czerwona kapusta gotowana - 1341 przepisów (strona:23/90)

Kulebiak krucho-drożdżowy z kiszoną kapustą i grzybami 233

borowikami. Farsz do kulebiaka przygotowałam z kiszonej kapusty i ciemnych, bardzo aromatycznych pieczarek. Można za jednym zamachem przygotować więcej farszu do pierogów z kapustą i grzybami wykorzystując je jako nadzienie do kulebiaka. Grzyby z kapustą jedzono wierząc, że dodadzą sił w trudnych chwilach. Choć znaczenie potraw różni się w zależności od regionu, kapusta i grzyby są obecne na każdym wigilijnym(...)mąki. Zawinąć w folię i schować do lodówki, by stężało. Ciasto można przygotować odpowiednio wcześniej, bo w lodówce może leżeć nawet całą noc kiszoną kapustę drobno przesiekać i z przyprawami zalać 1 szklanką wody,  gotować do miękkości około 30-40 minut. Pod koniec zdjąć pokrywkę i odparować resztę wody z pieczarek usunąć wilgotną ściereczką ewentualne zabrudzenia i podciąć nóżki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
KROKIETY Z KAPUSTĄ I MIĘSEM 182

Krokiety z kapustą i mięsem to fajny sposób na wykorzystanie gotowanego mięsa z rosołu, na które zazwyczaj (przynajmniej u mnie) nie ma zbyt wielu amatorów.  Może trochę pracochłonne, ale za to jakie smaczne! ❤  Zresztą zawsze możemy przygotować sobie naleśniki wcześniej,  a wtedy do zrobienia zostanie nam tylko farsz.  Takie krokiety podane w kubkiem czerwonego barszczu(...)Składniki na naleśniki : 2 szkl. mąki pszennej 1 szkl. mleka 1 szkl. wody gazowanej (jeśli nie mamy użyjmy niegazowanej) 3 całe jajka szczypta soli Składniki na farsz : ok 300g kapusty kiszonej 1 duża cebula ugotowane mięso drobiowe  (u mnie przeważnie z rosołu) liść laurowy ziele angielskie sól pieprz Do panierowania : 2 rozkłócone jajka bułka tarta olej do smażenia Wykonanie

Walijskie Pichcenie
Surówka z kiszonej kapusty 421

Na blogu jest sporo przepisów na różne surówki ale ze świeżej kapusty jednak pyszną surówkę do obiadu można zrobić też z kiszonej kapusty. Ja dodaje do

Monia miesza i gotuje
USZKA Z KAPUSTA I GRZYBAMI 172

USZKA Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI  Takie małe pierożki zwinięte w kształt ucha. Absolutnie cudowne i pyszne. W moim domu barszcz czerwony z uszkami to obowiązkowa pozycja :) Te są znakomite i o to mi chodzi! Moi Kochani, polecam Wam przepis :)  Inne przepisy na potrawy wigilijne znajdziecie tutaj>> SKŁADNIKI: Na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 2 żółtka szczypta(...)soli 3/4 szklanki ciepłej wody sól i 2 łyżki oleju do gotowania pierogów  Na farsz: około 0,5 litra kwaszonej, odciśniętej z nadmiaru soku kapusty 3 kapelusze suszonych borowików szklanka mleka cebula olej sól pieprz liść laurowy 1/3 łyżeczki nasion kminku kilka ziaren pieprzu zrumieniona na oleju cebula lub zrumienione masło do polania pierogów * farsz można przyprawić również łyżeczką

Moja Książka Kucharska
Chakalaka 255

się do podania zarówno na ciepło, jak i na zimno. Nie może być gotowana zbyt długo, aby warzywa pozostały chrupiące. Pomimo braku mięsa jest to bardzo sycące danie, zaskakujące ciekawym smakiem i doskonałym aromatem. Do przygotowania dania użyłem: 1/2 główki białej kapusty, 2 marchewek, 1 czerwonej papryki, 1 zielonej papryki, 1 żółtej papryki, 1 białej cebuli, 3 ząbków czosnku

