borowikami. Farsz do kulebiaka przygotowałam z kiszonej kapusty i ciemnych, bardzo aromatycznych pieczarek. Można za jednym zamachem przygotować więcej farszu do pierogów z kapustą i grzybami wykorzystując je jako nadzienie do kulebiaka. Grzyby z kapustą jedzono wierząc, że dodadzą sił w trudnych chwilach. Choć znaczenie potraw różni się w zależności od regionu, kapusta i grzyby są obecne na każdym wigilijnym(...)mąki. Zawinąć w folię i schować do lodówki, by stężało. Ciasto można przygotować odpowiednio wcześniej, bo w lodówce może leżeć nawet całą noc kiszoną kapustę drobno przesiekać i z przyprawami zalać 1 szklanką wody, gotować do miękkości około 30-40 minut. Pod koniec zdjąć pokrywkę i odparować resztę wody z pieczarek usunąć wilgotną ściereczką ewentualne zabrudzenia i podciąć nóżki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Krokiety z kapustą i mięsem to fajny sposób na wykorzystanie gotowanego mięsa z rosołu, na które zazwyczaj (przynajmniej u mnie) nie ma zbyt wielu amatorów. Może trochę pracochłonne, ale za to jakie smaczne! ❤ Zresztą zawsze możemy przygotować sobie naleśniki wcześniej, a wtedy do zrobienia zostanie nam tylko farsz. Takie krokiety podane w kubkiem czerwonego barszczu(...)Składniki na naleśniki : 2 szkl. mąki pszennej 1 szkl. mleka 1 szkl. wody gazowanej (jeśli nie mamy użyjmy niegazowanej) 3 całe jajka szczypta soli Składniki na farsz : ok 300g kapusty kiszonej 1 duża cebula ugotowane mięso drobiowe (u mnie przeważnie z rosołu) liść laurowy ziele angielskie sól pieprz Do panierowania : 2 rozkłócone jajka bułka tarta olej do smażenia Wykonanie
Walijskie PichcenieNa blogu jest sporo przepisów na różne surówki ale ze świeżej kapusty jednak pyszną surówkę do obiadu można zrobić też z kiszonej kapusty. Ja dodaje do
Monia miesza i gotujeUSZKA Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI Takie małe pierożki zwinięte w kształt ucha. Absolutnie cudowne i pyszne. W moim domu barszcz czerwony z uszkami to obowiązkowa pozycja :) Te są znakomite i o to mi chodzi! Moi Kochani, polecam Wam przepis :) Inne przepisy na potrawy wigilijne znajdziecie tutaj>> SKŁADNIKI: Na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 2 żółtka szczypta(...)soli 3/4 szklanki ciepłej wody sól i 2 łyżki oleju do gotowania pierogów Na farsz: około 0,5 litra kwaszonej, odciśniętej z nadmiaru soku kapusty 3 kapelusze suszonych borowików szklanka mleka cebula olej sól pieprz liść laurowy 1/3 łyżeczki nasion kminku kilka ziaren pieprzu zrumieniona na oleju cebula lub zrumienione masło do polania pierogów * farsz można przyprawić również łyżeczką
Moja Książka Kucharskasię do podania zarówno na ciepło, jak i na zimno. Nie może być gotowana zbyt długo, aby warzywa pozostały chrupiące. Pomimo braku mięsa jest to bardzo sycące danie, zaskakujące ciekawym smakiem i doskonałym aromatem. Do przygotowania dania użyłem: 1/2 główki białej kapusty, 2 marchewek, 1 czerwonej papryki, 1 zielonej papryki, 1 żółtej papryki, 1 białej cebuli, 3 ząbków czosnku
Wyprawy kulinarnecebule masło klarowane koper kilka plastrów kiełbasy lub boczku, ale niekoniecznie sól, pieprz, czerwony ocet winny, ewentualnie łyżka przecieru pomidorowego mąka, cukier marchew i pietruszka ( można użyć garść suszonych) Przygotowanie : Kapustę pozbawioną zbędnych liści kroimy nożem, raczej grubo Myjemy i wrzucamy pokrojoną na wrzątek, chwilę gotujemy pod przykryciem i odcedzamy najlepiej na durszlaku Wlewamy ponownie około szklanki wody, dodajemy
Proste Potrawypotrzebujemy: – 8 marchewek – 8 ziemniaków – 2 puszki czerwonej fasoli – 4 ugotowane buraki – 400 g kiszonej kapusty – ogórki kiszone lub korniszony (mały słoik) – młody szczypior lub białą cebulę pokrojoną w księżyce – 1/4 filiżanki oleju słonecznikowego (prażonego) Marchew, ziemniaki myjemy i gotujemy. Gdy są miękkie studzimy i obieramy. W misce umieszczamy umytą
Szybko Tanio Smaczniełyżka płaska cukru - 0,5 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu - szczypta soli - mała czerwona cebulka - 2 łyżki soku z cytryny - 1 łyżeczka cukru - 15 dag sera z niebieską pleśnią - mała kapusta pekińska ( lub ulubiona mieszanka sałat) Żurawinę umieścić w małym rondelku, zalać do równości wodą. Gotować 15-20 minut, aż owoce napęcznieją i staną się miękkie. Zmiksować i jeżeli przeszkadzają
