czerwona kapusta - 4742 przepisów (strona:235/317)

Bigos po cygańsku 171

kapusty, a dodatkiem do niego są klopsiki z mięsa mielonego. Danie to jest również bardzo smaczne, a na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1/2 kg wieprzowego mięsa mielonego 1/2 kajzerki 1 jajko 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki ostrej papryki sól, pieprz do smaku olej do smażenia Sos: 500 g pieczarek 2 czerwone

Danka Pichci
Bigos z dyni 181

kapusty polecam też wege bigos z cukinii, idealny z chrupiącą bagietką lub tłuczonymi ziemniakami, najlepiej młodymi i ze skórką. Pomysł na obiad jest, polecam bigos z dyni z kiełbasą. Podałam go na obiad z ryżem i kotletami jarskimi. Składniki: 800 g dyni pokrojonej w kostkę, może być mrożona kostka 500 g dobrej jakościowo kiełbasy 2 duże cebule 3 czerwone

Zasmakuj Kuchni
Szybki barszcz czerwony na suszonych buraczkach 268

czerwonym barszczem. Taki barszcz możecie odcedzić i podać czysty do picia, dodać do niego ziemniaczki i podać jako zupę lub podać z pierogami czy krokietami. Spróbujcie. Warto mieć taką szybką alternatywę Zdjęcia były równie szybkie, więc musicie mi je wybaczyć Jeśli szukacie przepisu na zakwas (na tradycyjny barszcz) zajrzyjcie tutaj (klik) . Zapraszam również na przepis na pierogi z kapustą

Słodkie okruszki
Krokiety z kapustą i grzybami bez panierki 185

Krokiety to przysmak na wigilijnym stole oraz pomysł na piątkowy obiad i nie tylko. Mo żn a  podawać je na wiele sposobów. Znakomicie smakują podane z czerwonym barszczykiem jak i również podane jako samodzielne danie. W moim domu mama zawsze robiła krokiety panierowane. U mnie tym razem bez panierki. Okazało się ze są równie smaczne😁 Składniki: Ciasto naleśnikowe(...)pszenna 3 szklanki, m ą ka pszenna pełnoziarnista 2 szklanki, mleko 2 szklanki, woda  szklanki, sol 1/4 łyżeczki, olej rzepakowy 50 ml, Farsz: kapusta biała pół szt, kapusta kiszona 0,5 kg, cebula 1 szt, grzyby suszone 0,5 szklanki, zioła prowansalskie pół łyżeczki, kminek mielony pół łyżeczki, pieprz i sol do smaku, olej do smażenia 5 łyżek, dodatkowo

kulinarne odsłony pati
Krokiety 228

kapusty z grzybami, rozsmarowujemy. boki naleśnika i jeden z końców zawijamy do środka, następnie zwijamy krokieta wzdłuż dłuższej strony, w kierunku nie zawiniętej części. Krokiety panieruję w roztrzepanym jajku z dodatkiem mleka, potem w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na złoty kolor. Osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Krokiety podajemy najlepiej z czystym czerwonym

kgwjanczewo
Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami 195

kapusta z grzybami będzie gotowa i przestygnie, odcedzamy ją i całość kroimy. Farsz doprawiamy solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części i każdą rozwałkowujemy. Nakładamy farsz, zawijamy ciasto, zalepiamy i smarujemy żółtkiem. Kroimy na 5 cm kawałki. Układamy na blaszce posypanej mąką. Pieczemy w temp. 180 o  C do uzyskania złotego koloru. Najlepiej smakują z barszczem czerwonym

Smaki Ewy
Gołąbki z niskim indeksem glikemicznym – farsz z indyka i cukinii 154

Przepis na odchudzone gołąbki z niskim indeksem glikemicznym. Farsz z mielonej piersi indyka i cukinii zawinięty w liście kapusty włoskiej w pomidorowym sosie. Ten przepis leży daleko od tradycyjnych gołąbków mojej babci, jednak z pewnością wymyśliłam gołąbki z niskim indeksem glikemicznym . Zamiast ryżu w farszu albo kaszy (niektórzy przygotowują gołąbki z kaszą ) użyłam startej na tarce cukinii. Przyznajcie sami(...)Witamina B6 przyczynia się m.in. do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego i pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Witamina B12 pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek. Mięso z indyka (udo bez skóry) jest źródłem ryboflawiny B2. Ryboflawina B2 pomaga zachować zdrową skórę oraz przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Oprócz tego

