cytrynowe - 1500 przepisów (strona:13/100)

Trzy sałatki przekąski hit !!! 169

dressingu. :) Sałatka nr 3: Propozycja idealna na śniadanie. Wymaga ciut więcej pracy i składników niż dwie pozostałe, ale uwierzcie mi ... Warto! Składniki: roszponka szynka parmeńska chleb tostowy parmezan oliwa cytrynowa jajka ocet jabłkowy świeżo zmielony kolorowy pieprz Wykonanie: Roszponkę umyj, rozłóż na talerzu. Na suchej patelni podsmaż szynkę parmeńską, następnie połam ją na małe kawałki. Zetrzyj na tarce do miski(...)odrobinę parmezanu, wymieszaj go następnie z oliwą cytrynową. Chleb tostowy pokrój w małe kostki, wsyp je następnie do miski. Obtocz dokładnie w mieszance oliwy i parmezanu, następnie przełóż na patelnię, na której smażyła się wcześniej szynka. Zrób grzanki. W garnku zagotuj wodę z odrobiną octu (najlepiej jabłkowego) i ugotuj jajka w koszulce. Na roszponce ułóż parmezanowo - cytrynowe grzanki, posyp

Garniec Magalie
Tarta cytrynowa z pianką bezową 133

Tarta cytrynowa to jedno z moich ulubionych ciast - pyszny i lekko kwaśny krem i cudowna ciągnąca pianka bezowa. Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru pudru 150 g masła 1 żółtko Krem: 1 łyżka mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki wody 2 cytryny 3 żółtka 3 łyżki masła Piana: 4 białka 3/4 szklanki cukru pudru(...)wykładamy ciastem foremkę i wkładamy do nagrzanego do 200*C piekarnika. Pieczemy na złoto przez około 15 minut. Ścieramy skórkę z cytryn, wyciskamy sok. Do garnka wlewamy wodę, sok cytrynowy, skórkę cytrynową, 3 żółtka oraz mąkę ziemniaczaną. Podgrzewamy krem ciągle mieszając, gdy zgęstnieje i będzie gorący ściągamy garnek z ognia. Dodajemy masło i mieszamy. Gotowym krem wylewamy na wystudzone ciasto

Gotowanie i blogowanie
Hiszpańskie tapas: sałatka z oliwkami i grejpfrutem 223

Potrzebujesz szybkiej przystawki? Coś orzeźwiającego do grilla? Niespodziewana wizyta? Zrób szybką sałatkę z oliwek i grejpfruta! Przygotuj: Zielone i czarne oliwki Czerwony grejpfrut Granat Świeża bazylia Świeża mięta Oliwa cytrynowa (lub zwykła i sok z cytryny) Grejpfruta obieramy i wykrawamy z niego fileciki. Przekładamy do miseczki, dolewamy sok, który wyciekł w trakcie filetowania. Dodajemy oliwki – mniej więcej garść każdego rodzaju(...)Siekamy drobno kilka listków mięty i bazylii i dodajemy do pozostałych składników. Doprawiamy oliwą cytrynową i dokładnie mieszamy. Jeśli nie mamy oliwy cytrynowej, używamy zwykłej i dodajemy trochę soku z cytryny. Całość posypujemy pestkami granatu. Ja dodałem jeszcze kawałki grillowanego sera halloumi – jeśli go nie macie, nic nie szkodzi. Smacznego

MarcinChef
Tajski burger 203

żelazo, magnez, wapń, potas i witaminy C i A.Zatem nie pozostaje nic innego, jak tylko zajadać! :)Składniki na 5 burgerów:500 g mięsa wołowego mielonego3 łyżki drobno posiekanej trawy cytrynowej*1 łyżka soku z limonki3 liście limonki kafir, pociętej w paski1/2 łyżeczki mielonej kolendry2 dymki (biała część), drobno posiekane1 jajko2 1/2 łyżki sosu rybnegopłatki chilli do smakuSałatka do burgera(...)awokado, burgera, plaster pomidora, krążek cebuli, sałatkę i zamykamy górną częścią bułki. Dekorujemy listkami mięty. Smacznego! :)* W niektórych sklepach z azjatycką żywnością można dostać już posiekaną i zamrożoną trawę cytrynową. Możemy również dodać 1/2-1 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej.** Jeżeli nie uda Wam się kupić sosu Sriracha, możecie dodać odrobinę pikantnego ketchupu

