czerwona kapusta - 4242 przepisów (strona:164/283)

Bigos nad bigosami 133

również z miękką, odcedzoną kapustą kiszoną z grzybami, śliwkami oraz zmiażdżonym czosnkiem. Kiełbasę kroimy w dość cienkie plastry, po czym każdy kroimy w trójkąciki i również umieszczamy w garnku. Miękkie mięso z wywaru kroimy niezbyt cienko ( i tak rozpadnie się przy mieszaniu i gotowaniu) i łączymy z resztą. Wszystko dobrze mieszamy, zalewamy czerwonym winem oraz doprawiamy solą i pieprzem

Kuchenna Kontrrewolucya
ŚWIĄTECZNY KULEBIAK Z KAPUSTĄ KISZONĄ, KASZĄ GRYCZANĄ I GRZYBAMI 119

zapraszam na gorący, prosto z pieca kulebiak z kapustą kiszoną, kaszą gryczaną i grzybami. Espumisan Max, wyrób medyczny CE Taki kulebiak z kapustą kiszoną, kaszą gryczaną i grzybami jest świetnym pomysłem np. jako dodatek do wigilijnego, czerwonego barszczu – świetny zamiennik dla pasztecików z grzybami albo pieczonych pierogów. Smakuje wybornie! W moim regionie nie jest on popularny, ale moja babcia

Ostra na Słodko
Najlepszy bigos 138

Grzyby suszone 40 g Śliwki suszone bez pestek 150 g Cebula 2 szt. Przyprawy: sól, pieprz mielony, papryka czerwona słodka, ziele angielskie, liść laurowy, ewentualnie przyprawa typu vegeta (najlepiej domowa). PRZYGOTOWANIE  Przygotowanie kapusty kiszonej Dzień wcześniej namaczamy grzyby (podgrzybki lub prawdziwki). Kapustę kroimy na drobniejsze kawałki, zalewamy zimną wodą, a po 10 min. przecedzamy na sitku. Kapustę zalewamy

Moje Kuchenne Rewelacje
Kurczak po tajlandzku w panierce kokosowej. PRZEPIS 172

bułką tartą (najlepiej użyć azjatyckiej bułki panko), jajka, czosnek granulowany, sól, pieprz, olej do smażenia, a także na sos warzywny ćwierć główki kapusty pekińskiej, 1 por, garść suszonych grzybów mun, 2 marchewki, pół papryki czerwonej (jeśli lubisz pikantnie, użyj też chilli), 2 ząbki czosnku, kawałek świeżego imbiru, łyżeczka proszku curry, sos sojowy, płaska łyżka mąki ziemniaczanej lub innej skrobi(...)warzyw – grzyby zamocz w gorącej wodzie na około 15 minut, następnie odcedź i pokrój w paski, czosnek i imbir posiekaj oraz rozetrzyj za pomocą widelca z odrobiną soli, kapustę pekińską pokrój dość grubo, marchewkę pokrój na bardzo cienkie plasterki (można użyć obieraczki do warzyw), paprykę pokrój w paski. W woku lub na głębokiej patelni rozgrzej olej, wrzuć najpierw czosnek

Kulinarna Polska
Zupa tajska z krewetkami i fasolą szparagową 160

puszki ) oraz zieloną fasolkę szparagową ( mrożoną od Poltino . Składniki: 200 g krewetek mini 1 cebula 2 ząbki czosnku łyżeczka czerwonej pasty curry 400 ml mleka kokosowego 400 ml bulionu ( warzywny lub drobiowy ) 200 g kukurydzy z puszki biała część kapusty pekińskiej małej 150 g zielonej fasolki szparagowej ( mrożonej Poltino ) łyżeczka sosu sojowego łyżeczka sosu rybnego łyżeczka cukru trzcinowego limonka

kolorowotorcikowo
Domowa surówka z kapusty kiszonej niby po żydowsku jako wyrazisty akcent obiadowy 125

marchewki 1 niewielki ogórek kiszony 1/4 średniego ogórka zielonego 2-3 plastry cebuli 1/2 małego jabłka 1/5 czerwonej papryki pieprz mielony 2 łyżki oliwy ulubione przyprawy (suszony koper, czosnek granulowany, tymianek, rozmaryn, kminek) kilka kropli octu winnego Przygotowanie: Kapustę kiszoną siekamy drobno. Ścieramy na tarce z grubymi oczkami marchew, jabłko i ogórka kiszonego. Ogórka zielonego i cebulę kroimy cienko

