miodu, wygładzający peeling z płatków owsianych, peeling i maseczka do ust. Świetnie brzmi również kąpiel oczyszczająca z toksyn, aromatyczna kąpiel oczyszczająca i wygładzająca skórę, okłady na zmęczone oczy czy cytrynowa maseczka do paznokci! Z pewnością jeśli zapytam Was o to jakie zapachy kojarzą Wam się ze świętami - pomyślicie o wszystkich cytrusach, ciastach, pierniczkach i korzennych przyprawach. To zapachy w domu(...)przedstawia informacje o olejkach eterycznych - w jaki sposób ich używać i w jakich ilościach! A mówi o samych cudownych zapachach - m.in. olejku eukaliptusowym, cynamonowym, olejku z drzewa herbacianego, tymiankowym, cytrynowym, pomarańczowym, melisowym czy chociażby cyprysowym! Z książki dowiemy się o wszystkich właściowościach olejków i tego na co mogą nam pomóc! Wiadomo, że nie zawsze okres przedświąteczny to tylko harmonia, zapachy
Plate of Joywww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Lemom curd to słodko-kwaśny krem cytrynowy. Spotkałam się też z określeniem - masło cytrynowe. Jest dość łatwy i szybki do zrobienia. Można go wykorzystać jako krem do tortu, nadzienie do babeczek, tart lub bez. Idealny zamiennik konfitury do posmarowania naleśników lub pieczywa. Nadaje się również jako dodatek do różnych deserów(...)najlepiej trzepaczką). Całość podgrzać (na małym ogniu) i mieszając dodać masło i sok z cytryn. Mieszać do zagotowania i zgęstnienia masy. Krem przetrzeć przez sitko i wymieszać ze skórką cytrynową. Przelać do słoiczka i zamknąć. Można przechowywać w lodówce do 2 tygodni
Di gotujeproszek do pieczenia, cukier i sól waniliową). W drugiej mokre (kefir, jajka, olej, sok wyciśnięty z cytryny). Suche składniki dodajemy do mokrych – mieszamy i to niezbyt dokładnie. Dodajemy skórkę cytrynową – łączymy z ciastem. Ciasto na muffiny nie powinno być dokładnie wyrobione, drobne grudki mąki powinny pozostać. Ciasto przekładamy do przygotowanych foremek wyłożonych papilotkami. Nie należy wlewać więcej niż do ¾ wysokości(...)180º C na ok. 20 minut. Upieczone studzimy na kratce. Muffinki zdobimy według uznania. Może to być lukier, bita śmietana, czy też – jak u mnie – krem ajerkoniakowy i pistacje. Cytrynowe muffiny na kefirze z grzybka tybetańskiego to nie tylko deser, ale i kolejny sposób na wykorzystanie kefiru z grzybka tybetańskiego. Skorzystałam z przepisu intma43 na stronie Garnek.pl. Prostota wykonania, minimalizm
mojewypiekiinietylkoUwielbiam piec babki a zwłaszcza te które zawsze się udają :) Ta babka właśnie do takich należy :) Zapraszam i Smacznego :) Cytrynowa Babka Piaskowa Patki Składniki: 200 g Masła /Margaryny 150 g Cukru Kryształ lub Trzcinowy 4 żółtka ,4 białka 10 Kropli Olejku Cytrynowego 15 ml soku z cytryny 100 g Mąki Tortowej 200 g Mąki Ziemniaczanej(...)miksować na najwyższych obrotach aż uzyskamy jednolitą masę. • Do ubitej masy dodajemy stopniowo cały cukier dalej miksując na najwyższych obrotach • Po zakończeniu czynności miksowania dodajemy olejek cytrynowy i sok z cytryny Całość Miksujemy. • Następnie stopniowo (nadal miksując)dodajemy żółtka . • W oddzielnej miseczce lekko miksujemy ( nie na sztywną pianę ) białka dodając szczyptę soli. • W między czasie
Gotowanie PatkiDzisiaj piątek więc proponuje na obiad smażoną rybkę w bardzo oryginalnej i smacznej panierce. Ma delikatny cytrynowy posmaczek i jest fajnie chrupiąca. Przepis od Agaty z bloga Wanilia i Kardamon. Składniki: 6 filetów z limandy (u mnie mintaj) kawałek pora 2 jajka 2 szklanki płatków kukurydzianych 2 łyżki bułki tartej mąka kukurydziana do panierowania sól morska do smaku pieprz(...)cytrynowy do smaku olej ryżowy lub roślinny do smażenia Sposób przygotowania: 1. Mrożone filety rozmrozić,osuszyć ręcznikiem papierowym,oprószyć grubo pieprzem cytrynowym. Płatki kukurydziane przesypać do woreczka foliowego pokruszyć drobniutko.Por umyć posiekać drobno nożem wymieszać z płatkami i bułką tartą. Jaja rozkłócić widelcem z solą . 2. Rybę panierować kolejno w mące kukurydzianej jajku i na końcu w porowo-kukurydzianej panierce.Sma
