czarna porzeczka - 3345 przepisów (strona:46/223)

Mazurek czekoladowy 243

śmietanki 30%  200 g czekolady deserowej  2 łyżki miodu  2 łyżki miękkiego masła  20 ml whisky lub likieru (opcjonalnie)  dżem z czarnej porzeczki  Do dekoracji: bakalie (np. suszone morele, pistacje, migdały, suszona żurawina, kandyzowany imbir, kandyzowany ananas)  Przygotowanie: Ciasto: W garnku rozpuszczamy masło, następnie wrzucamy kawałki czekolady – całość podgrzewamy do momentu rozpuszczenia(...)whisky lub likieru. Masę przelewamy do miseczki, odstawiamy do momentu uzyskania konsystencji miękkiego masła. Upieczone ciasto dzielimy na 4 równe części. Pierwszą część delikatnie smarujemy dżemem z czarnej porzeczki. Warstwę z dżemem przykrywamy kolejną częścią ciasta i znowu delikatnie smarujemy dżemem, układamy kolejną część ciasta, smarujemy ją ganaszem i przykrywamy ostatnią częścią ciasta. Mazurek wstawiamy do lodówki na mniej

Malinowo w kuchni
Wafel z kajmakiem, biszkoptami i dżemem z czarnej porzeczki 41

Dzień dobry :-) Dziś mam przepis na pysznego wafla, który będzie idealny na zbliżające się Święta Wielkanocne i nie tylko. Jest prosty w przygotowaniu, dżem z czarnej porzeczki sprawia, że nie jest za słodki. Do wafla dodaliśmy średniej wielkości biszkopty, które są do kupienia w każdym makiecie. Polecam :-) Składniki: wafel - 5 płatów masa krówkowa (kajmak) biszkopty okrągłe (średnie(...)opakowanie dżem z czarnej porzeczki  1. Jeden płat wafla smarujemy masą krówkową, nakładamy kolejny, który smarujemy dżemem. Nakładamy następny płat wafla, który smarujemy ponownie masą krówkową. 2. Teraz na masę układamy średnie biszkopciki. Górę biszkoptów smarujemy masą krówkową, przykrywamy kolejnym płatem wafla. 3. Wafel smarujemy masą kajmakową i przykrywamy następnym płatem wafla. Tak przygotowany wafel zawijamy

kruche babeczki
WAFLE O SMAKU HERBATNIKOWYM 52

Składniki: Masa: 375 g margaryny (1,5 kostki) 1 szklanka cukru 3 łyżki wody 3 - 4 łyżki kakao  1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki opakowanie herbatników o smaku maślanym (100g) 2 opakowania wafli Przygotowanie: Masa -  margarynę rozpuścić z wodą, następnie dodać szklankę cukru rozpuścić, na końcu wsypać kakao. Masę odstawić do wystygnięcia. Po wystygnięciu dodać słoiczek(...)dżemu z czarnej porzeczki. Dobrze wymieszać. Następnie pokruszyć herbatniki i dodać do masy. Na koniec za pomocą blendera zbledowac na jednolitą masę.  Gotową masą przełożyć wafle, ostatnią warstwę kremu przykryć suchym waflem i całość docisnąć. Na koniec całość obciążyć by wszystko się ładnie zlepiło   np. deską drewnianą  do krojenia i pozostawiać na kilka godzin

Ciastka - domowe słodkości
Pleśniak 68

łyżka kwaśnej śmietany Masa: 5 białek szklanka cukru kisiel (ja dałam truskawkowy) 1,5 kg jabłek (jeśli jabłka mają zbył dużo soku, to lekko odcisnąć) dżem z czarnej porzeczki Sposób przygotowania: Masło posiekać i dodać wszystkie składniki na ciasto. Wyrobić. Odciąć 1/4 ciasta. Mniejszą włożyć do zamrażalnika, by się schłodziła. Drugą, większą część ciasta równomiernie rozkładamy na posmarowaną(...)blachę i smarujemy dżemem z czarnej porzeczki. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jeśli zawierają dużo soku, lekko odciskamy i rozkładamy na cieście posmarowanym dżemem. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier oraz kisiel. Ubijamy by składniki się połączyły. Rozłożyć masę na jabłka i zetrzeć na nią pozostałą część ciasta, które jest w zamrażarce. Piec

Wasze Przepisy
MURZYNEK 565

szklanka cukru  2 szklanki mąki 6 łyżeczek kakao 1/2 paczki margaryny rozpuszczonej 3 jajka 3/4 szklanki mleka surowego 2 cukry waniliowe 4 łyżki kopiaste dżemu z czarnej porzeczki Składniki polewy: 1 czekolada mleczna 1 czekolada gorzka 3 łyżki mleka Dodatki:   posypka owocowa Sposób wykonania: Mąkę, sodę oczyszczoną, cukier, kakao wymieszać razem na sucho.  Dodać mleko, rozpuszczoną(...)margarynę, jajka, cukry waniliowe, dżem z czarnej porzeczki, zmiksować. Wlać do formy o średnicy 24 cm. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza około 40 minut.  Czekolady połamać na kawałki i razem z mlekiem rozpuścić w kąpieli wodnej. Rozsmarować na wierzchu ciasta. Gdy polewa lekko stężeje obsypać posypką owocową

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Słodkie bułeczki bananowe z dżemem z czarnych porzeczek 229

