Kwiecień 185Owoce : gruszki, rabarbar, mango, jabłka, czerwone pomarańcze. Warzywa : ziemniaki młode, papryka, marchew, cebula, kapusta młoda, karczochy, warzywa strączkowe, sałata lodowa, szparagi, smardze, szczaw, rzodkiewka, endywia, natka pietruszki, cykoria. function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp
Coś bym zjadła
Surówka ekspresowa 190należy poszatkować, marchew zetrzeć na tarce , cebulę posiekać i wymieszać z majonezem i solą,ale korzystając z robota idzie to zdecydowanie szybciej. 200 g kapusty białej lub pekińskiej 100 g marchewki [ obranej] czerwona cebula sól pieprz 2 łyżki majonezu Wszystkie składniki wkładamy do misy thermomiksa, ustawiamy 5-6 s/obr. 4 lub do czasu uzyskania pożądanej konsystencji
Moje domowe kucharzenie
Tortilla z pastą serowo-brokułową i warzywami 176domu no chyba, że nie przeszkadza Wam czosnkowy oddech;) 1 brokuł 250 g półtłustego twarogu 2-3 łyżki majonezu czosnek granulowany sól, pieprz kilka liści kapusty pekińskiej, sałaty rzymskiej lub strzępiastej 1 duża czerwona papryka 3-4 ogórki kiszone 1 op. tortilli (5 sztuk) Podzielonego na różyczki brokuła gotujemy w lekko osolonej i osłodzonej wodzie. Odcedzamy. Studzimy. Miksujemy
Smaki Na Talerzu
Hamburgery w chlebku Pita 180Moje dzieci i mąż twierdzą,że smakuje dużo lepiej niż tradycyjny hamburger. Jestem podobnego zdania, polecam, skorzystajcie z tego przepisu:)) Składniki 4 chlebki pita 1 czerwona papryka 1 żółta papryka rukola garść pokrojonej kapusty pekińskiej 300 g mielonego mięsa wołowego dobrej jakości 1 … Czytaj dalej Hamburgery w chlebku Pita
gotuj ze mną
Hamburgery w chlebku Pita 253Moje dzieci i mąż twierdzą,że smakuje dużo lepiej niż tradycyjny hamburger. Jestem podobnego zdania, polecam, skorzystajcie z tego przepisu:)) Składniki 4 chlebki pita 1 czerwona papryka 1 żółta papryka rukola garść pokrojonej kapusty pekińskiej 300 g mielonego mięsa wołowego dobrej jakości 1 … Czytaj dalej Hamburgery w chlebku Pita
gotuj ze mną
Leczo z pulpecikami i makaronem ryżowym 195Składniki : 2 marchwie średnia cukinia 2 cebule 2 garście fasolki szparagowej po jednej papryce czerwonej, żółtej i zielonej 1/4 główki małej białej kapusty olej do smażenia słoik sosu chińskiego sól, pieprz mielony, odrobina cukru do smaku ewentualnie łyżka lub dwie koncentratu pomidorowego dodatkowo: 30 dag mielonego mięsa 1 cebula 1 jajko ok. 2 łyżek kaszy manny sól, pieprz czarny
Proste Potrawy
Przepisy na majówkę 162cukinią i pomidorem Focaccia z cukinią, pomidorem i pieczarkami Hummus Koktajl szpinakowo - pomarańczowy Mango lassi Mus czekoladowy z mascarpone Pomidorowa sałatka ze szpinakiem, młodą kapustą i oliwkami Sałatka z cieciorki z papryką, czerwoną cebulą i natką pietruszki Sałatka z kaszy jęczmiennej z rukolą pomidorami i mozzarellą Sałatka Cezar z kurczakiem Podpłomyk z kurczakiem i parmezanem Gulasz z czerwonej
Moja smaczna kuchnia
Surówka z kapusty pekińskiej 164Prosta i szybka w przygotowaniu surówka, zadowoli najwybredniejsze podniebienia. Idealnie nadaje się do mięs, jak i dań warzywnych. Składniki 1/2 główki kapusty pekińskiej (około 700 g) 1 marchew 1 garść natki pietruszki 1 czerwona cebula 3 ogórki kiszone 1 jabłko 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false(...)false false MicrosoftInternetExplorer4 Kapustę drobno szatkujemy. Dodajemy pokrojone w kostkę jabłko, startą na wiórki marchew, pokrojone w kostkę ogórki, posiekaną natkę i cebulę. Mieszamy z jogurtem i majonezem. Do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding
R'n'G Kitchen
