cukru (40g) 3/4 szklanki cukru 250 g margaryny 500 ml mleka 1 łyżka kakao 1 olejek spirytusowy rumowy 50 g gorzkiej czekolady Dodatkowo: słoik dżemu z czarnej porzeczki czekoladowe jajeczka kolorowe posypki (żółta, różowa, fioletowa, biała) kamyczki karmelowe Przygotowanie: Biszkopt - na spód tortownicy o średnicy 25 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać(...)Przełożenie Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 3 części. Dolny spód ciasta nasączyć według uznania esencją kawową i wyłożyć pół słoika dżemu z czarnej porzeczki na to wyłożyć 1/3 masy czekoladowej. Następnie przykryć drugim blatem ciasta, nasączyć i posmarować pozostałym dżemem i wyłożyć 1/3 masy czekoladowej. Na wierzch położyć trzeci blat ciasta, który również
Ciastka - domowe słodkościPuszyste biszkoptowe blaty z dodatkiem orzechów, nasączone ponczem z herbaty i przełożone konfiturą z czarnej porzeczki oraz kremem kawowym ze spirytusem. Na koniec udekorowane orzechami macadamia i przetartą przez sitko kawą. Torcik nie jest wysoki, ale ma skoncentrowany smak i elegancko wygląda pokrojony na talerzyku. Wystarczy niewielka porcja, aby się nim nasycić. Biszkopt nasączyłam nierównomiernie, to znaczyna na dolny(...)rozpuszczalnej 2 łyżki spirytusu NASĄCZENIE : 125 ml mocnej herbaty z cytryną (można połączyć z alkoholem np. likierem z orzechów laskowych - frangelico lub rumem) DODATKOWO : 200 g konfitury z czarnej porzeczki lub z jagód, orzechy macadamia ( można zastąpić połówkami orzechów włoskich lub orzechami laskowymi - wcześniej uprażonymi na suchej patelni i obranymi z łusek) WYKONANIE BISZKOPT : Dno tortownicy o średnicy
cool and mintyśmietankowych bez cukru 3/4 szklanki cukru 250 g margaryny 0,5 litra mleka 4 łyżki pasty tahini (masło sezamowe, pasta sezamowa) Dodatkowo: 3- 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki ok. 81g sezamków (9 sztuk) Przygotowanie: Biszkopt kakaowy- na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać(...)rozdrobnić za pomocą moździerza tworząc efekt gruboziarnistej mączki. Przełożenie: Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 części. Na dolny spód ciasta rozsmarować dżem z czarnej porzeczki, a następnie delikatnie wyłożyć i rozsmarować połowę masy sezamowej. Delikatnie przykryć drugim blatem ciasta i rozsmarować pozostały krem sezamowy. Na koniec torcik posypać pokruszonymi sezamkami. Tort schłodzić
Ciastka - domowe słodkościmascarpone 3 listki żelatyny Na kruche spody: 250g mąki pszennej tortowej 60g cukru pudru 130g schłodzonego masła lub margaryny 1 jajko Dodatkowo: po łyżeczce konfitury z czarnej porzeczki na spód perełki truskawkowe – do nabycia w NatureAndMe Przygotowanie: Przygotowujemy kruche spody. Do miski wsypujemy mąkę. Mieszamy ją szybko łyżką z cukrem pudrem. Następnie dodajemy posiekane schłodzone masło(...)następnie miksujemy do uzyskania gęstego kremu. Nie przerywając miksowania wlewamy powoli cienkim strumieniem adwokat oraz płynną żelatynę. Krem przekładamy do szprycy. Kruche spody smarujemy konfiturą z czarnej porzeczki, a następnie dowolnie dekorujemy kremem. Mi pomagały maluchy Wy możecie zrobić to o wiele efektowniej Babeczki z kremem wstawiamy na 1-2 godziny do lodówki. Przed podaniem dekorujemy truskawkowymi perełkami
Słodkie okruszkijajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę: 250 gram mascarpone 300 ml śmietanki kremówki 1/2 szklanki cukru pudru Dodatkowo: 1 banan 3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki Przygotowanie biszkoptu: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąki i proszek do pieczenia przesiewamy do miski. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli(...)zbyt mocną herbatą earl grey i smarujemy masą śmietanową. Na krem nakładamy pokrojonego w plastry banana. Przykrywamy następnym blatem. I znów krem i tym razem dżem z czarnej porzeczki. Na koniec cały tort smarujemy kremem, boki również. Tort ozdabiamy wedle upodobania, u mnie były to ciasteczka oreo. Tort zostawiamy w lodówce do schłodzenia
