czekoladowy - 5500 przepisów (strona:39/367)

Ciasteczka pomarańczowo-czekoladowe 177

Pomarańcza i czekolada to połączenie, które smakuje chyba każdemu łasuchowi, ja postanowiłam wykorzystać je do upieczenia tych małych słodkości :)Składniki:- 3 szklanki mąki pszennej- 1 kostka

Zainspirowana w kuchni
Czekoladowe banany w cieście francuskim 266

A oto kolejny deser, który można szybciutko zrobić, gdy mamy niespodziewanych gości albo ochotę na coś słodkiego. Z pewnością zadowoli on każdego łasucha oraz dzieciaków. Banany

Fabryka pomysłów
Muffiny czekoladowe przyprószone śniegiem ;) 169

Składniki: 200 g mąki szklanka cukru pudru 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki sody jajko 125 ml maślanki naturalnej 125g masła 175ml coca-coli 2 łyżki kakao

Czerwona Porzeczka
Tarta czekoladowa z ricottą 166

Łakoć wart wszelkich nerwów, których się nabawiłam podczas rozwałkowywania ciasta i przekładania go do tortownicy. Oj w myślach miałam tylko obelgi pod jego adresem. Ale jednak

Pudełko rozmaitości
Ciasto czekoladowe z musem czekoladowym i kremem wiśniowym przekładane wiśniową konfiturą oraz z glazurą wiśniową 204

wersji porzeczkowej, ale tym razem zdecydowałam się spróbować z wiśniami. Oba są pyszne, ale porzeczkowe bardziej przypadło mi do gustu - uwielbiam kontrast tych kwaśnych owoców z gorzką czekoladą. CIASTO CZEKOLADOWE Z MUSEM CZEKOLADOWY I KREMEM WIŚNIOWYM PRZEKŁADANE WIŚNIOWĄ KONFITURĄ ORAZ Z GLAZURĄ WIŚNIOWĄ Składniki na ciasto czekoladowe: - 150 gram czekolady gorzkiej - 100 gram masła - 5 jajek - 1 łyżka kakao(...)gram cukru - alkohol do nasączenia (do tej wersji polecam wiśniówkę) Przygotowanie ciasta czekoladowego: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z masłem. Odstawiamy do ostudzenia. Białka oddzielamy od żółtka. Żółtka miksujemy z kakao i dodajemy do czekolady. Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy do nich cukier, nie przerywając ubijania. Masa powinna być błyszcząca. Białka łączymy z czekoladową masą (koniecznie dodajemy

Życie zamknięte w smaku
Tort Kukułka 378

Tort Kukułka z alkoholem to lekki, dekadencki torcik nie tylko dla fanów popularnych cukierków „kukułek”, ale także dla koneserów czekoladowych i kawowych smaków z nutką czegoś mocniejszego. Spód jest mocno czekoladowy, mazisty i nie zawiera mąki – smakuje jak brownie. Kremy są lekkie i świetnie uzupełniają smak ciasta. Torcik prezentuje się bardzo elegancko, pamiętajmy tylko o nabyciu dobrej(...)śmietany – to od niej w dużej mierze zależy sukces tortu. Tort jest zmodyfikowaną wersją ciasta kukułka z Moich Wypieków . Ciasto czekoladowe (spód): 70 g masła 170 g gorzkiej czekolady, posiekanej 3 duże jajka 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków szczypta soli Krem kawowo – czekoladowy: 300 ml śmietany kremówki 36% 170 g mlecznej czekolady 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej

Poezja smaku
Tort kakaowy z czekoladową bitą śmietaną 236

masę wyłożyć do przygotowanej formy, wyrównać wierzch. Piec przez 35 minut. Upieczony biszkopt wyjąć z piekarnika i ustawić na kratce do całkowitego przestudzenia. Po przestudzeniu przekroić na 3 blaty Czekoladowa bita śmietana – 350 schłodzonej śmietany 36% – 250 g sera mascarpone – 100 g białej czekolady Czekoladę połamać na kosteczki, roztopić w kąpieli wodnej i jeszcze ciepłą(...)gorącą połączyć za pomocą łyżki z serem mascarpone. Zimną śmietankę do deserów ubić na bardzo sztywną pianę, wmieszać ją delikatnymi ruchami szpatułki do masy czekoladowej. Wstawić do lodówki do czasu przełożenia. Dodatkowo: – pół słoiczka konfitury wiśniowej; – 15 dag pokruszonych ciastek Pierwszy krążek ułożyć na paterze posmarować konfiturą wiśniową nałożyć 1/3 bitej śmietany, przykryć drugim krążkiem, ponownie posmarować konfiturą