Puszyste smażone pierogi na jogurcie z pieczarkami 292inne od tych, jakie znacie. Takie pierogi smażone z pieczarkami czy dowolnym innym nadzieniem, a nawet bez, doskonałe są w zimny dzień z barszczem czerwonym. Jeśli szukacie odmiany od tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami np. na Boże Narodzenie, to ten przepis bez wątpienia spełni Wasze oczekiwania. Smaku tych pierogów nie da się opisać. Dzięki sodzie, są puszyste, chrupiące
Mieszam w Garnku
Naleśniki po chińsku 221kolację, obiad jak i do pracy. Składniki: Naleśniki - ok 8 sztuk (muszą być cieniutkie, żeby nie łamały się przy zwijaniu) Farsz: 2 średnie cebule 1 czerwona papryka 200 g pieczarek niewielki kawałek białej kapusty, kapusty pekińskiej lub sałaty lodowej - po posiekaniu mają być 2 garście 2 łyżki oleju 1-2 łyżki sosu sojowego 2 szczypty mielonego imbiru
Ze smakiem bez glutenu
Sałatka Gyros 338kostkę, mieszamy z przyprawą i smażymy na oleju. 2 Do miski wsypujemy odsączoną kukurydzę. 3 Na kukurydzę kładziemy kurczaka. 4 Kurczaka posypujemy ogórkami oraz czerwoną cebulą. 5 Całość przykrywamy cienką warstwą posiekanej kapusty pekińskiej i smarujemy majonezem oraz ketchupem. 6 Sałatkę wykańczamy kolejną warstwą pierzynki z kapusty. Artykuł Sałatka Gyros pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl
Kuchnia Bazylii
Wegański kebab / gyros 320Przepis na 1 porcję Potrzebujemy: 1 placek dużej tortilli 5 kotlecików sojowych pół pomidora 2 liście sałaty (u nas masłowa, ale może być też lodowa, kapusta pekińska lub gotowy mix sałat) 1/8 papryki czerwonej kilka plasterków cebuli 2 łyżeczki przyprawy kebab-gyros 2 łyżeczki sosu sojowego sól, pieprz Sos: 2 łyżeczki czubate hummusu klasycznego ( można użyć też sojonezu
Bananowe Pole
Wiosenna młoda kapustka alla bigos 228Myślę, że warto próbować. Kiedy nadchodzą początki lata i pojawiają się coraz nowsze i wyczekane owoce i warzywa, kuchnia robi się tak przyjemnie świeżo zielona, czerwona, wielobarwna. Jak tu się nie cieszyć? Młoda kapusta pasuje nam wszystkim, więc nie mogło jej zabraknąć w wiosennym menu. Kapustę jedli już starożytni, jest zdrowa nie tylko z powodu zawartości witamin i mikroelementów
I tu będę miała takie te
sałatka z fetą i migdałami 1092puściły zbyt dużo soku. Pamiętajcie, że ser feta jest dość słony, dlatego kurczaka i sos czosnkowy solimy delikatnie. Składniki: 3-4 pomidory 1 czerwona cebula 150 g sera feta 1/2 główki kapusty lodowej 1 podwójna pierś z kurczaka 150 ml jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu ząbek czosnku kilka gałązek koperku 2 łyżki płatków migdałowych sól, pieprz 2 łyżki
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i pieczarkami 412mają ręki lub cierpliwości do ciasta drożdżowego. Polecam Wam bo takie kapuśniaczki są równie pyszne a do tego chrupiące i świetnie smakują z filiżanką czerwonego barszczu. płat ciasta francuskiego (275g) Farsz: 50dag kapusty kiszonej cebula łyżka oleju garść grzybów suszonych sól pieprz liść laurowy 2 ziarenka ziela ang. łyżeczka przyprawy do dań z kapusty jajko do posmarowania kminek
Smakołyki Asi
Muffinki z kapustą i grzybami. 232pewnie już widziała je w prasie, ale pod inną nazwą - taka decyzja redakcji, nie moja. Ale jak zwał tak zwał - ważne, że smaczne. Do czerwonego barszczu są idealnym zastępstwem tradycyjnych pierogów z kapustą i grzybami. Dodatkowo będą ozdobą wigilijnego stołu. Składniki: Na ciasto: 500 g mąki pszennej, 200 g masła, 1 łyżeczka soli, 2 żółtka, 1 szklanka gęstej kwaśnej
Nie tylko w kuchni
