czerwona fasola - 4592 przepisów (strona:50/307)

Taco nadziewane bataty na niedzielny obiad 121

Bataty podzieliłam na grube plastry i upiekłam w piekarniku. Jeden batat waży prawie 0,5 kilograma, więc zadowoli w zupełności dwie głodne osoby. Danie podałam z awokado, cheddar, czerwoną fasola mung i chili sosem. Niestety nie miałam limonki ale cytryna też nie była zła. No to co, jesteście głodni i ciekawi przepisu? Znajdziecie go poniżej. Taco nadziewane bataty(...)czosnek solo 2 łyżki świeżo posiekanej kolendry 1 ½ łyżeczki kminu rzymskiego 1 łyżeczka kajeńskiego pieprzu 1 łyżka wędzonej papryki w proszku 30 g cheddar, startego 100 g czerwonej fasoli mung, waga sucha awokado, rukola, chili sos , jogurt, majonez, cytryna lub limonka, kolendra do podania Bataty przekrój na pół. Włóż do żaroodpornego naczynia. Oprósz sol i skrop oliw. Piecz

codojedzenia
Pierożki w meksykańskim stylu :) 169

Dzisiaj w menu nasz nowy pomysł. Pierożki a'la Mexico. Lubimy ostrą kuchnię meksykańską, szczególnie salsę i czerwoną fasolę. Nie wspominając papryczki jalapeno. Wspaniałe to smaki i zawsze kojarzą nam się z wspaniałym klimatem i super wybrzeżem zatoki meksykańskiej. A Wy lubicie kuchnię meksykańską ? Jeśli nie mieliście okazji próbować, to zachęcamy do wypróbowania. Co prawda pierożki, które dzisiaj proponujemy(...)mamy nadzieję, że wypróbujecie nasz pomysł.     Pierożki w meksykańskim stylu z salsą (4 osoby) Przygotowujemy ciasto jak na pierogi. Przepis tutaj : CIASTO Składniki farsz: 1 puszka czerwonej fasoli 1 duży pomidor 3 duże ugotowane ziemniaki 1 duża szalotka 1 duży ząbek czosnku papryczka jalapeno (konserwowa) 10 dkg twarogu sok z 1/2 limonki oliwa z oliwek tymianek, pieprz

vegetanie
Pikantna zupa meksykańska 128

rzepakowy) 1 duża czerwona cebula (dałam 2 małe) 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki ziaren kuminu (kminu rzymskiego) 2 papryczki chipotle w zalewie, posiekanych ( używam takich ) lub 1 łyżka pasty chipotle 1 łyżka brązowego cukru 750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 puszka 400 g czerwonej fasoli (daję większe puszki(...)kumin. Smażyć 2 minuty. Następnie dorzucić czosnek i smażyć kolejne 2 minuty. Dodać przecier pomidorowy oraz posiekane papryczki chipotle. Mieszając smażyć z minutę. Dodać pomidory, odsączoną i opłukną czerwoną fasolę, a następnie wlać bulion. Wrzucić cukier brązowy. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu. Następnie zmniejszyć gaz do minimum i gotować bez przykrycia około 15-20 minut , aż zupa zgęstnieje

Moja Delicja
Ciasto kakaowe z kremem mascarpone i wiśniami, bez cukru i mąki 209

Dzisiejszy przepis udowadnia, że to nie tylko możliwe, ale i całkiem proste ;)  Na ciasto składają się trzy pyszne części. Spód to wilgotne, mocno kakaowe brownie na bazie czerwonej fasoli. Przygotujcie je i dajcie do skosztowania komuś, kto nie będzie wiedział co znajduje się w cieście. Mogę się założyć, że nie wpadnie na to, że w środku zamiast mąki(...)powodzeniem może konkurować z najlepszymi tradycyjnymi ciastkami! Ale nie musicie mi wierzyć na słowo. Po prostu sprawdźcie sami! :D CIASTO KAKAOWE Z KREMEM MASCARPONE I WIŚNIAMI CIASTO Puszka czerwonej fasoli Dwa jajka Dojrzały banany Pół szklanki suszonych daktyli Pół łyżeczki sody Łyżka gorzkiego kakao Pół łyżki cynamonu KREM 200 g mascarpone 2 łyżki twarogu sernikowego Łyżka miodu

HealthyCreations
Bezglutenowa pizza meksykańska na spodzie z zielonego groszku 197

innego warzywa? Spisał się całkiem  nieźle. Wykorzystałam mrożony groszek już przygotowany na parze Bonduelle, który bardzo polubiłam, żeby nie czuł się samotny użyłam również kukurydzy złocistej i czerwonej fasoli z tej samej firmy. Tak powstała bezglutenowa pizza meksykańska.  Czy wiecie, że warzywa Bonduelle są uprawiane przy minimalizowaniu środków ochrony roślin. Firma osiąga to dzięki szerokiej wiedzy(...)gram mąki z sorgo 3 szklanki mrożonego groszku Bonduelle już przygotowanego na parze 100 gram wołowiny 1/4 smaczliwki 2 łyżki kukurydzy złocistej Bonduelle bez GMO 2 łyżki czerwonej fasoli Bonduelle 1 mozzarella pół papryczki chilli 2 pomidorki koktajlowe 2 małe pomidory malinowe 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki klarowanego masła 1 ząbek czosnku pół łyżeczki miodu 1/2 łyżeczki

