czerwona kapusta - 4242 przepisów (strona:223/283)

BARSZCZ CZERWONY NA ZAKWASIE Z OLIWĄ CHRZANOWĄ 229

minimum 2 dni. Po tym czasie odcedzamy całość. Wykończenie dania Barszcz przecedzamy i gotujemy przez 5 minut. Doprawiamy odrobiną oliwy chrzanowej oraz ewentualnie czarnym pieprzem. Podajemy z uszkami z kapustą i grzybami

chefintheforest
Fit przepisy na blogu 189

które wiążą się ze zdrowym odżywianiem. PLACKI DIETETYCZNE Z BANANA ŁOSOŚ W SOSIE POROWO-CZOSNKOWYM SAŁATKA Z RUKOLI Z SUSZONYMI POMIDORAMI SAŁATKA Z BROKUŁOWA Z CZERWONĄ FASOLĄ MAKARON PEŁNOZIARNISTY Z TUŃCZYKIEM MAKARON ZE SZPINAKIEM WITAMINOWA BOMBA INDYK W SOSIE CURRY PASTA Z HALIBUTA TATAR Z ŁOSOSIA ZAPIEKANKA Z CUKINII SURÓWKA PEKIŃSKA Z SUSZONYM POMIDOREM PSTRĄG(...)SKORUPCE ŁUPINY CZ.2 ŁOSOŚ Z SOSEM WARZYWNYM MIKSTURA OCZYSZCZAJĄCA Z TOKSYN OTRĘBY OWSIANE W DIECIE SAŁATKA BROKUŁOWA Z KURCZAKIEM OWSIANE PLACUSZKI Z SOSEM HERBATA Z CZYSTKA KISZONA DOMOWA KAPUSTA RYBA Z WARZYWAMI SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
40 śniadań na ciepło 1946

oliwą Chrupiące naleśniki na słodko z twarogiem Chrupiące tosty z wędzonym serem Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Cykoriowe łódeczki parmezanowo - pieczarkowe Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano Frittata z cukinią(...)kokosowo-orzechowe z dodatkiem rumu Razowa grzanka z pomidorem, bobem i świeżymi ziołami z czosnkiem Tarta z ciasta francuskiego z cukinią  Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Zgrzewane kanapki z liśćmi botwinki Zgrzewane kanapki z serem, pomidorem i szynką Zgrzewane kanapki z ricotta, rukolą i szynką Zielone babeczki

Moja smaczna kuchnia
Zakwas na barszcz czerwony 267

Zakwas na barszcz czerwony  Prawdziwy barszcz czerwony powinno zrobić się na zakwasie , a już na pewno ten świąteczny.  Wykonanie samego zakwasu jest bardzo proste , w zasadzie robi się on sam.  Jest bardzo zdrowy , poprawia pracę jelit , układ odpornościowy więc filiżankę takiego zakwasu powinniśmy wypijać codziennie - samo zdrowie!  Składniki :  1-1,5 kg buraków(...)pozostawiamy w ciepłym nieprzewiewnym miejscu. Proces kiszenia potrwa ok 1-1,5 tygodnia. Jeśli chcemy przyśpieszyć proces kiszenia do zakwasu możemy dodać łyżkę kwasu z ogórków kiszonych lub kapusty. Można również dodać na wierzch słoja skórkę prawdziwego chleba wykonanego na zakwasie. Takie triki przyśpieszą proces kiszenia naszych buraków.  Jeśli na powierzchni pojawią się podejrzane białe plamki to zbieramy

Aromatyczne Podróże
Mini calzone wegetariańskie z soczewicą i czarnuszką 184

wody pół łyżeczki soli pół łyżeczki cukru 1/2 opakowani drożdży suszonych 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia Monini Farsz: 1 szklanka żółtej lub czerwonej soczewicy 1 marchew pół selera 1 korzeń pietruszki 1 cebula 1ząbek  czosnku sól świeże listki tymianku lub suszonych ziół 2 lub 3 łyżki oliwy(...)Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i piec ok 20 minut. Mnie wyszło 10 sztuk z podanych składników. Zostało sporo farszu wiec zrobiłam nazajutrz pierogi. Jedliśmy calzone z młodą kapusta. Pasowało i smakowało

