czekoladowy - 5500 przepisów (strona:101/367)

Walentynkowy tort migdałowy 182

marmurowym blacie - ja to zrobiłam na blacie kuchennym - i pozostawiamy do całkowitego zastygnięcia. Gdy czekolada stwardnieje, za pomocą ostrego przyrządu - u mnie nożyk do ziół - przeciągamy po blacie tworząc czekoladowe płatki, zawijasy itd.Gotową czekoladową posypkę układamy na wierzchu tortu. Odstawiamy na co najmniej 4 godziny w zimne miejsce, aby ciasto zmiękło (ja zostawiłam na noc w szczelnym pojemniku).Smacznego

Słodkie Przyjemności
Sernik na czekoladowym spodzie z posypką 364

podjadę dziś albo na Urban Market, albo posiedzę w domu i popiekę :) Obie wersje brzmią według mnie cudownie. A co dziś dla Was przygotowałam? Mmm.. Sernik! Na kruchutkim, czekoladowym spodzie i z kruchą posypką, mniam! Jak na razie nie ustaliłam co jest lepsze, szarlotka czy sernik. A jak Wy uważacie? Zapraszam na Sernik na czekoladowym spodzie z kruchą posypką

Słodkie Przyjemności
Ludziki z nadzieniem czekoladowym 134

drugie :) Piekę i kupuję drobiazgi :) To takie przyjemne wręczyć komuś paczuszkę z własnoręcznie przygotowanymi ciasteczkami, prawda? No właśnie! Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne Ludziki z Nadzieniem Czekoladowym. Przepis będzie taki sam, jeżeli chcecie zrobić misie, czy króliczki. :)  Ważna w tym wypadku oczywiście jest foremka, ale jeżeli macie ochotę, na biszkoptowe babeczki, ciastem możecie wypełnić foremki na muffiny(...)ludziki wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 15 minut w 180`C. Studzimy w formie.Gdy ciasteczka ostygną wyjmujemy je z formy - ja pomagałam sobie wykałaczką.Przygotowujemy nadzienie czekoladowe - do miseczki wlewamy 2 łyżki śmietanki 30% i łamiemy około 100 gram gorzkiej czekolady. Rozpuszczamy ją za pomocą kąpieli wodnej lub w mikrofali.Rozpuszczoną czekoladę przekładamy do szprycy lub rękawa

Słodkie Przyjemności
Brownie Klasyczne 157

proste i szybkie w wykonaniu, najlepiej smakujące na ciepło z jakimiś śmietankowymi dodatkami. Nie wiem jak dla Was, ale w Brownie liczy się dla mnie chrupiąca skórka i miękkie, czekoladowe wnętrze. A za co Wy lubicie Brownie?Składniki:5 jaj200 g cukru200 g masła200 g gorzkiej czekolady (70% kakao)100 g mąkipłaska łyżeczka proszku do pieczeniapłaska łyżeczka kakaoSposób przygotowania:Jajka(...)około 20 minutach sprawdzić ciasto patyczkiem czy jest już upieczone (ciasto nie powinno przywierać do patyczka). (Ja piekłam 25 minut.)Ciasto studzimy w formie.Podajemy na ciepło, polane sosem czekoladowym, z gałką lodów lub ubitą kremówką.Smacznego

Słodkie Przyjemności
Kawowo-czekaladowe muffiny z tofii 183

własnej płycie indukcyjnej! Choć i tak najpotrzebniejszym sprzętem elektrycznym jest zdecydowanie w mojej kuchni piekarnik. Ostatnio popełniłam dzięki niemu, te pyszne, wyjątkowo proste, a mimo wszystko elegancje babeczki kawowo-czekoladowe z czekoladową kruszonką nadziane masą kajmakową. Fantastyczny smak. A sami spójrzcie jakie są proste :)Składniki:300 g mąki80 g cukru białego65 g cukru brązowego2 łyżeczki (płaskie) proszku do pieczenia60

Słodkie Przyjemności
Czekoladowe ciasto z gruszkami 197

mamy jesień. Szaroburą, mglistą i zimną. Co z tym zrobić? Przejeść! Korzenne lub czekoladowe smaki, to jest to co o tej porze roku kusi mnie najbardziej. Oczywiście, aby nie było nudno, jak zwykle zaproponuję Wam nowy pomysł, który przeszedł mi do głowy w najmniej oczekiwanym momencie. W metrze. W drodze do domu. W gąszczu ludzi zamyślonych lub totalnie zmęczonych(...)skoro się pojawił, to niegrzecznie byłoby z niego nie skorzystać. Tak powstał przepis na czekoladowe ciasto z gruszkami, które przygotowałam z okazji urodzin mojej Babci. Niestety, tak szybko jak zostało to ciasto zrobione, tak samo szybko zostało zjedzone, nawet nie doczekało się zdjęć "środka", dlatego musicie mi uwierzyć na słowo, że ciasto jest pulchne, wilgotne i słodkie. Koniecznie wypróbujcie

