czerwona fasola - 4592 przepisów (strona:54/307)

Piątek: Kasza gryczana po meksykańsku 101

małe filety z kurczaka lub jeden duży 1 łyżka oleju 2 ząbki czosnku pokrojone w kostkę 1 mała cebula pokrojona w kostkę Puszka pomidorów w zalewie 1/2 puszki czerwonej fasoli 1/2 puszki groszku 1/2 puszki kukurydzy 1 duża marchewka pokrojona w kostkę 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/3 łyżeczki kuminu 2-3 łyżki siekanej kolendry(...)wraz z zalewą. Doprowadź do wrzenia, przykryj rondel i duś na wolnym ogniu przez 20 minut. Krok 3 Zdejmij pokrywkę. Dodaj do rondla przepłukane i odsączoną na sicie czerwoną fasolę, kukurydzę i groszek. Wymieszaj całość. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Posyp siekaną zieleniną. Artykuł Piątek: Kasza gryczana po meksykańsku pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Piątek: Kasza gryczana po meksykańsku 98

małe filety z kurczaka lub jeden duży 1 łyżka oleju 2 ząbki czosnku pokrojone w kostkę 1 mała cebula pokrojona w kostkę Puszka pomidorów w zalewie 1/2 puszki czerwonej fasoli 1/2 puszki groszku 1/2 puszki kukurydzy 1 duża marchewka pokrojona w kostkę 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/3 łyżeczki kuminu 2-3 łyżki siekanej kolendry(...)wraz z zalewą. Doprowadź do wrzenia, przykryj rondel i duś na wolnym ogniu przez 20 minut. Krok 3 Zdejmij pokrywkę. Dodaj do rondla przepłukane i odsączoną na sicie czerwoną fasolę, kukurydzę i groszek. Wymieszaj całość. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Posyp siekaną zieleniną. Artykuł Piątek: Kasza gryczana po meksykańsku pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Chili con carne 212

mięsem) to tradycyjna potrawa kuchni amerykańskiej, znajdziecie ją z pewnością w niejednej książce kucharskiej z kuchnią meksykańską. Głównymi składnikami są: papryka chili, czosnek, cebula, pomidory, czerwona fasola, kukurydza i mięso mielone, najczęściej wołowe, ale istnieją wersje z mięsem wieprzowym, indyczym, wieprzowo-wołowym. Nawet bezmięsne. Jak to w kuchni, tradycyjne potrawy są wciąż zmieniane, jakby tworzone(...)dzień jest jeszcze lepsze, bo wszystkie składniki dokładnie się przegryzły. Składniki: 500 g mięsa wołowego mielonego 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku puszka kukurydzy - użyłam firmy Jamar puszka czerwonej fasoli puszka krojonych pomidorów 400 g przecieru pomidorowego sól, pieprz, ostra papryka i słodka papryka, kumin rzymski lub gotowa przyprawa do chili con carne (zamiast ostrej sypkiej papryki możecie użyć

Zasmakuj Kuchni
Wspaniałe curry z okrą i cukinią. 200

okry z dodatkiem cukinii i kilku fajnych składników (4 osoby) Składniki: 200 g świeżej okry lub z zalewy 2 małe młode cukinie 1 duża żółta papryka 1/2 puszki czerwonej fasoli 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml.) 1 papryczka chili lub jalapeno 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 1/2 limonki 1 dymka kiełki oliwa(...)cebulę, cukinię oraz ostrą papryczkę. Doprawiamy pieprzem i odrobiną sosu sojowego. Dusimy całość do miękkości od czasu do czasu mieszając. Na koniec, kiedy warzywa są już kruche, dodajemy czerwoną fasolę, połowę pokrojonej dymki i kiełków. Wszystko mieszamy i jeszcze chwilę dusimy. Danie jest gotowe. Możecie oczywiście, jeszcze na koniec, doprawić je w swoich klimatach. Curry podajemy posypane pozostałą dymką

vegetanie
Chłopski garnek 137

więc na tę porę idealne. Polecam, my na pewno jeszcze nie raz zrobimy bo jest super :-) Polecam i miłego dnia życzę :-) Składniki: 3 szklanki bulionu warzywnego 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka krojonych pomidorów 2 średnie żółte papryki 400 g kiełbasy u mnie podwawelska 300 g wędzonego boczku 3 marchewki 3 średnie ziemniaki 1 cebula 1 ząbek czosnku(...)ostrą), zioła prowansalskie, posiekaną natkę (część zostawiamy do oprószenia przed podaniem) i oregano. Mieszamy. 5. Wlewamy gorący bulion i musimy zagotować. Jak ziemniaki będą robić się miękkie dodajemy czerwoną fasolę, pomidory i cukier.  Mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu około 8 minut. Następnie dodajemy śmietankę, gotujemy jeszcze 2 minuty i gotowe. Podajemy posypane natką :-) Smacznego