Życie zaczyna się w kuchnisię z kilku elementów. Ale czego się nie robi dla oka i podniebienia. Karnawałowe róże. Smażone na głębokim tłuszczu. Posypane cukrem pudrem z kwaśną konfiturą z czarnej porzeczki. My je uwielbiamy! I polecam je wszystkim w karnawale i nie tylko ;) Składniki: 150 g mąki pszennej typ 500 150 g mąki krupczatki 6 żółtek 20 g cukru pudru(...)strony gdzie są przyklejone do siebie placuszki. Osączamy na ręczniku papierowym. Oprószamy cukrem pudrem. Na środku kładziemy odrobinę ulubionej konfitury. Ja użyłam z czarnej porzeczki. Smacznego
Słodki ZakątekMasa budyniowa : 700 ml mleka 3 budynie śmietankowe 1 cukier waniliowy 2 łyżki mąki 2 żółtka 110 g masła 1 słoiczek dżemu jagodowego lub z czarnej porzeczki Wykonanie ciasta kakaowego : Białka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na sztywna pianę , ciągle mieszając mikserem dodawać po jednym żółtku . Następnie dodać mąkę z proszkiem , kakao(...)masłem. Ciasto kakaowe przeciąć na pół. Blaty ciasta można nasączyć dodatkowo wodą z cytryną i cukrem . Warstwy ciasta : 1. Spód ciasta ciemnego posmarować dżemem z czarnej porzeczki lub jagód 2. Masa budyniowa 3. Ciasto jasne 4. Kisiel jagodowy 5. Druga połowa ciasta kakaowego 6. Cukier puder Cia sto odstawić na noc do lodówki
Sama słodycz i szczypta chilipyszne ciasto, które koniecznie musicie wypróbować. Ciasto jest umiarkowanie słodkie i po jego zjedzeniu nie mamy uczucia ciężkości. Kruche warstwy jasnego ciasta otaczają warstwę kakaową podkreśloną dżemem z czarnej porzeczki. Delikatna warstwa z białek dodaje uroku i przyjemnie łączy smaki. Przepis na ciasto pleśniak pochodzi z pożółkłego już zeszytu, który mam od dawna i kiedyś zastępował mi internet. Przepisy(...)cukru z wanilią 2 łyżki śmietany Warstwa z białek: 5 białek 1/2 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo: 300 g konfitury z węgierek lub gęstego dżemu z czarnej porzeczki cukier puder do posypania Składniki odmierzam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jak przygotować ciasto pleśniak? Ciasto: Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem
Kuchcik gotujemiękkiego masła 82 % 4 łyżki cukru pudru (przesianego ) 1 łyżka mleka pół łyżeczki ciemnego kakao Dodatkowo: 1 słoiczek dżemu morelowego lub brzoskwiniowego 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki lub powidła śliwkowego dowolna posypka ( wiórki kokosowe, pokruszone herbatniki, mielone orzechy, kakao ) dowolne ciasteczka do dekoracji Wykonanie pysznego tortu: 1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek(...)biszkopt, dżem i krem. Tort wkładamy do lodówki do schłodzenia na kilka godzin. Tort składałam w rancie cukierniczym. 4. Trufelki: Wierzch biszkoptu kruszymy, dodajemy do niego dżem z czarnej porzeczki i razem łączymy, formujemy małe trufelki i obtaczamy je w dowolnej posypce, odstawiamy do schłodzenia. 5. Tynk: Miękkie masło ucieramy do białości przez kilka minut. Następnie dodajemy porcjami
Izabelawkuchniłyżki zimnej wody 40 g cukru pudru Nasączenie: 1/4 szkl wody 2 łyżki spirytusu 1/2 łyżki cukru 1/2 łyżki kawy rozpuszczalnej (dostosujcie do swojego smaku) Dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki puszka mandarynek odsączona z syropu Puszka kajmaku o smaku adwokatowym płatki migdałowe lub siekane orzechy Biszkopt 1. Białka ubijamy ze szczyptą soli, następnie dosypujemy cukier(...)ubita dodajemy do masy, mieszamy delikatnie szpatułką, a na sam koniec dodajemy odsączone mandarynki. Złożenie 5. Biszkopt przekrawamy na dwa blaty, dolny blat nasączamy, dajemy dżem z czarnej porzeczki, a następnie wykładamy masę serową, przykrywamy drugim blatem. 6. Na wierzch wykładamy kajmak i posypujemy orzechami. chowamy do lodówki aby masa stężała. Smacznego
