czekoladowy - 5500 przepisów (strona:109/367)

Sernik chałwowo-czekoladowy 176

Prosty i bardzo smaczny pieczony sernik. Dwukolorowy i dwusmakowy. Chałwowo-czekoladowy. Pycha :) Do jego przygotowania nie będzie potrzebować zbyt wyszukanych składników. Poniższy sernik nie jest za słodki ani zbyt dominujący w smaku. Jeżeli nie macie pomysłu co słodkiego przygotować na Sylwestra to zachęcam do upieczenia sernika chałwowo-czekoladowego. Składniki na formę do 24 cm*: 1 kg sera trzykrotnie zmielonego

Ugotować
Piernik Karmi 166

miodu gryczanego-można użyć zwykłego 180 ml oleju roślinnego 2 łyżki ciemnego kakao 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej ¼ łyżeczki mielonego białego pieprzu Polewa czekoladowa: 125 g masła 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki mleka 2 łyżki ciemnego kakao 1 czubata łyżeczka żelatyny spożywczej Dowolna posypka do ciast. Sposób wykonania: Ciasto: Piwo przelać do rondelka(...)drzwiczkach piekarnika aż do całkowitego wystygnięcia. Polewa: Żelatynę zalać mlekiem, odstawić do spęcznienia. Resztę składników umieścić w garnuszku i podgrzać w kąpieli wodnej aż składniki się połączą do gorącej czekoladowej masy dodać spęczniałą żelatynę mieszać do momentu uzyskania gładkiej lśniącej masy. Polać zimny piernik udekorować posypką. Wynieść w chłodne miejsce-ale nie do lodówki! Słodkich wypieków! Przepis dołączam do akcji

Wanilia i Kardamon
Pischinger orzechowo-ciasteczkowy 205

innych kościołach :) Tymczasem... Życzę Wam zdrowych, rodzinnych i pełnych dobrych wspomnień Świąt!   Przepis pochodzi z magazynu Apetyt (nr 6/2015) i jest autorstwa Jurka Sobieniaka.   Jest mocno czekoladowy i orzechowy! Składniki: 2 kwadratowe lub okrągłe suche wafle 3 czekolady gorzkie (300 g) 2 czekolady mleczne (200 g) 100 g masła 200 g herbatników Petit (ok.40 sztuk(...)uzyskania jednolitej masy. ¾ masy mieszamy z pokruszonymi herbatnikami i posiekanymi orzechami. Masę równomiernie rozprowadzamy na waflu, przykrywamy drugim waflem i delikatnie, ale dość zdecydowanie dociskamy.  Pozostałą masę czekoladową wylewamy na wierzch i rozprowadzamy po całym waflu.  Wierzch posypujemy pozostałymi skruszonymi ciasteczkami i orzechami.  Odstawiamy do zastygnięcia.  Smacznego

bistro mama
Krucha tarta z żurawiną i ganache z białej czekolady 235

Bardzo proste i bardzo efektowne ciasto. Połączenie żurawin i białej czekolady perfekcyjnie równoważy się w cierpkości owoców i ultra gładkim, kremowym czekoladowym nadzieniu. Ganache to podstawowa forma czekolady w cukiernictwie. W zależności od proporcji składników i sposobu przygotowania może być nadzieniem, polewą, sosem lub kremem. Sprawdźcie jakie to proste! Sypkie składniki kruchego ciasta – mąkę, cukier i sól mieszamy. Dodajemy pokrojone(...)oraz – opcjonalnie – kilka kropli wybranego aromatu. Ponownie mieszamy masę trzepaczką balonową do dokładnego połączenia. Masę rozdzielamy po równo, wylewając ją z miski na kruche spody. Poruszamy blaszkami ciasta żeby czekoladowy ganache równo rozprowadzić i wypoziomować. Wierzch od razu, przed zastygnięciem masy, posypujemy żurawiną i kandyzowanymi owocami – lekko je dociskamy. Ważne, żeby to jednak żurawiny było więcej – jest kwaskowa, lekko

Karo in the Kitchen
Tort kakaowo- wiśniowy z rurkami 389

żółtka 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki Nutelli Nasączenie: szklanka wody syrop wiśniowy cytryna Dodatkowo: opakowanie biszkoptów dżem wiśniowy rurki kakaowe kuleczki czekoladowe  Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Następnie, ciągle ubijając dodajemy cukier. Kolejno dodajemy żółtka i miksujemy do połączenia składników. Potem(...)ostatnim blatem. Wierzch i boki tortu smarujemy cienko masą. Do boków przyklejamy rurki. Żeby dobrze się przykleiły można na koniec owinąć tort tasiemką lub sznureczkiem. Na wierzchu układamy kuleczki czekoladowe. Gotowe! :) Masa do tortu pochodzi z przepisu na Kubankę