kruche babeczki
Kasza bulgur - odsłona druga :) Obiad w 30 min. 253

osoby) Składniki: 1 czubata szklanka kaszy Bulgur 2 średnie papryki, czerwona i pomarańczowa 2 gałązki selera naciowego 1/4 szklanki czerwonej soczewicy 1/4 szklanki czerwonej fasoli 3 łyżki rodzynek 3 łyżki słonecznika łuskanego 2 garści makaronu w typie Spätzle 1 mała papryczka chili 1 łyżka stołowa zielonej pasty curry oliwa z oliwek pęczek szczypiorku tymianek, kurkuma, pieprz(...)się dobrze z pastą curry. W tym momencie dodajemy też soczewicę. Dosypujemy tymianek i pieprz. Makaron już powinien być al dente, więc dodajemy go do warzyw razem z czerwoną fasolą. Jeszcze chwilę dusimy. Teraz już powinna gotowa być kasza bulgur, którą dodajemy na końcu, mieszamy wszystko razem i jeszcze chwilkę dusimy, aby składniki przeszły swoimi smakami. Na sam koniec

vegetanie
Gulasz wieprzowy z mix warzywami 125

drugim połączyłam, delikatnie doprawiłam i tylko 30 min dusiłam. Na końcu mix warzywny z chili dodałam, dzięki któremu ciekawy smak uzyskałam, bo w puszce  zostały  schowane: cebulka, fasola czerwona, słodkie pomidory i   kukurydza ozłocona. Całości z sosem pomidorowym połączone, ziołami, chili i grillowaną cebulką doprawione. I tak gulasz uzyskał smaku ciekawego, bardzo smacznego. Składniki: 1 opakowanie(...)warzywami dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, sos sojowy, paprykę słodką, przykrywamy pokrywą i dusimy na wolnym ogniu ok. 30 min. Po tym czasie mięso powinno być miękkie. Dodajemy fasolę czerwoną z kukurydzą w sosie pomidorowym, 2 łyżki kuskusu, paprykę wędzoną, posiekany koperek i dopiero doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Już nie gotujemy ! Rada: można dolać niewielką ilość gorącej

Moniki Smakołyki
Chilli Con Carne z wolnowara 173

laurowy kilka ziaren czarnego pieprzu 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej pietruszki 2-3 gałązki świeżego tymianku 1 łyżeczka suszonego majeranku 1-2 czerwone papryki puszka czerwonej fasoli 3-4 kostki gorzkiej czekolady sól, pieprz oliwa do smażenia Przygotowanie : Na patelni przesmażyć cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz czosnek drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę. Gdy cebula(...)zawsze smakują o wiele lepiej następnego dnia. Kolejnego dnia ponownie włączyć chilli na średnie grzanie (medium) dodać pokrojoną w drobną kostkę paprykę i gotować 1-2 godziny. Dodać czerwoną fasolę i czekoladę. Doprawić do smaku. Grzać przez kolejne 45-60 minut. Chilli Con Carne można podawać z ryżem, lub pieczywem, można zawinąć w tortille, ja akurat będąc w sklepie

Codzienne Gotowanie
Obiady w styczniu 131

Makaron z pesto z rukoli Makaron z pieczarkami, cukinią i parmezanem Marchew na gęsto Mini calzone z brokułami, oliwkami i mozzarellą Mini penne rigate z chrupiącą cukinią i czerwoną fasolą Mini penne rigate z ciecierzycą w pomidorach Naleśniki Naleśniki z jabłkami Naleśniki z serem Pappardelle z brokułami, czosnkiem i szczypiorkiem Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach(...)szpinakiem z dipem z ricotty Pikantna wieprzowina w pomidorach Placuszki z kukurydzy z ziołami Placki ziemniaczane z kremowym serkiem, czarnuszką i ostrą papryką Rozgrzewający gulasz warzywny z czerwoną fasolą i kaszą gryczaną z parmezanem Rozgrzewającą zapiekanka bez mięsa Smażona kiełbasa podwawelska na sałatce z ciecierzycy z orzechami włoskimi i suszonymi pomidorami Smażona kiełbasa z warzywami Smażone polędwiczki wieprzowe