Gotowanie...to proste !erytrolu 30 g przyprawy do piernika bez cukru i mąki lub domowej roboty 10 g błonnika bambusowego/mąki bambusowej 50 g kwaskowatego dżemu bez cukru np. z czarnej porzeczki Przygotowanie Piekarnik rozgrzać do 160° C. Małą formę keksówkę (27×14 cm) wyłożyć na dnie i po bokach papierem do pieczenia. Czekoladę i masło roztopić w kąpieli(...)może jednak pływać w foremce zatem przy wyjmowaniu z piekarnika powinno byc stabilne. Ciasto można przekroić wzdłuż jak biszkopt i przełożyć kwaskowatym dżemem bez cukru np. z czarnej porzeczki jak tutaj. Polecam także oblać ciasto polewą czekoladową na bazie gorzkiej czekolady i śmietanki lub masła klarowanego. Oczywiście wszelkie dodatki należy dodatkowo wliczyć w makro. — BTW całości
Ola la LCHFprzypadku gdy nie mamy mini biszkoptów można dodać biszkopty okrągłe lub pokruszyć herbatniki. Dodatkowo: 150 g gorzkiej czekolady 2 - 3 łyżki cukru perlistego słoik dżemy z czarnej porzeczki (ok 280 g) Przygotowanie: Biszkopt - na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem. Do miski przesiać mąkę z proszkiem(...)kakao, olejki migdałowe i mleko. Utrzeć za pomocą robota na jednolitą masę. Do masy można dodać pokruszone herbatniki. Przełożenie: Na każdym krążku biszkopta rozsmarować trochę dżemu z czarnej porzeczki. Następnie na desce w foremce w której wykrajaliśmy nałożyć łyżkę nadzienia oklepać w foremce, a następnie delikatnie zdjąć foremkę i za pomocą np. szerokiego noża przełożyć na biszkopt
Ciastka - domowe słodkościdżemu i tak jeden z blatów posmarowałam domowej roboty konfiturą wiśniową. Okazało się, że świetnie tutaj pasuje :). Zamiast wiśniowej konfitury, może to być też dżem z czarnej porzeczki lub powidła śliwkowe. Nie będzie chyba zbyt wielką przesadą jeśli powiem, że to taki tort w wersji deluxe ;). Dlatego bardzo gorąco polecam go również na zbliżające się święta :). Biszkopt orzechowy(...)czekoladowa: 100 g czekolady deserowej lub gorzkiej 100 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% Dodatkowo: 4 - 5 łyżek konfitury wiśniowej lub powideł śliwkowych, lub dżemu z czarnej porzeczki orzechy włoskie do dekoracji Wykonanie: Biszkopt orzechowy: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej: Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiać i wymieszać. Białka oddzielić od żółtek. Białka
Opowieści z piekarnikasernik czekoladowo-orzechowy to prawdziwa petarda. Sernik jest kremowy, a połączenie smaku czekolady i masła orzechowego to rewelacja. Całość dopełnia tutaj dżem z czarnej porzeczki. Warto dać się skusić Składniki na spód: 250 g ciasteczek petite beurre (korzystam z tych dużych i grubych ) 80 g masła Przygotowanie: Masło rozpuszczam w rondelku. Ciasteczka blenduję i dodaję do rozpuszczonego masła(...)wyrównuję i całość wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piekę 55-60 minut. Sernik wyciągam z piekarnika i odstawiam do wystygnięcia. Składniki dodatkowe: 200 g dżemu z czarnej porzeczki (u mnie taki bez cukru) Orzechy do posypania Przygotowanie: Dżem rozpuszczam w rondelku, nie gotuję!, i wylewam na upieczony sernik. Górę posypuję siekanymi orzechami. Całość odstawiam do lodówki
Słodki sentymentsernik czekoladowo-orzechowy to prawdziwa petarda. Sernik jest kremowy, a połączenie smaku czekolady i masła orzechowego to rewelacja. Całość dopełnia tutaj dżem z czarnej porzeczki. Warto dać się skusić Składniki na spód: 250 g ciasteczek petite beurre (korzystam z tych dużych i grubych ) 80 g masła Przygotowanie: Masło rozpuszczam w rondelku. Ciasteczka blenduję i dodaję do rozpuszczonego masła(...)wyrównuję i całość wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piekę 55-60 minut. Sernik wyciągam z piekarnika i odstawiam do wystygnięcia. Składniki dodatkowe: 200 g dżemu z czarnej porzeczki (u mnie taki bez cukru) Orzechy do posypania Przygotowanie: Dżem rozpuszczam w rondelku, nie gotuję!, i wylewam na upieczony sernik. Górę posypuję siekanymi orzechami. Całość odstawiam do lodówki
Słodki sentyment