czerwona kapusta gotowana - 1341 przepisów (strona:20/90)

Modro Kapusta Czyli Modra Kapusta 183

czerwonej kapusty (około 1 kg) 1 cebula 2 liście laurowe około 150 gr boczku wędzonego warzywko (domowe, kupne) sól, pieprz do smaku 1 nie cała łyżka octu lub soku z cytryny 1. Kapustę obieram z zewnętrznych liści, wykrawam głąb i szatkuje. Przekładam do garnka, zalewam wodą tak aby zakryła kapustę. Zagotowuje i odlewam tą wodę tzn. odcedzamy kapustę (możemy(...)gotującej się wody dorzucić w całości cebulę i też ją zagotować jeśli mamy problemy żołądkowe, ja tak właśnie robię) 2. Następnie, zalewam kapustę odrobina wody, dodaje listek laurowy, warzywko, solę, pieprzę i gotuję do miękkości. 3. W czasie gdy kapusta się gotuje, smażę cebulkę i dodaje ją od razu do gotującej się kapusty oraz przesmażam boczek, ale ten dodaje

Gotowanie...to proste !
Dietetyczna zupa z kiszoną kapustą 294

menu aromatyczna, pożywna a jednocześnie dietetyczna zupa, której smak wzbogaciła mieszanka Ziół Ojca Mateusza ze sklepu internetowego Rafex. Spróbujcie:) Składniki: 250 g kapusty kiszonej  1 duża cebula  1 marchewka 1 pietruszka 1 czerwona papryka 5 - 6 ziemniaków  3 łyżki przecieru pomidorowego  przyprawy (u mnie mieszanka ziół - skład : majeranek czosnek cebula papryka słodka bazylia kolendra pieprz(...)czarny lubczyk imbir gorczyca kurkuma kminek oregano tymianek papryka chili pieprz zielony liście laurowe rozmaryn) sól,  Pokrojone w kostkę ziemniaki, cebulę, marchewkę, pietruszkę zalewamy zimną wodą i gotujemy. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie dodajemy odciśniętą z nadmiaru soku i posiekaną na mniejsze kawałki k apustę kiszoną oraz  pokrojoną w kostkę paprykę . Gotujemy razem do miękkości, doprawiamy przecierem pomidorowym

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Krem kapuściano - selerowy z szybkowaru 161

Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania: 1 min 45 sek Otwieranie Garnka: Szybkie Porcji:  4 -5 JEŚLI POWYŻSZE WSKAZÓWKI NIC CI NIE MÓWIĄ, ZAPRASZAM  TUTAJ Składniki 1 duża czerwona cebula, obierz i posiekaj 800 g  bulwy selera, obierz i pokrój w kostkę ok. 2 cm x 2 cm 500 g czerwonej kapusty, posiekaj w kawałki(...)sparz czerwoną kapustę, aby usunąć gorycz: zagotuj w garnku wodę gdy będzie już wrzeć, wrzuć do niej posiekaną kapustę po paru sekundach odcedź kapustę na sitku opłucz kapustę zimną wodą na durszlaku i pozostaw chwilę do obeschnięcia w szybkowarze rozgrzej masło z oliwą,  dodaj cebulę i szczyptę soli, podsmażaj chwilkę dodaj seler i kapustę, całość podsmażaj

Szybko Szybkowar
Diy- szybki sposób na pisankę 210

głowy. Krok 2. Gdy już przykleimy roślinkę, pakujemy nasze jajko w cienką skarpetkę. Ciasno zawiązujemy. Gotujemy 20-30 minut w wodzie z barwnikiem i dodatkiem octu. Jajka można też barwić łupinami z cebuli lub innymi naturalnymi barwnikami jak sok z buraka czy czerwona kapusta. Krok 3.  Po ugotowaniu studzimy, a następnie rozcinamy skarpetkę i zdejmujemy liść. Krok

Czerwona Porzeczka
Duszona kapusta kiszona z ananasem i jabłkami 283

Składniki 600g kiszonej kapusty 5 plastrów ananasa z puszki (150g) 1 średnie jabłko – słodkie koloru czerwonego (200-250g) 3 łyżeczki cukru Instrukcje Kapustę odciskamy i kroimy na kilkucentymetrowe kawałki. Do garnka wlewamy ok. 2 litry wody, wkładamy kapustę i podgrzewamy do wrzenia. Gotujemy przez 15 minut. Następnie odcedzamy kapustę z wody. Do garnka wlewamy ok. 600 ml wody, wkładamy

Kulinarna Pokusa
Krokiety z kapustą i czerwony barszczyk 228

Rozgrzać masło i zeszklic cebulę, dodać pieczarki, usmażyć. Przełożyc do farszu z kapusty, wymieszać. W razie konieczności doprawić solą i pieprzem. Na naleśniki nakładamy łyżkę farszu i zwijamy krokiety. Następnie panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy z czerwonym barszczykiem. Barszczyk czerwony: W dużym garnku zagotować 1,5l wody, dodać obrane i pokrojone w duże(...)kawałki marchewki, selera, pora oraz liście laurowe i ziele ang i kości. Podczas gotowania zebrać szumowiny. Gdy warzywa będą miękkie wyjąć je z wywaru i dodać obrane i pokrojone w małe kawałki buraczki. Dolać tyle wody aby zakryła warzywa. Gotować na małym ogniu do miękkości. Po tym czasie wyłowić buraczki.Doprawić do smaku solą i octem. Pod koniec gotowania dodać