Moja smaczna kuchnia
8 PRZEPISÓW NA ROZGRZEWAJĄCE DANIA JEDNOGARNKOWE 157

słoiki lub do zamrożenia w pudełku. Polecam :)                         KURCZAK PO MEKSYKAŃSKU- przepis tutaj Soczyste kawałki kurczaka, warzywa, czerwona fasola i sos pomidorowy.  Idealne danie na obiad z dodatkiem ryżu lub ulubionej kaszy.  Można również podać jako ciepły posiłek na kolację z kawałkiem chleba lub bułki(...)ryżem lub kaszą. Zazwyczaj gotuję więcej  lecza i jego nadmiar zamykam w słoiki.                       LECZO Z CZERWONĄ FASOLĄ I KIEŁBASĄ CHORIZO- przepis tutaj Przepis na pyszne, szybkie w przygotowaniu leczo ze składników,  które miałam pod ręką. Rozgrzewające danie, które sprawdzi się jako obiad,  kolacja czy poczęstunek

Zrób to smacznie
8 PRZEPISÓW NA ROZGRZEWAJĄCE DANIA JEDNOGARNKOWE 58

Danie idealne do podania od razu po przygotowaniu, do zamknięcia w słoiki lub do zamrożenia w pudełku. Polecam :) KURCZAK PO MEKSYKAŃSKU-  przepis tutaj Soczyste kawałki kurczaka, warzywa, czerwona fasola i sos pomidorowy. Idealne danie na obiad z dodatkiem ryżu lub ulubionej kaszy. Można również podać jako ciepły posiłek na kolację z kawałkiem chleba lub bułki.  FASOLKA(...)wieczory. Można je podać samodzielnie z pieczywem albo np z ryżem lub kaszą. Zazwyczaj gotuję więcej lecza i jego nadmiar zamykam w słoiki.  LECZO Z CZERWONĄ FASOLĄ I KIEŁBASĄ CHORIZO-  przepis tutaj Przepis na pyszne, szybkie w przygotowaniu leczo ze składników, które miałam pod ręką. Rozgrzewające danie, które sprawdzi się jako obiad, kolacja czy poczęstunek dla gości

Zrób to smacznie
Księżycowe ciastka (mooncakes - 月饼) 150

primo prawdziwe mają na wierzchu takie fajne wzorki porobione. Ale one są robione maszynowo. Zatem u mnie fajnych wzorków nie było. A po drugie primo: w środku oprócz czerwonej fasoli powinno być jeszcze żółtko jajka (najlepiej kaczego). Problem był taki, że te żółtka trzeba specjalnie spreparować. A owo preparowanie trwa minimum 3 tygodnie. Najlepiej 4. A Jingyao powiedziała(...)smalcu Tak samo jak w "cieście zewnętrznym" mieszamy aż smalec się pod wpływem ciepła dłoni rozpuści i ciasto się wyrobi w zwartą masę. Nadzienie (zdjęcie powyżej): 240 g czerwonej fasoli (z puszki) 50 g maki orkiszowej chlebowej typ 750 30 g cukru (jajka pomijamy - jak już wspominałem) Fasolę dokładnie odcedzamy z zalewy, miksujemy i mieszamy z mąką i cukrem

Marder&Marder Manufacture
Chilli con carne 91

mięsa mielonego z szynki 2 średnie cebule 2 papryki 1/2 papryczki chilli * 3 ząbki czosnku 1 duża puszka pomidorów bez skórki (560 g, np. taka ) 1 puszka czerwonej fasoli (560 g) 150 ml wody 1 łyżeczka chilli 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 2 łyżki oleju rzepakowy * Jeśli nie lubicie

Moja Delicja
Domowe burrito 66

fasoli czerwonej 1 mała puszka kukurydzy konserwowej 6 tortilli pszennych 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 cebula czerwona 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka ostrej papryki sól pieprz Wykonanie 1. Na odrobinie oleju podsmażamy posiekany czosnek i cebulkę. Następnie dodajemy mięso i smażymy do zrumienienia. 2. Dodajemy przecier pomidorowy i mieszamy. Kolejno wsypujemy odsączoną z zalewy czerwoną fasolę, kukurydzę