dom-agi.pl
Tort czekoladowy z sernikiem dyniowym 381

Tort ten to połączenie czekoladowego ciasta z pieczonym sernikiem z dodatkiem dyni hokkaido. Wszystko to przełożone kokosowy krem z dodatkiem białej czekolady, który łączy ze sobą wszystkie smaki. Bardzo smaczny, wilgotny i nie za ciężki. CIASTO CZEKOLADOWE: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki kakao 2 jajka 1/2 szklanki jogurtu naturalnego(...)mleczka kokosowego 3 łyżki wiórków kokosowych 200 g czekolady białej 1/3 szklanki cukru 2 szklanki śmietanki kremowej 30% 4 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki zimnej wody DEKORACJA: 100 g ciasta czekoladowego 1 łyżka likieru czekoladowego 50 g czekolady gorzkiej wiórki kokosowe czekolada gorzka temperowana Składniki na ciasto czekoladowe powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z kakao, proszkiem do pieczenia

https:KKuchniaMniam
Muffinki Reniferki 181

Muffinki reniferki Muffinki reniferki Wesołe, włochate- a przede wszystkim pyszne stadko reniferków! Nasze jeleniowate stworzonka zrobione są z czekoladowej babeczki, śmietankowego kremu, marcepanowych oczu, czekoladowego nosa i precelkowych poroży ! Nie muszę Was chyba przekonywać że robienie tych babeczek to świetna zabawa, która kończy się pyszną, słodką ucztą. SKŁADNIKI NA BABECZKI CZEKOLADOWE (12 sztuk ) : 200 g. mąki pszennej 3 łyżki kakao(...)jajka 150 ml. mleka 100 g. brązowego cukru cukier waniliowy 80 g. roztopionego masła 80 g. czekoladowych kropelek lub posiekanej na drobne cząstki czekolady mlecznej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY: 250 ml. śmietany kremówki 250 g. serka mascarpone pół szklanki cukru pudru 1 łyżeczka kakao DODATKOWO: ok. 150 g. marcepana

Domowe Torty
Mini Torcik Podwójnie Czekoladowy z Waniliową Nutą 244

jest torcik urodzinowy mojego syna. Smaki zgodnie z jego życzeniem, a i w temacie obłożenia boków czekoladowymi rurkami też zostało pozytywnie przeze mnie rozpatrzone :) Torcik rozmiar ma niewielki, ale jest mega czekoladowy, idealny dla czekoladoholików i dzieci, jak się okazuje też dla nastolatka. Na przepis tego tortu po raz pierwszy trafiłam kilka lat temu na Moje Wypieki , ale wykonałam(...)troszeczkę w innej wersji. Tym prazem czekoladowe blaty nasączyłam Waniliowym likierem Dalkowski , który je fajnie nasączył, a alkohol nie był mocno wyczuwalny, o to właśnie chodziło. Torcik zniknął w całości w dniu, w którym został pokrojony. Młody bardzo zadowolony ze smaku i wyglądu, czego chcieć więcej? Składniki na ciasto czekoladowe ciemne (średnica 18-20 cm): 50 g gorzkiej czekolady posiekanej

Blondynka Gotuje
Dzień czekolady 71

Wczoraj było Dzień Czekolady, a my Polacy obchodziliśmy Dzień Niepodległości. Pasowało więc upiec czekoladowe ciasto kokosowe. Jest to typowe szwedzkie ciasto zwane ciastem miłości, której ludzie w tych czasach potrzebują najbardziej. Tyle złego dzieje się na świecie, czyżby miłość to tylko puste słowa? To czekoladowe ciasto kokosowe tym razem upiekłam na oleju, ponieważ zabrakło mi masła. Na ogół wszystkie moje(...)się, że piekę ciasto na oleju. Dobrze się składa, że mogłam to ciasto wypróbować na oleju, bo wyszło równie pysznie jak kärleksmums na maśle . Zapomniałam dodać, że to ciasto czekoladowe nazywa się po szwedzku kärleksmums. To ciasto znajdziecie w każdej szwedzkiej cukierni, podobnie jak polski sernik . Wiadomo, każdym kraju znajdzie się jakiś charakterystyczny wypiek. Szwedzi kochają czekoladę, więc ciasto czekoladowe

