czekolada - 27946 przepisów (strona:247/1864)

Tort tiramisu 302

pieczenia Masa: 750 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki (36%) 100 g cukru pudru Nasączenie biszkoptu: 100 ml likieru amaretto filiżanka mocnej kawy Dodatkowo: 100 g gorzkiej czekolady - startej na tarce o drobnych oczkach Wykonanie: Najlepiej dzień wcześniej przygotowujemy biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Pod koniec ubijania stopniowo wsypujemy cukier(...)też nie za długo bo zrobi się masło :). Poncz do nasączenia blatów biszkopta: Robimy dość mocną kawę i po ostygnięciu dodajemy do niej amaretto. Mieszamy i gotowe :). Przed ścieraniem czekolady polecam włożyć ją do zamrażarki na 30-40 minut żeby się schłodziła, będzie lepiej się ścierała i nie będzie tak mocno roztapiać w rękach :). "Składanie" tortu: Na paterę lub jeśli

Gotuj z Mąką
Truskawkowa tarta bez pieczenia 297

Okruszki takie wykorzystuję do przygotowywania spodów pod serniki czy tarty lub inne ciasta. Składniki: Spód do tarty bez pieczenia: 300 g herbatników, biszkoptów lub okruszków suchych ciast 100 g czekolady gorzkiej 70 g masła Truskawkowa pianka: 300 g mrożonych truskawek Poltino 1 łyżka soku z cytryny 150 g cukru 20 g żelatyny 300 g śmietanki 30% Wykonanie: Ciastka rozkruszyć(...)blenderze. Czekoladę połamać i przełożyć do plastikowej miski. Dodać kawałki masła. Miskę ustawić na garnku z parującą wodą i ogrzewać, aż czekolada i masło się rozpuszczą.  Ewentualnie - rozpuścić masło i czekoladę w mikrofali. Płynną czekoladę wlać do pokruszonych ciastek - wymieszać. Ciasteczkową masę przełożyć do blachy na tartę, o średnicy około 26 cm. Dokładnie wylepić masą dno i boki formy

kolorowotorcikowo
MUFFINY Z MĄKI JAGLANEJ 232

Muffiny jaglane z dodatkiem białej czekolady, posypane płatkami migdałów, lekkie, proste w wykonaniu.  Aby otrzymać mąkę jaglaną wystarczy zmielić kaszę jaglaną, którą można wykorzystać nie tylko do wypieków, ale i do zagęszczenia różnych sosów, lub gulaszu.  Składniki: 200 g mąki jaglanej (zmielona kasza jaglana) 100 ml oleju rzepakowego  1 jajko  1 tabliczka białej czekolady(...)pieczenia  płatki migdałów do dekoracji Przygotowania:  Piekarnik nastawiam na 170 stopni C. Przygotowuję dwie miski. Do większego naczynia dodaję suche składniki: mąkę, cukier, 1/2 posiekanej tabliczki czekolady, proszek do pieczenia, szczyptę soli oraz sodę. Do drugiej miski wbijam jajko, dodaję sok z pomarańczy,jogurt, całość mieszam i wlewam do suchych składników. Ciasto mieszam, przekładam do papilotek i wkładam

Kukuleczki
Ciasto zebra pomarańczowe 275

Ciasto zebra pomarańczowe…Dawno nie piekłam zebry . Co powiecie na ciasto zebra z sokiem z pomarańczy? Jest pyszne. Uwielbiam kombinację czekolady z pomarańczą. Ciasto jest wilgotne z widocznym wzorkiem zebry . Prezentuje się wspaniale zarówno upieczone w okrągłej formie jak i podłużnej.Posmarowałam ciasto ganache. Dodatkowo posypałam otartą skórką z pomarańczy. Jest przez to jeszcze bardziej aromatyczne. Po przekrojeniu widać(...)łyżki kakao 135 g cukru 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu ½ łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 100 ml oleju ½ łyżeczki sody oczyszczonej 100 ml soku z pomarańczy Ganache 100 g czekolady 1 łyżka golden syropu 1 łyżka śmietanki 1 łyżka oleju Ubij jaja z cukrem i wanilją na puszystą masę. Przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszaj

codojedzenia
Piszinger – wafle z kajmakiem, masłem orzechowym i dżemem porzeczkowym 261

dodaję warstwę dżemu porzeczkowego. Można go zastąpić warstwą galaretki winogronowej, będzie bardziej amerykański. Gotowe trójkąty można obtoczyć pokruszonymi orzeszkami. Będą jeszcze pyszniejsze. Obowiązkowy jest natomiast rąbek z gorzkiej czekolady. Będzie łagodzić słodycz nadzienia i przypominać o oryginalnych kakaowych piszingerach. Ale porzeczka też jest wielce ok. To idealne ciasto jeśli nie chce ci się piec pleśniaka . Składniki: opakowanie kwadratowych wafli gotowy(...)kajmak w puszce – połowa opakowania masło orzechowe – tyle co kajmaku gęsty dżem porzeczkowy   tabliczka gorzkiej czekolady posiekane drobno orzechy (opcjonalnie) Jak przygotować piszingera – wafle z kajmakiem, masłem orzechowym i dżemem porzeczkowym? Kajmak wymieszaj z masłem orzechowym w równych proporcjach. Wafle przekrój na pół, żeby uzyskać równe prostokąty. Pierwszą warstwą jest dżem porzeczkowy. Rozsmarowujemy go cienko

