Gołąbki wegetariańskie 474zrobić z ryżem (dowolnym), kaszą jaglaną, pęczakiem, smak będzie inny, ale mamy tu szeroki wachlarz produktów, które możemy zastosować. Na 10 średnich gołąbków: kapusta pekińska 200 g ryżu 2 szklanki wywaru warzywnego 1 czerwona lub żółta papryka średniej wielkości 120 g czerwonej soczewicy 1/2 kg pieczarek oliwa z oliwek szalotka czosnek (1 główka średniej wielkości) 1 łyżeczka pieprzu(...)ryż. Gotujemy na wolnym ogniu dolewając wody jeśli widzimy, że cały płyn został wchłonięty. a ryż jest jeszcze twardy. Doprawiamy i odstawiamy na później ;-) . Oddzielamy liście kapusty pekińskiej, myjemy i wrzucamy do wrzącej osolonej wody na 2-3 min. Muszą zmięknąć. Po wyciągnięciu z wody na środek liścia nakładamy porcję nadzienia (ilość zależna od wielkości liścia) i zawijamy w zgrabne
kuchcikownia
Sałatka z gotowanym kurczakiem i kapustą pekińską 172Sałatka z gotowanym kurczakiem i kapustą pekińską – jeśli zostało Ci mięso z rosołu i nie masz pomysłu, jak je wykorzystać, to polecam zużyć je do
Kulinarne Przeboje
na szybko i smacznie sałatka z tuńczyka... 143Składniki: ryż basmati 2 woreczki ugotowane 200 gram, cebula biała 1 mniejsza, cebula czerwona 1 mniejsza, ogórek kiszony 1 średni, kukurydza 1 puszka mała, natka pietruszki
W Mojej Kuchni Lubię
Żeberka w kapuście z grzybami i ziemniaki w mundurkach 235żeberek wieprzowych 800 g kapusty kiszonej garść suszonych borowików 1 cebula 1 marchewka pół szkl wina czerwonego sól pieprz ziele angielskie listek laurowy kminek jałowiec majeranek tłuszcz do smażenia 1 łyżka mąki na zasmażkę ziemniaczki Moczymy grzybki wcześniej, następnie je gotujemy przez ok 10 min. Żeberka myjemy i obsmażamy na patelni na złoty kolor. Kapustę przepłukujemy pod bieżącą wodą
Gotowanie jest łatwe
Surówka "Samo Zdrowie" 239średnia kapusta pekińska - 2-3 pomidory(...)papryka czerwona - 2 ogórki kiszone
Słodkości i nie tylko
Bigos pieczony po Bieszczadzku 184kapustę również drobno poszatkować i połączyć obie kapusty. Podlać odrobiną wody i wkładać kolejno produkty do brytfanny razem z mięsem i wędliną. Wlać wywar po grzybach, a grzyby drobno posiekać i włożyć do bigosu razem z usmażoną cebulą. Następnie dodać drobno pokrojone śliwki, przyprawić do smaku, wymieszać z koncentratem pomidorowym, podlać czerwonym winem i piec w piekarniku przez dwie
Tradycyjna Kuchnia
Kapsalon – holenderski przysmak 788zamiennie wykorzystać gotowe mrożone frytki – 600g *** Mięso: 2 pojedyncze filety z kurczaka 3 łyżki przyprawy kebab-gyros olej do smażenia Sałatka: ok 250g kapusty pekińskiej 2-3 pomidory 1-2 ogórki gruntowe 1/2 czerwonej cebuli Sos: 2 łyżki majonezu 2-3 łyżki gęstej kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego 2 przeciśnięte ząbki czosnku sól, pieprz, cukier Dodatkowo(...)się zrumienią i nabiorą chrupkości. Jeżeli używamy gotowych, mrożonych frytek, przygotowujemy je w piekarniku według przepisu na opakowaniu *** *** W czasie smażenia frytek przygotowujemy sałatkę, ser, sos i mięso. Sałatka: kapustę pekińską kroimy niezbyt drobno, dodajemy pokrojone w kostkę ogórki i pomidory oraz posiekaną w piórka cebulę *** *** Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Sos: w miseczce mieszamy wszystkie składniki
Blog z Apetytem
BARSZCZ UKRAIŃSKI 259buraki (korzystam z tych ugotowanych są mięciutkie i słodkie) 1 marchew 1 pietruszka kawałek selera kawałek białej kapusty 2 ziemniaki biała fasola (używam z puszki) sól, pieprz,ew.cukier odrobina majeranku liść laurowy ziele angielskie łyżka koncentratu pomidorowego koncentrat barszczu czerwonego Wykonanie: Żeberko zalać zimną wodą, wrzucić liść laurowy, ziele angielskie, sól, gotować 15 minut. Warzywa (marchew, pietruszkę, seler) pokroić(...)słupki, kapustę białą poszatkować - wszystko wrzucić do gotującego się wywaru. Gotować 15 minut, po czym dorzucić pokrojone także w słupki ziemniaki. Gotować do miękkości warzyw. Na koniec dorzucić pokrojone w słupki buraki (dodaję na końcu ponieważ używam już ugotowanych) oraz odsączoną wcześniej białą fasolę. Teraz już tylko pozostaje doprawić zupkę łyżką koncentratu pomidorowego, koncentratem barszczu czerwonego, solą ew. cukrem, pieprzem
Walijskie Pichcenie