codojedzenia
Tort czekoladowy z żelką pomarańczową 102

tort czekoladowy z żelką pomarańczową przygotowałam na urodziny mężczyzny. Stąd ciemniejsze kolory, bo miały być kwiatki, ale trochę bardziej „męskie” Czy się udało? Zobaczcie. Tort ma 3 warstwy kremu. Od dołu: krem czekoladowy z żelką pomarańczową, krem czekoladowy i krem waniliowy z żelką pomarańczową. Uwaga szklanka 200 ml Składniki na dwa biszkopty o średnicy 21 cm: 8 jajek 1 szklanka(...)pozostałego soku, mieszam i wylewam do naczynia o średnicy 18 cm. Odstawiam do zastygnięcia, najlepiej do lodówki na kilka godzin. Czynności powtarzam dla drugiej żelki. Składniki na krem czekoladowy pod żelkę nr 1: 200 ml śmietanki 30% 120 g czekolady ciemnej Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijam i dodaję stopniowo do przestudzonej czekolady. Dokładnie, ale delikatnie mieszam. Składniki

Słodki sentyment
Tort czekoladowo-śmietanowy. 192

Dziś przedstawiam Wam najlepszy tort czekoladowy jaki zrobiłam. Pyszny, puszysty czekoladowy biszkopt przełożony czekoladową masą i kremową bitą śmietaną. Ja dodatkowo tort ozdobiłam polewa czekoladową, co uczyniło tort jeszcze bardziej czekoladowym (czytaj pyszniejszym) . Polecam!!! Składniki na tort czekoladowo-śmietanowy na tortownicę o średnicy 28 cm BISZKOPT (najlepiej przygotować go dzień przed składaniem tortu): 5 jajek szczypta soli 170 g cukru(...)studzimy w formie. Zimne ciasto odcinamy nożykiem od formy, wyjmujemy, zdejmujemy papier i gotowe! Teraz dzielimy biszkopt na 2 równe krążki (ja dzielę za pomocą noża do chleba). MASA CZEKOLADOWA (należy przygotować ją dzień przed składaniem tortu): 500 ml śmietany 30% 250 g czekolady (ja pomieszałam, dając część gorzkiej i część mlecznej)         Śmietankę podgrzewamy niemal

Rozpustne gotowanie
Czekoladowy tort Goplana 181

niepowtarzalny smak i aromat, w dzisiejszych czasach wykorzystuje się ją w kuchni na nieskończenie wiele sposobów, urozmaica smak ciast, deserów a nawet mięs na wytrawnie. Ten czekoladowy tort-prosty w przygotowaniu łączy w sobie mocno czekoladowe smaki, wilgotny, wykwintny, rozkosznie rozpływa się w ustach, zakochałam się w nim od pierwszego kęsa. To zdecydowanie najlepszy  czekoladowy tort jaki jadłam(...)ostatni jego kawałek. Ważne by do niego użyć dobrej jakości czekolady a taką jest czekolada Goplana. Polecam! CIASTO: 4 jajka ½ szklanki cukru ½ szklanki mąki pszennej 2 czubate łyżki budyniu czekoladowego 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka ciemnego kakao   KREM CZEKOLADOWY: ½ litra śmietany kremówki 25 dag serka mascarpone 2 tabliczki gorzkiej czekolady 60% kakao Goplana 3 łyżki cukru

Wanilia i Kardamon
Piernik z kremem czekoladowym 295

świąteczny piernik z kremem czekoladowym piekę od bardzo dawna naprzemiennie ze świątecznym ciastem marchewkowym , zawsze z domowymi powidłami śliwkowymi, które nadają ciastu wilgotności, charakteru i pysznego smaku:) Polecam też mój przepis na piernik ekspresowy przekładany powidłami. Piernik z kremem czekoladowym przygotowuje się bardzo szybko, prawie od razu można go podawać, najsmaczniejszy jest zaraz po upieczeniu. Piernik jest miękki po upieczeniu(...)dzięki kakao ma lekko czekoladowy smak. Piernik został przełożony pysznym czekoladowym kremem, a czekoladowa polewa została posypana siekanymi orzechami. Czekolada i orzechy to według mnie idealne połączenie. Ten piernik można upiec na ostatnią chwilę w samą Wigilię. Na 100% jego smak zachwyci gości zgromadzonych przy świątecznym stole. Składniki na ciasto: 3 jajka 200 g masła 2 łyżki miodu 1 szklanka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię