czerwona fasola - 4592 przepisów (strona:70/307)

Fasolka po diabelsku. 233

słoneczną pogodę, więc korzystajmy z tego jak najwięcej. Polecam i życzę słonecznego dnia.   FASOLKA PO DIABELSKU.           Składniki na 4 porcje: 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka białej fasoli 1 duża cebula 2 puszki pokrojonych pomidorów 2 papryki czerwone 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 mała papryczka chili 3 ząbki czosnku 2 dymki(...)wszystkie pokrojone papryki i chwilę podsmażać. Następnie dodać pomidory z puszki i gotować przez kilka minut, co jakiś czas mieszając, w razie konieczności podlewać ciepłą wodą. Dołożyć osączoną fasolę białą i czerwoną. Całość doprawić solą, pieprzem, ostrą papryką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz ziołami prowansalskimi. Dodać pokrojoną kiełbasę, przecier pomidorowy i gotować przez około 15 minut na małym ogniu

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Sałatka z Fasolą i Ananasem 200

podania z różnego rodzaju wędlinami i nie tylko. Jeżeli ktoś jeszcze takiej sałatki nie robił to polecam wypróbować przepis. Będziemy potrzebować: 1 puszka ananasa 1 puszka 400 g fasoli czerwonej 300 g ogórków konserwowych 3 łyżki majonezu 1 puszka 400 g fasoli białej do smaku: sól, pieprz duża szczypta czosnku granulowanego Link do filmu z przygotowania: Sałatka z fasolą(...)ananasem Przygotowanie: Fasolę biała i czerwoną odsączam z zalewy na durszlaku i przelewam wodą. Ananasa również odsączam z zalewy i kroję w nie za dużą kostkę. Ogórki kroję w drobniutką kostkę. Do miski przekładam wszystkie składniki sałatki, dodaję majonez i doprawiam. Sałatkę dokładnie mieszam – sałatka jest gotowa. Sałatka z fasolą i ananasem jest gotowa, można podawać. Życzę smacznego. Pozdrawiam

Uwaga Babcia Gotuje
Chilli con carne, proste i szybkie danie 105

mięsa mielonego, chili, sosu pomidorowego, przypraw, kukurydzy czy fasoli. Ja chilli uwielbiam, to taki typowy domowy comfort food zrobiony w dużym garnku, tak aby na pewno dla wszystkich starczyło. Takie danie jednogarnkowe, pyszne, pachnące. Dla osób wege można usunąć mięso z przepisu i zrobić pyszne chilli sin carne czyli danie z fasolą   Chilli con carne ( tu porcja(...)selera naciowego 1/ 2 chili czerwonego ostrego 1 puszka fasoli ( u mnie tym razem czarna, ale czerwona też będzie super ) puszka kukurydzy czerwona papryka 1 łyżeczka kuminu 0,9 litra sosu pomidorowego 1 łyżeczka oregano puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli sól, pieprz do smaku szczypta cukru olej zielone ( może to być kolendra : ) lub zielona pietruszka ) Na początku

Kuchnia na wzgórzu
Faszerowana papryka w stylu meksykańskim 167

mielonego mięsa. Dzisiejsza wersja jest nieco bardziej urozmaicona i pikantniejsza :) Składniki: 4 papryki (kolor do wyboru) 100 g kaszy jaglanej 250 g mięsa mielonego z indyka 250 g czerwonej fasoli konserwowej jedna czerwona cebula jedna puszka pomidorów pelati parę pokrojonych papryczek jalapeño w zalewie (ilość w zależności od tego jak ostrą paprykę chcemy przygotować) jedno jajko ser mozzarella(...)cayenne  Przygotowanie: Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie łączymy ją w misce wraz z mięsem mielonym, fasolą, poszatkowaną cebulą i pokrojonymi papryczkami jalapeño. Do farszu dodajemy jedno całe jajko i przyprawiamy solą, pieprzem, czerwoną papryką i chili cayenne. Całość wyrabiamy do połączenia składników. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Za pomocą drewnianej łyżki rozgniatamy na niej

