czekolada - 27946 przepisów (strona:250/1864)

Mus czekoladowy 118

Aksamitny mus czekoladowy z dodatkiem bitej śmietany. Aby wzbogacić smak można dodać łyżeczkę brandy. Prosty do wykonania. Wymaga schłodzenia w lodówce minimum kilka godzin. 100 g gorzkiej czekolady 3 jajka 400 g śmietany 36% 3 czubate łyżeczki cukru pudru szczypta soli kilka kostek białej i ciemnej czekolady do ozdoby Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej (moc około(...)dodawać powoli 1 łyżeczkę cukru pudru oraz żółtka. Śmietanę ubić na sztywno z 2 łyżeczkami cukru pudru. Podzielić na dwie równe części. Masę jajeczną wymieszać delikatnie z ostudzoną czekoladą oraz jedną częścią ubitej śmietany. Rozlać do pucharków. Wstawić do lodówki wraz z pozostałą częścią śmietany w oddzielnej miseczce. Po około godzinie pucharki wyjąć i udekorować bitą śmietaną. Posypać utartymi wiórkami

Bullio
Bardzo proste, domowe ciasto W-Z 160

proszku do pieczenia,  szczyptę soli,  4-5 łyżeczek kakao,  słoik dżemu porzeczkowego,  0,5 – 1 litr kremówki,  cukier puder do smaku,  2 tabliczki czekolady (mlecznej lub gorzkiej),  „chlust” śmietany o dowolnej zawartości tłuszczu,  tłuszcz do wysmarowania blachy,  ewentualnie zagęstniki do śmietany. Blachę wysmaruj tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia. Jajka sparz(...)porzeczkowy (możesz wykorzystać dżem z czarnej porzeczki lub mieszany – czerwonej i czarnej porzeczki). Na dżem wyłóż bitą śmietanę. Całość przykryj drugim blatem biszkoptowym. Ciasto odstaw na chwilę. Przygotuj polewę. Czekoladę połam Do garnka wlej „chlust” (lub dwa „chlusty”) śmietany i dodaj połamaną czekoladę. Całość postaw na ogniu i podgrzewaj na małym ogniu do mementu rozpuszczenia się czekoladą. Rozpuszczoną czekoladą polej

blog.moje-pasje.info
Kilimandżaro wg. siostry Anastazji 170

mleko zacznie wrzeć łączymy je razem i doprowadzamy do wrzenia. Studzimy. 2. Masło ucieramy na puch i etapami dodajemy wystudzony budyń, miksujemy na gładką masę. Polewa: - 10 dag czekolady  - 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 1. Śmietankę podgrzewamy w rondlu, dodajemy pokruszoną czekoladę, gdy czekolada zacznie się rozpuszczać garnek ściągamy z ognia i mieszamy do zupełnego połączenia czekolady ze śmietanką. Ciepłą(...)polewamy wierzch ciasta. Jak złożyć ciasto: 1 Na spód jedna część ciemnego ciasta, następnie tężejąca masa jabłkowa, na jabłka biała masa, następnie druga część ciemnego biszkoptu i wierzch polewamy czekoladą.  Po nałożeniu jabłek warto odłożyć ciasto na godzinę w chłodne miejsce aby się ścięło, a dopiero potem nakładać białą masę. Przyprawy oraz dodatki znajdziecie u sprawdzonego sprzedawcy www.Skworcu.com.pl

Apetyczna babeczka
Tort czekoladowo - kawowy z powidłami śliwkowymi 167

tortownicy, wyrównać. Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy upieczone. Ciasto studzimy w formie, potem przekładamy i kroimy na 3 blaty.  Krem śmietanowy z czekoladą mleczną: 330 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 50 g czekolady mlecznej Czekoladę ścieramy na tarce na małych oczkach. Do miski miksera dajemy śmietanę i serek(...)mascarpone, ubijamy do momentu powstania gęstego kremu (musimy uważać, żeby nie ubijać za długo, bo krem może się zważyć), dodajemy cukier puder i startą czekoladę, mieszamy. Nasączenie: 150 ml likieru kawowego (możemy zastąpić go naparem kawy) 50 ml wody Wymieszać. Dodatkowo: słoiczek powideł śliwkowych 50 g gorzkiej czekolady startej na tarce na dużych oczkach Odkładamy około 5 łyżek kremu