Dzisiaj proponuję słodkie bułeczki zrobione z bananowego puree, nadziane dżemem z czarnych porzeczek i udekorowane plasterkami banana. Ciekawe połączenie smaków, które idealnie do siebie pasują. Bułeczki są mięciutkie, pachnące bananami i najsmaczniejsze jeszcze gorące Składniki:Bułeczki:2 średnie banany2 i 1/2 szklanki mąki1 dżem z czarnych porzeczek „Łowicz”30 g świeżych drożdży1/3 szklanki mleka1/2 szklanki cukru2

Oryginalny smak
Imprezowe Kruche Babeczki z Czekoladą 253

Imprezowe Kruche Babeczki z Czekoladą – Zapraszam na pyszne, kruche babeczki z mocno czekoladowym kremem. Są bardzo smaczne, aromatyczne, wspaniale pasuje do nich konfitura z czarnej porzeczki. Do kremu dodałam likier i rum, ale jeśli nie chcemy alkoholu to można go pominąć, wtedy radzę dodać jakiegoś aromatu. Babeczki można dowolnie udekorować kolorowymi posypkami cukrowymi lub owocami. Bardzo polecam, świetne(...)śmietanki kremówki 30% lub 36% (śmietana do deserów) 1-2 łyżki cukru pudru 4 łyżki likieru jajecznego lub kawowego lub rumu około 19 łyżeczek konfitury z czarnej porzeczki lub dżemu Dodatkowo: posypka cukrowa złoty barwnik w proszku Ciasto: 1. Do mąki przesiać cukier puder, dodać masło i przez chwilę rozcierać palcami. Dodać żółtko i zagnieść ciasto. 2. Ciasto

Mała Cukierenka
Ciasto czekoladowe z lukrem 33

cukru 350 g mąki pszennej 2 jajka 125 ml oleju 1 szklanka wody gazowanej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki lub powideł śliwkowych Lukier 10 łyżek cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny Przygotowanie 1. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać do miski i wymieszać. 2. Następnie dodać jajka(...)olej, wodę gazowaną, dżem z czarnej porzeczki, cukier i ponownie wymieszać do połączenia składników. 3. Keksówkę wyścielić papierem do pieczenia, przełożyć przygotowaną masę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec około 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Upieczone ciasto pozostawić do przestygnięcia. 4. Lukier: Przesiany cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny. Gotowym lukrem udekorować ciasto

Alle Dobre!
Mazurek wielkanocny 122

Wyczaruj na świąteczny stół wielkanocny pyszny mazurek z konfiturą z czarnej porzeczki, masą orzechowa z orzechami z polewą czekoladową. Smaki się wzajemnie uzupełniają :) Składniki 220g mąki 100 masła 50 g cukru pudru trzcinowego 1 cukier waniliowy 1 aromat waniliowy masa orzechowa z orzechami Helio klik konfitura z czarnej porzeczki polewa czekoladowa Helio klik orzechy włoskie Helio klik

Kulinarne pyszności Molki
Ciasto z dżemem z czarnej porzeczki 145

dostałam od znajomej, ciasto wyszło bardzo dobre. Polecam zrobić np. na sobotę. Na święta też będzie idealne. Ciasto pyszne, kruche, masa idealna. Naprawdę warto. Ciasto z dżemem z czarnej porzeczki CIASTO: 3 szklanki mąki pół szklanki cukru pudru 1 kostka margaryny 6 żółtek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia BEZA: 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1,5 szklanki cukru(...)białek DODATKOWO: 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki (ok. 400 g) cukier puder do posypania MASA KREMOWA: 200 g masła 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki 2 szklanki mleka 2 żółtka 3 łyżki cukru CIASTO: Na stolnicę wysypać wszystkie składniki i wyrobić z nich ciasto. Następnie podzielić go na pół. Obie części ciasta wyłożyć na brytfannę wysmarowaną margaryną

Gotuję Testuję
Nalewka z czarnej porzeczki z nutą wanilii 127

Niezwykle aromatyczna nalewka z czarnej porzeczki z dodatkiem wanilii znana jest ze swoich właściwości(...)zdrowotnych: korzystnie wpływa na zaburzenia trawienia, pomaga w nieżycie górnych dróg oddechowych i bólu gardła, a przy okazji doskonale smakuje. Idealnie rozgrzewa w chłodne, jesienne wieczory. Składniki: 1kg czarnych porzeczek 0,6l spirytusu rektyfikowanego 1kg cukru 100ml wody mineralnej niegazowanej 2 laski wanilii Wykonanie: 1. Umyć porzeczki i przełożyć do wyparzonego dużego słoika. 2. Laski wanilii pokroić na małe

Szalona Kuchnia Eweliny
Piernik przekładany dżemem i kremem budyniowym 192

margaryny 3/4 szkl. cukru 2 jajka + 2 białka 2 łyżki przyprawy do piernika 3 łyżeczki sody 1 łyżka kakao  1 szkl. mleka 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki krem budyniowy: 300 ml mleka 1,5 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru z wanilią 2 łyżki cukru 2 żółtka  150 g masła 1 łyżka(...)ekstraktu z wanilii ponadto: słoik dżemu z czarnej porzeczki polewa czekoladowa Margarynę,jaja i cukier utrzeć puszystą masę. Zmieszać ze sobą mąkę,sodę,kakao i przyprawę do piernika. Do utartej masy wsypać mąkę z dodatkami i mieszając wlewać mleko i na końcu dżem.  Gotowe ciasto przełożyć na blaszkę o wym. 25/35 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić

Kolorowa kuchnia Elki