Taste Therapy
pożywna zupa z kolorowej fasoli z kiełbasą... 73

Składniki: fasola biała perłowa 35 dag, fasola czerwona 25 dag, woda 1,5 litra, ziele angielskie 4 sztuki, liść laurowy 2 sztuki, kostka rosołowa 2 sztuki włoszczyzna 1/2 pęczka, woda 2 litry, ziemniaki 6 sztuk, sól 2 łyżeczki, papryka ostra 1 łyżeczka, czosnek granulowany 2 łyżeczki, kiełbasa śląska 4 sztuki, majeranek 2 łyżki Fasolę białą i czerwoną zalać(...)zimną wodą i moczyć całą noc, przed gotowaniem wodę z moczenia wylać, wsypać fasole do szybkowara, wlać wodę, dodać ziele angielskie, liść laurowy, kostkę rosołową, wlać 1,5 litra wody, po zasyczeniu pary w szybkowarze gotować 40 minut. Rozdrobnioną w rozdrabniaczu włoszczyznę zalać wodą 2 litry, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, sól i gotować z 20 minut. Do wywaru wlać

W Mojej Kuchni Lubię
Gulasz z soczewicą i gotowanym schabem 171

pyszny gulasz z soczewicą, ziemniakami, fasolą i papryką. Takie jednogarnkowe mięsne dania najczęściej przygotowuję, kiedy nastają chłody. Składniki: ok. 300 g pieczonego lub gotowanego schabu 1 puszka czerwonej fasoli 2/3 szklanki czerwonej soczewicy 2 małe cukinie 1 duża cebula 1 papryka czerwona 2 ząbki czosnku 3 ziemniaki 1,5 szklanki bulionu (najlepiej z mięsa, może być(...)posiekać. Warzywa zalać wywarem, dodać schab, obrane i pokrojone w grubą kostkę ziemniaki, przepłukaną soczewicę i gotować do miękkości wszystkich warzyw. Wlać passatę, a następnie dodać odcedzoną i przepłukaną fasolę razem z posiekaną natką, ziołami i kminkiem. Na końcu dodać koncentrat pomidorowy oraz słodką paprykę. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem, gdyby sos okazał się za kwaśny. Podawać jako

Czerwień i błękit
Surówka z czerwonej kapusty i fasoli 76

mnie przerasta. Z kapust została mi jeszcze jedna, biała. Ją wykończę jutro, przepis niebawem. A tymczasem podrzucam pomysł na surówkę z czerwoną kapustą, moją (no dobra, naszą) ulubioną. Składniki: pół czerwonej kapusty puszka czerwonej fasoli pół białej części pora 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu szczypta cukru sól pieprz   Kapustę szatkujemy, wrzucamy do miski, chwilę(...)pora, odsączoną fasolę, jogurt, majonez, cukier, sól i świeżo mielony pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki. Surówka najlepsza jest na drugi dzień. Artykuł Surówka z czerwonej kapusty i fasoli pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Meksykańskie chilli po polsku 249

carne Będziemy potrzebować: 500 g mięsa mielonego, najlepiej wołowiny 1 puszkę czerwonej fasoli 1 puszkę białej fasoli 1 puszkę kukurydzy 2 puszki krojonych pomidorów bez skórki 2 nie za duże papryki 1 papryczkę chilli (niekoniecznie całą) lub sproszkowane chilli 2 cebule: 1 biała, 1 czerwona 4 ząbki czosnku 100 g koncentratu pomidorowego przyprawy: sól, pieprz, 3 liście laurowe(...)mielone. Smażymy, aż całe zmieni kolor i nie będzie już widać surowego. Wtedy dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, koncentrat oraz przyprawy. Po ok. 5 min. dodajemy kukurydzę, czerwoną i białą fasolę, a także pomidory z puszki. Całość jeszcze raz doprawiamy i dusimy aż papryka zmięknie. Chilli można podawać na wiele różnych sposobów. Posypane świeżą kolendrą lub natką pietruszki albo

Ratunku obiad
Chilli con carne 172

Klasyczna, meksykańska propozycja obiadowa z pikantną nutą, fasolą, papryką i mięsem. Składniki 500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego Duża cebula Ząbek czosnku Strąk żółtej papryki Strąk zielonej papryki 400g czerwonej fasoli z puszki 400g białej fasoli z puszki Czubata łyżka przecieru pomidorowego Olej do smażenia Przyprawa do chilli con carne Sposób przygotowania Rozgrzewamy tłuszcz i szklimy na nim drobno pokrojoną(...)kostkę papryki. Dodajemy czubata Łużne przecieru pomidorowego i podlewamy woda tak aby przykryła mięso z warzywami. Dusimy na małym ogniu około 30-40 minut. Dodajemy odcedzone z zalewy fasole: białą i czerwoną. Gotujemy jeszcze przez 10 minut. W osolonej wodzie gotujemy ryż. Odcedzamy. Chilli con carne serwujemy z ryżem lub białym pieczywem