Dietolog
Barszcz wigilijny 103

Wiele osób stresuje się robiąc barszcz wigilijny. W końcu to gwiazda świątecznej kolacji i niektórzy członkowie rodziny wyczekują go przez cały rok. Jednak tak naprawdę nie

okolicepalnika.pl
Jarskie gołąbki jakich jeszcze nie jedliście! 263

Jutro mamy w pracy wspólny międzynarodowy lunch, więc przygotowałam z tej okazji gołąbki bezmięsne. Sporo moich kolegów nie je mięsa, więc postanowiłam wypróbować gołąbki bez ryżu

codojedzenia
Sprawdzone przepisy na wigilię 150

Wigilia już tuż tuż, ale spokojnie! Jeśli jeszcze nie masz jeszcze potraw… nie ma co panikować! Przecież nie po to są Święta. Weź głęboki oddech

Niedzielny kucharz
Faszerowana główka kapusty - krok po kroku. 329

kapustę wkładamy do pieca na 60 minut do temperatury 200 stopni. Wyjmujemy, odwijamy i podajemy polaną masełkiem i z ulubionymi dodatkami. Ja podałam z pikantnym ryżem :-) Przepis na ryż z pomidorkami koktajlowymi: Składniki: ugotowany ryż paraboliczny - 200 g (ugotowany wg przepisu na opakowaniu) 250 g pomidorów koktajlowych przekrojonych na pół łyżka masła płaska łyżeczka kurkumy pieprz ziołowy sól ostra czerwona

Poezja Smaków - blog kulinarny
KULEBIAK W CIEŚCIE FRANCUSKIM Z KAPUSTĄ,GRZYBAMI I KASZĄ 269

kapusty. Wystudziłam i wkroiłam pokrojone w kostkę ugotowane jajka na twardo. Wymieszałam, doprawiłam solą i pieprzem. Rozwałkowałam płat ciasta francuskiego. Na jego środek nałożyłam farsz i skleiłam brzegi. Można posmarować powierzchnię jajkiem. Zrobiłam w cieście dziurki, aby farsz mógł parować. Piekłam w formie wyłożonej papierem do pieczenia przez około 30 minut w temperaturze 200 stopni C. Można podawać z czerwonym

potrawyregionalne
Szaszłyki z kurczakiem i suszonymi morelami 254

Składniki: 1 duża pierś z kurczaka przyprawa gyros 1 czerwona papryka 1-2 cebule suszone morele olej Sposób przygotowania: 1. Mięso pokroić w grubszą kostkę, obsypać gyrosem. 2. Paprykę i cebulę pokroić w grubą kostkę. 3. Na patyczki do szaszłyków nałożyć mięso i warzywa oraz suszone morele. 4. Smażyć na niewielkiej ilości oleju na patelni grillowej lub grillu(...)Bardzo dobrze smakuje z surówkami. Podałam z surówką z kapusty pekińskiej z kaki . Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Rozgrzewający krem z pieczonej dyni i papryki 147

Jesień już w pełni! Za co ją lubicie? Ja uwielbiam ją przede wszystkim za cudowne warzywa i owoce. Uwielbiam dynie, kapustę, jabłka, gruszki i śliwki, a tych o tej porze roku nie brakuje Na jesienne chłodne dni świetnie sprawdzi się rozgrzewający krem z pieczonej dyni i papryki. Pyszny, aromatyczny, o cudownym kolorze, … no cóż mogłabym wyliczać tak długo. Najlepiej(...)sami go spróbujecie Rozgrzewający krem z pieczonej dyni i papryki Składniki: 1 dynia piżmowa (około 2 kg) 2-3 papryki czerwone 2 średnie ugotowane ziemniaki około 1,5 litr bulionu łyżeczka płatków chili 2 łyżki oleju/oliwy 1 łyżka masła 3 łyżki śmietany 30% Dodatkowo: pestki dyni grzanki Najpierw dynię dzielimy na pół i usuwamy pestki. Następnie kroimy

PatiGotuje
Sałatka z brokuła, z jajkiem i sosem musztardowym 255

kapusta szparagowa, posiadają wyjątkowe właściwości i wartości odżywcze, co czyni je jednymi z najzdrowszych warzyw na świecie. Poza tym brokuły w smaku są delikatniejsze, niż ich kuzyn kalafior, a co za tym idzie - są zdecydowanie smaczniejsze i można je komponować z wieloma potrawami.Jest jedna zasada-absolutnie nie wolno ich gotować. Stracą wartości odżywcze i smak. SKŁADNIKI 1 brokuł 1/2 czerwonej