Ugotowane pozamiatane
Czekoladowa tarta z malinami 271

samo połączenie malin i mascarpone mogę dać się zabić, a gdy dochodzi do tego jeszcze biała czekolada... ♥♥ 1 i 3/4 szklanki mąki 1/3 szklanki kakaa 1/2 szklanki cukru 150g zimnego masła szczypta pieprzu cayenne szczypta soli 2 łyżki wódki :) 3 tabliczki białej czekolady 200 ml śmietanki kremówki  ok. 130g mascarpone - pół opakowania maliny Zaczynamy od ciasta czekoladowego Mieszamy(...)piekarnika przykryj je jeszcze papierem do pieczenia i przyciśnij papier suszonym groszkiem / ciecierzycą / czy innym strączkiem. I wkładamy do pieca na około 25 minut. A teraz krem z białej czekolady Śmietankę wlewamy do garnka i dajemy się jej zagotować, i zdejmujemy z ognia. Dodajemy połamaną białą czekoladę i mieszamy do momentu rozpuszczenia się. Gdy się rozpuści dodajemy serek mascarpone

Pora na pora
Brownie z malinami 366

Intensywnie czekoladowe, mokre w środku, chrupiące po brzegach. Takie właśnie jest brownie ! Ciasto typowo amerykańskie, przygotowuje się je z masła, mąki, jajek, cukru i gorzkiej czekolady.  Akurat dzisiaj z okazji dnia piekarza i cukiernika serwuje najlepsze i najbardziej czekoladowe ciasto na świecie;) Składniki: 100 g gorzkiej czekolady  100 g masła 100 g cukru 2 jajka 60 g mąki(...)łyżki kakao 1 łyżka ekstraktu z wanilii szklanka mrożonych malin Przygotowanie: Masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Miseczkę w której rozpuściliśmy masło wyjmujemy z wody, dodajemy połamaną na kawałki czekoladę, zostawiamy do rozpuszczenia się czekolady kilka minut, mieszamy dokładnie do połączenia składników i zostawiamy do ostygnięcia. Jajka ubijamy z cukrem na bardzo puszystą masę, dodajemy ekstrakt z wanilii, przesianą mąkę wymieszaną

Życie zaczyna się w kuchni
Babeczki czekoladowe z kremem czekoladowym 173

Składniki (na około 12 średnich muffin) Ciasto na muffiny powstało na podstawie przepisu z www.kwestiamskau.com 150 gram masła  100 gram czekolady deserowej  300 gram mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 2 łyżki kakao 1 łyżka kawy zbożowej 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 jajka  150 ml mleka  Czekoladowy krem: 100 gram(...)mlecznej czekolady  200 gram mascarpone  2 łyżki cukru pudru  kuleczki do dekoracji Masło rozpuszczam i studzę. Do miski przesiewam mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, kawę zbożową. Jajka, mleko i masło mieszam w osobnej misce, Do suchych składników dodaję mokre, cukier, cukier waniliowy oraz posiekaną czekoladę. Całość dokładnie mieszam. Surowe ciasto przelewam do foremek na muffiny

Mango Papaja
Prosty sernik czekoladowy na kruchym spodzie 246

łyżka kakao  1 łyżeczka mieszanki przypraw korzennych  3 łyżki cukru pudru  szczypta soli Masa serowa: 1 kg zmielonego trzykrotnie twarogu  3 jajka  200 gram czekolady deserowej  1 budyń czekoladowy  2 łyżki kakao  1 szklanka cukru pudru  1 łyżeczka cukru waniliowego  1 łyżka mąki ziemniaczanej  Do dekoracji: 100 gram mlecznej(...)czekolady  2 łyżki masła  1 łyżka śmietany 30%  płatki migdałów do dekoracji  Z podanych składników na spód zagniatam jednolite ciasto, które po wyrobieniu owijam folią i umieszczam w lodówce na 30 minut. W tym czasie w kąpieli wodnej rozpuszczam czekoladę. Studzę. Twaróg, jajka i rozpuszczoną czekoladę miksuję na gładką masę. Dodaję budyń, mąkę, cukier, kakao

Mango Papaja
Wegański chleb na bazie ziaren i bakalii 221

Jakiś czas temu Dorotka z bloga Daktyle w czekoladzie podesłała mi zdjęcie chleba... Ojej jak mi się spodobał! Wiedziałam, że jak tylko opublikuje przepis, będę jej pierwszą testerką. Choć pewnie w sieci krąży wiele takich p rzepisów, to ja jakoś się z nimi nie spotkałam. Później okazało się, że części składników w domu nie mam, a że chęć na niego