Słodkie Przyjemności
Tarta z orzechowo-czekoladowym ganaszem 196

mrozy? Ja nie należę do zwolenników zimna, zimy czy podobnych  tematów. Ale nie ukrywam jedno w zimnie lubię. Mój apetyt. Brzmi dziwnie, wiem, ale już tłumaczę. Latem, ciężkie czekoladowe i korzenne smaki omijam duuużym łukiem, jednak gdy tylko nadchodzi długa noc i mróz, z szafy wyjmuję ciepłe kapcie, ulubiony kubek z wąsem na korzenną pomarańczową herbatę i sięgam

Słodkie Przyjemności
Torcik w szklance 176

biszkopt lub inne kakaowe ciasto,śmietana kremówka,1 śmietan-fix lub inny stabilizator,galaretka o dowolnym smaku,dowolne owoce w syropie - użyłam brzoskwiń,opcjonalnie: koniak, brandy, likier kawowy, czekoladowy lub amaretto.Galaretkę przygotować odpowiednio wcześniej, zalać nią owoce odsączone z syropu i odstawić do zestalenia się.Budyń przygotować według instrukcji na opakowaniu lub samodzielnie:pół(...)biszkoptu i nasączamy go łyżką syropy z owoców lub alkoholu (w wersji dla dorosłych),na niego porcję ubitej na sztywno kremówki, niewielką ilość pokruszonego i nasączonego biszkoptu,budyń czekoladowy,nasączony biszkopt,śmietana,pokrojona na drobniejsze kawałki galaretka z owocami.Deser możemy podawać od razu lub odstawić do lodówki nawet na kilka godzin. Jest to fajna

Codzienna kuchnia niecodzienna
WuZetka 202

żelatyny- ¼ szklanki wrzątku (do rozpuszczenia żelatyny)         Składniki  na poncz do nasączenia biszkoptu: - 1 szklanka wrzątku- 1 łyżka kakao- 2 łyżki alkoholu (wódki)- 1 łyżka syropu waniliowego          Składniki na polewę czekoladową: - 125g dobrej czekolady- 3 łyżki słodkiej śmietanki- ok. 35g miękkiego masła   Dodatkowo:- dżem lub powidła do posmarowania  spodu ciasta (dałam morelowy) Przesiewamy obie mąki i kakao. Białka oddzielamy(...)czym jest ten czas poświęcony na przygotowanie pysznej, rozpływającej się w ustach Wuzetki? Tak dzisiaj, jak i kiedyś, Wuzetka podana z tradycyjnym napisem lub rozetką z wisienką. Bardzo czekoladowo i śmietanowo. Udało mi się przypomnieć smak Wuzetki, a pamiętacie, jaki był smak Waszej? Smacznego. Wydrukuj przepisThe post WuZetka appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Najprostsze ciasto Nutella 212

Cravings)!Wbrew pozorom ciasto nie jest przesłodzone, jest miękke i wilgotne- ale nie za ciężkie- a świeżości i kontrastu smakowego nadają kwaśne porzeczki zwieńczające górę.Fani nutelli i czekoladowych smaków będą na pewno zadowoleni, choć ja przyznam się szczerze, że jadłam lepsze ciasta czekoladowe...Mimo to uważam, że przepis warto wypróbować i ja- zapewne nieraz- do niego wrócę :)* nutella

Kraina Miodem Płynąca
Ciasto Milionera z Orzechami Macadamia 279

macie ochotę zamiast masy kajmakowej możecie mleko skondensowane słodzone gotowa na wolnym ogniu przez około 2-3 godziny. Wybór należy do Was ;) Masę kajmakową wylewamy na upieczony spód.MASA CZEKOLADOWA:130 g gorzkiej czekolady55 g mlecznej czekolady3 łyżki masłaDODATKOWO:orzechy macadamia SkworcuCzekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej, podczas rozpuszczania czekolady dodawałam po kawałeczku masło. Masę czekoladową wylałam na warstwę kajmaku

