według swojego smaku lub po prostu użyć tych które akurat mamy w domu. Składniki: wafle tortowe kwadratowe 1 galaretka truskawkowa 400 ml wrzątku 250 ml kremówki 30% 1 galaretka cytrynowa 20 0 ml wrzątku 250 ml kremówki 30% 1 galaretka pomarańczowa 20 0 ml wrzątku Przygotowanie: Galaretkę truskawkową rozmieszać w 400 ml wrzątku i odłożyć do lekkiego stężenia. Galaretkę cytrynową
Ala piecze i gotujełyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, papryka czerwona słodka do smaku Warstwa szpinakowa: 150g świeżego szpinaku baby 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego szczypta soli 1/3 łyżeczki kwasku cytrynowego Masa serowa: 250g mascarpone 300g białego sera półtłustego 1 białko 3 cebule 1 marchew 2 łyżki margaryny zwykłej ½ łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku ziarna słonecznika na wierzch Sposób przygotowania(...)przekładamy warstwę mięsną. Wyrównujemy. Na patelni rozgrzewamy olej. Umyty i delikatnie osuszony szpinak drobno siekamy i wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem wrzucamy na rozgrzany tłuszcz.Dodajemy kwasek cytrynowy i delikatnie solimy. Lekko blanszowany szpinak przekładamy na warstwę mięsną. Margarynę przekładamy na patelnię, gdy się roztopi dodajemy cebulę pokrojoną w piórka i smażymy. Białko ubijamy, dodajemy serek mascarpone oraz twarogowy
Kuchnia w czekoladzieBardzo lubię cytrynowe desery i lemon curd, pychotka. Szykuję tort bezowy właśnie z dodatkiem lemon curd, dlatego dzisiaj ten szybki i prosty przepis. W przepisie użyłam całych jajek, więc w kolorze krem jest jasno żółty i proszę uważać przy podgrzewaniu, żeby go nie ugotować. Z podanego przepisu otrzymamy około 330-350g lemon curd, smacznego! Przepis na prosty lemon curd(...)Ubitą pianę z jajek przełożyć do rondelka, dodać pozostałe składniki i podgrzewać, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje (jak niezbyt gęsty budyń, proszę nie gotować!). 3. Gotową masę cytrynową ściągnąć z ognia i przetrzeć przez sito. Lemon curd przełożyć do słoiczków i jak przestygnie, przechowywać w lodówce. Z podanego przepisu otrzymamy około 330-350g lemon curd. Smacznego! Related Images
Mała CukierenkaSkładniki: filet z dorsza 2 sztuki/większe, masło 1 łyżka, olej rzepakowy - ile potrzeba, sól ziołowa 2 łyżeczki, pieprz cytrynowy 2 łyżeczki, bułka tarta 1/2 szklanki, mąka tortowa 2 łyżki świeże filety dorsza opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, przekroić na dwie porcje dobrze natrzeć solą ziołową, pieprzem cytrynowym i odłożyć na 15 minut do lodówki filety obtoczyć w tartej bułce wymieszanej
W Mojej Kuchni Lubiędodatków) 1 kg mielonego sera 250 g mascarpone skórka starta z cytryny 160 g cukru 10 g cukru waniliowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej budyń waniliowy 3 jajka esencja cytrynowa Chleb drobno pokroić. Herbatniki rozkruszyć. W rondelku roztopić masło. Zdjąć z palnika i wrzucić do masła pumpernikiel i herbatniki. Wymieszać dokładnie. Formę na sernik wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie(...)dużej misce zmiksować dynię, skórkę startą z wyszorowanej cytryny, mascarpone i zmielony ser. Do masy serowej dodać cukier, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną, budyń, jajka i kilka kropel esencji cytrynowej. Zmiksować. Masę wyłożyć do formy. Równo rozprowadzić. Piec w nagrzanym piekarniku na programie góra/dół przez 60 minut. Zaraz po upieczeniu wyjąć sernik z piekarnika i nożem oddzielić jego brzegi
Weekendy w domu i ogrodziesmażonego kurczaka;) a dodatkowo zamiast bułki czy płatków użyliśmy do tego pestek słonecznika, myślę że świetnie sprawdziłyby się też pestki dyni. Składniki: 2 pojedyncze filety z kurczaka sól, pieprz cytrynowy, pieprz czarny papryka słodka ok 100 gram pestek słonecznika, ale nie ważyłam dokładnie 1 jajko Przygotowanie: Ziarna wsypujemy do miski. Filet z kurczaka kroimy wzdłuż na pół. Każdą część(...)doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym, słodką papryką lub też pieczemy w całości doprawiając papryką, solą i pieprzem. Ja wybrałam wersję w całości. Jajko ubijamy z solą i pieprzem czarnym. Moczymy w jajku każdy kawałek mięsa a następnie obtaczamy w ziarnach słonecznika mocno dociskając panierkę. Piekarnik rozgrzewamy do temp 200 C, układamy filety na blaszce do pieczenia wyłożonej wcześniej papierem
