pieczenia nasionka z 1/2 laski wanilii lub odrobina aromatu Składniki na masę mascarpone: 250 g serka mascarpone 2 płaskie łyżki cukru pudru skórka otarta z 1/2 cytryny Dodatkowo: czarna porzeczka lub jagody CZAS PRZYGOTOWANIA: 75 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Szpinak rozmrażamy, następnie dokładnie odciskamy z wody. Odstawiamy na bok. 2. Jajka umieszczamy razem z cukrem w misie miksera(...)składników. 5. Wystudzone ciasto wyciągamy z formy, odcinamy wierzch (mniej więcej na 2/3 wysokości). Odcięte ciasto drobno kruszymy. Na ciasto wykładamy masę, wyrównujemy, posypujemy okruszkami. Delikatnie dociskamy i dekorujemy czarną porzeczką. Smacznego
My Culinary Artziemniaczanej 1 łyżeczka octu Składniki na krem: 1 kostka masła 1 szklanka mleka 1/3 szklanki cukru 1 budyń śmietankowy 2 żółtka 1 łyżka żelatyny konfitura z czarnej porzeczki Białka ubić na sztywną pianę. Dodając do nich stopniowo po 1 łyżce cukru. Pod koniec do masy bezowej dodać ocet i miksować jeszcze przez 3 minuty, aż piana będzie lśniąca(...)mleka i ostudzić. Masło utrzeć na puszysty krem, ciągle mieszając dodawać budyń. Na koniec dodać namoczoną i rozpuszczoną żelatynę. Na upieczonym placku bezowym rozsmarować konfiturę z czarnej porzeczki, a na to nałożyć masę budyniową. Zwinąć roladę. Smacznego
Słodki Zakątekmieszamy, aż zgęstnieje. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło miksujemy dodajemy stopniowo wystudzony budyń, miksujemy na gładki krem. dodatkowo: 1 słoiczek konfitury lub dżemu z czarnej porzeczki ok. 22 szt. okrągłych biszkoptów ok. 200 ml wódki wymieszanej z wodą do nasączenia biszkoptu i biszkoptów wiórka do posypania składniki na polewę czekoladową: 100 g masła(...)polewa będzie gładka i aksamitna zestawiamy z ognia. Chwilkę przestudzamy. wykonanie ciasta: Biszkopt przekładamy do foremki, nasączamy go wódką wymieszaną z wodą. Na nim rozsmarowujemy konfiturę z czarnej porzeczki. Na konfiturę kładziemy ciasto makowo kokosowe. Następnie równomierne wykładamy masę budyniową, w którą delikatnie wciskamy nasączone w pozostałą wódką z wodą. Wierzch polewamy polewą czekoladową i oprószamy wiórkami kokosowymi. Całość
Domowy Smak Jedzeniaoryginale, jednak tym razem postanowiłam co nieco zmienić i polałam drożdżówki lukrem owocowym, który zrobiłam ucierając na szklistą masę 2 łyżki soku z czarnej porzeczki z 4 łyżeczkami cukru pudru. Składniki na ok. 12 szt : 2,5 szklanki mąki pszennej ( ok. 38dkg) 3 dkg świeżych drożdży( lub 7 g suchych) 3/4 szklanki(...)wanilii , łyżka cukru waniliowego lub kilka kropli ekstraktu z wanilii 4 łyżki mąki ziemniaczanej łyżeczka mąki pszennej żółtko Lukier owocowy : 3 łyżki soku owocowego ( u mnie z czarnej porzeczki- domowy z parownika) 4 łyżeczki cukru pudru Ucierać razem aż powstanie gęsta, szklista masa Mleko lekko podgrzać. Wkruszyć do niego drożdże, dodać łyżeczkę cukru, mąki i sól. Wymieszać
Maślane ciasteczkoszklanki cukru pudru- 2 łyżki cappuccino o smaku brendy- 120ml alkoholu (do wyboru)- 300g mielonych migdałów- esencja migdałowaDodatkowo:- sok do nasączenia biszkoptu (marakuja)- konfitura malinowa (lub z czarnej porzeczki)- kilka łyżek uprażonych wiórków kokosowych do oprószenia boków- podprażone płatki migdałowe- wiśnie w syropie- ok. 35 g dobrej czekolady (81%) Masło o temperaturze pokojowej ucieramy robotem na puszystą białą masę(...)Biszkopt przekrajamy na 3 blaty. Blat, który będzie stanowił spód tortu nasączamy, przy użyciu pędzelka, sokiem z marakui. Następnie smarujemy go cienką warstwą konfitury malinowej (chociaż polecam z czarnej porzeczki). Na warstwę konfitury nakładamy warstwę kremu, równomiernie go rozsmarowujemy. Przykrywamy drugim blatem. Ponownie nasączamy sokiem i nakładamy krem, rozkładamy go równomiernie na powierzchni i na bokach. Przykrywamy ostatnim blatem
