czarna porzeczka - 3345 przepisów (strona:51/223)

CIASTO PLEŚNIAK 201

porzeczki... po prostu uwielbiam kwaskowe ciasta! Na kruche ciasto 200 g masła, schłodzonego 5 żółtek, z dużych jajek 400 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki drobnego cukru  szczypta soli 1 łyżka kwaśnej śmietany 12% lub 18% Na bezę 5 białek 250 g drobnego cukru 1 łyżka skrobi ziemniaczanej Dodatkowo: 400 g dżemu z czarnej porzeczki  blaszka o wymiarach 20x30 WYKONANIE Masło siekamy z mąką i proszkiem do pieczenia, 2 łyżkami cukru, szczyptą soli, 5 żółtkami i kwaśną śmietaną. Szybko zagniatamy ciasto. Zagniecione ciasto dzielimy na 3 równe części (u mnie jedna z części - ta, która idzie jako spód ciasta jest odrobinę większa od pozostałych),Uformować 3 kule, owijamy folią spożywczą

Mała w garnku miesza
Kiszone ogórki wg. klasztornego przepisu siostry Anieli 7910

kiszenia. Dobre gospodynie wiedzą, że specjalne ich odmiany (tzw. kwaszeniaki) po ukwaszeniu najdłużej się przechowują i pozostają jędrne, smaczne. Składniki: -ogórki średniej wielkości (świeże tzw. kwaszeniaki) -liście porzeczki czarnej, wiśni lub dębu -kwitnące pędy kopru ogrodowego -korzenie chrzanu -czosnek Zalewa: Na litr przegotowanej i ostudzonej wody przeznaczyć 3 dag soli kamiennej (jeśli ktoś woli bardziej słone, może dać(...)Ogórki starannie umyć i moczyć w zimnej wodzie przez 2 godziny. Wkładać je pionowo do dobrze wyparzonych słoików. Na dno kazdego słoika dać   kilka liści porzeczki czarnej, wiśni lub dębu, kawałki pędów kwitnącego kopru, kawałki obranego korzenia chrzanu i 1-2 ząbki czosnku przekrojone na pół. Wykonać zalewę z przegotowanej wody ze starannie rozpuszczoną solą kamienną

Kulinarne przemyslenia
Szpinakowo Bananowe Ciasto Z Gotowanym Serem I Mascarpone 200

porzeczki Masa serowa: 400 g sera twarogowego, kremowego 1/4 szkl cukru 80 g masła 2 jajka kl M 60 ml mleka 3 łyżki budyniu bez cukru waniliowego Masa z mascarpone: 100 ml słodkiej śmietanki 125 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny fix deserowej i trochę gorącej wody do niej około 3-4 łyżeczki dżemu z czarnej porzeczki Ciasto 1. Szpinak rozmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody. 2. Jajka ubijamy na puszysta masę z cukrem. 3. Następnie dodajemy pokrojonego banana, szpinak i partiami mąkę z proszkiem do pieczenia oraz olej. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Pieczemy w 180 stopniach przez około 40-50 minut do suchego patyczka. Upieczone ciasto

Gotowanie...to proste !
łatwy sernik pieczony z czarną porzeczką... 164

Składniki: herbatniki 30 dag, masło lub margaryna 15 dag, jajka 5 sztuk, cukier 1 szklanka, budyń śmietankowy 1 opakowanie, twaróg zmielony 1 kg/wiaderko, czarna porzeczka 3 szklanki ciastka kruche kupione na wagę w rozdrabniaczu zmiksować na drobno, wymieszać ze stopionym masłem i dać na dno blaszki 24x29 cm przyklepując po wierzchu żółtka, cukier w robocie utrzeć z 5 minut(...)dużych obrotach, dodać budyń, ser z wiaderka i tylko składniki połączyć na średnich obrotach bez długiego mieszania misę wyjąć z robota, wsypać czarną porzeczkę i łyżką wyymieszać ubitą na sztywno pianę łyżką delikatnie wmieszać w sernik sernik wyłożyć na ciastka w blaszce i piec w 180 C około 60 minut, sernik zostawić do wystudzenia i schować do lodówki