Tajskie smaki
Ciasto Puszysta Cytrynka 143

Mocno cytrynowa, puszysta i taka lekka- idealna do herbaty… Taka właśnie jest Puszysta Cytrynka. Proste, ucierane ciacho o niezwykle aromatycznym zapachu i smaku cytryny i wanilii. Nie ma co się rozpisywać: kto lubi szybkie w wykonaniu ciasta z jednej blachy, i smak tradycyjnego domowego ciasta, koniecznie powinien wypróbować ten przepis;) Składniki: 4 jaja ¾ szklanki cukru cukier waniliowy 200 g miękkiego(...)dużych cytryn sok wyciśnięty z 1 dużej cytryny Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na bardzo pulchną masę. Dodajemy jaja i śmietanę nadal ucierając.  Następnie: sok cytrynowy, skórkę, i dokładnie mieszamy.   Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Wykładamy do blaszki 22x 25 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 35-40 minut w temp

Domowe ciasta
JABŁECZNIK BEZ PIECZENIA W 20 MINUT 133

Jabłecznik bez pieczenia w 20 minut Składniki (forma 14 x 32): 1 kg jabłek  2 galaretki cytrynowe 1 duży budyń waniliowy biszkopty (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Jabłka obrać, zetrzeć i podsmażyć. Do gorących jabłek dodać galaretkę cytrynową i dobrze wymieszać.  Budynie ugotować według przepisu. Do gorącego budyniu dodać galaretkę cytrynową i wymieszać. Budyń wylać do formy jako pierwszy

Żarłoczek
Babka cytrynowa z lukrem 63

Ostatnio w pracy zostałam poczęstowana babką cytrynową i była tak dobra, że postanowiłam zrobić swoją pierwszą. Jak się okazuje, jest ona bardzo prosta w wykonaniu i skoro babka przeszła pozytywnie test, będzie pieczona na Wielkanoc. Bazowałam na przepisie, który jest na margarynie „Kaśce”. Cytrynowo bardzo wyszło! Składniki4 jajka2 szklanki mąki pszennej2 cytryny 1 łyżeczka proszku […] Artykuł Babka(...)cytrynowa z lukrem pochodzi z serwisu Pink Envelope

Pink Envelope
Kanapki z kozim serem, smażonymi rzodkiewkami i jajkiem 211

zaczyna być coraz bardziej kolorowo. Rzodkiewki zaczynają mieć smak, a ja mam ochotę dodawać je do wszystkiego ;) Oto jedna z moich ulubionych wersji. Podsmażone na maśle klarowanym z pieprzem cytrynowym, podane z kozim serkiem i jajkiem, smakują naprawdę idealnie :) 2 porcje: 4 kromki pieczywa z ziarnami 2 łyżki naturalnego koziego twarożku 5-6 dużych rzodkiewek łyżeczka masła klarowanego łyżeczka pieprzu(...)cytrynowego 2 ugotowane jajka szczypiorek, sól i pieprz do posypania Umyte i pokrojone rzodkiewki podsmażamy na maśle klarowanym, posypując je pieprzem cytrynowym. Kromki chleba smarujemy serkiem kozim, a na nim układamy ciepłe rzodkiewki, oraz pokrojone w plasterki jajko. Kanapki posypujemy szczypiorkiem, solą i pieprzem. Smacznego :) A jeśli wolelibyście kanapkę bez jajka to polecam wersję rzodkiewki + ogórek + jalapeño :) Niebo w gębie

Mienta blog
Babeczki cytrynowe angielskie 137

szkl cukru ( 200 g) 1 szkl. mąki pszennej ( 130 g ) 3/4 szkl. mąki ziemniaczanej ( 110 g) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z 1 cytryny likier cytrynowy 2 łyżki , lub kilka kropel olejku cytrynowego cukier waniliowy sok z 1 cytryny 200 g cukru pudru Masło roztopić i ostudzić. Jajka ubić na puszysą masę z cukrem i cukrem waniliowym(...)jajek dodać obie mąki i proszek do pieczenia, oraz skórkę otartą z cytryny i aromat cytrynowy. Wymieszać, powoli dolewać masło uważając, by nie było grudek. Foremki do babeczek napełnić do 3/4 wysokości i piec 15-18 min. w temp 195- 200 st C. Babeczki ostudzić i przygotować lukier:  Cukier puder ucierać z sokiem z cytryny aż powstanie

Z Marcepanem
Zupa tajska na listopadowy obiad 109

puszka (165 ml) mleka kokosowego sok z 1/2 limonki olej sezamowy jasny sos sojowy lub sos rybny makaron ryżowy kolorowy pieprz świeża kolendra opcjonalnie: kilka łodyg świeżej trawy cytrynowej Cieszę się, że czytasz mój blog. Nie przegap żadnego wpisu – obserwuj PATCHWORK w serwisie Facebook – Instagram – Google+ – Pinterest – Bloglovin’ Wykonanie: Kurczaka kroimy na kawałki(...)zrobić razem z kawałkami kurczaka. Uważamy tylko, żeby nam się nie zarumieniły, ponieważ stają się gorzkie. Papryczkę pozbawiamy pestek i drobno kroimy, imbir obieramy, trawę cytrynową kroimy na 5 cm kawałki. Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, przeważnie również wymaga krótkiego obgotowania. Do garnka wlewamy bulion i doprowadzamy