Kuchnia w czekoladzie
Kulki rafaello - ferrero 294

zdrowo :) Składniki: 180 g tofu puszka mleka kokosowego (część stała) 50 g wiórków kokosowych (można dać więcej) miód do smaku (w wersji wegańskiej syrop klonowy lub z agawy) czekolada gorzka 70 % około 3/4 tabliczki 1 łyżeczka oleju kokosowego 20-30 g orzechów (użyłam pecan) Przygotowanie: Tofu zmiksować ze stałą częścią z mleka kokosowego i miodem na gładką masę. Miodu(...)powodzeniem można dać dużo więcej) i wymieszać Masę schować do lodówki na kilka godzin lub na całą noc Następnie formować kulki i zamrozić (na zamrożonych czekolada będzie momentalnie zastygać) W rondelku roztopić czekoladę z łyżką oleju kokosowego i posiekanymi na drobno orzechami (ja robię to na parze, tak by czekolada się nie ugotowała) Kulki z tofu polać czekoladą (można

pyszne zdrowości
DROŻDŻOWE WARIACTWO CZEKOLADOWO - WAFELKOWE 192

mąki pszennej 1 łyżka cukru kryształ Ciasto: 100 g cukru kryształ 3 - 4 łyżek kakao  2 szklanki mąki pszennej szczypta soli 2 jajka  2 białka 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej 1 wafelek Lusette o smaku czekoladowym (50g) 1/2 wafelka Lusette mleczny Przygotowanie: Rozczyn - drożdże rozkruszyć i połączyć z 1 łyżką cukru, 150 ml ciepłego mleka oraz(...)cukrem. Następnie dodać rozkłócone 2 jajka oraz szczyptę soli i wlać roztopioną margarynę. Na koniec dołożyć wyrośnięty zaczyn i wyrobić ciasto. Ponownie odstawić do wyrośnięcia Wafelki oraz czekoladę drobno posiekać. W jednej misce wymieszać wafelek mleczny z 2 łyżkami czekolady, zaś w drugiej misce wymieszać wafelek o smaku czekoladowym z pozostałą czekoladą. Wyrośnięte ciasto zagnieść i rozwałkować na prostokąt

Ciastka - domowe słodkości
DROŻDŻOWE WARIACTWO CZEKOLADOWO - WAFELKOWE 180

mąki pszennej 1 łyżka cukru kryształ Ciasto: 100 g cukru kryształ 3 - 4 łyżek kakao  2 szklanki mąki pszennej szczypta soli 2 jajka  2 białka 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej 1 wafelek Lusette o smaku czekoladowym (50g) 1/2 wafelka Lusette mleczny Przygotowanie: Rozczyn - drożdże rozkruszyć i połączyć z 1 łyżką cukru, 150 ml ciepłego mleka oraz(...)cukrem. Następnie dodać rozkłócone 2 jajka oraz szczyptę soli i wlać roztopioną margarynę. Na koniec dołożyć wyrośnięty zaczyn i wyrobić ciasto. Ponownie odstawić do wyrośnięcia Wafelki oraz czekoladę drobno posiekać. W jednej misce wymieszać wafelek mleczny z 2 łyżkami czekolady, zaś w drugiej misce wymieszać wafelek o smaku czekoladowym z pozostałą czekoladą. Wyrośnięte ciasto zagnieść i rozwałkować na prostokąt

Ciastka - domowe słodkości
Czekolada po królewsku sprzed 300 lat 242

Jeszcze nie tak dawno temu, czekolada była tak droga, że nawet królowie nie zaopatrywali się w nią w sklepach. W specjalnych pomieszczeniach, wyznaczeni przez władców do tego ludzie rozcierali palone ziarna kakaowca w kamiennych naczyniach, tak długo, aż uzyskały konsystencję gęstej, lepkiej pasty. Następnie kakaową masę porcjowano, odstawiano do zastygnięcia i dopiero z takich malutkich tabliczek 100% czekolady przyrządzano napój(...)króla. Żeby czekolada, podawana w filiżance królowi, nie była zbyt gorzka, dodawano do niej przyprawy. W skład królewskiej mieszanki wchodziły ucierane w moździerzu ziarna czarnego pieprzu, kardamonu oraz anyżu. Ten wykwintny aromat zamkowych komnat unosił się dzisiaj także w mojej Kuchni. Oczywiście nie ucierałam ziaren kakaowca kamiennym wałkiem i w zamian użyłam dobrej jakości gorzkiego kakao, jednak smak był naprawdę

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Karmelowe ciasteczka z czekoladą 193

Ostatnio mam dużo czasu żeby eksperymentować z pieczeniem różnych słodkości. Tym razem upiekłam kruche, dosyć twarde ciasteczka, które potem zanurzyłam w czekoladzie. Uwaga bardzo słodkie :-) Składniki: 200g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu 100g brązowego cukru 120g masła 100g czekolady mlecznej Sposób przygotowania: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Masło pokroić w kostkę i ugnieść(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 15 – 20 minut w temperaturze 180 º C aż ładnie się zarumienią. Poczekać aż trochę ostygną i wyłożyć na kratkę. Czekoladę rozpuścić. Ciasteczka zanurzać w czekoladzie i ułożyć z powrotem na kratce i poczekać aż czekolada stężeje

wysmienity