końcu postanowiłam je wypróbować! Składa się z dwóch, kakaowych blatów biszkoptowych przełożonych mleczno-maślaną masą z dodatkiem mleka w proszku, na wierzchu z polewą czekoladową z gorzkiej oraz mlecznej czekolady. Masa z mlekiem w proszku jak dla mnie bardzo słodka, dlatego postanowiłam biszkopt skropić ponczem z gorzkiego kakao dla przełamania smaku. Po spróbowaniu samej masy bałam się, że ciasto wyjdzie(...)mleka (125 ml) 1/2 szklanki śmietanki 30% (125 ml) 1/2 szklanki cukru 2 szklanki mleka w proszku (ok. 220 g) 1 łyżeczka cukru z wanilią Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 50 g mlecznej czekolady 125 g śmietanki 30% wiórki czekoladowe (do ozdoby) mini cukierki Milky Way (do ozdoby) Poncz: 1/2 szklanki ciepłej wody/mleka (nie gorącej!) 1 łyżka kakao gorzkiego
Kuchnia MagdaLenybyć z wiaderka) 1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego (ok 530g) 5 jajek 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru (każdy po 40g) Moja propozycja na wierzch ciasta: 1 czekolada deserowa 100ml słodkiej śmietanki 30-36% 2-3 duże batoniki snikers kulki – wafelki w czekoladzie (u mnie okulki z biedronki) *** Białka jaj oddzielamy od żółtek. Białka(...)pieczemy jeszcze przez 40 minut . Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku *** *** Po całkowitym wystudzeniu ciasta, przygotowujemy polewę czekoladową. W garnuszku podgrzewamy delikatnie śmietankę, dodajemy połamaną na kawałki czekoladę i mieszamy do momentu, aż czekolada całkowicie rozpuści się i połączy ze śmietanką. Taką polewą czekoladową smarujemy z wierzchu sernik (około 2 łyżki polewy możemy zostawić do polania batoników) *** *** Na połowie ciasta układamy
Blog z Apetytempół kilo mąki 250 g kefiru 50 g cukru 50 g oleju łyżeczka cynamonu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia jogurt grecki połówka marakui na każdą porcję kostka gorzkiej czekolady starta na tarce do dekoracji Przepis na gofry z jogurtem greckim i marakują Jajka ubijamy mikserem z cukrem. Po chwili dodajemy pozostałe składniki i miksujemy. Z tak przygotowanego ciasta przygotowujemy(...)gofry w piekarniku lub maszynce do gofrów. Każdego gofra podajemy z czubatą łyżką jogurtu greckiego, wydrążonym miąższem z połówki marakui i wiórkami gorzkiej czekolady. Jeśli nie uda się kupić świeżej marakui, może być oczywiście pulpa z puszki. ZUPA Z MARAKUI, WANILII I BIAŁEJ CZEKOLADY Składniki: puszka mleka kokosowego 2 świeże marakuje pół tabliczki białej czekolady łyżeczka esencji waniliowej
Ugotowane pozamiatanekora dębu Orzechowiec z masą budyniową i kajmakiem Migdałowiec z masą budyniową Pijany bakaliowiec Tort makowy z wiśniami i orzechami Tort orzechowo-makowo-kawowy z masą z palonej białej czekolady Seromakowiec z brzoskwiniami i bezą kokosową Składniki: Biszkopt: 3 jajka 1 żółtko 1/2 szklanki cukru 1 i 1/2 łyżeczki octu 2/3 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 czubata łyżeczka(...)kawy rozpuszczalnej Beza orzechowa: 3 białka ok. 3/4 szklanki drobnego cukru 150 g włoskich orzechów Galaretka czekoladowo-kawowa: 600 ml wody 3-4 łyżki kawy rozpuszczalnej 50 g mlecznej czekolady 2-3 łyżki cukru (lub więcej) 4 pełne łyżeczki żelatyny Dodatkowo: posypka czekoladowa 2-3 łyżki kawy zaparzonej Wykonanie: Biszkopt: I- część: mieszamy mikserem Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy
Kuchnia MagdaLenykora dębu Orzechowiec z masą budyniową i kajmakiem Migdałowiec z masą budyniową Pijany bakaliowiec Tort makowy z wiśniami i orzechami Tort orzechowo-makowo-kawowy z masą z palonej białej czekolady Seromakowiec z brzoskwiniami i bezą kokosową Składniki: Biszkopt: 3 jajka 1 żółtko 1/2 szklanki cukru 1 i 1/2 łyżeczki octu 2/3 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 czubata łyżeczka(...)kawy rozpuszczalnej Beza orzechowa: 3 białka ok. 3/4 szklanki drobnego cukru 150 g włoskich orzechów Galaretka czekoladowo-kawowa: 600 ml wody 3-4 łyżki kawy rozpuszczalnej 50 g mlecznej czekolady 2-3 łyżki cukru (lub więcej) 4 pełne łyżeczki żelatyny Dodatkowo: posypka czekoladowa 2-3 łyżki kawy zaparzonej Wykonanie: Biszkopt: I- część: mieszamy mikserem Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy
