czerwona kapusta - 4242 przepisów (strona:173/283)

Łopatka wieprzowa pieczona z warzywami – bez tłuszczu 604

robi się sam i to w jednym naczyniu!     Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej ok 1 kg ziemniaków 1/3 główki kapusty 1-2 marchewki opcjonalnie 2-3 gałązki selera naciowego 1 papryka papryka (użyłam pół czerwonej i pół żółtej) kilka pieczarek pół cukinii pół pęczka natki pietruszki Przyprawy: 2-3 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego 1 łyżka(...)kroimy w dość duże kawałki *** *** Kawałki mięsa nacieramy przyprawami *** *** Ziemniaki obieramy, jeżeli są duże to należy je przekroić na połówki lub na ćwiartki, małe mogą pozostać w całości *** *** Kapustę kroimy w dużą kostkę *** *** Marchew obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Nać selera również kroimy w kawałki jeżeli go używamy *** *** Paprykę kroimy w dużą kostkę *** *** Pieczarki kroimy w plasterki, a cukinię

Blog z Apetytem
Sałatka "Gyros" 176

Warstwowa sałatka, której nazwa pochodzi od przyprawy używanej do smażenia kurczaka. Chodzi o przyprawę typu "Gyros", "do Gyrosa" itp., jaka nawinie się pod rękę. Sałatka najlepiej

Czerwony Gupik
Bigos ze słodkiej i kiszonej kapusty 90

zachęcała do gotowania lekkich, warzywnych posiłków, stąd na naszym stole pojawił się rozgrzewający i kaloryczny bigos ze słodkiej i kiszonej kapusty . Dwa rodzaje kapusty, kilka rodzajów mięsa i doskonała wiejska kiełbasa sprawiły, że bigos z mieszanej kapusty był sycący i aromatyczny, a odpowiednio dobrane przyprawy nadały bigosowi głębokiego, wyrazistego i lekko pikantnego smaku. Ponieważ jego część zamroziliśmy, nie musieliśmy zastanawiać(...)bigos ze słodkiej i kiszonej kapusty 2 kg kapusty 650 g kapusty kiszonej 400 g karkówki 300 g łopatki 200 g szpondra 500 g kiełbasy 1 duża cebula 1 słoiczek koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 3 ziarenka owoców jałowca 1 łyżeczka kminku 10 ziarenek pieprzu 1 / 2 łyżeczki czerwonej papryki czubek łyżeczki pieprzu Cayenne sól

niecodziennikpary
Barszcz ukraiński 144

okraszonymi podsmażoną cebulką ze skwarkami. Do barszczu należy wybierać buraki najlepiej podłużne, bardzo mocno czerwone (prawie czarne), wtedy barszcz będzie intensywnie czerwony i będzie miał dużo smaku. Obowiązkowym dodatkiem do barszczu jest również biała kapusta, która wzbogaca smak barszczu i buraków. Barszcz nie straci koloru, jeśli po pokrojeniu buraki wymieszamy z cukrem i będziemy go gotować na małej(...)raczej unikacie? Ilość porcji: 3 litry zupy Czas przygotowania: 90 minut Składniki na barszcz ukraiński: 5 - 6 średnich buraków 500 g żeberek lub łopatki wieprzowej 1/4 małej główki białej kapusty 2 marchewki  pietruszka korzeń selera 4 średnie ziemniaki 5 ząbków czosnku 2 duże cebule 200 g drobnej fasoli białej jabłko winne  3 listki laurowe 5 ziaren ziela angielskiego

Kuchcik gotuje
ŻEBERKA W KAPUŚCIE PO BAŁKAŃSKU 171

kapusta z dodatkiem tymianku to wspaniała propozycja na obiad dla całej rodziny.  1 kg.mięsnych żeberek 1 główka młodej kapusty 0.5 kg.młodych małych ziemniaków 2 cebule 4 ząbki czosnku przyprawa uniwersalna sól pieprz papryka sypka czerwona słodka i ostra 1/2 łyżeczki tymianku  1mały jogurt naturalny lub śmietana 1 szklanki.bulionu drobiowego 1 łyżka bazylii oliwa ****************************************** Żeberka umyć(...)osuszyć ,pokroić na kawałki , posolić , popieprzyć , popaprykować ,lekko obsmażyć na tłuszczu.Cebulę obrać ,pokroić w pół plasterki i przesmażyć na oleju ze smażenia żeberek doprawiając przyprawą uniwersalną.Kapustę obrać z zepsutych liści , drobno poszatkować i dodać do cebuli.Na kapuście ułożyć żeberka ,ziemniaki obrane i przekrojone na pół,podlać bulionem i dusić do miękkości,potem dodać wyciśnięty czosnek , tymianek , doprawić jeszcze

