czerwona kapusta - 4242 przepisów (strona:240/283)

Kotlety mielone z papryką 146

Kotlety mielone z papryką to urozmaicona wersja tradycyjnych kotletów mielonych. Przecież nie zawsze musimy ograniczać się do klasyki. Danie to jest idealną propozycją na rodzinny, niedzielny

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pieczony, prasowany boczek 172

Pieczony , prasowany boczek Pieczony boczek , to uczta jakich mało , niestety też mega kaloryczna i niezdrowa..cóż , od czasu do czasu , nikogo nie zabije , a ja po

Ogrodnik w podróży
Zapach wspomnień, czyli olfaktoryczne wspomnienia dzieciństwa 132

warzyw. Każda grządka równiutka, starannie wypielęgnowana i zadbana. Czasem mam wrażenie, że Mamie pomagają krasnoludki… Wokół ogrodu rosną różne gatunki drzew owocowych i krzewów. Wiśnie, aronia, agrest, porzeczki czerwone i czarne i jeden jedyny krzak z moją ulubioną białą porzeczką. Czuję zapach najlepszego ciasta ze śliwkami…tak, to jeden z tych silnych zapachów, który przywołuje wspomnienia wielkiej(...)ułożonych w rzędach na drewnianych półkach. Obok nich zapasy na zimę, słoik przy słoiku dumnie stoją kompoty, soki, sałatki i inne przetwory. Zaczyna się coroczny rodzinny rytuał – kiszenie kapusty. Tata szatkuje starannie kapustę na długiej maszynie z ogromnym ostrzem, które mnie przeraża. Brat ubija ją w dużej, drewnianej beczce. Mama nadzoruje prace i trze marchew, a ja z siostrą

Wędrówki po kuchni
Śledzie w occie estragonowym 160

smak ryb, skorupiaków, kurczaka, indyka, dziczyzny i dań naszykowanych z jajek. Świetny dodatek do majonezu, użytego jako dressing do jaj czy zielonej sałaty. Wykorzystuje się go też przy kiszeniu kapusty i ogórków. Świeży estragon jest delikatny i miękki, jego listki są wiotkie. Idealnie nadaje się do nadawania smaku i aromatu składnikowi tak podstawowemu jak ocet – wystarczy łodygę z liśćmi zanurzyć(...)zwyczajnie zaparzą, zmiękną, sflaczeją i nie będą ani trochę jędrne. SKŁADNIKI na 1 słoik pojemności 500ml 4 filety śledziowe ala matjas mleko do moczenia śledzi 2 szalotki albo mała czerwona cebula 250ml wody 100ml octu estragonowego, kwasowość 6% 1 łyżeczka ziaren gorczycy 5-6 kulek ziela angielskiego 1 łyżeczka kolorowego pieprzu w ziarnach 1 łyżka cukru 1 liść laurowy

Karo in the Kitchen
Najlepsze pierogi ruskie 174

się głównie kojarzy. Tymczasem makaron wymyślono w Chinach. Podobnie jest z polskimi pierogami. Natomiast określenie „pierogi ruskie” wynika z tego, że ich nazwa pochodzi od Rusi Czerwonej (Galicja Wschodnia). Gdy tereny dzisiejszej Ukrainy należały do Polski, pierogi te były nazywane polskimi. Dopiero po utracie przez Polskę Lwowa, stały się pierogami ruskimi. Jednak miano to nie oznacza wcale, że pierogi(...)polecam życzę smacznego. W treści wykorzystałam artykuł pt. „Pierogi – dobre, bo polskie” Izabeli Gruszkowskiej ze strony Kobieta40.pl Zwolenników pierogów zapraszam do „pierogowego surfowania po blogu”: Pieczone drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami Pierogi z kaszanką gryczaną Pierogi z mięsem z rosołu Pierogi smażone w głębokim tłuszczu Pierogi z truskawkami Pierogi ze słodką kapustą i grzybami Pierogi leniwe Pierogi ruskie Pierogi

mojewypiekiinietylko
Najlepsze pierogi ruskie 209

się głównie kojarzy. Tymczasem makaron wymyślono w Chinach. Podobnie jest z polskimi pierogami. Natomiast określenie „pierogi ruskie” wynika z tego, że ich nazwa pochodzi od Rusi Czerwonej (Galicja Wschodnia). Gdy tereny dzisiejszej Ukrainy należały do Polski, pierogi te były nazywane polskimi. Dopiero po utracie przez Polskę Lwowa, stały się pierogami ruskimi. Jednak miano to nie oznacza wcale, że pierogi(...)polecam życzę smacznego. W treści wykorzystałam artykuł pt. „Pierogi – dobre, bo polskie” Izabeli Gruszkowskiej ze strony Kobieta40.pl Zwolenników pierogów zapraszam do „pierogowego surfowania po blogu”: Pieczone drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami Pierogi z kaszanką gryczaną Pierogi z mięsem z rosołu Pierogi smażone w głębokim tłuszczu Pierogi z truskawkami Pierogi ze słodką kapustą i grzybami Pierogi leniwe Pierogi ruskie Pierogi

mojewypiekiinietylko
#Smaki świata - Bułgaria 203

pysznym winie! W hotelu mieliśmy szansę skosztować kjufte, kebabcze (wspaniale doprawione mięsko mielone w formie podłużnych kiełbasek lub kotlecików), sarmi (gołąbki z ryżem i mięsem mielonym w liściach kapusty lub winogrona, o ile się nie mylę) czy bardzo popularną sałatkę szopską (pomidory, ogórki, papryka, cebula) z pysznym serem sirene, który przypomina grecką fetę. W Słonecznym Brzegu mieliśmy okazję skosztować: pysznie(...)niezwykły mikroklimat i jedne z piękniejszych zachodów słońca jakie widziałam.  Na początku byliśmy nieco rozczarowani, bo oboje z Dominikiem jesteśmy ogromnymi fanami Egiptu - ze względu na piękne Morze Czerwone, fantastyczną pogodę, a ja przede wszystkim na fascynującą historię i niesamowite zabytki, ale po tych 7 dniach stwierdzam, że chętnie bym jeszcze wróciła do Bułgarii. Na pewno nie samolotem

