smaku 1 łyżka czerwonej papryki 1łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka suszonej bazylii 4 łyżki masła lub oliwy Ziemniaki i marchewkę obieramy, myjemy i kroimy na 4 części, marchewkę w grubsze plasterki. W garnku szybkowar rozpuszczamy masło, wrzucamy ziemniaki i marchewkę, zalewamy wodą tylko tyle żeby wszystko przykryło.Dodajemy łyżeczkę soli i gotujemy na pierwszym poziomie około 13 minut(...)się gotuje a po drugie smaki potrawy nie odparują. Do ziemniaków dodajemy podsmażoną kiełbaskę odsączoną i przelaną czystą wodą fasolę oraz przyprawiamy do smaku solą lub pieprzem. Powiem Wam że moja rodzina się zajadała tym daniem, naprawdę polecam. Jeśli lubicie dania bardziej tłuste to możecie dodać więcej masła lub oliwy. Danie wybornie smakuje z kapustą czerwoną zasmażaną firmy
Sama słodycz i szczypta chilikapusty możecie znaleźć tutaj . 1/2 główki czerwonej kapusty 1 duże jabłko 1/2 małej cebuli 1 mała marchewka 4 łyżeczki jogurtu naturalnego 2 łyżeczki octu winnego sól do smaku pieprz do smaku 1 łyżka oleju Kapustę drobno posiekać. W dużym garnku zagotować wodę. Kapustę wrzucić na durszlak i umieścić nad gotującą się wodą. Przykryć pokrywką. Trzymać nad parą
Bulliopomidorów w puszce łyżka przecieru pomidorowego łyżeczka papryki czerwonej, majeranku, ziół prowansalskich, bazylii i oregano dwa ząbki czosnku dwie łyżeczki cukru pół szklanki bulionu kilka gałązek koperku mała cebula Wykonanie: 1.Liście kapusty szatkujemy i dusimy w bulionie kilka minut aż będą rozgotowane. Na patelni szklimy cebulę. Dodajemy do gotującej się kapusty. 2. Gdy wszystko będzie miękkie dodajemy pokrojone
Mama z miastaMam własną kapustkę ale niestety nie mam jej gdzie przechowywać aby przez całą zimę móc robić ze świeżej surówki. Dlatego też kapustkę zamykam wraz z innymi
Monia miesza i gotujepomidory (u mnie odmiana zielona i czerwona) ewentualnie: chili sól gruba sól himalajska lub morska pieprz Kapusta chińska Pak Choi Kapusty dobrze wypłukać, szczególnie przy połączeniach liści, bo tam lubi gromadzić się dużo ziemi. Do rondla wlać wodę, w której potem ugotujemy jajko. Na rondlu ułożyć naczynie do gotowania na parze i włożyć do niego Pak Choi. Gdy woda
Weekendy w domu i ogrodzieDoskonała surówka jako dodatek do drugiego dania. Składniki: 1 mała kapusta pekińska 5 pieczarek 1 łodyga selera naciowego 1 czerwona cebulka 1
kgwjanczewoominęłam etap, którego nie lubię - to jest gotowania i przygotowywania liści kapusty, szatkując ją i dodając do pozostałych składników. I tak wyszły gołąbki bez zawijania:) Składniki: 500 g mielonej wieprzowiny 500 g kapusty 200 g ryżu 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 jajka 3 łyżki kaszy manny 1 łyżeczka czerwonej papryki sól świeżo zmielony pieprz liść laurowy
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałagotowania mam czas na inne zajęcia, gdyż nie muszę mieszać i pilnować, aby się nie przypaliło. Teraz gdy mam elektryczny i bardziej nowoczesny szybkowar, to mogę się nawet zdrzemnąć, gdyż po upływie zaprogramowanego czasu sam się wyłączy i nawet podtrzyma temperaturę przygotowanej potrawy. Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej 3 marchewki 2 ziemniaki 1/2 główki kapusty 1 papryka czerwona(...)drobno posiekać. Kapustę dość grubo poszatkować, a paprykę oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić na mniejsze kawałki. Warzywa dodać do mięsa, wymieszać i z wierzchu delikatnie oprószyć pieprzem i solą, zalać bulionem lub wodą i zamknąć szybkowar. Dodanie płynu jest konieczne, aby mogła wytworzyć się para i ciśnienie, które zamknie szybkowar. Gotować w zależności od posiadanego modelu szybkowaru
Kuchcik gotujekapusty. Kapustę posiekać, ugotować w wywarze z grzybów, dodać do kapusty liść laurowy, ziele angielskie, sól i pieprz. Cebulę obrać, posiekać, usmażyć na tłuszczu i dodać do kapusty, gotować. Ciasto rozwałkować w kształcie prostokąta o grubości 0,5 cm, pokroić w pasy . Farsz ułożyć wzdłuż na pasie ciasta. Brzegi ciasta posmarować białkiem i zlepić(...)skośne paszteciki. Paszteciki układać na posmarowanej tłuszczem brytfannie, a gdy podrosną, posmarować po wierzchu rozbełtanym jajkiem, posypać makiem. Piec w 180 stop.przez 20 minut. Podawać z czerwonym barszczykiem