Pyry na Gaz
Kolorowa sałatka meksykańska 156

Meksykańska sałatka z kurczakiem Klasyczna sałatka jarzynowa Sałatka z kurczakiem, selerem naciowym i winogronami Kolorowa sałatka meksykańska  Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 1 mała czerwona cebula 50 g żółtego sera 1 szklanka pociętej sałaty lodowej 1 mała czerwona papryka 1 mała zielona papryka Sos: sok z cytryny 3 łyżki(...)jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu sól pieprz  chili Wykonanie: Fasolę i kukurydzę odcedzamy na sitku. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka. Z papryki usuwamy gniazdka nasienne i kroimy w kostkę. Ser również kroimy w kostkę. Wszystkie składniki sałatki układamy na dużym półmisku lub wrzucamy do dużej miski. W dużym kubku mieszamy składniki sosu.  Gotowy

Kulinarne przygody Gatity
Chili Con Carne 174

wersji rzadszej . Składniki : Około 1 kg mielonego mięsa najlepiej wołowego ale jeśli takiego nie macie może być wieprzowe . 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1/2 puszki białej fasoli 1 puszka pomidorów 2 cebule 1 papryka czerwona Około 3 szklanek bulionu wołowego plus w zapasie 2 szklanki 1 łyżeczka ziół prowansalskich  Piątnica 1 łyżka czerwonej papryki(...)olej , zeszklić na nim pokrojoną w kostkę cebulkę , czosnek oraz mieszankę przypraw ( pomidory, bazylia, czosnek ) Włożyć mięso i chwilę podsmażyć , wlać 3szklanki  bulionu , pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę , pokrojone pomidory , fasolę , kukurydzę. Przyprawić  do smaku : chili i resztą przypraw . Dusić na małym ogniu około 30 minut. Jeśli chcecie aby wasze chilli było rzadsze dodajcie więcej bulionu

Sama słodycz i szczypta chili
Gulasz wieprzowy z czerwoną fasolą i czerwoną soczewicą 137

mięsa wieprzowego 2 marchewki 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 pietruszka 500 ml bulionu wołowego 50 g kostki wołowej-  domowy wyrób 1 puszka 400 g czerwonej fasoli 2 łyżki czerwonej soczewicy sól pieprz szczypta chili pieprz ziołowy staropolski szczypta gałki muszkatołowej tłuszcz do smażenia Mięso pokroić na drobne kawałki. Cebulę i czosnek posiekać, podsmażyć na tłuszczu, dodać(...)mięso, przysmażyć aż odparuje i zacznie się rumienić, dodać bulion ,  przyprawy do smaku, i domową kostkę wołową. Gotować pod przykryciem przez ok 1 godzinę. Dodać fasolę i soję i jeszcze gotować aż soja zupełnie się rozpadnie. Gulasz podawać do pieczywa

Gotowanie jest łatwe
Fasolowa sałatka z tuńczykiem 130

Dorzuciłam jeszcze kiszonego ogórka i marynowane pieczareczki , które otrzymałam od Dagomy. Gotową sałatkę skropiłam tylko olejem ale równie dobrze można zrobić ją z dodatkiem majonezu. składniki: 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka białej fasoli 2 puszki tuńczyka kawałki w oleju 1 mały słoik marynowanych pieczarek 2 duże kiszone ogórki 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki olej słonecznikowy do skropienia(...)Czerwoną i białą fasolę przełożyć na sito. Przepłukać i dobrze osączyć. Marynowane pieczarki osączyć z zalewy i przekroić na pół. Kieszone ogórki pokroić w drobną kostkę. Wszystkie skłądniki przełózytc do miski. Dodać kawałki osączonego tuńczyka oraz posiekaną natkę pietruszki. Dkładnie wszystko wymieszać. Skropić delikatnie olejem

Monia miesza i gotuje

Proponowane wyszukiwania