Czerwona Porzeczka
Ciasteczka reniferki 174

łyżeczki soli dodatkowo: 18-20 szt. czerwonych drażetek (u mnie M&M's z orzeszkami, może być też inny kolor) 36-40 rogów - połamanych z precelków 36-40 kropelek czekoladowych Masło utrzeć z cukrem i tahini. Dodać melasę, zmiksować. Następnie dodać żółtko i ponownie zmiksować. Dodać mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Zagnieść ciasto. Jeżeli będzie trudne do formowania, schłodzić(...)blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 9-10 minut w 180C. Po upieczeniu (ciastka są jeszcze bardzo miękkie) natychmiast wcisnąć w ciastka "noski" i "rogi" oraz ułożyć "oczy" z czekoladowych kropelek. Przełożyć na kratkę do wystudzenia. Smacznego

Pełny talerz
Kruche ciasteczka czekoladowo-orzechowe 170

Bajecznie czekoladowe, kruche orzechowe ciasteczka. Ciemne i aromatyczne, lekko wytrawne, idealnie nadają się do dekoracji lukrem królewskim czy po prostu do schrupania przy herbacie. To jedne z tych ciastek, które długo zachowują zarówno świeżość, jak i kształt jaki nadamy im foremką do wycinania. Dzięki temu idealnie nadają się do dekoracji lukrem Royal Icing. Możecie też wyciąć je tylko i wyłącznie(...)okrągłym wykrawaczem i postawić na klasykę. Takie małe ciasteczka, wycinane kieliszkiem, idealnie nadadzą się na sklejane maślanym kremem markizy. W smaku przypominają znane szwedzkie ciasteczka pepparkakor, są jednak bardziej czekoladowe. Kruche ciasto najlepiej robić z zimnych składników – zarówno jajko jak i masło powinny być wyjęte prosto z lodówki. Ja robię to ciasto w malakserze – najpierw przesiewam a następnie mieszam

Karo in the Kitchen
Kruche ciasteczka na piwie (z kremem czekoladowym) 171

niejednokrotnie. Piwa absolutnie nie czuć. (około30 sztuk) 200g margaryny 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki piwa 1 łyżka cukru (opcjonalnie, w zależności od nadzienia) 1/2 łyżeczki soli Dodatkowo: krem czekoladowy (może być marmolada) cukier puder do posypania   Margarynę z mąką posiekać. Dodać sól, cukier i piwo. Całość dokładnie i szybko zagnieść. Ciasto cienko rozwałkować i wycinać z niego kwadraty(...)użyłam foremki). Na środku każdego kawałka nałożyć porcję kremu czekoladowego (nie za dużo, bo lekko puchnie) a boki złożyć do środka i delikatnie posklejać. Ciastka ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem

Di gotuje
TOP 13. Najlepsze przepisy na ciasteczka i słodkości na Boże Narodzenie 1024

pyszne, że znikają ze stołu w oka mgnieniu. Będą doskonale nadawać się na prezenty dla rodziny i znajomych. Święta nie muszą przecież za każdym razem pachnieć piernikami Czekoladowe trufle – czekoladowe kulki to idealny przysmak dla łasuchów w wersji dla dorosłych, gdyż są nasączone brandy! Pyszne, mięciutkie i delikatne, rozpływają się w ustach. Kruche ciasteczka z makiem – a właściwie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bezglutenowe babeczki bananowo-kokosowe czyli Slodki Czwartek odc.95 209

bardzo dojrzałe banany 1 szkl. wiórków kokosowych 1 jajko szczypta soli pół łyżeczki cynamonu 50 g miękkiego masła 1/2 szkl. mąki ryżowej 1 łyżeczka sody oczyszczonej ew. garść czekoladowych drażetek Obrane banany, wiórki, jajko, sól, cynamon i masło miksujemy na gładka masę. Dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z sodą. Ew. dodajemy drażetki czekoladowe. Ciasto przekładamy do wyłożonych papierem foremek. Ja otrzymałam