W Mojej Kuchni Lubię
Tort czekoladowo-miętowy 170

pomocą robota na najniższych obrotach. dodatkowo: 1/3 szklanki wiśniówki do nasączenia blatów (lub wody z cytryną jeśli tort jest dla dzieci) ok. 8 łyżek dżemu wiśniowego lub z czarnej porzeczki polewa: 100 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 50 g masła Czekoladę topimy w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej, dodajemy masło i mieszamy za pomocą szpatułki(...)się roztopi. SKŁADANIE TORTU: Na paterze układamy pierwszy blat ciasta. Nasączamy kilkoma łyżkami wiśniówki lub wody z cytryną.  Rozsmarowujemy na nim dwie łyżki dżemu wiśniowego lub z czarnej porzeczki. Nakładamy połowę kremu czekoladowo-miętowego.  Przykrywamy drugim blatem. Powtarzamy czynności pkt. 2-4 (nasączamy, smarujemy dżemem i wykładamy pozostały krem). Przykrywamy ostatnim blatem ciasta, lekko dociskamy. Nasączamy wiśniówką

bistro mama
Placek drożdżowy z czarną porzeczką i kruszonką 188

porzeczką. Przepis wzięłam z tej strony , dodałam dodatkowo kruszonkę. Wspaniałe puszyste ciasto z kruszonką na wierzchu, polecam :-) Składniki na dużą blachę ciasta: 500g mąki pszennej 50 g drożdży świeżych lub 21 g drożdży suszonych 1 szklanka mleka 100 g masła lub margaryny 150 g cukru 1 cukier waniliowy 4 żółtka szczypta soli 400 – 500 g mrożonych owoców ( dałam czarną porzeczkę) Sposób wykonania: Jeżeli mamy świeże drożdże, to należy je wcześniej rozkruszyć a następnie wymieszać z ciepłym mlekiem, łyżką mąki i cukru a następnie odstawić na 10 – 15 minut do momentu aż drożdże ruszą. Jeżeli natomiast mamy drożdże suszone, czynność tą pomijamy. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Masło lub margarynę rozpuścić a następnie

Na słodko lub wytrawnie
Ciasto Rice Crispers 109

publikacji nie przybywa- wręcz przeciwnie : ) Jako, że niebawem Święta Wielkanocne- pojawiam się dziś z ciachem, które z powodzeniem zastąpi mazurek- bardzo kruchutkie, chrupiące, ze słooodkim :) kremem , przełamane nutką czarnej porzeczki i zrównoważone lekko słonym masłem orzechowym. Dobrą robotę działa tutaj także dodatek ry ż u preparowanego, który powoduje, że przekładaniec przypomina batonika "Lion" w miksie z ciastem "Pani(...)ciasto kruche: 2 ½ szklanki mąki pszennej 4 żółt ka cukier waniliowy 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżeczk a proszku do pieczenia 200 g masła --------------------- + ½ słoiczka dżemu z czarnej porzeczki do posmarowania 1 blatu ciasta Z podanych składników (oprócz dżemu oczywiście) zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na 2 części.  Wkładamy na 1 godzinę do lodówki. Następnie każdą z części

Domowe ciasta
Ogórki kiszone (przepis) 223

robi ze mną ogórki? Składniki: (ilość dostosuj do ilości ogórków i wielkości/ilości słoików) ogórki koszyczki kopru ząbki czosnku chrzan liście wiśni lub liście z czarnej porzeczki zalewa: przegotowana gorąca woda z solą – na 1 litr wody duża czubata łyżka soli kamiennej ( u mnie o’Sole ) Przygotowanie: Składniki podaję dla ułatwienia na litrowy słoik. Ogórki myjemy(...)zostawiamy na godzinę w zimnej wodzie. Na dno każdego słoika (litrowego) układamy: 2-3 koszyczki kopru, 2 ząbki czosnku, kawałek chrzanu, 2-3 liście z wiśni lub z czarnej porzeczki. Następnie układamy ogórki. Całość zalewamy przygotowaną zalewą – przegotowaną gorącą wodą z solą kamienną (pamiętajmy! na 1 litr wody 1 duża czubata łyżka soli). Dobrze zakręcamy słoiki i zostawiamy