Kuchnia Danusikapusty 1/3 szklanki suchej kaszy jaglanej 1/2 czerwonej papryki 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy 5 łyżek mąki Przyprawy: 1 łyżeczka wędzonej papryki 1-2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka suszonej bazylii sól, pieprz Przygotowanie: Kapustę szatkujemy, wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Odrobinę solimy i gotujemy ok 30 min, aż będzie miękka. Po ugotowaniu
Bananowe Polefarsz: 1 i 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 2 szklanki kiszonej kapusty 5 - 6 łyżek oliwy z oliwek 1 duża cebula lub dwie mniejsze 2-3 ziarna ziela angielskiego liść laurowy sól morska gruboziarnista lub zwykła pieprz Soczewicę oraz inne przyprawy znajdziecie na www.Skworcu.com.pl. 1. Soczewicę opłukać i gotować w trzech niepełnych szklankach wody, lekko posolić
Apetyczna babeczkatych dwóch przepisów by zrobić krokiety.Do tego czerwony barszcz. Polecam !Przepis na naleśniki znajdziecie już u mnie na blogu dlatego nie wstawiam po raz kolejny tylko do niego Was odsyłam. Farsz :* pół kg kapusty kiszonej* garść bądź więcej suszonych grzybów* olej rzepakowy* duża cebula* sól , pieprz* bułka tarta Przygotowanie :Kapustę gotujemy z grzybami około godziny aż będzie miękka
Magiczne Życie Martyekspertów, ale nie rządowych czy związkowych tylko naukowych :) Przejdźmy zatem do tematu. Kuchnia śląska to nudne weekendy. W sobotę mielone, a w niedzielę rolada z kluskami śląskimi i czerwoną kapustą. Za to w tygodniu mamy dowolność. Możemy wybrać z całej gamy tanich pożywnych dań. Takie danie miało wyżywić ciężko pracującego człowieka, w warunkach ograniczonych zasobów. Tutaj wszystko musi być(...)inną nazwą jak pańćkraut, ciapkraut, ciaper kapusta, ciapkapusta czy typowe dla opolskiej prowincji kartofelkraut albo w końcu ziemniaki z kapustą kiszoną :) Składniki: - ziemniaki - kapusta kiszona - cebula - mąka Wykonanie: Cebulę kroimy w drobną kostkę i przysmażamy. Kapustę kroimy, wrzucamy na patelnię, dolewamy trochę wody i dusimy pod przykryciem aż zmięknie. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Ugotowane ziemniaki traktujemy tłuczkiem
Kryzysowa Książka Kucharskakrzątaniny w kuchni pomyślałam o barszczu (w końcu w zamrażalniku miałam jeszcze troszkę pierogów). Suszone buraczki są po prostu niezastąpione w takich chwilach. Błyskawiczne przygotowanie, półgodziny gotowania i… już można się cieszyć czerwonym barszczem. Taki barszcz możecie odcedzić i podać czysty do picia, dodać do niego ziemniaczki i podać jako zupę lub podać z pierogami czy krokietami. Spróbujcie(...)szybką alternatywę Zdjęcia były równie szybkie, więc musicie mi je wybaczyć Jeśli szukacie przepisu na zakwas (na tradycyjny barszcz) zajrzyjcie tutaj (klik) . Zapraszam również na przepis na pierogi z kapustą i grzybami (klik) lub na uszka z grzybami (klik) . Składniki: 2 litry wody 2 opakowania suszonych buraczków Skworcu 2 x 75 g 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe Skworcu
Słodkie okruszkimarchewki 200 gr pietruszki 50 gr selera 200 gr pora 800-1000 gr buraków 400 gr ziemniaków 200 gr świeżej młodej kapusty 4-6 ząbków czosnku 1 szklanka zakwasu z buraków (nie mylić z koncentratem barszczu czerwonego, można samemu zrobić ) 1 łyżka cukru (do smaku, ja nie dodawałam) 3 łyżeczki soli (do smaku) 1 łyżeczka zmielonego pieprzu (do smaku(...)wrzątku wrzucić ciecierzycę, gotować na średnim ogniu pod przykryciem około 3 godziny, jeżeli macie szybkowar to gotować 1 godzinę i 30 min od momentu regularnego wydobywania się pary z garnka. Po ugotowaniu do miękkości, ciecierzycę odcedzić, wodę z gotowania wylać. W drugim garnku do zimnej wody (2 litry) wrzucić mięso, ziele angielskie i liście laurowe, gotować
moj przepis na