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Barszcz czerwony czysty 126

Barszcz czerwony, buraczany jest chlubą staropolskiej kuchni. Nie wiadomo dokładnie kiedy pojawił się po raz pierwszy na polskich stołach. Najstarszy zachowany przepis pochodzi z początku XVI w. Przygotowuje się go na wywarze  z jarzyn  lub mięsa. Na Wigilię musi być oczywiście wersja postna czyli na jarzynach i  naturalnym kwasie buraczanym. Trzeba jednak pamiętać, żeby tydzień wcześniej zakisić(...)ścieram na tarce o dużych otworach. Ma on wtedy ładny intensywny kolor i nie ma posmaku surowizny." Barszcz czerwony czysty (przepis własny) Składniki : 2,5l wywaru z jarzyn 0,5l wywaru z grzybów 1,5 szklanki kwasu z kiszonej kapusty 500g ugotowanych i startych buraków 2 łyżki sklarowanego masła 2 liście laurowe 10 ziaren pieprzu 3 ziarna ziela angielskiego

Wiem co jem
Bigos w prawdziwie świątecznej wersji 146

odświętny smak, za którym wszyscy tęsknimy i którym, co ciekawe, bez trudu zaraziłam moich zagranicznych przyjaciół :) Potrzebne składniki to: 6 kg kapusty kiszonej 2 duże cebule 50 g suszonych grzybów 150 g śliwek suszonych pół szklanki wytrawnego czerwonego wina sól i pieprz woda smalec ok. 3,5 kg różnych mies: 0,5 kg żeberek 2-3 kości wieprzowe(...)kiełbasy, najlepiej wiejskiej wędzonej, mogą być różne gatunki 0,5 kg boczku wędzonego 0,5 kg boczku surowego 700 g wołowiny Grzyby namaczamy w zimnej wodzie. Kapustę kiszoną zalewamy wodą, czekamy kilka minut, odlewamy wodę. Zalewamy świeżą wodą i zagotowujemy- odlewamy wodę. Ponownie zalewamy wodą i zaczynamy właściwy proces gotowania. Korzystałam z domowej, o tej porze roku już mocno ukiśniętej

Pichceniomania
Biały bigos jesienny 163

niego sięgam . W tym bigosie lądują pyszne kiełbasy , skwarki i boczuś wędzony . Ta potrawa ma specyficzny smaczek , zupełnie inny niż zwykły czerwony . Warto czasem sięgnąć do starego gara , po nowe przepisy Składniki : 1,5 kg kiszonej kapusty ( najlepiej swojskiej – przekiszonej , ale sklepowa też ujdzie ) 0,4 kg wędzonego boczku 0,2 kg słoniny na skwarki 0,5 kg wędzonej

Ogrodnik w podróży
Łazanki z kiszoną kapustą i kiełbaską 175

dostępne w każdym sklepie, a sama potrawa wyglądem nie zachwyca, to smak jest po prostu zachwycający- p odana z czerwonym winem stanowić może nawet i bardzo wyszukane danie... ... danie, które warto odkryć na nowo! :) Porcja dla 4 dorosłych osób: * kapusta kiszona- 500 g* * ulubiona kiełbasa- 200 g * makaron typu łazanki- 200 g * cebula- 1 szt. * woda- 1 szklanka * suszona

Kraina Miodem Płynąca
Zupa zbójnicka 152

mięsa wieprzowego – łopatki, szynki, karkówki… 10 dkg wędzonego boczku 1 cebula 2 ząbki czosnku 10dkg pieczarek 1 marchew 1 czerwona papryka 1 papryczka chilli 1/2 papryki żółtej lub zielonej 2 duże ziemniaki 1/4 główki kapusty 1 – 1,5 litra bulionu lub wody 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego 2- 3 łyżki słodkiej śmietanki Przyprawy: sól, pieprz, liść

Blog z Apetytem
Bigos à la staropolski. 193

staropolski. Bigos z suszonymi śliwkami. Składniki: 1 kg kapusty kiszonej 1/2 kg kapusty białej po około 500 g żeberek i łopatki wieprzowej ok. 300 g boczku wędzonego 2 jabłka garść suszonych prawdziwków 2 cebule 1 łyżka oleju 200 g suszonych śliwek opcjonalnie ½ szklanki czerwonego wytrawnego wina sól, pieprz i cukier kilka nasion ziela angielskiego 4 listki laurowe 1 łyżeczka ziarnistego(...)wraz z posiekaną cebulą na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy do kapusty podsmażone mięso, jabłka, śliwki oraz grzyby, wlewamy wodę w której moczyły się śliwki, oraz wodę w której gotowały się grzyby. Do garnka dodajemy wszystkie przyprawy, doprawiamy solą i pieprzem według swoich preferencji smakowych. Wszystko dokładnie mieszamy. Możemy dolać czerwonego wina. Mieszamy i dusimy, aż bigos nabierze smaku i aromatu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kokardki z tuńczykiem w warzywach 179