Słodkie okruszki
Kurczak w sosie z zielonego groszku i porzeczki 172

kurczaka 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 marchewka 2 łyżki masła 1 puszka zielonego groszku 1 łyżka przyprawy do zup maggi 1 łyżeczka cukru 1 łyżka dżemu z czarnej porzeczki ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 3 łyżki wody 3 łyżki oleju Wykonanie: Mięso pokroić w kostkę razem z marchewką . Wodę wlać do garnka, włożyć pokrojoną marchewkę i gotować(...)odparowania płynu. Następnie dodać masło i groszek - dusić około 5 minut. Osobno rozgrzać olej na patelni , włożyć mięso, przyprawić imbirem, wlać przyprawę do zup maggi, dodać dżem z czarnej porzeczki , posolić do smaku i smażyć około 10 minut na wolnym ogniu. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 3 łyżkami wody, wlać do mięsa dodać marchewkę z groszkiem i mieszając dusić

Tradycyjna Kuchnia
Tort jeżynowo - jagodowy 211

czubate łyżki cukru Sposób wykonania: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Składniki na krem: 500 ml śmietany kremówki 36 % 5 łyżek cukru pudru 300 g jeżyn 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 1 śmietanę śnieżkę w proszku oraz inne owoce do przybrania tortu: jeżyny, jagody, maliny, truskawki opcjonalnie. Sposób wykonania kremu: Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śnieżką. Jeżyny(...)pomocą blendera i dodać do kremu, wszystko dokładnie zmiksować. Biszkopt przekroić wzdłuż na 3 części. Pierwszą część położyć na paterze, nasączyć ponczem i po smarować dżemem z czarnej porzeczki. Na pierwszą część biszkoptu położyć drugą, również nasączyć ponczem i położyć część ubitego kremu. Na wierzch położyć ostatnią część biszkoptu, jak poprzednie nasączyć. Całość pokryć resztą kremu, udekorować owocami. Gotowy

Na słodko lub wytrawnie
Tort zajączek wielkanocny 166

czubate łyżki cukru Sposób wykonania: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Składniki na krem: 500 ml śmietany kremówki 36 % 5 łyżek cukru pudru 300 g jeżyn 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 1 śmietanę śnieżkę w proszku oraz inne owoce do przybrania tortu: jeżyny, jagody, maliny, truskawki opcjonalnie. Sposób wykonania kremu: Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śnieżką. Jeżyny(...)pomocą blendera i dodać do kremu, wszystko dokładnie zmiksować. Biszkopt przekroić wzdłuż na 3 części. Pierwszą część położyć na paterze, nasączyć ponczem i po smarować dżemem z czarnej porzeczki. Na pierwszą część biszkoptu położyć drugą, również nasączyć ponczem i położyć część ubitego kremu. Na wierzch położyć ostatnią część biszkoptu, jak poprzednie nasączyć. Całość pokryć resztą kremu, udekorować owocami. Gotowy

Na słodko lub wytrawnie
Pudding z matchą i nasionami chia 157

która zapewni nam udany start nowego dnia Składniki: 3 łyżki nasion chia 1/2 łyżeczki japońskiej herbaty zielonej matcha 2/3 szklanki mleka roślinnego 1 łyżka syropu z agawy owoce czarnej porzeczki (ja używam mrożonych) płatki migdałowe domowa granola płatki kokosowe Wykonanie: Do nasion chia dodajemy matchę, zalewamy mlekiem i syropem z agawy, a całość dokładnie mieszamy i odstawiamy, żeby nasiona(...)zwykle przygotowuję miksturę wieczorem i wkładam go na noc do lodówki. Gdy pudding jest za gęsty, to dodaję mleka. Przed podaniem zdobimy pudding ulubionymi owocami – na przykład czarną porzeczką (bogata w antyoksydanty i witaminę C), płatkami migdałowymi i domową granolą . Można też oczywiście wykorzystać sezonowe owoce albo całoroczne banany – co kto lubi Dla tych, którzy w porannym