Kuchnia po mojemu
Bigos z młodej kapusty i pomidorów 105

Bigos z młodej kapusty i pomidorów wzbogaca nasze sezonowe przepisy z wykorzystaniem młodej kapusty. W czerwcu kupiliśmy już dwie dorodne główki młodej kapusty, z których zrobiliśmy cztery dania obiadowe. Ponieważ, jak na razie, nie jest za ciepło, postanowiliśmy wykorzystać część zielonej kapusty na zrobienie wiosennego bigosu. Dodaliśmy do niego świeże pomidory, których cena o tej porze roku jest bardzo atrakcyjna(...)Bigos z młodej kapusty smakuje zupełnie inaczej niż tradycyjny, długo gotowany bigos, ale zachwyca swoją lekkością, świeżością i wiosennym smakiem. Udostępnij Bigos z młodej kapusty i pomidorów – składniki 1 młoda kapusta (ok. 1 1 / 2 kg) 500 g pomidorów 300 g wędzonego boczku 300 g kiełbasy 2 średnie cebule 1 / 2 pęczka koperku 2 liście laurowe 3 ziela angielskie

niecodziennikpary
Ravioli z kapustą i grzybami 166

Ravioli przygotowałam na wigilię do barszczu czerwonego, dzięki specjalnej formie bardzo szybko możne je przyrządzić. Można je podać odsmażane lub z barszczem zamiast uszek. Składniki: Ciasto: 1 kilogram mąki pszennej 2 jajka 2 szklanki ciepłej wody 1/3 szklanki oleju Szczypta soli Farsz: 1 kilogram kiszonej kapusty  Garść suszonych grzybów 1 cebula Sól, pieprz Olej do smażenia Dodatkowo: Mąką

Bajeczna Kuchnia
Gołąbki tradycyjne – przepis mojej mamy 483

kostka rosołowa kawałek selera 2 łyżki śmietany 3 łyżki mąki   Do miski wrzucamy mięso, ugotowany ryż, jajka, sól, pieprz, czerwoną paprykę w proszku i startą na tarce cebulę. Mieszamy. W dużym garnku gotujemy wodę. Odkrawamy liście kapusty od korzenia, odcinamy liście. Wkładamy do wody, liście same odejdą gdy będą miękkie. W rondelku z wodą gotuję kostkę rosołową

MojaQchnia.pl
Świąteczne paszteciki z kapustą i pieczarkami 176

świątecznym stole zawsze pojawiają się paszteciki! Jedne z kapustą i pieczarkami i drugie z pieczarkami i serem. Idealnie smakują z czerwonym barszczem. To jest nierozłączny element tego dania podczas świąt. Paszteciki znikają jako pierwsze. Nie są duże, ale są puszyste, mięciutkie i każdy je uwielbia. Limitowana edycja pasztecików w kształcie gwiazdek. Złociste, elegancko prezentują się na stole. Przepis(...)mleku rozpuszczamy drożdże i wlewamy do pozostałych składników. Składniki mieszamy najpierw łyżką i zagniatamy ciasto.  Elastyczne i miękkie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.  FARSZ kapusta kiszona 0.5 kg.  pieczarki 300-400 g.  cebula 1 szt. sól, pieprz do smaku olej do smażenia 3 łyżki masło 1 łyżka woda 1/2 szkl. Kapustę drobno siekamy. Pieczarki