mojewypiekiinietylkoPyszne ciacho do kawy,na niedzielę ,lub na jakąś specjalną okazje,ja użyłam dżemu z czarnej porzeczki bo jest lekko kwaskowy i fajnie się kontrastuje ze słodkim kremem i bezą,ale fajnie sprawdzi się też wiśniowy-polecam Składnki: na blaszkę-25-36cm na ciasto: 3 szkl.mąki pszennej,1/2 szkl. cukru pudru 1 kostka margaryny(...)białek na krem: 200g masła,2 łyżki mąki ziemniaczanej,3 łyżki mąki pszennej, 2 szkl. mleka 2 żółtka ,3 łyżki cukru Dodatkowo: słoik dżemu z czarnej porzeczki Przygotowanie: Z podanych składników zagnieść ciasto,podzielić na pół.Obie części wyłożyć na blachy wyłożone papierem do pieczenia,rozwałkować,każdą posmarować dżemem.Przygotowujemy bezę ubijamy białka na sztywno dodajemy cukier
Swojskie jedzonkojajka M 2 szklanki mąki pszennej (u mnie koszalińska Młyny Stoisław ) niespełna 1 szklanka oleju (4/5 szklanki) 1 szklanka mleka 1/2 szklanki cukru 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki 2 łyżki ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody Na sernikową część: 1/2 kg sera z wiaderka 2 jajka M (osobno białka i żółtka) 1/2 szklanki cukru(...)cukier, całość miksujemy. Następnie powoli dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, powoli miksujemy. Kolejno wlewamy olej, znów miksujemy. Na koniec dodajemy dwie łyżki dżemu z czarnej porzeczki i kakao, miksujemy. Czekoladowe ciasto wylewamy do przygotowanej formy. Przygotowujemy część sernikową: Do jednej miski wbijamy żółtka, do drugiej białka (z dwóch jaj). Białka ubijamy ze szczyptą soli. Żółtka miksujemy
Słodkie okruszkibiałe kuleczki czekoladowe, możecie użyć posiekanej białej czekolady) 1 łyżka suszonej żurawiny Skworcu 1 kawałek kandyzowanej kantalupy (melona) Skworcu 3 kawałki kandyzowanego ananasa mix Skworcu 1 łyżeczka kandyzowanej czarnej porzeczki Skworcu 1 garść świeżych leśnych jagód (z racji pory roku użyłam mrożonych) syrop z agawy Skworcu (kto lubi bardziej słodko niech sobie dosłodzi właśnie tym syropem) Wykonanie(...)czasie ładnie namakały. Rano razem z głodem poszłam do kuchni. Wyjęłam miseczkę. Z szafek powyciągałam torebki z bakaliami. Wszystkie kandyzowane owoce pokroiłam na małe kawałeczki, oprócz oczywiście czarnej porzeczki :) Orzechy brazylijskie również posiekałam. Wszystkie dodatki wrzuciłam na płatki owsiane i wymieszałam wszystko razem. Na koniec wysypałam jagody i lekko podgrzałam w mikrofali. Na końcu zjadłam. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotujeczas. Mimo, że ciasto bardzo smaczne, to trochę przeze mnie zapomniane. Dzień Kobiet był dobrym pretekstem na odświeżenie przepisu. Szkoda tylko, że nie miałam własnej roboty czarnej porzeczki (takiej ze słoika zasypanej tylko cukrem) albo agrestu i użyłam porzeczki z kompotu. Jednak to nie to samo. Ta z kompotu jest mało aromatyczna i wcale nie kwaskowa(...)łyżeczki cukru waniliowego 4 jajka500g mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietanybudyń malinowy bez cukru (lub inny czerwony)1 łyżka kakao dżem z czarnej porzeczki lub powidła śliwkoweWykonanie:Żółtka oddzielić od białek.Z margaryny, 2 żółtek, ½ szklanki cukru, cukru waniliowego, mąki, proszku do pieczenia i śmietany zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 3 części
Walijskie Pichceniełyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 jajko 1 olejek spirytusowy rumowy 125 g margaryny 100 g cukru kryształ słoik dżemu z czarnej porzeczki Przygotowanie: 2 łyżki kawy rozpuszczalnej rozetrzeć w moździerzu na drobny proszek. Margarynę rozpuścić i odstawić do ostygnięcia. Do jednej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i kawą rozpuszczalną(...)drewnianej łyżki wymieszać. Nie używamy robota. Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Do papilotek nakładamy najpierw 1 łyżkę ciasta, następnie 1 łyżeczkę dżemu z czarnej porzeczki, na koniec papilotkę wypełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Z przepisu wyszło 14 sztuk muffinek. Piec 20 - 25 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Rada: Pamiętajmy o sukcesie udanych muffinek