Alle Dobre!
Pieczone bataty z farszem 55

przy nim wiele pracy. Składniki 2 bataty mięso mielone czerwona fasola ser żółty przyprawy Przygotowanie Bataty wyszorować, przekroić i piec 45 minut w 200 stopniach. Gdy bataty się upieką wydrążyć łyżką miąższ ze środka. Miąższ rozgnieść lekko widelcem i połączyć z usmażonym mięsem mielonym i fasolą czerwoną. Gotowy farsz nałożyć do wydrążonych łódek z batatów, posypać żółtym serem

Wasze Przepisy
Imprezowa sałatka makaronowa 108

imprezach. U mnie z marchewką, groszkiem, kukurydzą, fasolą czerwoną i jajkami. Opcjonalnie można dodać również ogórki konserwowe lub inne dodatki. Dip przygotowałam na bazie majonezu, musztardy i oliwy. SKŁADNIKI 450 g mrożonej mieszanki marchewki z groszkiem 1 puszka (400 g) kukurydzy konserwowej 1 puszka (400 g) czerwonej fasoli kidney 2 jajka 300 g makaronu (u mnie Cavatappi

Passions hobbies life
Sałatka Meksykański Król 63

SALATKĘ MEKSYKAŃSKI KRÓL Składniki: mięso mielone wieprzowe/wołowe – 500 g pieczarki – 500 g koncentrat pomidorowy – 3 łyżki ketchup – 4 łyżki kukurydza – 1 puszka fasola czerwona – 1 puszka sałata lodowa – 0,5 główki cebula – 2 sztuki pomidory cherry – ok. 20 sztuk ser żółty – 150 g nachos – 1 paczka(...)jednak kilka kawałków w całości by przyozdobić sałatkę. Do przygotowania sałatki przyda się duża salaterka. Warstwy układamy następująco: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); sałata lodowa  mięso  kukurydza  czerwona fasola  pomidorki  pieczarki  sos ser żółty nachos  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Sałatka Meksykański Król pochodzi z serwisu Przepiski.pl

Przepiski.pl
Fasolka po bretońsku 88

Fasola jest trzecim, po soi i grochu, źródłem białka (22%), daleko wyprzedzając pod tym względem mięso. Zawiera witaminy z grupy B (przede wszystkim działającej przeciwdepresyjnie tiaminy), A i C. Fasola to także źródło składników mineralnych, takich jak potas, magnez, wapń, fosfor i karoten. Niektóre gatunki fasoli dostarczają też kwasu foliowego. Fasola zawiera też rozpuszczalny błonnik oraz lekkostrawną skrobię. Nasiona fasoli(...)stężenie dobrego. Suszona fasola jest produktem kalorycznym, 100 g zawiera aż 350 kcal, natomiast warto wspomnieć, że wywołuje długotrwałe uczucie sytości. Niskokaloryczne są natomiast młode strąki fasoli, warto je więc spożywać w sezonie. Na pewno zwróciliście uwagę, że mamy dużo odmian fasoli, a wiecie, że jest ich prawie 400? Najpopularniejsze to: fasola biała (np. jaś) fasola czerwona fasola zielona

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z papryką i kurczakiem 113

Sałatka z papryką, fasolą czerwoną, gotowanym kurczakiem, ogórkami i ryżem. Na co dzień i na imprezy , świetnie się sprawdzi także na grilla! Składniki: 2 papryki - jedną czerwona, druga żółta, ogórek zielony, ogórek kiszony, puszka czerwonej fasoli, 3 łyżki ugotowanego ryżu, 1 duże ugotowane udko z kurczaka sól, pieprz, łyżka oleju   Przygotowanie: Ogórka zielonego obieramy ze skóry

Lena Gotuje
Papryka faszerowana po meksykańsku 89

proszku, 2 łyżeczki suszonego oregano, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka kminu rzymskiego, na końcu sól i pieprz 1 szklanka bulionu (lub wody) 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy Dodatkowo: 6 papryk ser żółty do posypania natka pietruszki lub kolendra Przygotowanie: Ugotować ryż: na patelni z pokrywą lub w garnku rozpuścić łyżkę masła/wla(...)razem jeszcze 5 min. Po tym czasie mięso podlać bulionem lub wodą, dodać przecież pomidorowy, wymieszać i poddusić pod przykryciem 10 min. Następnie zdjąć pokrywę, dodać odsączoną i przepłukaną fasolę czerwoną oraz kukurydzę, jeszcze raz całość podsmażyć razem bez pokrywy aż nadmiar płynów odparuje, około 5 min. Dodać ugotowany wcześniej ryż. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać. Paprykę