Quinoa Raz!
Kolorowa sałatka meksykańska 667

cieszy oko i podniebienie. Idealna na co dzień jak i do przygotowania na wieczorną imprezę ze znajomymi. Składniki: * filet z kurczaka 0,5 kg * ryż 200 g * puszka czerwonej fasoli * puszka kukurydzy * szklanka mrożonego zielonego groszku * papryka * 2 łyżki majonezu * 3 łyżki jogurty naturalnego * 2 łyżeczki przyprawy gyros * łyżeczka ostrej papryki * sól * garść natki pietruszki. * 2 łyżki oleju Przygotowanie(...)możemy odstawić na godzinę do lodówki jeśli nie smażymy od razu- również będzie pyszne.). Dodać 2 łyżki oleju i podsmażyć na patelni. Paprykę umyć i pokroić w kostkę. Czerwoną fasolę i kukurydzę odcedzić na sicie. Przygotować duża miskę do której dodajemy wszystkie składniki: ryż, kurczak, kukurydzę, fasolę, groszek, paprykę. W oddzielnej miseczce przygotowujemy sos. Dodajemy majonez i jogurt naturalny

Kulinarne przygody
Naleśniki meksykańskie 87

mielonej wołowiny – 250 ml passaty pomidorowej lub puszka krojonych pomidorów – 2-3 ząbki czosnku – 1 łyżeczka pieprzu cayenne -1 łyżeczka kminu rzymskiego – 1 puszka czerwonej fasoli – 1 łyżka płatków chilli (lub więcej) – oliwa do smażenia, sól i pieprz – 3-4 łyżki sera mozzarella lub sera cheddar (tartego) – 1/2 awokado – 1 mały pomidor – świeże listki kolendry(...)przestanie być surowe, mieszając od czau do czasu. Dopraw mięso solą, pieprzem, wlej pasattę pomidorową lub pomidory krojone z puszki i dalej podgrzewaj. Jak sos nieco odparuje, dodaj czerwoną fasolę z puszki. Mięso duś do momentu aż sos się zredukuje, całość powinna być dość gęsta! Na koniec dopraw do smaku. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Przygotuj naleśniki

nietylkopasta.pl
Enchiladas z kurczakiem 177

łyżeczki papryczki wędzonej, pół łyżeczki oregano, pół łyżeczki kuminu – 2 ząbki czosnku – 1 puszka pomidorów krojonych – 1-2 łyżeczki sosu Tabasco – opcjonalnie – pół puszki czerwonej fasoli – pół puszki kukurydzy – 4 tortille pszenne lub pełnoziarniste – 10 łyżek tartego sera mozzarella lub mix mozzarella i cheddar – świeża kolendra do podania – 4 łyżki(...)dodaj do kurczaka pół puszki pomidorów, Tabasco, dopraw solą i pieprzem.. Wymieszaj i smaż jeszcze kilka minut sos się nieco zredukuje Do kurczaka dodaj po pół puszki czerwonej fasoli i kukurydzy (odsączone) i duś 2-3 minuty.. Naczynie do zapiekania wysmaruj 2 łyżkami oliwy i dodaj na spód 1/4 puszki pomidorów. Zawijaj tortille z farszem z kurczakiem

nietylkopasta.pl
Makaronowa zapiekanka z mięsem mielonym 282

być świderki, kokardki, kolanka, muszelki itp), 250g pieczarek, 500ml gęstego soku pomidorowego, 500g mięsa mielonego, 1 duża cebula, 2 świeże papryki (czerwona i żółta), puszka 400g czerwonej fasoli (po odsączeniu 220g), 80g sera żółtego ( jeżeli wolisz zapiekanki gdzie ser się ciągnie, to zdecydowanie należy dać jego więcej, nawet dwa razy tyle), sól, pieprz, bazylia, olej. Przygotowanie: Ugotować makaron(...)razem podsmażyć w niewielkiej ilości tłuszczu. Posolić i popieprzyć. Po kilku minutach dodać pokrojone w paski papryki i lekko poddusić. Na koniec dodać podsmażone wcześniej mięso mielone i czerwoną fasolę ( fasolę przepłukać wcześniej wodą i odsączyć). Dodać bazylię i wymieszać wszystko razem. W razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem lub innymi ulubionymi przyprawami. Do naczynia żaroodpornego