Na Ciasteczkowych Papierach2x250g) 1 szklanka cukru pudru 200g jagód leśnych 1 galaretka jagodowa lub wiśniowa Ganache: 100ml słodkiej śmietanki 30% 2 tabliczki białej czekolady Dodatkowo: 1 puszka krojonego ananasa 2 galaretki cytrynowe 150g borówek amerykańskich kilka listków mięty łyżeczka masła 1 łyżka drobnej bułki tartej Poncz: 1/2 szklanki wody przegotowanej 2 łyżeczki soku z cytryny Sposób przygotowania: 1. Biszkopt: Przed przygotowaniem biszkoptu(...)należy rozpuścić galaretkę jagodową (ew. wiśniową) w 2/3 szklanki wrzątku oraz galaretki cytrynowe w 1/2 litra zagotowanej wody. Pozostawiamy do stężenia. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy ze szczyptą soli. Do sztywnej piany dodajemy cukier oraz żółtka. Do masy jajecznej dodajemy pozostałe przesiane składniki i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Gotową masę przelewamy do wysmarowanej masłem (boki oraz spód) i wysypanej
Kuchnia w czekoladzieDziś my, blogerzy, mamy swoje małe święto bo dziś Międzynarodowy Dzień Blogera :) Z tej okazji nie może zabraknąć u mnie dobrego ciacha :) Delikatne ciasto cytrynowe z masą budyniową i cytrynowym lukrem. Pycha! Składniki: Ciasto: 350 g margaryny 2,5 szklanki mąki pszennej 1 i 2/3 szklanki cukru 6 jajek cukier waniliowy skórka i sok z jednej cytryny 2 łyżeczki(...)waniliowy 200 g masła 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej Lukier: 200 g cukru pudru sok z jednej cytryny Sposób przygotowania: 1.Ciasto cytrynowe: Margarynę rozpuścić i ostudzić. Białka ubić z cukrem na sztywno. Dodać cukier waniliowy oraz żółtka i zmiksować. Dodać mąkę z proszkiem i wymieszać. Na koniec dodać sok i skórkę otartą
Na Ciasteczkowych Papierachsobie coś z pstrąga, ale jest mniej tłusta, bardziej zwarta i niemalże pozbawiona ości. Pozostaje się cieszyć, że ostatnimi czasy coraz częściej pojawia się w sklepach ;). DORADA Z PIEPRZEM CYTRYNOWY I ŚWIEŻYM KOPERKIEM Z PIECA Składniki: - Dorada (ilość w zależności od osób siadających do posiłku ;)) - pęczek świeżego młodego kopru - pieprz cytrynowy - suszone i zmielone: natka pietruszki, cebula, czosnek, słodka papryka(...)mamy ochoty tworzyć własnej przyprawy, gotowa przyprawa do ryb - sól Przygotowanie: Z ryby usuwamy łuski, skrzela i oczy. Myjemy ją i osuszamy. Przyprawiamy własną mieszanką lub gotową przyprawą, pieprzem cytrynowy oraz solą . Do brzucha wkładamy po kilka gałązek koperku zielonego. Pakujemy w folię aluminiową. Odstawiamy na kilka godzin, a najlepiej na noc - w lodówce. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym
Życie zamknięte w smakuSezon cukiniowy już minął. Pozostało po nim jedynie wspomnienie, podobnie jak po lecie. Ale kto zabroni powspominać? :) CUKINIA Z TRAWĄ CYTRYNOWĄ W CHRUPKIM CIEŚCIE Składniki: - cukinia - suszona, mielona trawa cytrynowa - mąka - woda - sól Przygotowanie: Cukinię obieramy, drążymy i kroimy na krążki (jeżeli jest starsza) lub kroimy na krążki (gdy jest młodsza). Z obu stron doprawiamy trawą cytrynową oraz solą, pozwalając