Kapuśniaczki - paszteciki z kwaszoną kapustą i suszonymi grzybami. Paszteciki wigilijne. Najłatwiejsze i najsmaczniejsze. 2304roku trochę przepisów na Wigilię, a nie tylko ciasta (choć te też będą). Dziś zatem kapuśniaczki lub jak ktoś woli - paszteciki wigilijne z kwaszoną kapustą i suszonymi grzybami , a w kolejnym wpisie będzie barszcz czerwony, które idealnie komponuje się z dzisiejszym przepisem :-) Te paszteciki, to przepis uproszczony. Bo zazwyczaj znaleźć można taki, gdzie do ciasta dodaje się same(...)mięciutkie w środku. Dobrze też się kroją, dzięki kruchości. A gdy zostaje mi ciasta, piekę rogale z owocami dla moich chłopców. Przepis jest bardzo uniwersalny :-) Kapuśniaczki - paszteciki z kwaszoną kapustą i suszonymi grzybami. Paszteciki wigilijne. Najłatwiejsze i najsmaczniejsze. Duża porcja - wystarczy, by zrobić około 70 pasztecików o szerokości 4 cm. Składniki na ciasto: 1 kg maki pszennej tortowej
Poezja Smaków - blog kulinarny
Gulasz segedyński z papryką i pieczarkami 242niej ma ten specyficzny smak. Jedno z dań jednogarnkowych które warto zrobić w jesiennym sezonie. Składniki: 1 kg chudej szynki wieprzowej 60 dag kiszonej kapusty z marchewką 4 średnie cebule 6 małych pieczarek 1 czerwona papryka 1 papryczka chili 4 ząbki czosnku 3 łyżki oleju 2 łyżki mąki tortowej ½ łyżeczki ziarenek kminku 2 łyżki mielonej słodkiej papryki 1 litr(...)papryką, mieszam, smażę 5 minut, oprószam mąką tortową, wlewam połowę rosołu, dodaję pieprz w ziarnach, ziele angielskie i liść laurowy. Przykrywam pokrywką i gotuję 30 minut. Kapustę kiszoną odciskam z zalewy –jeśli jest bardzo kwaśna płuczę pod bieżącą wodą i odciskam, kroję na mniejsze kawałki, dodaję po 30 minutach do mięsa, tak samo pokrojone pieczarki i papryki
Wanilia i Kardamon
Sałatka z kapusty na zimę 661takie domowe sałatki do obiadu ze słoika, to gorąco Wam ten przepis polecam :) Składniki na 5 dużych słoików: Sałatka: 1,5 kg białej kapusty (nie licząc głąbów, wierzchnich liści - waga po posiekaniu) 500 g czerwonej papryki - po oczyszczeniu gniazd nasiennych i błonek 250 g marchwi - po obraniu i odcięciu końcówek 250 g białej cebuli - po obraniu i odcięciu twardych(...)płaskiej łyżeczki mielonego czarnego pieprzu Zalewa: 125 ml oleju 125 ml octu 250 g cukru pudru Dodatkowo do każdego słoiczka: 1 ziele angielskie kawałek liścia laurowego Kapustę obrać z wierzchnich liści aż na wierzchu będą tylko te białe i podzielić ją na 4 części. Posiekać w drobne paseczki i wyrzucić głąby. Zważyć i zetrzeć tyle kapusty, aż wyjdzie
My simple kitchen
Przepis na pierogi z kapustą i grzybami 391odsmażane… ciężko o lepsze danie po powrocie z długiego spaceru, kiedy za oknem śnieg a my wracamy przemarznięci. Wtedy szybko podgrzewamy czerwony barszcz, wrzucamy na patelnię pierogi i mamy rozgrzewające jedzenie w oka mgnieniu. Pierogi z kapustą i grzybami to też obowiązkowa pozycja na wigilijnym stole. Zachęcam do ich samodzielnego zrobienia, bo ciężko kupić dobre pierogi z kapustą
Mieszam w Garnku
SAŁATKA Z KURCZAKIEM I BRZOSKWINIĄ + FILMIK 186Dzisiaj przepis na smaczną sałatkę z kurczaka i brzoskwini. Idealnie sprawdza się na przyjęciach i nie tylko, polecam. SKŁADNIKI : 1/2 główka kapusty pekińskiej 1/2
Kulinarne Fantazje Marioli
Placki z kapusty 151kapusty . Co robicie najczęściej z młodej kapusty? Ja przeważnie coś a’ la bigos najczęściej z boczkiem albo kiełbasą. Robię też kapustę na gęsto z koperkiem , gołąbki albo kapuśniak . Ale nie tylko!!! A placki z młodej kapusty, co Wy na to? Sezon na młodą kapustę w pełni, więc u mnie na obiad są pyszne placki z młodej kapusty z dodatkiem siekanego(...)się robi z kiszonej kapusty, te placki są ze świeżej młodej kapusty. Do przygotowania placków z kapusty będziecie potrzebowali młodą kapustę, którą trzeba poszatkować i posolić aby zmiękła. Można też kapustę przelać wrzątkiem, ale ja wolę posolić, odcisnąć, potem już soli nie dodaję do placków. Reszta składników w przepisie poniżej. Przepis na Placuszki z młodej kapusty . Z podanych proporcji wyjdzie
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pieczone Pierogi z Kapustą i Pieczarkami 279kapustą i pieczarkami, idealnie nadają się do podania podczas świąt Bożego Narodzenia ale i nie tylko, rewelacyjnie smakują z czerwonym barszczem. Polecam wypróbować przepis. Będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie około 40 pierogów na farsz: 500 g kapusty kiszonej (dobrze odciśniętej) 500 g pieczarek 2 średnie cebule sól, pieprz olej do smażenia na ciasto: 500 g mąki pszennej (użyłam
Uwaga Babcia Gotuje