W kuchni u Moniki
Burrito, kobito! 310

zupa meksykańska  czy tacos. Amigos! Dzisiaj burritos...  Czerwone burrito   z meksykańskim ryżem 300g mięsa mielonego 1/2 pomidorów w puszce czerwona papryka czerwona fasola przyprawy (kumin, chili, sól, pieprz) ryż po meksykańsku sos tacos ostry (gotowy) starty żółty ser tortille oliwa z oliwek Ryż po meksykańsku torebka ryżu 2 ząbki czosnku 1 kostka rosołowa(...)gotowałam (ok. 20- 30min.), aż ryż zmiękł i cała woda odparowała.   *** Cebulę zeszkliłam na łyżce oliwy. Dodałam mięso mielone, przyprawy i chwilę smażyłam. Następnie wrzuciłam resztę pomidorów, czerwoną fasolę i smażyłam, aż woda z pomidorów odparowała.  Tortille posmarowałam sosem tacos. A potem kolejno rozłożyłam ryż, mięso, paski papryki, starty ser. Całość zamknęłam w rulon (przynajmniej bardzo próbowałam

bastalena
Naleśniki po meksykańsku 299

szybko zrobiłam w sobotę. Zdjęcia pozostawiają dużo do życzenia, ale mało brakowało a wcale bym ich nie zrobiła. Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli cebula 2 pomidory 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku chilli pieprz oregano kostka bulionowa 10 dag żółtego sera Naleśniki: 0,5 litra mleka 2 jajka 3 szklanki mąki sól(...)mięso będzie już podsmażone, przekładamy wszystko z patelni do garnka. 3. Kostkę bulionową rozpuszczamy w szklance gorącej wody i dodajemy do mięsa. 4. Wsypujemy do garnka kukurydzę i czerwoną fasolę. Doprawiamy pieprzem i chilli. 5. Dodajemy koncentrat i podgrzewamy wszystko. 6. Gotowym farszem napełniamy naleśniki. Układamy w naczyniu żaroodpornym i posypujemy serem. 7. Zapiekamy w piekarniku do czasu rozpuszczenia

Pasja Smaku
Burrito 208

Drukuj Składniki (dla 4-6 osób) Nadzienie 500g mielonej wołowiny 2 średnie czerwone cebule 4 ząbki czosnku 2 papryczki chili (lub więcej, zależnie od upodobań) 200g czerwonej fasoli z puszki (odsączonej) 500ml bulionu wołowego (może być z kostki) 200g ryżu 800g krojonych pomidorów z puszki 3 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki startego kminu rzymskiego 3 czubate łyżeczki słodkiej(...)potrzeby można dodać nieco gorącej wody lub więcej bulionu, ale nie powinno to być konieczne). W międzyczasie dosalamy do smaku, a kilka minut przed końcem duszenia dodajemy odsączoną czerwoną fasolę. Suchą dużą patelnię dość mocno rozgrzewamy. Kładziemy na niej tortille, dociskając nieco do powierzchni i podgrzewamy krótko do lekkiego zarumienia i aż staną się wiotkie. Na takie placki wykładamy

Kulinarna Pokusa
Naleśniki po meksykańsku 333

szpinakiem lub porem i pieczarkami . Dzisiaj mam dla was przepis na naleśniki po meksykańsku. Nadzienie do nich jest zrobione z podsmażonego mięsa mielonego z dodatkiem kukurydzy i czerwonej fasoli. Naleśniki po nałożeniu na nie farszu i zawinięciu układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy sosem pomidorowym, posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy bez przykrycia w piekarniku. Przygotowanie tego dania jest nieco(...)naleśników 150 g żółtego tartego sera 250 g wieprzowego mięsa mielonego 1 nieduża cebula 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 puszka (170 g) kukurydzy 1 puszka (170 g) czerwonej fasoli 1/3 szklanki wody lub bulionu warzywnego 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu 1/4 łyżeczki

Danka Pichci
Marokańska sałatka z tuńczykiem 144

własnej 1,5 szklanki ryżu ugotowanego na sypko z dodatkiem 1 – płaskiej łyżeczki kurkumy 4 plastry ananasa z puszki w lekkim syropie 3 ząbki czosnku 1/2 puszki czerwonej fasoli mała puszka kukurydzy 2 ogórki , korniszony ( koniecznie jędrne i chrupiące ) 1/2 słodkiej cebuli ( biała lub bananowa ) 2 łyżeczki przyprawy zatar ( można bez problemu kupić w sklepach firmy Kamis(...)odciskamy z zalewy , delikatnie rozdrabniamy i dokładamy do ryżu . Dodajemy obraną i drobniutko posiekaną cebulę , korniszony i wyciśnięty praską czosnek . Następnie, przepłukaną zimną wodą i odsączona na sicie, czerwoną fasolę , ananasa oraz kukurydzę . Jeśli nie przepłukacie fasoli , sałatka będzie miała brzydki, bury kolor Na koniec majonez , sok z limonki , brązowy cukier , zatar , chilli i sól do smaku . Mieszamy

Ogrodnik w podróży