Życie zaczyna się w kuchnisię przyrządzać dość często. Świetnie pasuje do ziemniaków z wody. Składniki na 2 porcje: 2 filety dowolnej ryby – u mnie mintaj Przyprawa do ryby lub ulubione zioła Pieprz cytrynowy 1 łyżka oleju Sos: 400 g mrożonego szpinaku 3 ząbki czosnku 3-4 łyżki jogurtu naturalnego (opcjonalnie śmietana) 3 łyżki serka śmietankowego o smaku czosnku (u mnie Twój smak) 1 łyżeczka(...)oleju Sól Pieprz Przygotowanie: Formę wyłożyć folią aluminiową, posmarować olejem. Rybę obsypać z obu stron przyprawą do ryby lub ulubionymi ziołami i pieprzem cytrynowym. Odstawić na 20 minut. Następnie wyłożyć w formie i piec ok 15-20 minut (w zależności od grubości) w temperaturze 180 stopni pod przykryciem. Ostatnie kilka minut przed wyjęciem odkryć, aby rybka się ładnie zarumieniła
Fabryka pomysłówryżu, 4 łyżki masła, 3 listki limonki, trwa cytrynowa, 400 ml mleka kokosowego, 250 ml wody, W garnku z grubym dnem rozgrzać tłuszcz, wrzucić ryż i przesmażyć go. Dodać liście laurowe i rozgniecioną trawę cytrynową, przesmażyć. Wlać mleko kokosowe, wodę, dodać sól, przykryć i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem, aż ryż wchłonie cały płyn. I teraz najlepiej owinąć
królestwo garówBezy z kremem owocowym i sosem waniliowo-cytrynowym ... trudno im się oprzeć. A że trochę pracochłonne? Czasem można zaszaleć :) Bezy: 1 białko, 46 g cukru, 40 cukru pudru, krem owocowy: 400 g mieszanki mrożonych owoców leśnych lub jagodowych, 5 g żelatyny, 250 ml śmietany 30%, 2 – 3 pełne łyżki cukru pudru, Sos cytrynowo waniliowy: 50 ml soku z cytryny
królestwo garówCytrynowy piegusek z makiem- Edyta Guhl Otwieram kolejne okienko w adwentowym kalendarzu i dzisiaj zapraszam na cytrynowego pieguska. Zauważyłam, że w przeciwieństwie do ciężkich, kremowych tortów, klasyczne babki lub keksy znikają u nas w tempie błyskawicznym. Można zjeść je już na śniadanie, wziąć ze sobą do pracy, doskonale sprawdzają się jako przekąska przy komputerze. Zapraszam
dolcevitainmykitchenmargaryny słoik wiśni smażonych Ser: 1 kg sera białego twarogowego 15 dkg cukru pudru 1 cukier waniliowy 15 dkg margaryny 4 łyżki kaszy manny 4 jajka aromat cytrynowy 1. W garnku roztapiamy margarynę i studzimy, Herbatniki drobno rozdrabniamy, dodajemy wystudzoną margarynę, mieszamy i wykładamy na tortownicę o średnicy 26 cm wysmarowaną tłuszczem i oprószoną mąką. Wstawiamy na około pół godziny(...)rozkładamy wiśnie smażone. 3. Ucieramy margarynę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, następnie stopniowo dodajemy zmielony ser, wsypujemy kaszę mannę i wbijamy po jednym jajku, dodajemy kilka kropli aromatu cytrynowego i ucieramy . Masę serową wykładamy na wiśnie. Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 60 minut. SMACZNEGO
Kuchnia u Bietkizrobić je jeszcze raz lecz tym razem zrobiłam z jogurtem. Składniki: mąka pszenna tym 500 Kłos Pol 3 szklanki masło 350 g jogurt naturalny 250 g Dodatkowo: jajo galaretka cytrynowa dżem marakuja ( sama robiłam) Wykonanie: Na stolnice wsypałam przesianą mąkę, dodałam posiekane masło i jogurt naturalny. Składniki zagniotłam i włożyłam do dwóch woreczków i do zamrażalnika do schłodzenia(...)pół. Na jednej części kładłam dżem a drogą cześć nożem kroiłam na paseczki i zwijałam. Przełożyłam rogaliki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowałam je jajem. Posypałam cytrynową galaretką i do pieca. Piekłam 25 minut w 180 stopniach.Takie rogaliki już nie potrzebują cukru skoro wcześniej zostały posypane galaretką. Upieczone rogaliki przekładamy na kratkę do ostudzenia
Różowa kuchniaduża biała cebula, · 1 ½ łyżki masła klarowanego, · 1 płaska łyżeczka ciętej trawy cytrynowej, · 1 płaska łyżeczka grama sala, · mielony pieprz czarny do smaku, · sól do smaku, ponadto(...)plasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy na nim cebulkę, następnie dodajemy pory i całość mieszamy. Podsmażamy kilka min, następnie całość przekładamy do garnka. Dodajemy sól, pieprz, trawę cytrynową, grama sala i na wolnym ogniu podgrzewamy, często mieszamy. Pory powinny być miękkie, wówczas nabiorą delikatnego smaku. Rada: do porów można dodać 2 łyżki wody i dusić pod przykryciem, nie zapominając
Moniki SmakołykiSkładniki: - 1 kg winogron ciemnych - 1 kg cukru - 1 płaska łyżeczka kwasku cytrynowego Przygotowanie: Z owoców usuwamy pestki. Winogrona przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 2 godziny. Dodajemy szklankę wody i smażymy na średnim ogniu ok. 30 minut. Po tym czasie zwiększamy ogień i smażymy, aż owoce staną się szkliste, a syrop gęsty. W czasie(...)smażenia mieszamy i zbieramy pianę. Na koniec dodajemy kwasek cytrynowy. Blendujemy zasmażone owoce. Przeciskamy jeszcze przez sito, żeby pozostał nam gładki "krem". Smażymy jeszcze 5 minut. Zdejmujemy z ognia, przekładamy do słoików, szczelnie zamykamy i odwracamy do góry dnem
Życie zaczyna się w kuchni