Kocham..lubię..gotuję..
Chili con carne 94

będę miała czasu na gotowanie. Wkroczyłam do kuchni ze smętną miną i brakiem pomysłów. Na szczęście w lodówce odkryłam mięso mielone a w szufladzie puszki z pomidorami, fasolą czerwoną i inne niezbędne produkty i przyprawy. I klamka zapadła - będzie chili con carne. Składniki: 500 g mięsa mielonego, 1 czerwona papryka, 1 duża cebula, 1 puszka krojonych pomidorów(...)zalewie, 1 puszka czerwonej fasoli, passata pomidorowa (kartonik 500 g), 5 ząbków czosnku, 3 łyżeczki gotowej mieszanki do chili con carne (ja używam Kotanyi) l ub można sobie samemu przygotować mix przypraw (papryka ostra, słodka, kmin rzymski),  1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka suszonego oregano, sól, pieprz,  olej do smażenia. Na patelni na łyżce oleju zeszklić  pokrojoną

Moja kraina smaków
ODCHUDZONE CIASTO CZEKOLADOWE Z CZERWONEJ FASOLI 242

minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Składniki: puszka fasoli czerwonej   240g po odsączeniu 1 duży dojrzały banan 2 średnie jajka 1½ łyżki ciemnego kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki cynamonu ( dodałam dodatkowo) 2 łyżki ksylitolu(...)ertyloru ( ja dodała 4 łyżki) 2 łyżki stałego oleju kokosowego   Wykonanie: do miski wkładamy wszystkie składniki czyli dobrze przepłukaną czerwoną fasolę, dojrzały banan, jajka, kako, cynamon, proszek do pieczenia, ksylitol oraz olej kokosowy , całość dokładnie blędujemy na gładką masę około 5-6 minut ciasto przekładamy do formy keksowej (ja użyłam jednorazowej aluminiowej) pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180ºC

Słodkie zapomnienie
Ryż po meksykańsku 196

wolisz bardziej pikantne dania, dodaj więcej pieprzu cayenne, możesz użyć także świeżej papryczki chili, wystarczy ją wtedy zeszklić wraz z cebulą i czosnkiem. Ja do swojego dania użyłam fasoli czerwonej, którą gotowałam, ale jeżeli nie masz tyle czasu, to spokojnie możesz użyć tej z puszki. Sama się nią posiłkuję, gdy danie robię w tygodniu. Ryż gotuję do niego wcześniej(...)przypadku wege dania, zaś gdy dodaję mięso (najczęściej mięso mielone lub pokrojony w kostkę drób), wtedy ryż podaję oddzielnie.  Składniki na 6 porcji: 300g ryżu basmati 250g czerwonej fasoli (lub 2 puszki) 1 puszka kukurydzy 450g mrożonej fasolki szparagowej 1 żółta papryka 750ml przecieru pomidorowego 1 cebula 3 ząbki czosnku 1,5 łyżeczki słodkiej papryki w proszku

Fabryka pomysłów
smalec-smarowidło z czerwonej fasoli... 126

Składniki: fasola czerwona ziarna 1/2 kg, woda 1,5 ltra do gotowania, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, kostka rosołowa 1 sztuka, cebula 3 sztuki, tłuszcz z gęsi 2 łyżki, ząbki czosnku 6 sztuk, majeranek 3 łyżki, papryka ostra 1 łyżeczka ziarna czerwonej fasoli moczyć w zimnej wodzie całą noc, rano wodę wylać, wsypać fasolę

W Mojej Kuchni Lubię
pyszny barszcz warzywny ... 205

Składniki: wywar z gotowania buraków 2 litry, woda 2 litry, ziemniaki 8-10 sztuk , barszcz ukraiński mrożonka 1 opakowanie, fasola czerwona 1 puszka, groszek zielony 1 puszka, kucharek 1,5 łyżki, cząber suszony 1 łyżka, mąka pszenna 3 łyżki, śmietana 12% 200 ml, cukier 1 łyżka, ocet jabłkowy 2 łyżki, olej rzepakowy chili 4 łyżki, olej rzepakowy czosnek(...)szybkowarze buraków czerwonych podłużnych wlać do garnka, dolać z 2 litry wody dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, opakowanie mrożonki barszcz ukraiński, zagotować dodać z zalewą z puszki czerwoną fasolę, groszek zielony, gotować do miękkości ziemniaków do szklanki wlać sam wywar i wystudzić dodać kucharka, cząber suszony, cukier, ocet jabłkowy, śmietanę wymieszać z 1 szklanką wystudzonego wywaru i mąką