Smakołyki Asi
Zapiekanka "Gołąbek" 202

indyka) 2 czerwone cebule, drobno pokrojone 2 marchewki, pokrojone w drobną kostkę 2 ząbki czosnku 100 g kaszy jęczmiennej perłowej suszone oregano 1 liść laurowy 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1 puszka pomidorów w kawałkach sól pieprz 2 łyżki oleju masło do posmarowania formy Przygotowanie: W dużym garnku gotujemy osoloną wodę. Z kapusty usuwamy głąb i wkładamy

Smakowity Blog Kulinarny
Kapusta czerwona z rodzynkami 218

główki czerwonej kapusty (około 800g) 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 garść rodzynek sułtanki 2 łyżki oleju kokosowego 2 listki laurowe 3 kulki ziela angielskiego sól pieprz cukier ocet Przygotowanie: Kapustę poszatkować. Przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać listki laurowe, ziele angielskie i ugotować al dente. Po ugotowaniu odlać wodę a do gorącej kapusty wlać trochę octu,wymieszać(...)ostudzenia. Ocet wlewamy po to kapusta miała ładny kolor. Na patelni rozgrzać olej dodać pokrojoną cebulę, czosnek i lekko zrumienić. Pod koniec dodać rodzynki. Gdy cebulka będzie zrumieniona na patelnię przełożyć kapustę, wymieszać i całość chwilę podsmażać. Doprawić do smaku.  Kapustę można podać i na ciepło i na zimno. * Ja najczęściej kapustę gotuję dzień wcześniej

Ala piecze i gotuje
Aromatyczna i rozgrzewająca zupa z soczewicy 238

Zima to czas kiedy wracając po całym dniu pracy do domu mamy ochotę zjeść coś ciepłego, co nas ogrzeje i da uczucie sytości. Taka właśnie jest

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Aromatyczna i rozgrzewająca zupa z soczewicy 187

Zima to czas kiedy wracając po całym dniu pracy do domu mamy ochotę zjeść coś ciepłego, co nas ogrzeje i da uczucie sytości. Taka właśnie jest

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Surówka z kapusty pekińskiej i ogórków kiszonych 147

Składniki: 1 mała kapusta pekińska 6 ogórków kiszonych 1 cebula czerwona 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka soku z kiszonych ogórków (ewentualnie sok z

Qchnia po prostu
Lista świątecznych przepisów – potrawy na Wigilię i święta Bożego Narodzenia 309

udekorować dom na Boże Narodzenie przy dwóch kotach (albo dzieciach) Postne półkruche paszteciki z kapustą, pieczarkami i suszonymi grzybami Domowa peklowana szynka wieprzowa na dwa sposoby – gotowana lub parzona Śledzie po kaszubsku de lux– czyli moje ulubione Zakwas ze świeżych buraków – na czerwony barszcz i do picia. Sałatka z kiszonych buraków Wódka żurawinowa. Żurawinowo-pomarańczowa z wanilią Elegancki i szybki

Karo in the Kitchen
Odchudzająca zupa kapuściana 253

włoska (może być tez biała, ale włoska jest bardzeij lekko strawna) 1 zielona papryka 1 czerwona papryka 1 por 3-4 cebule 4-5 pomidowól 2-3 gałązki selera naciowego przyprawy: kminek, majeranek, ziele angielskie, Przygotowanie banalne, w pierwszej kolejności poszatkować kapustę i gotować ją w około 3-4 litrach wody z przyprawami, potem dodać resztę warzyw i gotować

greenscarf
Kapuśniak z mięsem mielonym 159

wywar warzywny, pozwolą naładować akumulatory na drugą część dnia. 1 godzina 8 składniki: średnia główka kapusty włoskiej 1 torebka ryżu 4 marchewki 1 cebula 1 ząbek czosnku 500 dag mięsa wołowego mielonego 3 litry wody ziele angielskie 4-5 liści laurowych sól pieprz słodka czerwona papryka majeranek mały słoiczek koncentratu pomidorowego wykonanie: Cebulkę poszatkować, zeszklić na oliwie z oliwek(...)minut. W międzyczasie obrać marchewkę i pokroić w półksiężyce. Wrzucić do garnka napełnionego wodą. Dodać ziele angielskie i kilka liści laurowych. Gdy marchew zacznie się gotować, dodać pokrojoną w nieregularną kostkę kapustę, pogotować 2 minuty a następnie dodać mięso z patelni. Gotować wszystko około 10 minut. Po tym czasie dodać ryż. Gotować kolejny kwadrans. Pod koniec gotowania odlać pół szklanki

Ania i Marcin gotują
Kebab 187

gotowiec do gyrosa i kebabu. Nazwa też mi się podobała. Składniki 4 porcje 2 filety z piersi kurczaka 2 łyżki przyprawy do kebabu 1/2 łyżeczki soli 1 cebula czerwona 1/4 kapusty pekińskiej 1/2 papryki Sos  1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku   2 łyżki słodkiej papryki  1 szklanka pomidorowego przecieru  1/2 łyżeczki cykru  1/4 szklanki(...)cebulę pokroić w paseczki. Kapustę poszatkować. Razem wszystko wymieszać , posolić i jeszcze wymieszać. Krok 3 . Sos. Na patelnię wlewany 2 łyżki oliwy ,wsypujemy obydwie papryki i energicznie mieszamy .  Gdy papryka zacznie zmieniać kolor na lekko brązowy , wlewamy przecier pomidorowy , doprowadzamy do wrzenia . Na koniec wlewamy śmietanę dodajemy cukier sól i jeszcze gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. Krok

Eli Gotowanie