Kopystką po garach
Piernik kawowy czyli poWeekendowe Łakocie odc.105 248

obudziłam się nie wiedząc co się dzieje, wszystko trzęsło mi się w środku. Kaszlące dziecko zawtórowało deszczowi. Znów zrobiło się jesiennie? Syncio ma zapalenie spojówek i rzęzi strasznie, gardło czerwone. Pani doktor zaleciła pobyt w domu, więc pierwsze zwolnienie, na szczęście tylko trzy dniowe, po powrocie z wychowawczego mamy na tapecie. Nacieszymy się sobą, odpoczniemy trochę by potem ruszyć(...)siłą do pracy. Czas gna.  Jutro zaczyna się mój ulubiony miesiąc w roku więc w wiewiórczej kuchni zaczyna pachnieć grudniem czyli korzennymi przyprawami, bakaliami, skórką cytrusów ale i kapustą z grzybami... Idąc za impulsem świątecznego łasucha upiekłam piernik. Wspaniale wilgotny, mocno korzenny, idealnie słodki. Poniższy przepis jest modyfikacją piernika z KUCHNI nr.12/2015. Piernik kawowy 125 g masła 2 jajka

Dzieje kuchennej Wiewióry
Nie jedz tego, to jest na święta 221

Podobno im bigos się dłużej przegryza, tym jest lepszy. Czy tak samo jest z kapustą? Nie wiem, ale ja zrobię ją 1-2 dni wcześniej i przechowam w lodówce. Następnego dnia tylko nałożę na gotowe ciasto i tarta oraz łazanki gotowe. Zupa grzybowa i czerwony barszcz Grzybowa spokojnie może przeczekać 2 dni. Jeśli brakuje Wam już miejsca w lodówce

bastalena
Restauracja Bez Tytułu - wykwintna kuchnia w Warszawie 148

warzywami, czyli w tym wypadku białymi szparagami oraz kaparami i pesto z czosnku niedźwiedziego, w towarzystwie zielonej sałatki. Kolejnym daniem była zupa dnia, którą był rewelacyjny aksamitny krem z czerwonej fasoli, podany z salsą warzywną. Gęsty, aromatyczny  sycący. Z drugich dań wybrałyśmy jedno danie z karty, a drugie spoza niej.  Pierwszym daniem były obłędne ravioli z polikami(...)cienkie, w  środku mnóstwo idealnie przyprawionego farszu, do tego karmelizowana młoda marchewka, plasterki pieczarek, listki brukselki i esencjonalny sos. Daniem z poza karty były purpurowe buraczane kopytka z kapustą pak choi, z sosem Alfredo i podwędzanym musem buraczanym, polecone nam przez kelnera. To był strzał w dziesiątkę! Kluseczki były mięciutkie, a charakteru dodawał im świeżo starty przez kelnera chrzan

Kulinarne przygody Gatity
Krokiety z kapustą i grzybami 377

Cebulę obrać, drobno pokroić i podsmażyć na kilku łyżkach oleju. Następnie dodać grzyby i przyprawy i smażyć do czasu, aż grzyby będą podsmażone. Do cebuli i grzybów przełożyć ugotowaną kapustę (bez wody), doprawić do smaku pieprzem i solą i chwilę smażyć, aż połączą się smaki i odparuje nadmiar płynu. Na naleśniki nakładać cienką warstwę farszu, boki zakładać do środka(...)kopercie i rolować. Zwinięte krokiety zanurzyć w roztrzepanym z solą i pieprzem jajku i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju do lekkiego przyrumienienia. Podawać z czystym czerwonym barszczem lub sosem grzybowym.  Zobacz również: bigos z grzybami (Wigilia

Kuchcik gotuje
Krokiety ziemniaczane z pieczarkami 245

proste w przygotowaniu, choć może nieco pracochłonne. Składają się z ciasta z gotowanym ziemniaków i farszu pieczarkowego (ale może to by również farsz z mięsa czy szpinaku albo kapusty kiszonej). Są świetnym sposobem na wykorzystanie ziemniaków pozostałych z poprzedniego dnia. Obiad nie musi składać się ze sztuki mięsa i góry ziemniaków, aby był treściwy i smaczny. Takie bezmięsne krokieciki powinny(...)zasmakować nawet zdeklarowanym mięsożercom. Ewentualnie można je również jako dodatek do jakiegoś mięsa. Krokiety podałam z sosem pieczarkowym. Będzie do nich pasował również sos pieczeniowy czy koperkowy albo barszczyk czerwony. [embed]https://youtu.be/1iI8a3iIfag[/embed] Składniki na krokiety ziemniaczane z pieczarkami (około 10 sztuk) 800 g ziemniaków 2 łyżki masła jajko 3 łyżki mąki ziemniaczanej pół szklanki mąki pszennej mały pęczek

e-PrzepisyKulinarne

Proponowane wyszukiwania