kruche babeczki
Gofry z grilla z czekoladą 199

Gofry z grilla z czekoladą…Nie wiem jak Wy ale ja uwielbiam Jamie Oliver i często korzystam z jego przepisów…ba, mam nawet jedną z jego książek, z której już prawie wszystko wypróbowałam. Oglądam jego program, a następnego dnia biorę się do dzieła. Dzisiaj zapraszam na pyszne gofry z grilla z gorącą czekoladą. Gofry z grilla, które(...)grillową lub gofrownicę i smaż gofry po obu stronach, na grillowej patelni po 6 minut z każdej strony (u mnie kuchnia indukcyjna na poziomie 6). W między czasie ugotuj czekoladę. Wymieszaj wszystkie suche składniki z połową mleka. Resztę ,leka zagotuj, a następnie dodaj zimną czekoladową mieszankę. Mieszaj do zagotowania. Zdejmij z kuchni i rozlej do kubków. Pokrój lub rozerwij

codojedzenia
Sernik pomarańczowy z ganache 196

Sernik pomarańczowy z ganache… Święta i po świętach. Dzisiaj zjedliśmy ostatnie resztki sernika. Czekolada i pomarańcza świetnie ze sobą pasują zwłaszcza w serniku. Uwielbiam sernik . Wilgotny i aromatyczny sernik pomarańczowy na czekoladowym spodzie brownie, polany pomarańczowym curdem. Ten sernik jest bardzo pomarańczowy i czekoladowy, bo dodałam kandyzowaną skórkę z pomarańczy, a całość posmarowałam ganache. Sernik jest bardzo syty. Jeden(...)kawałeczek w pełni zaspokoi ochotę na słodkie. Sernik pomarańczowy Składniki: prostokątna forma 20 cm x 30 cm Brownie 125 g masła 100 g czekolady, 70% kakao 225 g cukru 1 łyżeczka waniliowej pasty 2 jajka 120 g mąki Nastaw piekarnik na 180ºC. Rozpuść masło i czekoladę w kąpieli wodnej. Zmiksuj jajka z cukrem i wanilią na puszystą masę. Wlej letnią

codojedzenia
Torcik serowy 135

łyżeczki proszku do pieczenia na masę serową: 0,5 kg białego sera dwukrotnie zmielonego pół kostki masła dwa jajka 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie budyniu śmietankowego 50 gram białej czekolady 100 gram gorzkiej czekolady dodatkowo: drobne owoce sezonowe dwie galaretki dopasowane smakiem do owoców Wykonanie: Białka ubić na sztywno, dodać żółtka i cukier. Na wolnych obrotach miksera dodać przesianą(...)jajka i cukier podgrzewać w rondelku. Gdy wszystkie składniki się połączą zagotować. Masę rozdzielić do dwóch rondelków i oba nadal trzymać na wolnym ogniu. Do jednej masy dodać czekoladę białą, a do drugiej czekoladę gorzką. Mieszać aż czekolady się rozpuszczą i dobrze połączą. Budyń rozmieszać w połowie szklanki mleka i dodać po połowie do każdej masy. Mieszać