Blondynka Gotuje
SERNIK ZEBRA 625

wiecie mam w domu wielką fankę wszelkiego rodzaju SERNIKÓW , dlatego o serniki jestem proszona najczęściej.Był już SERNIK PUSZYSTY  Z KARMELEM SERNIK Z WIŚNIAMI I GALARETKĄSERNIK CZEKOLADOWY Z POLEWĄSERNIK ŚMIETANKOWY Z CZEREŚNIAMISERNIK Z BRZOSKWINIAMIPOMARAŃCZOWY SERNIKa ostatnio taki Z MAKIEMWszystkie smakowały równie wyśmienicie!Dziś mam dla Was kolejny przepis na sernik!Tym razem wersja dwukolorowa przypominająca znane i lubiane CIASTO ZEBRA.Jasna(...)ciemna masa serowa wzajemnie się przeplata , a polewa czekoladowa na górze jest dopełnieniem całości.Smakuje wręcz obłędnie … i nie tylko wielbiciele serników będą zachwyceni!Spróbujcie! SKŁADNIKI:MASA SEROWA:* ser biały 2krotnie mielony – 500 g * sok cytrynowy – 3 łyżki * cukier – 3/4 szkl * jajko – 2 sztCIEMNA MASA :* czekolada gorzka – 2 szt * masło – 200 g * jajko

Ostra na Słodko
CIASTO CZEKOLADOWE NAJLEPSZE – PUSZYSTE , ŁATWE , MOKRE! 6487

Walę prosto z mostu : TO NAJLEPSZE CIASTO CZEKOLADOWE JAKIE DO TEJ PORY JADŁAM!Tak! Niby takie nic … bo idzie tylko kilka składników , prostych , najzwyklejszych , dostępnych w każdym domu , nic wykwintnego i nic drogiego – a ciasto smakuje naprawdę obłędnie!Jest niesamowicie ” mokre ” , a zarazem tak puszyste , że ciężko utrzymać w dłoni.Intensywny , wyrazisty smak i niesamowity zapach.Wielbiciele(...)murzynków i wszelkiego rodzaju ciast czekoladowych na pewno będą zachwyceni!A co ważne ? Cała foremka kosztuje tylko 8 złotych! ( +/-) SKŁADNIKI:* margaryna – 125 g * mleko – 250 ml * mąka pszenna – 1 szklanka * cukier – 1 szklanka * jajko – 1 szt * soda – 1 łyżeczka * cynamon – 1 łyżeczka * kakao – 2 łyżki * dżem z owoców leśnych ( nie może być

Ostra na Słodko
TORT SEROWY Z MIGDAŁAMI I CZEKOLADĄ 871

myśl cieknie ślinka!Swoje zamiłowanie do kawy postanowiłam wykorzystać również podczas sobotnich wypieków – to był strzał w 10!Delikatny kawowy biszkopt … serowa masa z domowym śmietankowo – czekoladowym likierem … chrupiące płatki migdałów … czekolada … i chrupiące pałeczki skrywające w sobie karmel i ciasteczko – brzmi obłędnie , prawda?!I tak samo smakuje!Ciasto jest świetnym dodatkiem(...)masło – 100 g* duże żółtko – 1 szt* cukier puder – 2 łyżki* mleko w proszku – 1 szkl* żelatyna – 2 łyżeczki* domowy likier śmietankowo – czekoladowy – 4 łyżki* płatki migdałów – 50 gDO DEKORACJI :* płatki migdałów – 50 g* czekolada deserowa – 50 g* ciastka z karmelem w czekoladzie – ok. 20 szt  SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :BISZKOPT

Ostra na Słodko
Ciasto czekoladowe z kremem krakersowym i solonym karmelem 316

przekonałam się , że takie nietypowe połączenie sprawdzają się znakomicie i robią furorę wśród tych , którzy wielbicielami nietypowych smaków wcale nie są. Dziś mam dla Was przepis na przepyszne ciasto czekoladowe – mokre , wilgotne , słodkie i niesamowicie mięciutkie przełożone budyniowym kremem krakersowym i oblane słonym karmelem.Już po pierwszym kęsie mamy ochotę na więcej!A potem więcej!I więcej!I więcej(...)podgrzewamy i gotujemy ok. 4-5 minut.Dodajemy śmietanę i sól , gotujemy minutę.Dodajemy olejek do ciast waniliowy i gotujemy jeszcze 2 minuty , dokładnie mieszamy.CAŁOŚĆ:Słonym karmelem obficie polewamy czekoladowe ciasto i posypujemy pokruszonymi krakersami.Smacznego!Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest najzdrowszy wśród olei roślinnych.Jego spożywanie doskonale wpływa na układ krążenia zmniejszając ryzyko głównie

Ostra na Słodko