Ciastka - domowe słodkościSkładniki : 1 kg dobrze dojrzałych owoców czarnej porzeczki 0,5 l czystej wódki 40 % 0,5 l spirytusu 95 % 25 - 30 dkg cukru Sposób wykonania : P orzeczki opłucz, osusz, wsyp do słoja, zalej wódką wymieszaną ze spirytusem. Słój szczelnie zamknij wieczkiem i postaw na miesiąc w ciepłym miejscu (np. na parapecie okiennym od zachodu(...)odstaw w ciepłe miejsce na tydzień lub dwa. Pamiętaj, aby często wstrząsać słojem, wtedy cukier szybciej się rozpuści. Następnie zlej syrop z owoców ( resztki soku z owoców, możesz wycisnąć wysypując porzeczki na gazę i mocno ją skręcić ) , połącz z wcześniej zlanym nalewem. Trunek rozlej do butelek, zakorkuj, naklej etykiety z opisem na butelki. Naleweczkę odstaw na kilka miesięcy, aby dojrzała. Pamiętaj
Przepisy i porady kulinarnemusem owocowym połączona. Masa biała mleczna, kremowa, cukrem waniliowym lekko dosłodzona. Mus to "bomba owocowa", bardzo zdrowa. To nasze polskie owoce zmrożone, w soku z jabłek i czarnej porzeczki zatopione. Delikatnie gotowane, następnie przecierane, z żelatyną zmiksowane i do pana cotty dodane. Żeby całość nie wyglądała banalnie, sprawdziły się szklanki idealnie, po nich pustka została, do której "owocowa bomba(...)żelatyny (na 1,5 l płynu), mus owocowy: · 1 litr soku 100% Tłoczony z Jabłek z Czarną Porzeczką - Hortex, · 450 g mrożonej mieszanki owocowej – Hortex, · ok. 25 g żelatyny ( na ok. 1,3 l soku
Moniki Smakołykisłodkiego. Tak oto na naszym blogu zagościło ciasto, które jest obłędnie kokosowe i najcudowniejsze jakie można sobie z tym składnikiem wymarzyć. Delikatne, rozpływające się w ustach, przełamane smakiem czarnej porzeczki świetnie się komponuje w całość... Śmiało rzec można, że pięknie wkomponowuje się w jesień i jest idealne do filiżanki gorącej herbaty... Łabędzi puch Składniki : biszkopt : 6 jajek(...)opakowanie cukru waniliowego 100 g wiórków kokosowych 300 g masła kruszonka : 1 czubata łyżka masła 1 czubata łyżka cukru 100 g wiórek kokosowych dodatkowo : 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki Przygotowanie : Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno dodając porcjami cukier, następnie pojedynczo żółtka stale ubijając. Następnie dodajemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisoku. Zapewnia to żywotność substancji czynnych oraz ich przyswajalność na poziomie powyżej 93%. CO ZNAJDUJE SIĘ W ŚRODKU KAŻDEJ BUTELECZKI woda * miód naturalny (7,5%) * koncentrat owocowy z czarnej porzeczki (3,5%) * i aronii (3,5%) * syrop glukozowo-fruktozowy, regulator kwasowośći: kwas cytrynowy, kwas jabłkowy, kwas mlekowy, witamina C ARONIA - nie wchłania żadnych toksyn i samoistnie jest odporna(...)wiele barwników antocyjanowych, a 93% z nich stanowią dwa związki: cyjanidyno-3-galaktozyd i cyjanidyno-3-arabinozyd. Jest także źródłem kwasy kawowego, który wykazuje silne działanie przeciwutleniające. CZARNA PORZECZKA - zawiera cenne kwasy organiczne (88% to kwas cytrynowy, 12% to kwas jabłkowy), pektyny, olejki eteryczne, garbniki, przeciwnowotworowy karotenoid luteiny, witaminę C (100-300 mg/100g), rutynę, witaminy
Zdrowie na języku :Pmascarpone wymieszać dokładnie z masą krówkową. Ubić śmietanę i delikatnie wymieszać z kremem. Podzielić na 3 części.3. Spód tortu nasączyć zimnym naparem herbaty, posmarować dżemem z czarnej porzeczki i wyłożyć pierwszą część kremu. Położyć drugi blat, nasączyć, posmarować dżemem i znów wyłożyć krem. Przykryć ostatnim blatem, nasączyć herbatą.4. Pozostałym kremem udekorować tort. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez
Kuchnia domowa Ani