Lamarida.pl
Ciasto porzeczkowa fantazja z czekoladą 393

szklanki mąki tortowej 3 łyżki kakao 1 szklanka mleka 5 łyżek oleju roślinnego 1 płaska łyżeczka sody 1  łyżeczka proszku do pieczenia 5-6 łyżek dżemu z czarnej porzeczki Poncz: ¾ szklanki wody 1 łyżka rumu 1 łyżka cukru pudru Warstwa biała: 30 dag serka homogenizowanego waniliowego 20 dag mleka w proszku 13 dag masła 50 g startej gorzkiej(...)jajka 3 łyżki cukru pudru 1,5 łyżki żelatyny Warstwa ciemna; 1 i ¼ kostki masła 2 żółtka 6 łyżek mleka 2 łyżki kakao ¾ szklanki cukru 1 galaretka z czarnej porzeczki 50 ml rumu 7 dag mielonych orzechów włoskich Sposób wykonania: Ciasto: Białka jaj ubijamy do sztywnej piany wsypując pod koniec miksowania partiami cukier, następnie dodajemy żółtka, mieszamy, wlewamy mleko

Wanilia i Kardamon
Szybkie ciasto bez miksera 476

mąki pszennej 1 czubata łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 160 g cukru 2 jajka 250 ml wody gazowanej 125 ml oleju 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki 50 g rodzynek 50 g żurawiny Lukier 3 łyżki soku z cytryny 10 łyżek cukru pudru Polewa czekoladowa 50 g masła 25 g kakao 50 g cukru pudru(...)garść prażonych migdałów (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia przesiewamy do miski, całość mieszamy do połączenia składników. Dodajemy jajka, olej, wodę gazowaną, dżem z czarnej porzeczki, mieszamy tylko do połączenia składników. Do miski wsypujemy żurawinę oraz rodzynki i mieszamy. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i dodatkowo natłuszczamy. Wykładamy przygotowaną masę, wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Przepiski.pl
Drożdżowe bułki z nadzieniem owocowym 184

soczyste, bo świeże, to wystarczy wymieszać je z łyżką lub dwoma mąki ziemniaczanej, która wchłonie nadmiar wody i nie dopuści do rozciapciania się ciasta podczas pieczenia. Czarne porzeczki podrasowałam cukrem różanym i tak oto wieczorem w całym domu rozszedł się słodki zapach drożdżowego ciasta i z 12 sztuk dziś rano zostały dwie, bo Misiek postanowił się lansować(...)pszennej 1 dojrzały banan 200 ml mleka sojowego 30 g świeżych drożdży lub opakowanie suchych 100 g cukru opakowanie cukru waniliowego Nadzienie: 300-400 g owoców (u mnie czarna porzeczka) 50-100 g cukru (u mnie różany) 1-2 łyżki maki ziemniaczanej/kukurydzianej Przygotowanie: Używając świeżych drożdży należy zrobić zaczyn, czyli w ciepłym mleku rozpuścić drożdże z dodatkiem łyżki cukru

greenscarf
KRUCHE CIASTO Z DŻEMEM Z CZARNEJ PORZECZKI I BEZOWĄ PIANKĄ 136

Kruchy spód, warstwa kwaskowatego dżemu z czarnej porzeczki i pyszna bezowa pianka. Właśnie takie ciasto upiekłam w miniony weekend. Z blachy znikało w błyskawicznym tempie, więc chyba smakowało ;) Składniki na kwadratową blachę 24 cm: Ciasto kruche: * 3 szklanki mąki pszennej * 1/2 szklanki cukru * 250 g masła * 4 żółtka * 1 łyżka kwaśnej śmietany * 1 łyżeczka proszku do pieczenia Pianka(...)bezowa: * 4 białka * 3/4 szklanki cukru Dodatkowo: * 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki (użyłam  Orzech ) * garść płatków migdałów Wykonanie: Wszystkie składniki na kruche ciasto zagnieść. Podzielić je na 2 części (1/3 i 2/3). Mniejszą część ciasta owinąć folią i włożyć do zamrażalnika. Większą część ciasta podzielić na pół. Jeden kawałek ciasta wyłożyć równomiernie na dno blachy wyłożonej