Życie zamknięte w smakucoś orzeźwiającego, chłodnego. I takie jest też to ciasto! Krem nie za słodki, nie zapychający i nie mdlący, a za to bardzo rześki i przyjemnie kokosowy z kwaskową, cytrynową nutką. Przepyszny, puchaty i dobrze nasączony biszkopt wspaniale dopełnia całości. POLECAM! Składniki: BISZKOPT: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki maki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki pszennej Białka(...)całością łyżką. Piec około 30 minut w 170 st. KREM: 200 g wiórków kokosowych 1 duży (400ml) jogurt grecki 0,5 litra śmietany kremówki 30 % 2 galaretki cytrynowe 6 łyżek cukru pudru PONCZ: 1/2 szklanki wrzątku sok z 1 dużej cytryny 3 łyżki cukru Przygotowanie: Wiórki zalać jogurtem na 30 minut; trochę zostawić do posypania wierzchu. Galaretki rozpuścić
Cakes By Kejtposmaku, liście limonki i sok z limonki sprawiają, że lemoniada jest aromatyczna i orzeźwiająca! Zobacz również inne przepisy na -----> LEMONIADY Lemoniada limonkowo-imbirowa - przepis: Składniki: 2 laski trawy cytrynowej 5 liści limonki kaffir 4-5 cm korzenia imbiru sok z 1 limonki sok z 1 cytryny miód do osłodzenia woda Lemoniada limonkowo-imbirowa - jak zrobić? Trawę cytrynową rozetnij(...)końcu i lekko spłaszcz, by wydobyć aromat, przetnij laskę na pół. Imbir pokrój w plastry. Liście limonki, trawę cytrynową i plastry imbiru zalej 3 szklankami wody, zagotuj. Całość gotuj około 10 minut, by wydobyć aromat, zalewę ostudź, przecedź. Przestudzoną zalewę limonkowo-imbirową wymieszaj z około 2 litrami wody. Dodaj sok z limonki i cytryny, posłódź miodem do smaku. Lemoniadę
Moje QulinariaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Cytrynowiec to ciasto na biszkopcie z masą cytrynową, lekką cytrynową pianką i herbatnikami. Jest lekkie, mocno cytrynowe i orzeźwiające. Z przepisu wychodzi duża podzielna blacha ciasta Post Cytrynowiec pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujeniebo lepsza od tej kupnej, po usmażeniu ma piękny złociutki kolor i jest bardziej chrupiąca, a i smak ma nieporównywalny. Składniki na panierowaną pierś z kurczaka z cytrynową nutą 2 piersi z kurczaka 1 jajko bułka tarta sól pieprz cytrynowy olej do smażenia Piersi z kurczaka rozbijamy, ale nie za cienko, gdyż maja być soczyste(...)grubość około 1 cm. Każdą rozbitą pierś posypujemy solą i pieprzem cytrynowym, następnie panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, aż się ładnie zarumienią. Gotowe
Rozpustne gotowaniemieście a nie nad pięknym morzem, jeziorem, pod drzewkiem, na zielonej trawce, w ogródku, na leżaczku… Żeby jednak ten upalny czas sobie umilić proponuje chłodzącą lemoniadę o kwaskowatym cytrynowym smaku, przełamanym słodziutkimi truskawkami. Napój podajemy oziębiony – to idealne rozwiązanie na momenty, w których potrzebujemy orzeźwienia. Idealna propozycja, która postawi nas na nogi w upalne dni. Składniki(...)soku z cytryny i truskawek wlewamy 1 litr wody gazowanej. Mieszamy. Wrzucamy kilka kostek lodu. Podajemy w szklankach, ze słomką, z kostkami lodu. Źródło: homecookingadventure.com The post Lemoniada Cytrynowo – Truskawkowa z Bąbelkami appeared first on Made
Made By Mom And SonSkładniki: na biszkopt: 4 jajka ¾ szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mąki pszennej na masę: 5 dużych łodyg rabarbaru 1 cytryna 1 galaretka cytrynowa 2 galaretki truskawkowe 1 duży jogurt naturalny około ½ szklanki cukru galaretki na wierzch: 1 galaretka cytrynowa 1 galaretka wieloowocowa-niebieska Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier(...)smaku i wszystko dokładnie mieszamy (jeśli będą grudki można całość zblendować). Odstawiamy masę, żeby zaczęła tężeć. Lekko tężejącą masę wylewamy na biszkopt i wkładamy do lodówki. Galaretkę cytrynową i wieloowocową rozpuszczamy w 500ml gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Po około 2 godzinach wyciągamy ciasto z lodówki i nalewamy na wierzch galaretkę, a następnie z powrotem chowamy
Symfonia smakowa