Kuchnia MagdaLenySzybkie ciasto Lion bez pieczenia z ryżem preperowanym w masie kajmakowej i obowiązkową warstwą delikatnego kremu śmietankowego. Całość obsypana orzechami ziemnymi i polana czekoladą, czyż samo to już nie brzmi przepysznie? Ogromną zaletą tego ciasta jest jego szybkość i prostota przygotowania. Nie potrzeba do niego piekarnika, wyłącznie mikser i lodówkę. Ciasto od razu po przygotowaniu ma mocno chrupiący spód herbatnikowy(...)masy kajmakowej (200 g) 4 szklanki ryżu preperowanego (80 g) 200 g śmietanki 30% 250 g mascarpone 3 łyżki cukru pudru (30 g) 100 g orzeszków ziemnych pół tabliczki czekolady mlecznej (50 g) łyżka masła (10 g) Czas przygotowania: 15 minut Liczba porcji: 20 porcji (foremka o wymiarach 24 x 25 cm) Przygotowanie Herbatniki rozkładamy na spodzie foremki
WegePrzepisSkładniki na krem budyniowy: 400 ml mleka 1 budyń 40 g 3 łyżki ksylitolu lub cukru 100 g miękkiego masła Dodatkowo: 1 pomarańcza Ulubiony dżem lub krem czekoladowy, lub czekolada rozpuszczona w niewielkiej ilości śmietanki. Przygotowanie: Odlewam 1/3 szklanki mleka, dodaję proszek budyniowy i cukier i dokładnie mieszam. Resztę mleka zagotowuję, dodaję rozpuszczony w mleku budyń, dokładnie mieszam i gotuję(...)zostawiając po centymetrze wolnego brzegu z każdej strony. Na kremie rozkładam równomiernie (zróbcie to dokładniej niż ja, bo jak jakoś nie wyszło mi za równo ) dżem, inny krem lub czekoladę. Najpierw zwijam jeden pas ciasta z kremem, a następnie do końcówki pierwszego ciasta przykładam drugi pas i zwijam w jeden wielki rulon (będzie przypominać pień drzewa). Roladę zawijam w folię
Słodki sentymentSzybkie ciasto Lion bez pieczenia z ryżem preperowanym w masie kajmakowej i obowiązkową warstwą delikatnego kremu śmietankowego. Całość obsypana orzechami ziemnymi i polana czekoladą, czyż samo to już nie brzmi przepysznie? Ogromną zaletą tego ciasta jest jego szybkość i prostota przygotowania. Nie potrzeba do niego piekarnika, wyłącznie mikser i lodówkę. Ciasto od razu po przygotowaniu ma mocno chrupiący spód herbatnikowy(...)masy kajmakowej (200 g) 4 szklanki ryżu preperowanego (80 g) 200 g śmietanki 30% 250 g mascarpone 3 łyżki cukru pudru (30 g) 100 g orzeszków ziemnych pół tabliczki czekolady mlecznej (50 g) łyżka masła (10 g) Czas przygotowania: 15 minut Liczba porcji: 20 porcji (foremka o wymiarach 24 x 25 cm) Przygotowanie Herbatniki rozkładamy na spodzie foremki
WegePrzepiscukru Nasączenie: około 100-150 ml wody wymieszanej z sokiem z cytryny Dodatkowo: 200g powideł śliwkowych (może być dżem np. wiśniowy lub z czarnej porzeczki) Drip: 80g czekolady mlecznej 80g śmietanki 30-36% Ozdoby: kolorowe kuleczki motylki 3D (na końcu podałam link do sklepu) topper Prosty tort Drip Cake z motylkami - przygotowanie: Biszkopt. Białka ubić(...)czasie dokładnie oraz równomiernie posmarować świeżo przygotowanym kremem do obłożenia. Tort ponownie schłodzić w lodówce - minimum kilka godzin, aby móc go udekorować dripem. Drip. Kawałki czekolady rozpuścić w mocno podgrzanej śmietance. (Śmietanki nie należy gotować, bo się zważy. Jeśli polewa jest za gęsta to należy dodać odrobinkę śmietanki, a jeśli za rzadka - kostkę czekolady.) Polewę ostudzić, ponieważ gorąca rozpuści