Zrób to smacznie
Ciasto Advocat bez pieczenia 114

moim wielkanocnym stole oprócz tradycyjnych bab oraz sernika gościło ciasto bez pieczenia o smaku advocata. Bardzo kremowe, pachnące advocatem, słodkie lecz przełamane kwaskowym dżemem z czarnej porzeczki. Do jego przygotowania użyłam produktów od Helio, które otrzymałam przed świętami - masy krówkowej o smaku advocata oraz polewy deserowej. Ciasto wyszło tak smaczne, że z pewnością jeszcze nie raz zagości(...)zdecydowanie jest to ciasto dla dorosłych ze względu na zawartość alkoholu. Składniki (forma 30 cm x 24 cm): 400 g herbatników kakaowych 200 g dżemu z czarnej porzeczki 1 puszka masy krówkowej o smaku advocata (użyłam Helio) czekolada deserowa (użyłam Polewa i dekoracja Deserowa Helio) bezy Krem advocat: 250 ml advocata 250 g mascarpone 200 g śmietanki kremówki

Kocham..lubię..gotuję..
Pleśniak z czarną porzeczką 245

które kojarzy mi się z dzieciństwem, bo piekła je moja mama. Uwielbiam czarną porzeczkę a do pleśniaka idealnie pasuje. Przełamuje słodycz bezy. Fajnie jest się wgryź w piankę lekką jak puch i mega słodką. ciasto kruche: 2 szklanki mąki pszennej 4 żółtka  2 łyżki cukru 200 g masła szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)łyżka płaska kakao beza: 4 białka z dużych jaj 2/3 szklanki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej pozostałe: 40 dkg czarnej porzeczki 1 łyżka mąki ziemniaczanej Ciasto: Zimne masło kroję na kawałki, przekładam do miski dodaję mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier, żółtka i bardzo krótko zagniatam. Do 1/3 ciasta dodaje kakao. Ciasto przekładam do zamrażalnika na godzinę

wesoła kuchnia
Ogórki małosolne 167

nich oprócz mizerii także ogórki małosolne . Składniki: - zgrabne ogórki - koper (gdy młody to w całości, starszy wystarczą same kwiaty) - 5 ząbków czosnku - kilka ziaren ziela angielskiego - liście czarnej porzeczki, liście chrzanu, liście laurowe - 1 łyżka soli na 1 litr wody Przygotowanie: Ja swoje ogórki małosolne robiłam ostatnio w dużym słoiku. Przed użyciem umyłam go i wyparzyłam wrzątkiem. Zagotowałam też(...)zalewę. W gorącej wodzie rozpuszczam sól w proporcji 1 łyżka soli na 1 litr wody. Do słoika wkładam na dno obrane ząbki czosnku, ziele angielskie, liście laurowe, liście czarnej porzeczki, liście chrzanu oraz koper. Na wierzch układam umyte wcześniej ogórki. Całość zalewam jeszcze gorącą zalewą. Słoik przykryłam talerzem. Tak naprawdę można już je jeść po pierwszej dobie od odstawienia

Kuchnia co dnia
Słodko-kwaśna pokusa (deser) 152

łyżki śmietanki zimnej 125 g mascarpone 4 ciastka 2-3 łyżeczki syropu limonka z miętą (syrop do herbaty) lub sok z limonki 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki bita śmietana dowolne ozdoby Przygotowanie: Do miski przekładamy serem mascarpone, dodajemy kajmak i na początek 2 łyżki zimnej śmietanki. Całość dokładnie mieszamy (ja używam ręcznej trzepaczki) lub miksujemy na małych(...)małych pucharków/szklanek łamiemy po jednym ciastku francuskim, skrapiamy je syropem lub sokiem z limonki, na to wykładamy nasz kajmakowy krem, następnie dżem z czarnej porzeczki. Wbijamy jedno ciasto francuskie i nakładamy porcje bitej śmietany. Deserki dowolnie zdobimy i podajemy. Deser można przechowywać w lodówce, ale w tym wypadku polecam bitą śmietanę dodawać dopiero tuż przed podaniem. Smacznego

Słodkie okruszki