kawawszklanceDzięki rodzajowi użytego piwa mięso uzyska piękny, ciemnobrązowy kolor, a powstały z gotowania sos będzie miał cudowną, ciemną, pieczeniową barwę. Sos można podać na kilka sposobów - naturalny, odcedzony na sitku lub zaciągnięty. Moja propozycja podania - ziemniaczki z wody ze świeżym koperkiem i do tego czerwona kapusta, nazywana przez moją Mamę kapustą "szmurowaną." Ja też tak ją nazywam
Garniec Magaliepraniami, gotowaniem, jeszcze mam zamiar chwile poczytać... uda mi się? Danie o jakim chciałam wspomnieć to łazanki z kiszoną kapustą pachnącą curry. Przepis pochodzi z książki "Warzywo" Dominiki Wójciak. Jest to pikantne, kwaskowe danie wege. Córci smakowało i Małżonowi również, mi również choć ja nie jestem obiektywna bo mi prawie wszystko smakuje :) Lazanki z kiszona kapusta curry(...)papryczki chili, czerwone, posiekane 150 g makaronu łazanki 1 pęczek natki sól, pieprz Kapustę odciskamy i siekamy. W rondlu rozgrzewamy olej i szklimy drobno posiekana cebulę. Dodajemy starty czosnek i imbir i smażymy razem 2 minuty. Dodajemy curry, papryczki i smażymy kolejną minutę. Dorzucamy kapustę, mieszamy i dusimy pod przykryciem ok 20 minut. W tym czasie gotujemy makaron. Powinien
Dzieje kuchennej Wiewiórysobie dostosować do własnych preferencji zmniejszając lub zwiększając ilość chili. Składniki: 1 cebula 1 czerwona papryka 6 cienkich plastrów wędzonego boczku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/3 łyżeczki chili 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 puszka pomidorów 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 200 g kiszonej kapusty sól, pieprz, cukier Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić w talarki. Paprykę(...)minut (na oleju lub margarynie). Następnie wsypać słodką paprykę, chili i koncentrat pomidorowy i jeszcze chwilę smażyć. Dodać pomidory z puszki i wlać bulion. Dołożyć kiszoną kapustę i pozostałe 2 plastry boczku. Całość gotować około 30 minut na średnim ogniu aż smaki przenikną się wzajemnie. Na końcu zupę doprawić solą, pieprzem, cukrem i ewentualnie chili
My simple kitchenW sezonie zimowym niełatwo o smaczne świeże warzywa. To okres, kiedy rezygnuję z lekkich surówek a na moim stole często gości czerwona kapusta duszona
Pobite gary Barbarygłówki małej młodej kapusty 2 marchewki pietruszka kawałek pora kawałek selera puszka fasoli czerwonej sok z połówki cytryny sól, pieprz po kilka liści laurowych i ziaren ziela angielskiego koperek Przygotowanie Do dużego garnka wkładamy obrane i oczyszczone marchewki, pietruszkę, seler, por, ziele angielskie i liście laurowe. Zalewamy ok 3,5 l wody i zagotowujemy. Gotujemy na wolnym ogniu(...)marchew, można również do zupy dodać pietruszkę i selera). Starte warzywa ponowie wkładamy do zupy wraz z pokrojonymi w kostkę ziemniakami, również startymi na grubej tarce burakami i posiatkowaną kapustą. Gotujemy ok 15 minut i dodajemy posiekane liście botwinki. Gotujemy do miękkości wszystkich warzyw, dodajemy sól i pieprz. Na końcu do zupy dorzucamy odsączoną fasolkę i sok z cytryny, posiekany
e-PrzepisyKulinarnełyżeczki tymianku 2 łyżki oliwy sól pieprz Wykonanie: Farsz: Grzyby namoczyłam przez noc. Rano bardzo drobno pokroiłam. Kapustę odsączyłam z nadmiaru soku, drobno posiekałam i przełożyłam do garnka razem z grzybami i wodą, w której się moczyły. Wstawiłam do gotowania na średnim ogniu na około 30 minut. Cebulę i pieczarki drobno posiekałam. Na patelni rozgrzałam łyżkę masła wrzuciłam cebulę(...)poczekałam do ich wypłynięcia na wierzch. Odkryłam i pozostawiłam na małym gazie do gotowania około 8-10 minut. Za pomocą łyżki cedzakowej gorące wyłożyłam na półmisek i podałam na stół. Jeszcze parowały.... i polałam stopionym masłem. Podałam je z konfiturą z czerwonej cebuli. Pyszne danie, które można przygotować szybko. Opis może jest długi, ale chciałam
Kuchnia u Krysiróżne śliwki oraz pół-wytrawne wino. Polecam z całego serca. Składniki: 1,5kg kapusty kiszonej 500g boczku wędzonego węgierskiego 4 wiejskiej kiełbasy 250g rozbratla wołowego 250g karkówki wieprzowej 250g szynki wieprzowej 200g suszonych grzybów 500g pieczarek 250g śliwek suszonych 100g śliwek wędzonych 250ml czerwonego pół-wytrawnego wina woda z ugotowanych grzybów 4 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego(...)łyżek masła 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka pieprzu Suszone grzyby namaczam przez 4 godziny w letniej wodzie, po tym czasie dokładnie je płuczę i gotuję przez 30 minut w 500ml wody. Pieczarki kroję na cztery części, masło roztapiam na patelni i na wolnym ogniu podsmażam połowę pieczarek, aż wchłoną całe masło. Boczek tnę w kostkę, wkładam na patelnię
Gotowanie i blogowanie