Ekspresowa babka ziemniaczana z boczkiem 330pieczemy ok. 1,5 godziny. Uwagi: - nie odlewam wody z ziemniaków Ekspresowa babka ziemniaczana z boczkiem, do tego surówka z kiszonej kapusty (może być też inna) i kubek barszczu czerwonego to syty i pożywny obiad. Jako dodatek może być sos, np. pieczarkowy lub grzybowy. No i oczywiście moja ulubiona wersja – na drugi dzień, gdy już stężeje – pokrojona w plastry
mojewypiekiinietylko
Gulasz warzywny 208jako miłą odmianę. Podany być musi koniecznie z kaszą, lekko, zdrowo, kolorowo. :-) I co ważne, z sezonowymi warzywami. 2 duże cebule 2 cukinie 4 czerwone papryki seler naciowy 4 marchewki 1/2 główki kapusty 2 łyżki koncentratu pomidorowego olej sól, pieprz, ostra papryka, słodka papryka 1. Cebule kroimy w kostkę podsmażamy na rozgrzanym oleju. 2. Cukinię kroimy w dość grube
Szefowa kuchni
Zupa na mleku kokosowym 184ząbki czosnku · 1 czerwona papryka · szklanka groszku (może być mrożony) · pół kapusty pekińskiej · 2 litry bulionu · puszka mleka kokosowego
Pobite gary Barbary
Sałatka z ogórków, kapusty i papryki do słoików 194sobą żeby ponownie iść je zebrać. W końcu i tak chwytam wiaderka i idę. Dzięki temu powstała prezentowana dzisiaj sałatka. Składniki: 8 kg ogórków 2 czerwone papryki 2 żółte papryki 1 mała główka kapusty 3 cebule 3 łyżki soli Zalewa: 5 szklanek wody 2 szklanki cukru 2 szklanki octu 3 łyżki soli 4 łyżeczki gorczycy olej Wykonanie: Ogórki myjemy
Smaki Ewy
Jakie produkty powinno się jeść wiosną? 196jeść, aby wszystko wróciło do formy przed zimą. Jakie produkty powinnyśmy zacząć jeść wiosną? nowalijki - wiosenne owoce i warzywa m.in sałata, rzodkiewka, marchewka czy kapusta białko - nabiał, rośliny strączkowe, chude białe i czerwone mięso węglowodany - płatki owsiane, pieczywo żytnie i pełnoziarniste, kasze tłuszcze - oliwki, oliwa z oliwek, awokado, tłuste ryby np. łosoś świeże soki owocowo-warzywne np. marchwiowy
Truskawkowa Fiesta
Surówka z pekińskiej kapusty 188kapusty pekińskiej 1/2 średniej cukinii 1 marchew 1 czerwona cebula 1/3 szk posiekanego szczypiorku 25 g kiełków brokuła 3 duże rzodkiewki 1 saszetka oleju sezamowego ( 30 ml ) Do smaku : sok z cytryny cukier sól pieprz kolorowy Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchni
Warzywno-mięsne danie z patelni 276Użyjemy troszkę mięska i dużo warzyw. Dodatkiem może być ryż lub makaron. Składniki: -ok. 25 dkg karkówki -1 marchewka -1 cebula -2 ząbki czosnku -pół czerwonej papryki -5 pieczarek -kilka różyczek kalafiora -garść kapusty włoskiej -przyprawy ( barbecue, sól, pieprz) -olej do smażenia Mięso i czosnek kroimy w kostkę. Posypujemy przyprawami i solą. Skrapiamy olejem i pozostawiamy
Maminek kulinarny
Wiejska prażonka 246lubi najbardziej i powstał bardzo smaczny obiad, na dodatek to danie jednogarnkowe:) A wszystko doprawione różnorodnymi ziołami... Składniki: 400 g kiełbasy np. zwyczajnej, 400 g ziemniaków, czerwona papryka, 200 g kapusty włoskiej, 2 cebule, 200 g pieczarek, ząbek czosnku, 1 liść laurowy, po szczypcie: chilli, kminku, majeranku, tymianku, bazylii i kolendry, do smaku sól i pieprz, łyżka mąki
Z miłości do słodkości
GOŁĄBKI bez mięsa w gęstym sosie pomidorowym (wegańskie, bezglutenowe) 257która bardzo dobrze radzi sobie z zastąpieniem smaku mięsa. Mój sos głównie składa się z pomidorów i czerwonej papryki – jest on niesamowicie prosty i szybki, czyli idealny kiedy samo zwijanie gołąbków zajmie nam już sporo czasu // Składniki (gołąbki): 1 duża kapusta 0,5 szklanki ryżu (u mnie brązowy) 0, 5 szklanki kaszy gryczanej (najlepiej niepalonej) 0,5 szklanki(...)sparzenia liści kapusty Sposób przygotowania: Na początek z kapusty usuń wierzchnie liście i wykrój głąb. W taką kapustę dobrze jest wbić widelec do mięsa (w miejsce głąba), a następnie włożyć do dużego garnka z gotującą się osoloną wodą. Staraj się tak manewrować kapustą za pomocą widelca, aby woda wpłynęła pod wierzchnie liście. Po kilku sekundach kapustę wyciągnij i spróbuj zdjąć