Kuchnia Paulettes
Kapuśniak na żeberkach - z kaszą 154

dodałam do niej mieszankę kaszy owsianej, kaszy jęczmiennej mazurskiej oraz ryżu, która nadała zupie nową odsłonę. Składniki: 1kg żeberek (duży pasek) 400g kapusty kiszonej, odsączonej z soku 100g kaszy (użyłam mieszanki multigrano Risana z ryżem czerwonym) 4l wody 2 duże marchewki 4 ziemniaki 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 2 łyżki majeranku sól, pieprz Żeberka tniemy na mniejsze porcje(...)laurowe, ziele angielskie, majeranek i doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy 30 minut. Marchewkę i ziemniaki tniemy w drobną kostkę, dodajemy razem z kaszą do zupy, gotujemy kolejne 30 minut. Kapustę szatkujemy, dodajemy do zupy i gotujemy jeszcze 20 minut. Doprawiamy pieprzem

Gotowanie i blogowanie
Feijoada, feijoada, feijoada.... 186

mazi" kładzie się kawałki pomarańczy. W przepisach pojawiają się również inne uproszczenia (nie polecane) dla leniwych - typu "fasolka czarna z puszki, można podmienić czerwoną" a to zbrodniam bo to jakby do naszego bigosu włożyć zamiast kapusty cukinię. SKŁADNIKI i PRZYGOTOWANIE: CZĘŚĆ PIERWSZA - FASOLA:  Fasolę czarną (my użyliśmy 400 gram czyli jedną paczkę) wrzucamy do wody i pozostawiamy(...)dodać również pół kilo kopyta wołu (słynne mocoto) pokrojonego w kawałki. Niestety w Polsce ciężko jest kupić tą część wołu, chyba że mamy znajomego rzeźnika. Bierzemy paprykę zieloną, paprykę czerwoną, 2 cebule, 2 łyżki kuminu. Wszystko miksujemy. Teraz czas na obsmażenie i gotowanie. Potrzebujemy jak największego garnka, którego dno przykrywamy olejem.  Czekamy aż olej się rozgrzeje i wkładamy

Smaki Brazylii
BIGOS TRADYCYJNY Z KISZONEJ KAPUSTY 165

postoi kilkanaście godzin – smaki się przegryzą i nabiorą pełni aromatu. Polecam! SKŁADNIKI: * kapusta kiszona – 700 g * cebula – 2 szt * olej – 2 łyżki * dobrej jakości kiełbasa np. podwawelska – ok. 150 g * łopatka wieprzowa – 200 g * boczek – ok. 50 g * czerwone wino – 50 ml * koncentrat pomidorowy – 2 łyżki * suszone grzyby(...)odrobinie oleju, dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę oraz boczek, przesmażamy kilka minut. Do miękkiej kapusty dodajemy namoczone, posiekane grzyby, ugotowaną łopatkę i podsmażoną kiełbasę z cebulą i boczkiem. Wszystko razem dokładnie mieszamy i na wolnym ogniu gotujemy jeszcze ok. 15 minut. Dodajemy czerwone wino, doprawiamy majerankiem, kminkiem, solą i pieprzem. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Jeśli mamy zbyt mało wody możemy

Ostra na Słodko
Surówka z kapusty pekińskiej ze szpinakiem 108

końcu jest pełna świeżych surowych i zdrowych warzyw Polecam , szczególnie że bardzo szybko i łatwo się ją robi składniki 1/2 małej kapusty pekińskiej 1 biała papryka 4 garście świeżych liści szpinaku 2 duże starte marchewki 1 czerwona cebula 1 mała puszka kukurydzy 4 ząbki czosnku 2 pomidory 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich ( mogą być też prowansalskie ) 2 łyżki oliwy(...)oliwek 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżka octu balsamicznego 2 łyżki miodu sól , pieprz do smaku Kapustę pekińską, drobno szatkujemy , przekładamy do miski , solimy , mieszamy i odstawiamy na około 30 minut . Po tym czasie, kapusta powinna puścić sok i nieco zmięknąć . Sok odciskamy i wylewamy . Do kapusty dodajemy: startą na tarce o grubych oczkach marchew, pokrojoną drobno paprykę, cebulę

Ogrodnik w podróży
Pyszne ” Zimowe, koperkowe ” gołąbki 128

Pyszne „Zimowe, koperkowe” gołąbki Zimowe , koperkowe gołąbki różnią się od letnich , które są ze świeżej kapusty i z lżejszym sosem i farszem . Zimowa wersja

Ogrodnik w podróży

Proponowane wyszukiwania