Wyprawy kulinarne
Młoda kapusta zasmażana 152

cebule masło klarowane koper kilka plastrów kiełbasy lub boczku, ale niekoniecznie sól, pieprz, czerwony ocet winny, ewentualnie łyżka przecieru pomidorowego mąka, cukier marchew i pietruszka ( można użyć garść  suszonych) Przygotowanie : Kapustę pozbawioną zbędnych liści kroimy nożem, raczej grubo Myjemy i wrzucamy pokrojoną na wrzątek, chwilę gotujemy pod przykryciem i odcedzamy najlepiej na durszlaku Wlewamy ponownie około szklanki wody, dodajemy

Proste Potrawy
Sałatka z kiszoną kapustą i burakami 200

potrzebujemy: – 8 marchewek – 8 ziemniaków – 2 puszki czerwonej fasoli – 4 ugotowane buraki – 400 g kiszonej kapusty – ogórki kiszone lub korniszony (mały słoik) – młody szczypior lub białą cebulę pokrojoną w księżyce – 1/4 filiżanki oleju słonecznikowego (prażonego) Marchew, ziemniaki myjemy i gotujemy. Gdy są miękkie studzimy i obieramy. W misce umieszczamy umytą

Szybko Tanio Smacznie
Wątróbka z sosem z suszonej żurawiny ( sałatka ) 169

łyżka płaska cukru - 0,5 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu - szczypta soli - mała czerwona cebulka - 2 łyżki soku z cytryny - 1 łyżeczka cukru - 15 dag sera z niebieską pleśnią - mała kapusta pekińska ( lub ulubiona mieszanka sałat) Żurawinę umieścić w małym rondelku, zalać do równości wodą. Gotować 15-20 minut, aż owoce napęcznieją i staną się miękkie. Zmiksować i jeżeli przeszkadzają

kawawszklance
Karkówka na piwie 204

Dzięki rodzajowi użytego piwa mięso uzyska piękny, ciemnobrązowy kolor, a powstały z gotowania sos będzie miał cudowną, ciemną, pieczeniową barwę.  Sos można podać na kilka sposobów - naturalny, odcedzony na sitku lub zaciągnięty. Moja propozycja podania - ziemniaczki z wody ze świeżym koperkiem i do tego czerwona kapusta, nazywana przez moją Mamę kapustą "szmurowaną." Ja też tak ją nazywam

Garniec Magalie
Lazanki z kiszona kapusta curry i Warzywo 220

praniami, gotowaniem, jeszcze mam zamiar chwile poczytać... uda mi się? Danie o jakim chciałam wspomnieć to łazanki z kiszoną kapustą pachnącą curry.  Przepis pochodzi z książki "Warzywo" Dominiki Wójciak.  Jest to pikantne, kwaskowe danie wege. Córci smakowało i Małżonowi również, mi również choć ja nie jestem obiektywna bo mi prawie wszystko smakuje :) Lazanki z kiszona kapusta curry(...)papryczki chili, czerwone, posiekane 150 g makaronu łazanki 1 pęczek natki sól, pieprz Kapustę odciskamy i siekamy. W rondlu rozgrzewamy olej i szklimy drobno posiekana cebulę. Dodajemy starty czosnek i imbir i smażymy razem 2 minuty. Dodajemy curry, papryczki i smażymy kolejną minutę. Dorzucamy kapustę, mieszamy i dusimy pod przykryciem ok 20 minut. W tym czasie gotujemy makaron. Powinien