Pysznie & Pięknie
Marcepanowe ciasto z gruszkami i polewą czekoladową 160

Smak ciasta urozmaicają słodziutkie gruszki a to wszystko polane jest polew ą  czekoladow ą . Do ciasta nie dodaje się cukru, ponieważ jest wystarczająco słodkie dzięki marcepanowi, gruszkom i czekoladzie. Składniki: m ą ka pszenna 1 szklanka, jajka 5 szt, marcepan 200 g, skorka z cytryny 1,5 łyżeczki, olejek migdałowy 1 łyżeczka, masło 200 g, proszek(...)pieczenia 2 łyżeczki, gruszki 3 szt, polewa: czekolada mleczna pół tabliczki, śmietanka 30% 3 łyżki, dodatkowo: bułka tarta 2 łyżki, olej 1 łyżka, Sposób przygotowania: Masło ucieramy na puszysta masę. Następnie dodajemy marcepan i po jednej sztuce jajka. Gdy masa będzie już gładka to dodajemy skórkę z cytryny, olejek migdałowy

kulinarne odsłony pati
TORT FERRERO ROCHER 152

łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 łyżki zmielonych orzechów laskowych, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli Krem: 150 g masła, 100 g gorzkiej czekolady, 2 łyżki nutelli, 45 g wafli orzechowych , 2 łyżki likieru czekoladowego Dodatkowo: rozdrobnione orzechy do dekoracji, czekolada do dekoracji, czekoladowe kuleczki   ¼ szkl. wódki + ¼ szkl. wody, tłuszcz w sprayu(...)nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy ok. 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika studzimy na kratce. Wystudzony biszkopt przekrawamy na 2 krążki, nasączamy wódką wymieszaną z wodą. Krem: Czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodną, studzimy. Masło ucieramy, dodajemy czekoladę, nutellę oraz likier. Masę dzielimy na 2 części. Do 1 dodajemy pokruszone wafelki.  Biszkopt przekładamy kremem z pokruszonym wafelkiem, wierzch

słodki bratek
Piernikowy kopiec z orzechami i daktylami 181

muszkatołowej , 400 g mąki pszennej, 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej, świeżo starta skórka z dużej pomarańczy, 100 g suszonych daktyli, 6 łyżek startych orzechów laskowych, polewa: 150 g czekolady gorzkiej, 1 łyżka masła, 100 ml słodkiej śmietanki 30%, ponadto: masło do wysmarowania formy, 1 łyżka kakao do podsypania, czekolada biała, perełki ozdobne. Przygotowanie: Ciasto: Masło roztapiamy i studzimy. Suche składniki(...)wierzch mam się nie spiekł, pod koniec pieczenia przykrywamy papierem do pieczenia. Ciasto pozostawiamy do przestudzenia. Polewa: Śmietankę wlewamy do rondelka i podgrzewamy, dodajemy masło, mieszamy do rozpuszczenia.  Czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej, następnie łączymy ją ze śmietanką, do uzyskania kremowej konsystencji. Polewę od razu przekładamy na wierzch ciasta i ją rozsmarowujemy. Ozdoby czekoladowe należy przygotować wcześniej. Ciasto można

Moniki Smakołyki
Serniczkowe muffiny na korzennym spodzie 157

szklanki cukru  1 łyżeczka ekstraktu z wanilii* DEKORACJA:  3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej  100 g śmietanki  4 duże jajka  5 łyżek cukru pudru  200 g (2 tabliczki) białej czekolady  1 łyżka przyprawy korzennej  100 g śmietanki 30% lub 36%  1 łyżeczka żelatyny  kamyczki czekoladowe Decorada Delecta * można użyć ziarenek z 1 laski wanilii lub 1/2 opakowania cukru wanilionowego Przygotowujemy foremki(...)muffinek i do każdej wkładamy papilotkę. Na samym początku wstawiamy czekoladę do kąpieli wodnej, aby się powoli rozpuszczała. Mieszamy od czasu do czasu, aby proces zachodził równomiernie. Ciasteczka kruszymy (można zemleć za pomocą blendera) i łączymy z masłem. Najlepiej zrobić to ręką. Do każdej papilotki nakładamy po 1 łyżeczce ciasteczkowej masy, rozkładamy na dnie i wstawiamy

