Składniki : ok. 1/2 l passaty puszka czerwonej fasoli 2 marchewki duża cebula mała cukinia średnia czerwona papryka sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Makaron ugotować Fasolę osączyć na sicie Cebulę obrać pokroić w pół krążki Umytą paprykę pokroić w piórka, obraną ze skórki cukinię w dość grubą kostkę, podobnie marchew Na rozgrzanej patelni z tłuszczem przesmażyłam krótko cebulę
Proste Potrawyimprezach, ale nie tylko, z mniejszej porcji, sprawdzi się też w mniejszym gronie... 👌😋 Przepis znaleziony na insta: gotuje_bo_ lubie_fit Składniki: - 1 puszka kukurydzy - 1 puszka czerwonej fasoli - 1 puszka ananasa - 1 czerwona papryka - 1 por- biała część - 200g żółtego sera, startego na dużych oczkach tarki - szczypior sos jogurtowo-majonezowy: * 3 łyżki majonezu * 3 łyżki jogurtu naturalnego(...)łyżeczka musztardy (opcjonalnie) * 2-3 ząbki czosnku * sól i świeżo mielony pieprz do smaku Fasolę przepłukujemy na sicie pod bieżącą wodą, wrzucamy do miski. Dodajemy odsączoną kukurydzę, pokrojonego na małe kawałki ananasa, paprykę, starty na tarce ser, pokrojony drobno por. Dorzucamy szczypior oraz sos czosnkowo-jogurtowo-majonezowy. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki. Smacznego
Smaczne Zdrowepikantnego jedzenia ta zupa była prawdziwym odkryciem! Już nie mogę się doczekać jak ugotuję ją ponownie 😊 Zupa meksykańska z mięsem mielonym - przepis: 400 g mięsa mielonego wołowego Puszka czerwonej fasoli Puszka kukurydzy Puszka pomidorów (pokrojonych, bez skórek) 1/2 czerwonej papryki 1/2 zielonej papryki 1/2 żółtej papryki 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 3 łyżki przecieru pomidorowego(...)zupę rozgrzewamy olej. Na rozgrzany olej dodajemy mięso mielone, cebulkę i smażymy, aż mięso się zarumieni. Po tym dodajemy czosnek, chilli, paprykę, fasolę, kukurydzę i smażymy jeszcze 2-3 min. Dodajemy pomidory z puszki, przecier pomidorowy, czerwoną paprykę w proszku w proszku i zalewamy 1,5 litrem wody . Gotujemy przez 1 godz, aż zupa trochę zgęstnieje. Pod koniec solimy
Kuchnia Łukaszasprawami naprawdę istotnymi. A oto lista zatwierdzonych przepisów z odnośnikami do nich: Miodowa fasola z rozmarynem autorka: tofka | blog: para w kuchni Succotash z czerwonej fasoli autor: kryzysowy kucharz | blog: Kryzysowa Książka Kucharska Puttu z curry z soczewicy autor: kryzysowy kucharz | blog: Kryzysowa Książka Kucharska RZETELNA ZUPA Z SOCZEWICY autorka(...)PIECZAREK I SOCZEWICY autorka: kameleon.kulinarny | blog: KAMELEON KULINARNY PASTA Z BIAŁEJ FASOLI czyli wegański smalec autorka: kameleon.kulinarny | blog: KAMELEON KULINARNY PASZTET Z BIAŁEJ FASOLI i pieczonej dyni autorka: kameleon.kulinarny | blog: KAMELEON KULINARNY Pomidorowa zupa z czerwonej soczewicy z batatami autorka: Dorota Frida | blog: Smaczny zeszyt
Weekendy w domu i ogrodzieKakao lub czekolada bardzo do niego pasują. Jeżeli o tym nie wiecie, zaufajcie mi. Składniki: 500 g mięsa mielonego (ja użyłam wołowo-wieprzowego) 1 puszka pomidorów 1 puszka czerwonej fasoli 1 duża cebula 1 czerwona papryka 3 ząbki czosnku 1 łyżka kakao naturalnego 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki (lub więcej) 1 łyżka oregano(...)czosnek kroimy w drobną kostkę, chwilę smażymy. Dorzucamy do nich mięso mielone, pokrojoną w kostkę paprykę i kmin, mieszamy, znowu smażymy. Po około 5 minutach dodajemy do całości fasolę i pomidory w puszce. Całość doprawiamy wszystkimi przyprawami i gotujemy około 30 minut (pod przykryciem) na wolnym ogniu. W razie potrzeby, można dodać odrobinę wody. Pod koniec dosypujemy kakao. Chili