Cooking Monster
Golonka ” BIG BOY” 97

5 / 5 ( 117 votes ) Golonka ” BIG BOY” Golonka „BIG BOY”, to golonka dla dużych chłopców lub takich, jak ja chłopczyc, które kochają

Ogrodnik w podróży
Sałatka warstwowa z kurczakiem 228

Sałatka warstwowa z kurczakiem to bardzo ciekawa propozycja sałatki na każdą okazję. Przygotowanie jej nie zajmuje zbyt wiele czasu, a łączy w sobie smak kurczaka, świeżych

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka z kozim serem i figami 181

Sałatka z kozim serem i figami to idealne połączenie zarówno fig i koziego sera. Oba te składniki świetnie się ze sobą łączą, a ponadto pięknie komponują

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ruskie pierogi, czy na pewno? 172

pewno potrawa jest polska . Bardzo dobrze wyjaśnia to  dr Maciej Malinowski na stronie http://obcyjezykpolski.strefa.pl/ Krótko nawiązując do wypowiedzi profesora, nazwa ruskie ,  wywodzi się z Rusi Czerwonej  ( Grody Czerwieńskie , a przymiotnik ruski oznaczał  wtedy- pochodzący z byłych kresów wschodnich. Tak więc przepis na  pierogi z nadzieniem ziemniaczano - mięsnym, powstał na kresach wschodnich(...)gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju, nie sklejają się. Wyjmujemy , gdy wypłyną na wierzch, można chwilę pogotować Już gotowe    Polecam również :  Pierogi z kapustą i grzybami Zarabiaj w prosty sposób

W kuchennym oknie Ewy
Mój kulinarny pamiętnik z Toskanii - Kuchnia toskańska 179

zupa zrobiona ze świeżych pomidorów, chleba, oliwy, czosnku i bazylii, często serwowana na zimno. Pyszna, idealna na posiłek w upalny dzień. Ribollita z kolei to gęsta zupa z fasoli, kapusty (klasyczna z miejscową odmianą cavolo nero ) i czerstwego chleba. Jest sycąca, spokojnie możecie zrezygnować z secondo piatti :) Makarony W Toskanii, podobnie jak w pozostałych regionach Włoch, makarony podawane(...)właśnie tutaj. Co mogę powiedzieć, lody były bardzo dobre, dostępne w przedziwnych smakach, ale czy najlepsze na świecie? Sami oceńcie :) Wino i grappa Toskania to oczywiście wspaniałe wina, szczególnie czerwone, wytrawne Chianti Classico , powstające z winogron rosnących na wzgórzach pomiędzy Florencją i Sieną. Jednak zwiedzając miasteczka na południe od Sieny warto spróbować produkowanych tylko tam: Vino Nobile de Montepulciano

Chilli Czosnek i Oliwa
"Kuchnia dla zajętych kobiet i mężczyzn" - recenzja książki i KONKURS! 227

Znajdziecie tu m.in. przepis na kanapki z pastą z wędzonego pstrąga, zupę krem z kolorowych papryk, batony mocy, czy - mój hit o tej porze roku - leczo z czerwoną fasolą i dynią.  Ogromnym atutem tej pozycji są piękne zdjęcia - zarówno potraw, jak i samej Autorki! Dania są proste w przygotowaniu i składają się z ogólnodostępnych składników. Daria proponując przepisy(...)dodatkiem cukru i cynamonu. Ze smacznymi pozdrowieniami  Weronika :) Daria napisała: Dzień dobry, jeden z moich ulubionych ekspresowych obiadów to klopsiki w stylu oszukanych gołąbków (bo z ukrytą kapustą) z sosem cukiniowo-pomidorowym. Pyszne, zdrowe, syte i bardzo szybkie danie. Można dodać do niego pełnoziarnisty makaron wcale nie wydłużając czasu przygotowania. Wtedy to będą spokojnie 2 porcje. KLOPSIKI Z KAPUSTĄ

Moje Kuchenne Rewelacje
Usuwamy pestycydy z warzyw i owoców 108

Piękne i jędrne pomidory, których czerwona skórka aż razi. Intensywnie zielone ogórki. Jabłka o błyszczącej i nieskazitelnej skórce. Idealnie okrągłe i różowe rzodkiewki. Wszystko piękne, kolorowe i wręcz wołające „Kup mnie i zjedz!”. Ale ale… Czy jesteście świadomi tego, jak dużo pestycydów znajduje się na tych cudownych warzywach i owocach, po które chętnie sięgamy i bez obaw(...)inne mniej narażone na działanie toksyn i pestycydów. Niestety w czołówce tych najbardziej zanieczyszczonych są nasze ukochane truskawki . A co dalej? Spójrz na te dwie listy poniżej. awokado kapusta szparagi mango cebula bakłażan kiwi kalafior Tutaj możemy być spokojni i nie musimy się stresować toksynami. truskawki jabłka brzoskwinie nektarynki gruszki wiśnie ziemniaki seler pomidory papryka ogórki Tu niestety gorzej

Analiza Smaku

Proponowane wyszukiwania