Patchwork
Lemon curd 156

Klasyczny krem cytrynowy lemon curd, sprawdza się jako dodatek lub baza do wielu ciast i deserów. Moje ulubione połączenie to sernik cytrynowy z lemon curd. Lemon curd w połączeniu z serkiem mascarpone tworzy wyśmienity krem do kruchych babeczek, muffinek lub bezy. Na jego bazie stworzycie wyśmienite desery oraz ciasta na zimno lub pieczone. Doskonale smakuje wyjadany samodzielnie wprost ze słiczka(...)zacznie gęstnieć. Gotowy lemon curd przelać do słoiczka. Używać do polewania ciast ( serników ), wypełniania kruchych korpusów tart lub babeczek, jako baza do kremów lub zajadać wprost ze słoiczka. SERNIK CYTRYNOWY Z LEMION CURD - przepis             Smacznego

kolorowotorcikowo
Jogurtowe ciasto cytrynowe / Jogurtowa babka cytrynowa 171

jogurtowe ciasto ma naprawdę wdzięczny smak:). Czuć w nim jogurt, jest wilgotne i mocno cytrynowe za sprawą startej skórki cytryny i cytrynowego lukru. Przepis ten widywałam tyle razy na różnych blogach, forach, że w końcu postanowiłam się skusić, z drobnymi modyfikacjami:).  Ciasto: 450 g mąki  225 g jogurtu greckiego  150 ml oleju  150 g cukru(...)cytryny 1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Jajka ubijamy wraz z cukrem i cukrem waniliowym kilka minut aż zrobią się puszyste. Cały czas miksując dolewamy olej, skórkę cytrynową i na zmianę w 3-4 turach mąkę i jogurt.  2. Ciasto wylewamy do keksówki (o długości około 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez

Szefowa kuchni
Pierś z kurczaka ze szparagami w sosie cytrynowym 302

wykorzystanie. Co zrobić, gdy w formie gotowanej lub zapiekanej się znudziły? Urozmaicić nimi sos! Tym razem na szybki obiad przygotowałam pierś z kurczaka ze szparagami i pieczarkami w sosie cytrynowym . Przygotowanie zajmuje ok. 30 minut, a smakuje wybornie. Do tego takie danie jest bardzo uniwersalne – pasuje do niego zarówno ryż, makaron, jak i różnorodne kasze. Poza sezonem, zamiast szparagów(...)można użyć mrożonej fasolki szparagowej. Pierś z kurczaka ze szparagami w sosie cytrynowym: 2-4 pojedyncze piersi z kurczaka (lub sznycle z indyka) 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka masła 2 łyżki oliwy z oliwek ok. 8-10 szparagów ok. 8-10 średnich pieczarek ¼ szklanki białego, wytrawnego wina ¾ szklanki śmietany 30% 1 łyżka soku z cytryny skórka otarta

Poezja smaku
Babka cytrynowa babci Wiktorii 148

height: 1em; max-height: 1em;" /> Wesołych Świąt. Składniki: 1 szklanka mąki tortowej 5 łyżek mąki ziemniaczanej 250g margaryny 5 jaj 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia olejek cytrynowy Przygotowanie: Zaczynamy od roztopienia margaryny w rondelku. Gdy się roztopi odstawiamy ją do wystygnięcia. Obie mąki mieszamy razem i dodajemy do nich proszek do pieczenia. Jajka rozdzielamy na żółtka(...)ubijamy. Kiedy cukier i białka połączą się w jednolitą masę zaczynamy na zmianę dodawać po trochu żółtka, przestudzoną margarynę i mąkę. Masę cały czas ubijamy. Na koniec dodajemy olejek cytrynowy. Masę przelewamy do formy. Ja mam formę silikonową wiec nie smaruję jej wcześniej tłuszczem. Jeżeli macie tradycyjną metalową to dobrze posmarować żeby potem babka łatwo wszyła z formy. Babkę pieczemy

Kulinarna Patilogia
Wielkanocne przepisy. Ponad 30 propozycji na ciasta i sałatki. 184

drodzy, życzę Wam przede wszystkim zdrowych, spokojnych i rodzinnych Świąt oraz samych smacznych potraw na stole Czarno-biały sernik (z markizami) Pyszna i szybka babka bez miksera Delikatnie cytrynowa babka. Zawsze udana! Babka limonkowa Babka w łaty (babka dwukolorowa) Pomarańczowy sernik na chałwowym spodzie Makowiec w cytrynowym cieście Cytrynowa babka z pomarańczową skórką Keks z kandyzowaną papają i rodzynkami Orzechowe

Słodkie okruszki