każdemu pewnie zasmakuje. Niemniej u mnie wszyscy chętnie zjedli.  źródło: "Poradnik Domowy", nr 11/2012, s. 59. Składniki: opakowanie makaronu kokardki sól 1/4 główki białej kapusty 2 marchewki 1 cebula łyżka masła 1 czerwona papryka łyżka oleju 2 puszki tuńczyka w kawałkach łyżka koncentratu pomidorowego po 1/2 łyżeczki: papryki słodkiej, ostrej i majeranku 1/2 pęczka pietruszki Wykonanie: Marchewki obrać(...)zetrzeć na dużych oczkach tarki, kapustę posiekać, cebulę obrać, pokroić w piórka i podsmażyć, paprykę pokroić w kostkę. Do pół litra wody dodać koncentrat, masło, olej i wszystkie warzywa. Dusić pod przykryciem przez 15 minut. Pod koniec dodać tuńczyka i przyprawy. Wymieszać i zagotować.  Makaron ugotować w osolonej wodzie. Odsączyć i dorzucić do warzyw w garnku. Wymieszać. Podawać posypane

Pasja Smaku
Chłopski garnek z kapustą 1553

zaproponować niezwykle aromatyczny i rozgrzewający chłopski garnek z kapustą. Danie to jest proste, niedrogie i bardzo sycące. Składniki:  1/2 kapusty białej (małej) ok 0,8 kg kiełbasy np. podwawelskiej ok 150 g boczku (opcjonalnie) 2 papryki czerwone 1 duża cebula 6-7 ziemniaków 2-3 listki laurowe, 3 ziela angielskie sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, tymianek Przygotowanie(...)boczek kroimy w kostkę, następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, dodajemy do mięsa. Podsmażamy, aż wszystko się ładnie zrumieni, a następnie przekładamy do większego garnka. Kapustę kroimy w piórka, ziemniaki w kostkę - dodajemy do pozostałych składników. Zalewamy wodą (ok 2 szklanki i na tym etapie możemy dodać przyprawy do wody) Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.Wszystkie

Kuchnia Pełna Pasji
Jarskie gołąbki bez zawijania 92

pysznym sosie pomidorowym. Smaczny zdrowy obiad z piekarnika  dla całej rodziny. 10 SZTUK 100 gramów zwykłego białego ryżu 300 gramów białej kapusty 1 cebula ok. 50 gramów por biała część ok, 100 gramów pół dużej papryki czerwonej 1 mała marchewka ok. 50 gramów 1 jajko M lub L 20 gramów bułki tartej  sól  pieprz majeranek Opcjonalnie(...)miski. Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, resztę warzyw pokroić w kostkę. Na dużej patelni roztopić masło dodać cebulę, por chwilę smażymy. Gdy nieco zmiękną dodajemy drobno pokrojoną kapustę, paprykę i starta marchewkę lekko solimy.  Smażymy aż wszystko będzie miękkie.  Warzywa od czasu do czasu mieszamy aby się nie przypaliły.  Przesmażone warzywa dodajemy do ryżu. Całość

Andzia Pichci
Najlepszy bigos na święta. Przepis krok po kroku! 126

łopatki wieprzowej 250 g kiełbasy wędzonej 150 g wędzonego boczku 2 cebule 4 ząbki czosnku 1,5 kg kiszonej kapusty 20 g grzybów suszonych np. podgrzybek, borowik 100 g śliwek suszonych 250 ml wina czerwonego wytrawnego 0,5 l wody 12 ziaren jałowca 6 liści laurowych 8 ziaren ziela angielskiego 2 łyżki suszonego majeranku 2 jabłka sól, pieprz(...)około 5 minut na średnim ogniu. Następnie wsyp cebulę pokrojoną w kostkę, poczekaj aż się lekko zrumieni. Dodaj utarty czosnek, podsmaż dosłownie przez minutę. Dodaj posiekaną kapustę, jeżeli jest kwaśna warto ją odcisnąć. Jeżeli jest bardzo kwaśna, można ją przepłukać pod zimną bieżącą wodą.   Całość wymieszaj. Dodaj suszone grzyby razem z wodą

kuron.com.pl
Sałatka gyros II 185

oliwy 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa 1/3 łyżeczki vegety 1/3 łyżeczki mielonej ostrej papryki 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka 1 kapusta pekińska ( ok. 70-80 dag ) 1/2 łyżeczki  vegety 1 ogórek szklarniowy 3 ogórki konserwowe 2 papryki czerwone 1 puszka kukurydzy 2 cebule czerwone Majonez, ketchup 2 pomidory świeżo mielony czarny pieprz Sposób przygotowania: 1. Mięso pokroić(...)mięsa, wymieszać, przykryć i odstawić na co najmniej 30-60 min. Po upływie tego czasu mięso przełożyć na rozgrzaną patelnie i usmażyć na złoty kolor.Odstawić do wystygnięcia. 2. Kapustę przekroić na ćwiartki i cieniutko pokroić. Dodać 1/2 łyżeczki vegety i wymieszać. 3. Na dno naczynia wyłożyć kolejno: 1/3 przyprawionej kapusty - posmarować majonezem, polać ketchupem usmażone mięso pokrojoną w pióra

A Ty Smakuj Mnie

Proponowane wyszukiwania