Kuchnia od dwojga
Ciasto piernikowe z budyniem z białej czekolady, szybkie 430

łyżeczka proszku do pieczenia  - szczypta soli *   budyń: - 500 ml mleka - 5 żółtek - 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej - 2-3 łyżki cukru - 1 łyżeczka cukru waniliowego - 200g białej czekolady *  polewa: - 200g gorzkiej czekolady - 1-2 łyżki cukru - 2 łyżki masła - 200ml mleka  - dodatkowo 2-3 łyżki powideł śliwkowych Ciasto: Masło rozpuścić. Dodać cukier i kakao. Gotować(...)cały czas mieszając. Postawić na ogniu i mieszając podgrzewać aż składniki się rozpuszczą i powstanie gładka masa. Cały czas podgrzewać, aż masa zgęstnieje. Dodać startą na grubych oczkach białą czekoladę i rozpuścić ją w budyniu. Na koniec zagotować. Podczas podgrzewania, budyń cały czas mieszać, aby nie powstały grudki. Odstawić z ognia i przykryć folią spożywczą. Ostudzić. Czekoladę posiekać i zalać

CookYourself
Donaty w wersji świątecznej! 183

dziurką czyli doughnuts. Czemu akurat ten wypiek, kojarzy mi się ze Świętami i często pojawia się w tym okresie na moim stole? Piękne kolorowe, oblane dużą ilością lukru, czekolady, z kolorowymi posypkami pączki przez długi czas, moich młodych lat, mogłam podziwiać jedynie przez szklaną szybę od telewizora, oglądając w Święta amerykańskie filmy, w których to pokazywano olbrzymie, wysokie choinki(...)tworzyć unikatowe wzory. Donaty nie tylko rewelacyjnie wyglądają ale i smakują, mają tą też zaletę, że nawet po dwóch dniach są nadal przepyszne, a to dzięki temu, że oblane czekoladą nie tracą wilgoci. Serdecznie zachęcam Was do tego wypieku, myślę, że dzieciaki byłyby szczęśliwe móc zdobić takie wypieki.   SKŁADNIKI: CIASTO : - 500 g mąki pszennej typ 480 - 1 paczka

SMYKWKUCHNI
Sernik straciatella z pomarańczami – bez pieczenia 156

zrobiłam w tej wersji dla Rodziny:) Spód: 200 g herbatników kakaowych 80 g stopionego masła 1/2 łyżeczki cynamonu Sernik: 1 kg sera twarogowego (z wiaderka) 100 g białej czekolady 200 ml mleka kokosowego 6 łyżek cukru pudru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 100 g posiekanej czekolady (u mnie mleczna, jakieś 70-80g;) ) 3-4 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 2 pomarańcze(...)lekko przestudzonym masłem oraz cynamonem. Dno tortownicy (23cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy herbatnikami dno oraz boki, lekko dociskając. Żelatynę zalewamy około 1/4 szklanki zimnej wody. Odkładamy do napęcznienia. Czekoladę drobno siekamy. Do misy miksera przekładamy ser, cukier puder, ekstrakt z wanilii, mleko kokosowe oraz roztopioną na parze, przestudzoną białą czekoladę. Miksujemy krótko, tylko do połączenia składników. Żelatynę krótko podgrzewamy

Smaki Na Talerzu
PieRniKoWo- CzeKoLaDowA BabKa ŚwIĄteCznA 279

ciasto: 4 jajka 0,5 kostki masła 1 tabliczka gorzkiej czekolady 0,5 kubka miodu 1 op przyprawy do piernika 1 kubek mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 0,5 kubka cukru trzcinowego 1 laska wanilii 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki powideł śliwkowych 1/2 łyżeczki sody, przesianej Polewa: 1 tabliczka  mlecznej czekolady 3 łyżki śmietanki(...)rozpuszczona w 40 ml wody) 0,5 kubka cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki soku z cytryny Przygotowanie: Piekarnik ustawiamy na termoobieg temperaturę na 160"C Masło, czekoladę i miód przekładamy do rondelka. Podgrzewany co jakiś czas mieszając, dodajemy przyprawę do piernika. Kiedy masa będzie jednolitą odstawiamy do osiągnięcia Jajka kolejno wbijamy do dużej miski i ucieramy

Luźna Kuchnia