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasto królewiec 723

zwykły z domowym cukrem waniliowym, ale można zamienić na waniliowy tylko 1-2 łyżki) 2 i 1/2 łyżki (25g) mąki pszennej 2 i 1/2 łyżki (25g) mąki ziemniaczanej POLEWA CZEKOLADOWA 60g czekolady mlecznej 60g czekolady gorzkiej 80ml śmietanki 30% Wykonanie: CIASTO MIODOWE - składniki powinny być zimne - mąkę przesiać z sodą oczyszczoną i cukrem pudrem, dodać posiekane na mniejsze kawałki zimne(...)kilka godzin w temperaturze pokojowej, po tym czasie formę z ciastem przenieść do lodówki, tam przechowywać przez co najmniej 24 godziny, aby blaty miodowe skruszały, a biszkopt zmiękł POLEWA CZEKOLADOWA - czekoladę posiekać na mniejsze kawałki - w rondelku podgrzać śmietankę niemal do zawrzenia, od razu dodać czekoladę, pozostawić na 1-2 minuty, wymieszać - polewę wyłożyć na wierzch ciasta, wyrównać lub łyżką

Smakołyki Bereniki
Gala Gault&Millau od kuchni 171

gruszka/ vermouth Adrian Klonowski Młody Talent Gault&Millau 2016 – danie głowne mięso: kaczka z grilla/ płaskurka/ śmietana/ czarny bez Michał Bryś Szef Jutra Gault&Millau 2016 – deser: czekoladowo-kawowe gateaux/ lody czekoladowo-makowe/ czarny ryż/ garam masala/ tostowany czarny chleb na zakwasie/ koniak/ owoc czarnego bzu z nalewki Zbigniewa Sierszuły Petit four: selekcja Petit Four Callebaut Zdjęcia

królestwo garów
Pralinki Ferrero XL wersja De Luxe + film 202

obtaczałam, że wyszły w rozmiarze XL. Mieszczą się w dłoni, ale kęsów mamy trzy :) Chciałam uzyskać miękką kremową konsystencję nadzienia, twardą skorupkę otaczającą nadzienie - udało się! Wszystko w czekoladowo - orzechowym klimacie. Kilka osób degustowało i każdy mówił "Wow! Pyszne!". Zmówili się czy co? :) W kwestii technicznej, do ganache koniecznie potrzeba dodać zmielone orzechy, lepiej twardnieje, ale mimo tego trzeba potem(...)ganache się rozpuszczała. Gotowe kulki obtoczyłam w grubo posiekanych orzechach i wstawiłam do lodówki na około godzinę.  Po tym czasie roztopiłam na parze mleczną czekoladę i oblałam nią czekoladowe kulki. Póki czekolada nie zastygła ponownie obtoczyłam w posiekanych orzechach i wstawiłam do lodówki, tym razem na ok 30 minut. Po upłynięciu 30 minut na parze roztopiłam gorzką czekoladę crunchy

Blondynka Gotuje
Sernik czekoladowy na orzechowym spodzie 158

Niesamowicie wilgotna, o piankowej strukturze, czekoladowa masa serowa na mocno orzechowym i bardzo kruchym spodzie z pewnością zadowoli każdego amatora serników. Dekoracja z bitej śmietany i gorzkiego kakao nie tylko świetnie smakuje, ale także ładnie się prezentuje :) Do zrobienia orzechowego spodu wykorzystałam orzechy włoskie, jednak równie dobrze sprawdzą się także orzechy laskowe. Sernik będzie doskonałym wypiekiem na Święta Bożego Narodzenia(...)Masa serowa: 750 g twarogu (3-krotnie zmielonego lub z wiaderka) 3 jajka (w temperaturze pokojowej) 100 g cukru 20 g cukru waniliowego 100 ml mleka 1 torebka budyniu czekoladowego (45 g) Dekoracja: 300 ml śmietany 30% (schłodzonej) 20 g cukru waniliowego 1-2 łyżki gorzkiego kakao Wykonanie: Spód: Wszystkie składniki przeznaczone na spód przekładamy do miski i miksujemy

MyCookBook.pl
Trufle śliwkowo-kakaowe (z czekoladą) 196

Już koniec listopada, grudzień za pasem. Wiele planów i pomysłów pląta mi się po główce. Czy je zrealizuję? Mam nadzieję.  Wczoraj błądząc po sieci trafiłam na zdjęcie nieziemskich czekoladowych kulek. Kiszki zaczęły grać mi marsza, a w buzi zaczęła zbierać się ślina. Znacie to uczucie? Sumienie nie dawało mi spokoju, zaczęłam czytać czym jest to cudo.  Trufle(...)owocki oblane gorzką, ciemną czekoladą (lub niestety wyrobem czekoladopodobnym). Skończyło się dobre, jedzonko zaczęło iść w boczki więc i ja przerzuciłam się na zdrowszą alternatywę. Tak powstały trufle śliwkowo-czekoladowe. Mocne, słodziuteńkie i bardzo sycące. Dwa wystarczą aby zabić porządnie głoda i apetyt na słodkie. Ale uwaga.. wszystko z głową :) czasem można pochłonąć te śliwki w czekoladzie

Czarnawisienka