Via Gusto
Gołąbki z serem w sosie paprykowym 149aromatycznym sosie paprykowym, najwyższa pora.Polecam. Składniki: · 1 główka kapusty · ½ kg mięsa mielonego wieprzowego · 1 torebka ryżu · 4 papryki czerwone · 4 pomidory(...)pszennej · Sól · Pieprz · 1 szklanka wody Sposób przygotowania: 1. Kapustę myjemy i parzymy gotując w gorącej wodzie. 2. Ryz gotujemy w osolonej wodzie. 3. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, doprawiamy solą, papryką ostrą, dodajemy
Kulinarna Chwila
Surówka do mięs z kapustą pekińską 305Węszą wszędzie , widzą wszystko … może ich przekonać tylko smak Polecam jak każda surówka , ta także jest zdrowa , kolorowa i pyszna składniki : 1 mała kapusta pekińska lub 1/2 zwykłej 1 mała puszka kukurydzy 1 czerwona papryka 1 świeży ogórek 1 średniej wielkości marchewka sos do sałatki : 1 łyżka gęstego majonezu 1 łyżka gęstego jogurtu 1 łyżeczka świeżego ,siekanego czosnku(...)niedźwiedziego ( można zastąpić suszonym ) 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny sól , pieprz do smaku Kapustę pekińską szatkujemy , przekładamy do miski . Dodajemy do niej startą na tarce o grubych oczkach marchewkę , odsączona z zalewy kukurydzę . Następnie kroimy ogórka i paprykę w dowolne kawałki i również przekładamy do miski . W miseczce łączymy ze sobą majonez , jogurt , siekany czosnek niedźwiedzi , wyciśnięty
Ogrodnik w podróży
Gołąbki z kapusty włoskiej z kaszą jaglaną 173smaku a to jakoś mi nie pasowało. Jakże byłam pozytywnie zaskoczona z wyników mojego gotowania. Koniecznie spróbujcie. Mnie bardzo smakowało. Składniki: 1 mała główka kapusty włoskiej 500 mięsa mielonego z indyka Garść suszonych grzybów ¼ czerwonej papryki ¼ zielonej papryki 1 cebula Łyżka posiekanej natki pietruszki 50 g kaszy jaglanej ( waga przed ugotowaniem ) Sól Pieprz ½ puszki krojonych pomidorów 1 łyżka koncentratu(...)pomidorowego 1 łyżka almette śmietankowe Łyżeczka oleju bulion Wykonanie: Grzyby namaczamy w gorącej wodzie aż zmiękną. Kapustę parzymy aby oddzielić liście i aby były elastyczne. Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie przez 20 minut. Odsączamy. Cebulę drobno kroimy i przesmażamy na patelni. Do miski wykładamy mięso mielone, przestudzoną kaszę, drobno pokrojone grzyby, cebulę, posiekane papryki i natkę pietruszki. Doprawiamy solą
Smaki Ewy
Młoda kapusta, sadzone jajka i ziemniaki 250800g pomidorów (można użyć pulpy pomidorowej np. z puszki) 3 cebule pęczek koperku 8 niewielkich ziemniaków (po 80g) 8 jajek 2 duże papryki, czerwona i żółta 4 łyżki oleju rzepakowego sól, pieprz do smaku Kapustę oczyścić, oberwać zwiędłe liście zewnętrzne, przekroić na ćwiartki, wykroić głąb i poszatkować lub pokroić w paski nożem. Cebulę obrać i dosyć drobno pokroić, pomidory
Dietolog
Sałatka z kapusty pekińskiej, a'la colesław 199Dzisiaj sałatka, która idealnie komponuje się z mięsami. Prosta i pyszna sałatka z kapusty pekińskiej, a'la colesław. Składniki: 1 niewielka kapusta pekińska 1 duże jabłko 1 duża marchewka 1 średnia cebula czerwona 1 czubata łyżka jogurtu naturalnego 2 czubate łyżki majonezu duża garść posiekanej świeżej natki pietruszki 2 łyżki soku z cytryny 1 płaska łyżeczka cukru pudru(...)sól i pieprz Wykonanie: Kapustę drobno siekamy. Jabłko i marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Dodajemy jogurt, majonez, natkę pietruszki, sok z cytryny, cukier puder oraz sól i pieprz do smaku. Mieszamy. Wkładamy do lodówki na 30 minut. Smacznego