W Mojej Kuchni Lubię
Meksykański torcik z tortilli 137

prosty i szybki do zrobienia, a prezentuje się bardzo efektownie. Składniki: 4 tortille (kupujemy gotowe lub wykorzystujemy przepis poniżej) 400 g mięsa mielonego cebula 3 ząbki czosnku puszka czerwonej fasoli papryka czerwona puszka pomidorów w kawałkach garść czarnych oliwek sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka ostra ok 250 g sera żółtego Przygotowanie Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy

e-PrzepisyKulinarne
Chili con carne z chorizo 207

zmian:) 200 g kiełbasy chorizo 1 duża cebula 1/2 papryczki chilli 2-3 ząbki czosnku około 1 kg mięsa mielonego 2 puszki krojonych pomidorów (po 560g) 1 puszka fasoli czerwonej 1 puszka kukurydzy 2-3 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka czerwonej papryki słodkiej szczypta papryki ostrej kolendra oregano sól, pieprz do smaku 2 kostki gorzkiej czekolady Kiełbasę chorizo(...)moździerzu ziaren kolendry oraz 1/2 łyżeczki oregano, sól i pieprz do smaku. Dusimy około 15-20 minut. Gdy sos pomidorowy mocno się już zredukuje dodajemy przepłukaną na sicie czerwoną fasolę oraz osączoną kukurydzę. Na koniec dorzucamy kostki czekolady, niech roztopią się w gorącej potrawie. Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem, bagietką lub nachosami

Smaki Na Talerzu
Chili con carne 98

proste danie. Można je podkręcić ostrością jak sama nazwa wskazuje. Składniki na chili con carne (3 porcje): mięso mielone wieprzowo - wołowe 500 g puszka krojonych pomidorów puszka czerwonej fasoli czerwona papryka 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 cebule 3 ząbki czosnku pieprz czarny lub pieprz cayenne sól oregano bazylia chili w przyprawie bądź jeśli jest taka możliwość w formie

Karola gotuje
Zapiekanka poniedziałkowa porosołowa 120

Najlepiej smakuje z… keczupem, można jednak przygotować jakiś inny ulubiony sos, np. pomidorowy lub pieczarkowy. Składniki: • mięso kurczaka z rosołu • 1 szklanka ryżu • 1 puszka fasoli czerwonej • 1 puszka zielonego groszku • 1 duża śmietana kwaśna 12% • 2 łyżeczki curry • 4 łyżki sosu sojowego • 1 jajko • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Ryż ugotować w dużej(...)spodzie naczynia do zapiekania. • Mięso kurczaka pokroić w kostkę i położyć na ryżu. • Posypać na wierzchu odcedzonym zielonym groszkiem i czerwoną fasolą. • Wymieszać śmietanę z jajkiem, sosem sojowym, curry. Doprawić solą i pieprzem i zalać zapiekankę. • Piec w temp. 200 st.C przez 30 minut

To co kocham
SAŁATKA PO PROWANSALSKU 169

Dziś chciałabym bardzo Wam polecić sałatkę na bazie fasolki szparagowej,wędzonej szynki ,czerwonej fasoli i ciecierzycy.   10dag.zielonej fasolki szparagowej sól morska puszka odcedzonej fasoli czerwonej 4 rzodkiewki jajko na twardo mały słoik ciecierzycy odcedzonej plaster szynki wędzonej   Sos: 3 łyżki majonezu 1 łyżka zmielonej gorczycy 1 łyżka śmietany kremówki ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Fasolkę szparagową gotujemy w osolonej wodzie,odstawić

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Nadziewany bakłażan 123

następny kulinarny wpis będzie tego zaprzeczeniem, również z „winy” bakłażana Składniki: dla 1-2 osób 1 większy bakłażan ok. 5 średnich pieczarek 1/2 cerwonej papryki puszka czerwonej fasoli 40 g białej części pora 3 żabki czosnku pół pęczka szczypiorku 4 łyżki oleju rzepakowego dobrej jakości do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, zielona czubryca opcjonalnie drobno starty żółty(...)Wykonanie: Bakłażana przekroić wzdłuż i wydrążyć jego wnętrze. Warzywa (również wydrążoną część bakłażana) drobno pokroić, fasolę czerwoną odcedzić i przepłukać wodą. Czosnek b. drobno posiekać. Do pokrojonych warzyw dodać olej i przyprawy. Delikatnie i dokładnie wszystko wymieszać. Farszem nadziać wydrążone bakłażany, opcjonalnie posypać startym żółtym serem, owinąć w folię aluminiową i zapiekać w rozgrzanym na 190 stop. C piekarniku