Kardamonovyswój smak. Pełna dowolność. Przepis mam od koleżanki z pracy. Polecamy! Składniki : * puszka tuńczyka w sosie własnym * puszka groszku konserwowego * puszka kukurydzy * puszka czerwonej fasoli * 300g ugotowanego makaronu * zielony ogórek * czerwona papryka * czerwona cebula * koperek * sól, pieprz * 3 łyżki majonezu Przygotowanie : Ogórka, paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Kukurydzę, groszek, fasolę
Magiczne Życie Martystudniówki zajmują mi większość czasu, w chwilowych, wolnych momentach próbuję zjeść coś na szybko, a o zdjęciach nie ma nawet mowy. SKŁADNIKI: 3 łyżki kaszy jaglanej 4 łyżki czerwonej fasoli (ugotowanej) łyżka sosu sojowego łyżka sezamu przyprawy: słodka papryka, czarnuszka, czosnek granulowany,pieprz ziołowy, curry WYKONANIE: kaszę gotujemy ok 15 min w niewielkiej ilości wody do momentu wchłonięcia całego
healthy dreamsBardzo smaczne i ciekawe danie kuchni żydowskiej. Składniki: - 400 g kaszy pęczak - 500 g mięsa wieprzowego - 1 główka czosnku - 1 duża cebula - 1 puszka czerwonej fasoli - 2 jajka - 1 łyżka czerwonej papryki w proszku - sól i pieprz Przygotowanie: Kaszę pęczak moczymy przez kilka godzin, najlepiej całą noc. Cebulę kroimy w pióra i lekko podsmażamy. Mięso kroimy w grubą(...)kostkę i również lekko podsmażamy. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i wykładamy warstwowo na dnie mięso, potem cebulę i fasolę. Posypujemy papryką, solą i pieprzem, wkładamy dwie połówki nieobranego czosnku i na to wykładamy pęczak. Na koniec na wierzchu potrawy układamy 2 surowe jajka. Całość zalewamy do połowy wodą i przykrywamy. Cały sekret smaku wydobywamy piekąc potrawę przez około 4 godziny
Zainspirowana w kuchnidomowymi tortillami albo ryżem. Pyszności! SKŁADNIKI (4 porcje) 400g mielonej wołowiny (lub indyka) 500 ml przecieru pomidorowego lub pomidorów krojonych 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 czerwona papryka 1/2 papryczki chilli 1/2 łyżeczki kuminu słodka papryka kilka gałązek świeżego oregano świeżozmielony pieprz sól oliwa z oliwek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Na patelni(...)dolewamy przecier pomidorowy i dusimy. W tym czasie siekamy paprykę w niedużą kostkę i dodajemy do mięsa i pomidorów. Dusimy ok. 10 minut. Gdy papryka jest miękka doajemy odcedzoną fasolę oraz kukurydzę, dusimy kilka minut. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualnie słodką papryką. Podajemy z ryżem lub domowymi tortillami. Smacznego
DefinicjaSmakuSkładniki: 35 dag mięsa mielonego, 150-200 g ryżu, łyżka oleju, mała cebula, 2 ząbki czosnku, 1/2 puszki pomidorów krojonych, 1/2 puszki kukurydzy Bonduelle, 1/2 puszki czerwonej fasoli Bonduelle, 1/2 większej papryki czerwonej, szklanka bulionu, większa garść tartego sera żółtego, łyżeczka oregano, łyżeczka kminu rzymskiego, łyżeczka papryki słodkiej, łyżeczka papryki ostrej, 1/2 łyżeczki soli, garść posiekanej natki(...)Cebulę i czosnek drobno siekam, podsmażam na oliwie. Dodaję mięso i przyprawy, mieszam. Smażę do momentu lekkiego zarumienienia się mięsa co jakiś czas mieszając. Paprykę kroję w średnią kostkę, fasolę i kukurydzę osączam z zalewy. Do mięsa dodaję warzywa, ryż i pomidory, wlewam bulion. Całość mieszam, zagotowuję. Gotuję pod przykryciem na najmniejszym ogniu 20 minut. Dodaję ser żółty, gotuję jeszcze