AZgotuj!
Degustacja jesiennego menu w restauracji Day&Night - relacja 213

Geila oraz czerwone Oveja Tinta Graciano 2013. Pierwsze chociaż nawet przyjemne, było dla mnie trochę zbyt wyraziste i mocne, podejrzewam, że zaważyło na tym 0,5%. Za to czerwone doskonale wpasowało się w mój gust i świetnie uzupełniało podane dania. Miało idealną temperaturę podania i piękną barwę. Na przystawkę szefowie kuchni wybrali „pieczony rostbef z macerowanymi zimowymi warzywami(...)Danie główne to prawdziwie męska uczta: okazała golonka z przyjemnymi dodatkami. W menu znajdziecie ją pod nazwą „golonka w glazurze piwa Koźlak na puree z cebuli i ziemniaków z kapustą włoską z sosem francuskim” . Dla wielu golonka i piwo są połączeniem absolutnie bezbłędnym, więc nic dziwnego, że właśnie te dwa składniki są osią dania głównego. Glazura była przyjemna i chrupiąca

Pasja Smaku
Drożdżowe kapuśniaczki 184

sztuk CIASTO: 500 g mąki 250 ml ciepłego mleka 15 g świeżych drożdży 2 małe jajka 1 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 50 g stopionego masła + farsz z kapustą i grzybami KLIK Do miski rozkrusz drożdże, dodaj 3 łyżki ciepłego mleka, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia na ok. 15 minut(...)blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Tuż przed pieczeniem posmaruj je rozkłóconym jajkiem. Piecz ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia. Podawaj z czerwonym barszczem. Smacznego   Artykuł Drożdżowe kapuśniaczki pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni

365 dni dookoła kuchni
Tarta z ciasta francuskiego z figami – przepyszna i szybka 145

figi, z pewnością warto wypróbować ten przepis. Nie pożałujecie!   Składniki na tartę z ciasta francuskiego z figami: płat ciasta francuskiego 4 figi 100 g sera pleśniowego 3 cebule czerwone łyżeczka sosu balsamicznego (może też być ocet balsamiczny) łyżeczka cukru brązowego duża szczypta soli   Przygotowanie Cebule kroimy w piórka, wrzucamy na patelnię z rozgrzaną łyżką oleju, posypujemy(...)align="aligncenter" width="901"] Tarta z ciasta francuskiego z figami - przepyszna i szybka[/caption] Zobacz inne przepisy na dania z ciastem francuskim: Pizza Na Cieście Francuskim Szybkie Paszteciki Z Kapustą I Pieczarkami Mięso Mielone Z Warzywami W Cieście Francuskim Zupa Cebulowa Pod Ciastem Francuskim Ciastka Francuskie Z Dżemem I Kruszonką Sakiewki Z Ciasta Francuskiego Z Kurczakiem Artykuł Tarta z ciasta

e-PrzepisyKulinarne
Brukselka i spółka z patelni 215

Południowej, a cebula z Azji. To międzynarodowe danie zachwyci nie tylko wegetarian.   Składniki 12 szt. brukselki 1 mały brokuł 1 mała czerwona papryka 1 mała cukinia 1 czerwona cebula 4 łyżki kaszy bulgur 1 łyżka sosu pindżur lub ajwaru 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka cynamonu sól(...)Smażymy jeszcze chwilę mieszając. Podajemy jako danie główne lub dodatek do mięsa. Patelnię do niskotłuszczowego smażenia można nabyć w internetowym sklepie  www.sklep.dajar.pl . Co zawiera w brukselka? Ta mała kapusta jest bogata w witaminy - z grupy B, A, C, E, H, K. Zawiera beta-karoten, błonnik i kwas foliowy. W brukselce znajduje się też potas, magnez, wapń i cynk. Jest

My Chcemy Jeść
Niedługo wakacje, a tym czasem… 178

jarmużu 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka czarnego pieprzu młotkowanego ½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu Przystawki do grilla młode ziemniaki z wody z mundurkach surówka z młodej kapusty W misce wymieszaj pesto z oliwą, solą i przyprawami. Włóż mięso, wymieszaj tak aby mięso było równomiernie pokryte marynatą. Przykryj miskę i marynuj mięso przez 2 godziny lub przez

codojedzenia
Curry z dynią 215

bardzo popularnej w kuchni tajskiej. Do jego przygotowania używa się pasty curry, która występuje w trzech odmianach: czerwonej, żółtej i zielonej. Czerwona pasta jest przygotowana na bazie czerwonych papryczek chili, żółta z dodatkiem kurkumy i mieszanki curry, a zielona jest z nich najostrzejsza i przygotowana na bazie zielonych papryczek chili, kolendry i tajskiej bazylii.  Znajdziemy(...)wegetariańskiej z duża ilością warzyw, ciecierzycą i tofu, lub  z owocami morza. Curry na blogu curry z krewetkami i ananasem curry z ciecierzycą i kurczakiem palony łosoś z kapustą kiszoną curry curry z kurczakiem zielone warzywne curry curry z ziemniakami i fasolką sałatka ze świeżym ananasem i kurczakiem sałatka z kurczakiem curry i granatem  keralskie curry warzywne według