gutfut
Sałatka z ananasem i czerwoną fasolą 361

Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli 1/2 puszki ananasa 1/2 puszki kukurydzy 100 g sera żółtego 100 g szynki biała część małego pora jogurt  sól, pieprz Wykonanie: Fasolę czerwona przełożyć na sitko przelać wodą, dodać kukurydzę i osączyć z zalewy. Ananasa, ser oraz szynkę pokroić w kostkę. Por pokroić w półksiężyce. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy jogurt

magiczna kuchnia Kasi
Tortilla z wege sosem meksykańskim 109

szklanki wody bardzo ciepłej 2 łyżki oleju kokosowego   szczypta soli oliwa z oliwek 2 ząbki czosnku   1 szalotka   50 ml przecieru pomidorowego   1 puszka czerwonej fasoli 0,5 puszki kukurydzy  1 papryczka habanero suszona 0,5 łyżeczki kminu rzymski  0,5 cukinii 3 pieczarki   garść kolendry garść pietruszki zielonej   sól, pieprz(...)pokrojoną w piórka szalotkę i dodajemy sprasowany czosnek. Jak szalotka się zeszkli dodajemy pokrojone w plastry pieczarki oraz w kostkę cukinię. Jak warzywa zmiękną dodajemy przecier pomidorowy, kukurydzę, fasolę czerwoną, pokrojoną papryczkę, habanero, pieprz,sól, kmin rzymski, natkę pietruszki i kolendrę. Po 5 min sos będzie idealny

Łycha smaków
Sałatka z uszkami . 149

dodatkiem kukurydzy i czerwonej fasoli od firmy Bonduelle oraz pysznej Kiełbasy Kasztelańskiej od Tradycyjnego Jadła . Jak sałatka to musi być majonez i musztarda którą dostałam od Społem Kielce .  Sałatka jest pyszna, zapraszam do wypróbowania:) Składniki : 600 g uszek z mięsem Iglotex 1malutka puszka kukurydzy od Bonduelle 1 malutka puszka fasoli czerwonej od Bonduelle 1mała papryka czerwona

Sama słodycz i szczypta chili
Sałatka. Kaszka Kuskus z Tuńczykiem i Papryką 236

syta, idealnie nadaje się na kolację lub jako drugie śniadanie do pracy. Będziemy potrzebować: 300 g kaszki kuskus 1 puszka kukurydzy konserwowej (puszka 400 g) 1 puszka fasoli czerwonej (puszka 400 g) 4 ogórki kiszone około 300 g pomidorów 1 puszka tuńczyka w kawałkach około 20 oliwek 1 strąk papryki pęczek szczypiorku na sos: 3 łyżki majonezu 3 łyżki(...)skórką w nie za dużą kostkę. Umyty i osączony szczypiorek drobno siekam. Oczyszczoną z gniazd nasiennych i białych błonek paprykę kroję w kostkę. Oliwki kroję na mniejsze kawałki. Czerwoną fasolę przekładam na durszlak i dokładnie płuczę pod bieżącą wodą i odsączam. Kukurydzę również odsączam z zalewy na durszlaku. Tuńczyka odsączam. Teraz przygotuję sos: Do miseczki daję 3 łyżki majonezu

Uwaga Babcia Gotuje
sałatka brokułowa z fetą , czerwoną fasolą i prażonym słonecznikiem 301

Składniki: brokuł puszka czerwonej fasoli opakowanie sera feta pół litra jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu prażony słonecznik czosnek Sposób przygotowania: Brokuł pokroić w różyczki i ugotować w osolonej wodzie. ( 2 - 3 minuty od zagotowania, żeby nie był za miękki )  Fasolę odsączyć i przepłukać pod bieżącą wodą  Ser feta pokroić w kostkę  Słonecznik podsmażyć na suchej patelni(...)ząbki czosnku pokrojonego w kostkę lub przeciśniętego przez praskę , sól, pieprz, i 2 łyżki majonezu Sałatkę układamy warstwowo.   Na dno naczynia kładziemy brokuł, na niego fasolę czerwoną, na koniec pokrojony ser feta. Wszystko polewamy sosem czosnkowym. i posypujemy uprażonym słonecznikiem