JejKuchniaPożywna sałatka pełna witamin. Z pełnoziarnistym pieczywem lub bagietką stanowi lekkie danie główne Składniki 2 filety z piersi kurczaka ( po ok. 20 dag ) 1 średni ananas 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 czerwona cebula 1 pomidor 2 ząbki czosnku 1 pęczek bazylii 80 ml rosołu drobiowego sól pieprz 2 łyżki oleju 2 łyżki soku z cytryny(...)następnie usmażyłem ok. 4 min z każdej strony na rozgrzanym oleju , odstawiłem przykryte na bok. Ananasa pokroiłem w plastry, obrałem i usunąłem z nich środek , pokroiłem w kostkę. Fasolę i kukurydzę odcedziłem na sitku , opłukałem w zimnej wodzie i osączyłem. Cebulę pokroiłem na cienkie plasterki . Pomidor umyłem i pokroiłem w kostkę , usunąłem przy tym gniazdo szypułki. Bazylię opłukałem, otrząsnąłem
R'n'G Kitchenzbliżające się święta Bożego Narodzenia. Składniki: 5 filetów śledziowych 0,5 szklanki sosu meksykańskiego Fanex 0,5 szklanki ketchupu 2 czerwone papryki 2 cebule Puszka fasoli czerwonej Słodka i ostra papryka Sól do smaku Płatki chili Olej do smażenia Sposób przygotowania: Śledzie przekładamy do miski, zalewamy zimną wodą i moczymy przez 2 godziny, kroimy na małe(...)paski, dodajemy do cebuli, smażymy do momentu aż zmięknie. Wlewamy sos meksykański i ketchup, lekko podgrzewamy, doprawiamy do smaku słodką i ostrą paprykę, płatkami chili oraz solą. dodajemy odsączoną fasolę, dokładnie mieszamy, pozostawiamy do ostudzenia. Przekładamy śledzie i delikatnie mieszamy, wstawiamy do lodówki, śledzie najlepiej smakują drugiego dnia
Bajeczna Kuchniatylko zjeść coś dobrego i szybkiego. Składniki: 400 gram mielonego mięsa wołowego, ja korzystam z takiego przygotowanego na tatar 1 puszka pokrojonych pomidorów 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 1 duża cebula, najlepiej czerwona 700 ml passaty pomidorowej 1 łyżka słodkiej papryki sos chili z domowej spiżarni sól, pieprz, świeża natka pietruszki 3 łyżki oliwy(...)mięsem ale wrzucając kilka minut później. Przekładamy do głębokiego garnka, ja od razu zaczynam wszystko smażyć w głębokiej patelni. Po podsmażeniu mięsa z cebulą dodajemy bez odcedzania kukurydzę, fasolę i pomidory, następnie przyprawiamy słodka i ostrą papryką. Całość zalewamy chili i passatą pomidorową. Jeśli chcemy rzadszą zupę, dodajemy bulionu. Doprawiamy solą, pieprzem i natką pietruszki. Gotujemy około 30 minut
Życie zaczyna się w kuchniSkładniki potrzebne do przygotowania pomidorowego kuskusu: 150g kaszy kuskus, 1 podwójny filet z kurczaka, 1 puszka obranych ze skórki pomidorów w sosie, 1 puszka czerwonej fasoli, 1 mała cukinia, 1 czerwona papryka, 1 niewielka cebula, sól i pieprz do smaku, 1/3 łyżeczki słodkiej papryki, 1/3 łyżeczki ostrej papryki, olej do smażenia(...)paseczki a cukinię w półksiężyce i dodaję do mięsa, smażę przez chwilę aby warzywa nie były już surowe ale pozostały chrupiące po czym dodaje odsączona fasolę. Pomidory miksuję blenderem i dodaje do mięsa z warzywami, całość mieszam, doprawiam do smaku i duszę jeszcze przez około 5 minut żeby smaki się wymieszały
Gotuj Się Kto Możesłoiczka koncentratu pomidorowego Pudliszki Świeży pomidor - drobno posiekany (albo pół bardzo dużego pomidora ;) ) Oliwa z oliwek Bazylia, oregano, słodka papryka, chilli Łyżeczka cukru Szczypta soli Dodatki: Pół puszki czerwonej fasoli Pół puszki kukurydzy Pomidor Czerwona cebula 2 kulki mozzarelli Przygotowanie Płatki mieszamy w misce z mąką i solą, robimy zagłębienie, wkruszamy do niego drożdże, zalewamy połową szklanki wody(...)rozgrzać oliwę w rondelku, przesmażyć posiekanego pomidora, dodać koncentrat i przyprawy. Sos smażyć kilka minut. Przygotowujemy resztę składników: pomidora kroimy w plastry, jeżeli jest bardzo soczysty - usuwamy gniazda nasienne, fasolę odsączamy z zalewy i przepłukujemy wodą, kukurydzę odsączamy, cebulę kroimy w krążki. Mozzarellę odsączamy i wyciskamy w rękach z zalewy. Ciasto rozwałkowujemy, smarujemy sosem, nakładamy warzywa. Następnie odsączoną mozzarellę rozrywamy
Kuchnia w szuwarach