
Pieczony udzieć indyczy. Smaczne, zdrowe mięso z piekarnika. 231

wystarczył dla trzech osób. Polecam :) Składniki - udziec z indyka 80 dkg. - domowa wegeta ( lub ulubiona przyprawa do mięs, czy drobiu) - czosnek 2-3 ząbki - majeranek - papryka czerwona mielona - odrobina oleju Wykonanie. Udźca umyłam,osuszyłam papierowymi ręczniczkami,  natarłam zmiażdżonym czosnkiem i reszta przypraw. Odstawiłam w chłodne miejsce na dwie godziny. Po tym czasie podłużne naczynie żaroodporne wysmarowałam przy pomocy(...)naczyniu powstał lekki sos, który można zagęścić mąką, lub śmietaną, ja nie zagęszczałam, bo taki delikatny bardziej pasuje na upały :) Podałam z ziemniakami z wody i młodą duszoną kapustą. http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/04/moda-kapustka-duszona-wg-mojej-mamy.html Smacznego

Kuchnia z widokiem na ogród