czerwona kapusta gotowana - 1341 przepisów (strona:21/90)

Pierogi z mięsem, kapustą i grzybami. 166

rosołu, choć ja ugotowałam kawałek wieprzowiny, a na wywarze przygotowałam barszcz czerwony) 500g kiszonej kapusty garść suszonych grzybów 3 spore pieczarki 2 średnie cebule sól pieprz 1 łyżeczka majeranku olej OKRASA: 2 cebule olej sól pieprz      Przygotowujemy farsz. Dzień wcześniej zalewamy grzyby wodą, które teraz gotujemy w wodzie, w której się moczyły. Po 45 minutach odcedzamy grzyby

Rozpustne gotowanie
Gołąbki z czerwonej kapusty, kiełbasy i bułek - kuchnia śląska. 155

kapusta Farsz: 2 czerstwe kajzerki  300 g dobrej kiełbasy 2 jajka 2 łyżki natki pietruszki  cebula łyżka masła ząbek czosnku sól i pieprz do smaku bułka tarta kawałek boczku woda i 3 łyżki octu do gotowania kapusty Z kapusty wycinamy głąb i gotujemy ją w wodzie z octem, aż liście zmiękną. Muszę powiedzieć, że kapusta kapuście nierówna(...)Gotowe podajemy ze skwarkami. Dodatki mogą być przeróżne, ja chciałam być najbliżej oryginału,  dlatego nic więcej nie dodawałam, a z zieloną natką na pewno pięknie by się komponowała czerwona papryka

Dieta moja pasja
BIGOS STAROPOLSKI 189

cebula 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina 3 łyżki koncentratu pomidorowego majeranek, rozmaryn, nasiona jałowca, listek laurowy, pieprz ziarnisty, ziele angielskie,sól, pieprz mielonyWykonanie:Grzyby na noc moczymy w ciepłej wodzie. Tak samo postępujemy ze sliwkami. Na drugi dzien grzyby gotujemy wodzie w ktorej się moczyły do miękkości, ze sliwek wyjmujemy pestki, kroimy w mniejsze kawałeczki. Kapustę szatkujemy, dodajemy umytą kapustę

Z Majeczką w kuchni
Tradycyjne gołąbki z mięsem i ryżem 433

puszka pomidory pelatti 1 czerwona papryka 2 ząbki czosnku 2 cebule 0,5 łyżeczki  ziół prowansalskich francuskich ½ łyżeczki cukru 2 liście laurowe 3 ziele angielskie 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka octu winnego 1 szklanka  wywaru z gotowanych gołąbków 100 ml. śmietana 18% Sól Pieprz świeżo zmielony Sposób wykonania:  Z kapusty zdjąć pierwsze uszkodzone liście

Kulinarny karnet Christophera
Muszelki z kapustą, marchewką i grzybami 172

konieczności czerwona) 2 porządne garście grzybów suszonych (można dodać wg uznania i możliwości, ja akurat mam spory zapas i nie muszę się ograniczać) 2 łyżki oleju mielony kminek majeranek pieprz sól Wykonanie: Grzyby wypłukałam, zalałam gorącą wodą i zostawiłam do namoczenia. Kiedy zmiękły, odcisnęłam, pokroiłam w paseczki i nastawiłam do gotowania w wodzie, w której się moczyły. Kapustę drobniej

Kuchenne zapiski Edyty
Surówka z gotowanej czerwonej kapusty z jabłkiem 191

wybrałam firmę Jamar sól, pieprz, liście laurowe, angielskie ziele 1 łyżka oleju Wykonanie: Czerwoną kapustę szatkujemy i wrzucamy do garnka w wodą, dodajemy 2 liście laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego, pokrojone na mniejsze kawałki jabłko obrane wcześniej ze skórki i pozbawione gniazda. Gotujemy tak długo aż kapusta będzie miękka. Kroimy boczek w kostkę i podsmażamy na oleju aż boczek

W Moim Magicznym Domu
ZORZA po metamorfozach, groch z kapustą 209

lnianym. To danie świetnie smakuje też z maślanką. Składniki: ½ szklanki ciecierzycy ½ małej główki czerwonej kapusty 2-3 łyżki oleju lub masła klarowanego majeranek, mielony kminek, sól, pieprz, chili, cynamon, imbir Ciecierzycę namocz na noc i  następnego dnia   ugotuj w osolonej wodzie (ja gotuję od razu większą ilość i zamrażam lub robię humus). Kapustę drobno posiekaj

Qlinarnie i Qlinarnie
Czerwony Kapusniak ala Rumcajs 196

kapusty, na wywarze z warzyw, boczku, żeberek... Kwaśnica dla Górali, Słowaków  –  kapustnica , Ukraińców  –  капусняк . A teraz jeszcze w wersji Rumcajsowej, czerwonej.  Składniki (4 porcje): 750g ziemniaków 750g dobrej kiszonej kapusty 3 małe cebule 4 ząbki czosnku 1 średnia marynowana papryka 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego 1 puszka krojonych pomidorów 1 łyżeczka słodkiej mielonej(...)papryki 4 łyżeczki przecieru pomidorowego kilka kropli tabasco do smaku:  sól, pieprz, lubczyk, pieprz cayenne Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do bulionu i gotujemy do miękkości.  Paprykę kroimy w paski, cebulę w talarki. Do gotującego się bulionu dodajemy kapustę, cebulę, paprykę, pomidory wraz z zalewą, koncentrat i tabasco. Dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia

Gotuj z Rumcajsem
Tradycyjny barszcz ukraiński 312

bardzo sycące danie jednogarnkowe, które ma wiele składników, oraz wiele smaków. Ja nie jestem smakoszem tej zupy, ale Piotrek ją uwielbia. Ilu gotujących tyle wersji barszczu ukraińskiego. Piotrek zazwyczaj gotuje Barszcz ukraiński na żeberkach, ten jest ugotowany na karkówce. A ja uwielbiam jedynie czysty Barszcz wigilijny z uszkami. Jeśli chce zrobić szybki barszcz to wykorzystajcie fasolę z puszki i warzywa(...)mięsa. Przepis na Tradycyjny barszcz ukraiński : kawałek karkówki wieprzowej z kością 1/4 główki kapusty białej 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 4 ziemniaki 5 małych buraków ćwikłowych lub buraczki krojone mrożone 100 g suche fasoli Jaś 2 ząbki czosnku 3 łyżki koncentratu barszczu czerwonego Winiary odrobina soku z cytryny 3 kuleczki ziela angielskiego 2  liść laurowy do smaku – sól, cukier

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
BARSZCZ CZERNICHOWSKI 249

szynki lub łopatki 1 puszka czerwonej fasoli 1/4 średniej białej kapusty 1 kwaśne jabłko 1 pietruszka 2 marchewki 1 mała cukinia 4 buraczki 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów w sosie własnym koperek 1 łyżka masła śmietana 18% liść laurowy ziele angielskie sól pieprz Wykonanie:  Mięso od szynki lub łopatki gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem liścia(...)kostkę kabaczka (lub cukinię), starte na oczkach buraki, posiekany czosnek. Całość podsmażamy chwilę, po czym przekładamy zawartość patelni do garnka z gotującą się zupą. Teraz czas na dodanie pomidorów w sosie własnym,  fasoli (biała lub czerwona) wraz z zalewą oraz pokrojonego drobno jabłka. Zupę zagotowujemy, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Uwieńczeniem będzie dodanie śmietany zahartowanej odrobiną zupy

Walijskie Pichcenie
Kurpiowskie pieczone pierożki wigilijne 1318

fajną przystawkę. Świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. Są również świetnym dodatkiem do czerwonego barszczu. Składniki: ciasto: 500 g mąki 150 g masła 3 łyżki śmietany 18% 2 żółtka sól pieprz farsz: 50 - 60 g suszonych grzybów 200 g kapusty kiszonej 200 g pieczarek 1 duża cebula 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego olej 2 surowe białka oraz(...)posmarowania pierożków sól pieprz Wykonanie: przygotować farsz: Dzień wcześniej zalać grzyby dużą ilością wody, grzyby zostawić na noc by namokły. Kapustę posiekać, przełożyć do garnka o grubym dnie, dodać koper włoski a następnie kapustę zalać wrzątkiem. Gotować ok. 15 minut pod przykryciem a następnie ściągnąć pokrywkę i gotować aż woda odparuje. Cebulę, pieczarki i namoczone grzyby pokroić w kostkę

Mama Gotuje
Czerwona kapusta duszona w soku jabłkowym 241

Czerwona kapusta to doskonały dodatek do drobiu i dziczyzny, dlatego jesienią i zimą to jej najlepszy czas. Jest bogatsza w wartości odżywcze od białej 

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka z kapusty pekińskiej z serem feta i awokado - na grilla i nie tylko 582

Witam serdecznie Propozycja na pyszną i zdrową sałatkę z kapustą pekińską i serem feta. Sałatka jest smaczna i idealnie nadaje się do podania podczas grilla lub

Uwaga Babcia Gotuje
"SMAKI WISŁY, CZTERY PORY ROKU" KUCHNIA MENNONITÓW 211

Podczas warsztatów i spotkań w ramach projektu  "SMAKI WISŁY, CZTERY PORY ROKU ", w miniony piątek miałam przyjemność gotować w przepięknym miejscu, jakim jest Pałac w Wilanowie. Podczas spotkania odtwarzaliśmy kuchnię Mennonitów. Przepisy wykorzystane podczas warsztatów były inspirowane książką Wojciecha Marchlewskiego "Mennonici życie codzienne od kuchni", jak i   przepisami z książki "Mennonites Cooking” z 1920 r. Książka(...)kukurydzą - Placki ziemniaczane z ziemniaków  i sera koziego - Bidgot - kwaśna czerwona kapusta z pulpetami z jesiotra i makreli - Pierogi z burakami, twarogiem i miętą - Wołowina na słodko - kwaśno - antrykot z dość dużym oczkiem, z dodatkiem śliwek (suszone i mrożone), rodzynek, i octu. - Pszenica gotowana w mleku z miodem, podana z kwaśnym mus z rabarbaru i karmelem z tataraku

SMYKWKUCHNI
Zapiekanka z wieprzowiną, śliwkami i pęczakiem 144

spacer do lasu, pochodziliśmy też trochę po łące, żeby obejrzeć kaczki na rzeczce. To wszystko sprawiło, że ochotę miałam na ciężkie, pożywne gotowanie. Zrobiłam więc jednego dnia zapiekankę z wieprzowiną i pęczakiem a drugiego tartę z kapustą i kiełbasą. Cały weekend popijaliśmy zimowy napój mojej mamy – czystek z imbirem, sokiem i cytryną (przepis wkrótce). Czas mijał leniwie, żałowałam(...)się dodatku alkoholu – cały alkohol się ulatnia się podczas gotowania, zostaje tylko aromat. Zapiekanka z wieprzowiną, śliwkami i pęczakiem   Drukuj Prep time 25 min Cook time 60 min Total time 1 godzina 25 min   Zimowa, pożywna zapiekanka z wieprzowiną, suszoną śliwką i pęczakiem z dodatkiem słodkiego, czerwonego wina Serves: 6 Ingredients 3 łyżki oleju/smalcu 2 cebule

Cooking for Emily