Kulinarne przygody Gatity
Wigilijne gwiazdki z pieczarkami 295

Wigilijne gwiazdki z pieczarkami Pyszne paszteciki w kształcie gwiazdek, z pieczarkowym nadzieniem na pewno wzbudzą zachwyt przy wigilijnej kolacji. Rewelacyjnie smakują z czerwonym barszczem. Robi się je bardzo łatwo i szybko, więc jest to idealna propozycja dla zabieganych, aby zdążyć się wyrobić przed pierwszą gwiazdką Składniki: 2 płaty ciasta francuskiego 20 dkg pieczarek 1 ząbek czosnku 1 duża cebula(...)jajkiem i obsypujemy sezamem *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C, pieczemy do momentu, aż gwiazdki mocno się zrumienią, około 20 minut *** *** Smacznego *** Polecam także: Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami Artykuł Wigilijne gwiazdki z pieczarkami pochodzi z serwisu Blog z apetytem

Blog z Apetytem
Japońska zupa z pasty miso – miso-shiru. Co to jest umami? 207

makaron z tapioki – zawsze. Ryż biały, brązowy i dziki – według upodobań, zamiast makaronu. Krewetki, mięso kurczaka, biała ryba, małże – ugotowane w dashi lub na parze, do bardziej sycącej zupy. Kapusta pekińska lub bok choy – leciutko w bulionie zblanszowane. Pocięta cieniutko marchewka, grzyby mun, enoki, shiitake, pieczarki jako komponenty wywaru. Szpinak, rzodkiew, rzodkiewka, bakłażan a nawet ziemniaki. Algi nori, glony wakame(...)owoce morza, a także do zup i marynat. Fermentuje i dojrzewa najkrócej, jest przez to najmniej słoną z past i najrzadszą, ale też najmniej aromatyczną. Jasnożółta, kremowa, beżowa.   Czerwona pasta miso –Aka Miso, fermentuje dłużej, jest bardziej gęsta i odczuwalnie zdecydowanie bardziej słona od jasnych past. Do zup, glazury, marynat. Bardzo wszechstronna. Najczęściej eglasto ruda do ciemno ceglanej

Karo in the Kitchen
Enchiladas – meksykański sposób na resztki 183

się nie marnuje Enchiladas idealnie sprawdzą się po świętach, bo w tortille możemy zawinąć rozmaite pieczyste ze świątecznego stołu. Kiedyś, standardowo robiło się bigos. My z kapusty robimy tartę na lekkim drożdżowym cieście, podobnym do ciasta na pizzę ( sprawdźcie przepis ), a mięso zawijamy w tortille – robiąc enchiladas. W tym roku spożytkowaliśmy w ten sposób świąteczną pieczeń z dzika, którą(...)Kate. Polecamy! Składniki: Nadzienie Pieczeń (schab, szynka, kurczak). My wykorzystaliśmy około 300 g pieczeni z dzika 1/2 puszki kukurydzy z fasolką (może być też sama kukurydza lub sama czerwona fasolka) 1 cebula Olej do smażenia Pietruszka lub kolendra 150 g cheddara lub mozzarelli (użyliśmy w przepisie granulowanej mozzarelli, bo w sklepie nie było innej. Cheddar był, ale polski, który

Niedzielny kucharz
Najlepsze przepisy na wiosenne dania – jak jeść bardziej sezonowo na wiosnę 164

Lubicie wiosenne przepisy? Zimą zwykle nie jemy za zdrowo, więc kiedy robi się ciepło przychodzi czas na wiosenne postanowienia. Wiosna to też czas nowalijek, młodej kapusty, koperku, rzeżuchy, szczawiu i ziół. Warzywa na straganach same się proszą, żeby je kupić, ale często nie mamy pomysłu na to co zrobić z botwinką czy rzeżuchą, która została po wielkanocy. Co zrobić(...)rzeżuchą Zostało wam trochę rzeżuchy i nie chcecie jej wyrzucać? To może przeróbcie ją na śniadanie mistrzów? Składniki: 250 g twarogu mała cebula – obrana i drobno pokrojona, posolona czerwona papryka – oczyszczona z pestek i drobno pokrojona żółta papryka – oczyszczona z pestek i drobno pokrojona ogórek – obrany i drobno pokrojony pęczek rzeżuchy – drobno posiekanej

Ugotowane pozamiatane