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ognisty kapuśniak 178

sobie dostosować do własnych preferencji zmniejszając lub zwiększając ilość chili. Składniki: 1 cebula 1 czerwona papryka 6 cienkich plastrów wędzonego boczku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/3 łyżeczki chili 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 puszka pomidorów 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 200 g kiszonej kapusty sól, pieprz, cukier Cebulę obrać, przekroić na pół i  pokroić w talarki. Paprykę(...)minut (na oleju lub margarynie). Następnie wsypać słodką paprykę, chili i koncentrat pomidorowy i jeszcze chwilę smażyć. Dodać pomidory z puszki i wlać bulion. Dołożyć kiszoną kapustę i pozostałe 2 plastry boczku. Całość gotować około 30 minut na średnim ogniu aż smaki przenikną się wzajemnie. Na końcu zupę doprawić solą, pieprzem, cukrem i ewentualnie chili

My simple kitchen
Czerwona kapusta duszona z żurawiną 176

W sezonie zimowym niełatwo o smaczne świeże warzywa. To okres, kiedy rezygnuję z lekkich surówek  a na moim stole często gości czerwona kapusta duszona

Pobite gary Barbary
Odchudzony barszcz ukraiński z botwinką (148 kcal) 181

główki małej młodej kapusty 2 marchewki pietruszka kawałek pora kawałek selera puszka fasoli czerwonej sok z połówki cytryny sól, pieprz po kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego koperek Przygotowanie Do dużego garnka wkładamy obrane i oczyszczone marchewki, pietruszkę, seler, por, ziele angielskie i liście laurowe. Zalewamy ok 3,5 l wody i zagotowujemy. Gotujemy na wolnym ogniu(...)marchew, można również do zupy dodać pietruszkę i selera). Starte warzywa ponowie wkładamy do zupy wraz z pokrojonymi w kostkę ziemniakami, również startymi na grubej tarce burakami i posiatkowaną kapustą. Gotujemy ok 15 minut i dodajemy posiekane liście botwinki. Gotujemy do miękkości wszystkich warzyw, dodajemy sól i pieprz. Na końcu do zupy dorzucamy odsączoną fasolkę i sok z cytryny, posiekany

e-PrzepisyKulinarne
Knedle z kiszoną kapustą, morelami, grzybami... wg Ewy Wachowicz 185

łyżeczki tymianku 2 łyżki oliwy sól pieprz Wykonanie: Farsz: Grzyby namoczyłam przez noc. Rano bardzo drobno pokroiłam. Kapustę odsączyłam z nadmiaru soku, drobno posiekałam i przełożyłam do garnka razem z grzybami i wodą, w której się moczyły. Wstawiłam do gotowania na średnim ogniu na około 30 minut. Cebulę i pieczarki drobno posiekałam. Na patelni rozgrzałam łyżkę masła wrzuciłam cebulę(...)poczekałam do ich wypłynięcia na wierzch. Odkryłam i   pozostawiłam na małym gazie do gotowania około 8-10 minut. Za pomocą łyżki cedzakowej gorące wyłożyłam na półmisek i podałam na stół. Jeszcze parowały.... i polałam stopionym masłem. Podałam je z konfiturą z czerwonej cebuli. Pyszne danie, które można przygotować szybko. Opis może jest długi, ale chciałam

Kuchnia u Krysi
Bigos pieczony z czerwonym winem 190

różne śliwki oraz pół-wytrawne wino. Polecam z całego serca. Składniki: 1,5kg kapusty kiszonej 500g boczku wędzonego węgierskiego 4 wiejskiej kiełbasy 250g rozbratla wołowego 250g karkówki wieprzowej 250g szynki wieprzowej 200g suszonych grzybów  500g pieczarek 250g śliwek suszonych  100g śliwek wędzonych 250ml czerwonego pół-wytrawnego wina woda z ugotowanych grzybów 4 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego(...)łyżek masła 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka pieprzu Suszone  grzyby namaczam przez 4 godziny w letniej wodzie, po tym czasie dokładnie je płuczę i gotuję przez 30 minut w 500ml wody. Pieczarki kroję na cztery części, masło roztapiam na patelni i na wolnym ogniu podsmażam połowę pieczarek, aż wchłoną całe masło.  Boczek tnę w kostkę, wkładam na patelnię

Gotowanie i blogowanie