Darcia w kuchni
SAŁATKA CHŁOPSKA 160

Składniki • sałata lodowa lub masłowa ( 1/2 główki ) • 1 cebula • ogórek długi • 2 pomidory • puszka czerwonej fasoli • 2 – 3 laski kiełbasy śląskiej • przyprawa do grila • sos czosnkowy ( majonez, czosnek, sól, pieprz, jogurt naturalny ) Sposób przygotowania 1. Kiełbasę kroimy w paseczki , posypujemy przyprawą do grila, i smażymy na rozgrzanej patelni by się zrumieniła. Odstawiamy do wystygnięcia. 2. Sałatę drzemy (szarpiemy(...)mieszamy duży jogurt naturalny z dwiema łyżkami majonezu czosnkiem solą i pieprzem. ( czosnek wg. uznania ).  5. Do dużej miski kładziemy kolejno sałatę, cebulę, ogórka świeżego, pomidora, opłukaną fasolę czerwoną i podsmażoną kiełbaskę. Wszystko polewamy sosem czosnkowym

Darcia w kuchni
Zapiekane naleśniki z indykiem po meksykańsku 263

stron, aż się zarumieni.  Porcja na 13-15 Naleśników Farsz: 250 g mięsa mielonego z indyka 1 łyżka masła klarowanego 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasoli czerwonej 1 puszka pomidorów 1 czerwona cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżeczkę pasty węgierskiej 1 łyżeczka bazylii, tymianku, oregano,ziół  prowansalskich, papryki słodkiej sól i pieprz do smaku(...)dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę i sprasowany czosnek. Wszystko podsmażaj ok 5 minut, dodaj puszę pomidorów i pastę węgierską, delikatnie osól. Dodaj zioła, opłukaną czerwoną fasolę i kukurydzę. Wysmażaj, aż farsz stanie się gęsty, wtedy dopraw do smaku. Delikatnie ostudź. Na każdego naleśnika nałóż po 2 łyżki farszu, rozprowadź go w jednej linii

Niezły Młynek
Sałatka warstwowa z szyneczką 484

przepisu jest Trusia. Składniki: 1 słoiczek cebulki konserwowej; 1 puszka kukurydzy; 0,5 opakowania marchewki mrożonej w kostce (ja użyłam z Hortexu); 20 dkg szynki konserwowej; 1 puszka fasoli czerwonej; 4 ogórki konserwowe; 4 jajka ugotowane na twaedo; nieduży por (biała część); 200 ml majonezu; 200 ml śmietany lub jogurtu naturalnego; 15 dkg sera żółtego (starty na tarce); natka(...)trochę go posolić i popieprzyć. Układać w salaterce warstwy od dołu; - cebulka; - kukurydza; Posmarowałam trochę majonezem; - ugotowana i ostudzona marchewka; - szynka pokrojona w paseczki; I znowu posmarowałam majonezem; - czerwona fasola; - ogórek pokrojony w półplasterki; I znowu majonez; - jajka pokrojone w kosteczkę; - por pokrojony w piórka; I znowu dałam już cały pozostały majonez; - starty żółty ser; - posiekana natka pietruszki

In my kitchen
Gulasz wieprzowy z dynią i czerwoną fasolą 183

Moja propozycja na dziś to gulasz wieprzowy, bardzo aromatyczny . Mięso kruche, rozpadające się w ustach a do tego przepyszne dodatki czyli dynia, fasola czerwona, pomidory utworzą pyszny sos. Polecam gorąco do ryżu czy kaszy. Gulasz wieprzowy z dynią i czerwoną fasolą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Pomidorowy makaron z warzywami. 140

opakowanie makaronu pomidorowego (my używamy Lubella) 1/2 opakowania mrożonej fasolki szparagowej 1 opakowanie słodkiej śmietanki 12% 1 opakowanie fety 4-5 łyżek łuskanego słonecznika 3-4 łyżki fasoli czerwonej tarty żółty ser ok. 2-3 łyżki pieprz, tymianek oliwa z oliwek Na suchej rozgrzanej patelni prażymy na złoto słonecznik. Kiedy jest już lekko uprażony dodajemy mrożoną fasolkę szparagową, oliwy(...)podsmażamy.  Teraz dolewamy całą śmietankę i doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i delikatnie dusimy do miękkości fasolkę szparagową. Kiedy fasolka jest już prawie gotowa dodajemy czerwoną fasolę i ścieramy nieco sera żółtego i ok. 1/4 fety. Doprawiamy pieprzem i przetartym w dłoniach tymiankiem. Dusimy chwilkę, aż rozpuszczą się oba sery i wyłączamy ogień.  W miedzy

vegetanie