Smak mojego domu
SAŁATKA GYROS 214warstwowa znana przez wszystkich.Przedstawiam Wam moją wersję,może kiedyś się skusicie.Doskonała na wszelkie imprezy,domówki,zawsze szybko znika. Składniki: podwójna pierś z kurczaka kapusta pekińska ogórki konserwowe 4-5 sztuk 3-4 czerwone cebule groszek + kukurydza przyprawa gyros keczup,majonez sos czosnkowy Pierś z kurczaka pokroić w kostkę,przyprawić przyprawić przyprawą,dokładnie wymieszać.Można zostawić na chwilę(...)groszek i kukurydzę odsączyć z zalewy(użyłam małej puszki groszku i kukurydzy). Układać warstwami w kolejności: Mięso + keczup + ogórki + sos czosnkowy + cebula + kukurydza i groszek razem wymieszane + majonez + keczup + kapusta pekińska Do tej sałatki używam sosu czosnkowego zrobionego samodzielnie.Myślę,że napiszę kiedyś post związany z sosem czosnkowym,teraz tylko ten do sałatki podam Sos czosnkowy: 4 łyżki śmietany
Niespełnione zdolności kulinarne
Surówka z kapusty lodowej i groszku 232szczypiorku 1 jabłko 1 marchewka 1 czerwona cebula sól cukier 1/2 łyżeczki musztardy 4 czubate łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu Najbardziej lubię kolorowe surówki. Dlatego dziś surówka z koloru zielonego, czerwonego, pomarańczowego i białego :) Surówka stanowi doskonały dodatek do obiadu, ale również można ją zjeść jako danie nie zależne. Kapustę drobno poszatkować. Marchewkę i jabłko obrać
Świat Domowej Kuchni
Zupa kapuśniak z białą kiełbasą 158białą kiełbasą: 500g ziemniaków 1 cebula 3 łyżki oleju 300-500g białej kiełbasy 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 300-500g kiszonej kapusty (ilość w zależności od kwaśności) 3 łyżki soczewicy czerwonej 1 liść laurowy 5 szt ziela angielskiego sól pieprz ziołowy spora szczypta kminku w ziarnkach Jak zrobić zupę kapuśniak z białą kiełbasą: W garnku rozgrzewamy olej(...)angielskie, liść laurowy, sól, pieprz, kminek, soczewicę, ziemniaki pokrojone w kostkę. Zalewamy wodą (1-1,5l), zagotowujemy, zmniejszamy grzanie i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem 20 minut. Dodajemy kapustę kiszoną i gotujemy jeszcze 10 min. Doprawiamy do smaku. Artykuł Zupa kapuśniak z białą kiełbasą pochodzi z serwisu Dorota Smakuje
Dorota Smakuje
Sałatka z ogórków i kapusty na zimę 328Polecam jako dodatek do zimowego obiadu, kiedy nie mamy czasu na przygotowanie surówki. Składniki: (około 20 dużych słoików) 5 kg ogórków 2 główki kapusty białej lub dwie małe 1 kg cebuli 1 kg czerwonej papryki 5-6 ząbków czosnku 6-7 marchewek 2 łyżki soli Zalewa: 2 szklanki cukru 1 szklanka oleju 2 szklanki octu 2 łyżeczki pieprzu(...)łyżki soli kilka kulek ziela angielskiego kilka liści laurowych Ogórki dokładnie umyć i poszatkować w plasterki, kapustę poszatkować, cebulę obrać i pokroić w piórka. Marchewkę i paprykę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Naszykowane warzywa przełożyć do dużej miski i wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem i 2 łyżkami soli. Odstawić na około 2 godziny. W tym czasie składniki
talerz przyjemności
Drożdżowe kapuśniaczki 294Drożdżowe kapuśniaczki są idealne do czerwonego barszczu. Składniki: Ciasto: 1/2 kg mąki 1 szklanka mleka 20 g świeżych drożdży 2 małe jajka 1 i 1/2 łyżeczka soli 1 i 1/2 łyżeczka cukru 50 g roztopionego masła Farsz: 1/2 kg kiszonej kapusty 30 dag pieczarek 2 cebule 2 łyżki oleju szczypta cukru 4 liście laurowe 4 ziela angielskie 1 łyżka majeranku
Kuchnia domowa Ani