Di gotujetakie “warzywne” ciasta, zwłaszcza jeśli chodzi o wypieki bezglutenowe. CZEKOLADOWE CIASTO Z BURAKÓW (przepis na formę keksówkę) Składniki: 220 g ugotowanych buraków 4 jajka 1 tabliczka gorzkiej czekolady dobrej jakości (min. 60% kakao) 50 g mąki owsianej 60 g mąki ryżowej 100 g cukru trzcinowego 2 łyżki gorzkiego kakao do wypieków 2 łyżki oleju (np. kokosowego(...)polewę: 50 g masła lub oleju kokosowego 2 łyżki gorzkiego kakao do wypieków 3 łyżki cukru 2 łyżki mleka (może być roślinne) garść migdałów w płatkach (do posypania) Wykonanie: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej: kruszymy na małe kawałki, przekładamy do miseczki. W rondelku zagotowujemy niewielką ilość wody. Do gotującej się wody władamy miseczkę z czekoladą (woda musi sięgać mniej więcej
Wiszniówkaciasto czekoladowe, które w zasadzie jest tak dobre, że nie potrzebuje dodatków. Do tego dzięki temu że jest dość "zbite" bardzo ładnie się kroi Ciasto: 150 g gorzkiej czekolady 150 g masła 150 g cukru 6 dużych jajek 150 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Miękkie masło miksujemy z roztopioną(...)lekko ciepłą czekoladą, do gładkości. Nie przerywając miksowania kolejno i powoli wbijamy żółtka, wsypujemy cukier. Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy tylko do połączenia składników. Białka ubijamy z dodatkiem soli na sztywną pianę, a następni delikatnie mieszamy z czekoladową masą. Ciasto przelewamy do tortownicy (22 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze
Cynamonowe szczęścieCiasto Lion bez pieczenia to pyszne i proste w przygotowaniu ciasto, które na pewno zachwyci Ciebie i bliskich. Dodatek masła orzechowego, orzechów i czekolady sprawia, że ciężko się od niego oderwać Ciasto to jest podobne do ciasta krówka , które jest nieco lżejszą wersją, bez dodatku masła orzechowego i czekolady. Jeśli nie udało wam się kupić masy krówkowej, ale posiadacie skondensowane(...)kostka masła w temp. pokojowej (200g) 250-300 g herbatników puszka masy kajmakowej (krówkowej)* (400 – 500 g) 50g orzeszków ziemnych pół szklanki masła orzechowego (120 g) tabliczka mlecznej czekolady (100 g) opcjonalnie kilka łyżek ekspandowanego ryżu/ kaszy jaglanej / kaszy gryczanej * opcjonalnie można użyć słodzonego mleka skondensowanego i przygotować masę kajmakową samemu. Tutaj znajdziesz informacje jak to zrobić. Czas przygotowania
WegePrzepisświeżych malin. Aksamitnie kremowe ciasteczka o mocno wyczuwalnym, kokosowym smaku mogą być doskonałą propozycją, na wyjątkowy wieczór we dwoje ;). Do przygotowania tych serniczków, wykorzystujemy dużą ilość mleka kokosowego, białą czekoladę oraz delikatne, samodzielnie wykonane kruche ciasteczka z nutką wanilii. Prawdziwa magia smaków... Polecam! Składniki na kruche spody: 100 g mąki 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g miękkiego masła(...)żółtko ½ łyżki mleka Masa na serniczki: 125 g serka mascarpone 125 g gęstego jogurtu greckiego 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 100 g cukru pudru 100 g białej czekolady 2 łyżki mleka 1½ łyżki żelatyny spożywczej Dodatkowo: wiórki kokosowe do posypania serniczków 125 g świeżych malin 6 kulek Raffaello (do ozdoby) Do przygotowania mini serniczków, niezbędna nam będzie silikonowa forma
Świat CiastaBrownie kakaowe z cytrynowym Custardem Brownie kakaowe z nutą kawy i dużą ilością gorzkiej czekolady, które przełamałem cytrynowym Custardem. Bez wątpienia trzeba nabrać sił przed kolejną podróżą kulinarną i oczywiście zadbać o siebie i najbliższych. W związku z tym, że postanowiłem zgubić kilka kilogramów, będę się, starł między podróżami pokazać zdrowszą wersję różnych deserów. Chociaż zdaje sobie sprawę, że czasami(...)Jest wiele mitów, które opisują powstanie Brownie, że ktoś zapomniał dodać proszku do pieczenia, podczas gdy inna historii mówi o szefie kuchni, który robił ciastka i przez przypadek dodał czekoladę, zamiast wyrzuć mieszankę, upiekł ją. Wydaje się, że najbardziej wiarygodną historią jest to, że w 1893 roku, żona właściciela hotelu – Palmer Hause-, poprosiła szefa kuchni, by stworzył ciastko
RafalCook