skosztowania. Składniki ( 6 porcji ): marchew - 1kg pomarańcza - 1 duża szt papryczka chili - 1/2szt bulion na włoszczyznie - 1,7l cebula - 1 duża szt olej imbir - 4cm limonka - 1/2szt sól , pieprz cytrynowy , kminek gęste mleczko kokosowe płatki migdałowe Sposób przygotowania : Marchew obieramy , myjemy i kroimy na mniejsze kawałki . Wrzucamy do garnka i zalewamy bulionenem ( lub jeżeli Ktoś woli to zalewamy wrzątkiem(...)skórkę . Następnie wyciskamy sok z pomarańczy. Papryczkę Chili myjemy , pozbawiamy nasion i drobno kroimy. Z połowy limonki wyciskamy sok. Do ugotowanej marchewki dodajemy zeszkloną cebulę. Doprawiamy solą , pieprzem cytrynowym i kminkiem do smaku. Dodajemy starty imbir , skórkę z pomarańczy , sok z pomarańczy , sok z limonki , pokrojoną drobno papryczkę chili. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni do zrumienienia . Krem podajemy
Bazylia kontra Rozmarynostrygowego lub rybnego – sól morska – świeżo zmielony pieprz – 2 liście laurowe – kilka kulek ziela angielskiego – 4-5 plasterków świeżego imbiru – szczypta suszonej trawy cytrynowej + – makaron soba lub makaron ryżowy – szczypiorek – sezam – 2-3 liście kapusty pekińskiej Wykonanie rosołu z kaczki : Kaczkę podzielić na porcje, umyć, włożyć do dużego garnka, wlać(...)doprowadzić jej do zbyt mocnego zagotowana. Dzięki temu nasz rosół będzie klarowny. Pod koniec gotowania spróbować i w razie potrzeby przyprawić do smaku sosem ostrygowym, solą, pieprzem i trawą cytrynową. Rosół podajemy gorący w małych miseczkach z porcją mięsa z kaczki, makaronem soba, pokrojonym szczypiorkiem, kapustą pekińską oraz sezamem. Smacznego! function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined
dom-agi.plNigdy nie przepadałam za mocno cytrynowym smakiem… Do czasu! Ten krem jest obłędny i rozkochał nas w sobie na dobre. Aksamitny, delikatny i mocno cytrynowy… Smak na 100%! Poniżej przepis na najbardziej klasyczną wersję. SKŁADNIKI 2 cytryny 2 jajka 2 żółtka 3/4 szkl. cukru 70 g masła PRZYGOTOWANIE Cytryny dokładnie umyć, sparzyć i otrzeć skórkę. Sok z cytryn
zabawa smakiemorientu w tle. Składniki: Wywar: korpus z kurczaka na wywar świeży korzeń imbiru, ok 3 cm 2 ząbki czosnku cebula 4 liście laurowe 4 ziela angielskie łodyga trawy cytrynowej łodyżki świeżej kolendry Zupa: 2 pietruszki pół selera 4 marchewki 300 g dyni kilka pieczarek zielona fasolka szparagowa skórka otarta z cytryny sos rybny do smaku kasza jaglana pasta miso(...)kurczaka, liście laurowe i ziele angielskie, zalewamy wodą i gotujemy. Gdy zacznie bulgotać zdejmujemy z powierzchni białą pianę (szumowiny), zmniejszamy ogień, dodajemy łodygi kolendry (opcjonalnie) oraz trawę cytrynową i dalej gotujemy. Na patelni przesmażamy czosnek z imbirem. Dodajemy rozdrobnioną włoszczyznę oraz cebulę. Po kilku minutowej obróbce termicznej warzywa dodajemy do wywaru. Na tej samem patelni przez kilka minut podsmażamy
Taste Of My Daymakaronu chow mein;1 szalotka;1 czerwona papryczka chili;3 cm korzeń imbiru;3 ząbki czosnku;1 łyżeczka kurkumy;1 łyżeczka mielonej lub suszonej trawy cytrynowej;1 łyżeczka kuminu;1/2 łyżeczki kolendry;1 łyżeczka sosu sojowego;Sok wyciśnięty z połowy limonki;1 łyżeczka cukru;1/2 łyżeczki płatków chili;2 łyżki oleju do smażenia.Sposób przygotowania:Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę(...)przez 3 minuty.Następnie dodać kurkumę, kumin i kolendrę. Podsmażać, stale mieszając przez 30 sekund.Po upływie tego czasu wlać bulion i mleczko kokosowe. Dodać pokrojonego kurczaka, sos sojowy, trawę cytrynową, sok z limonki, cukier i płatki chili. Doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować na małym ogniu przez 15 minut.Po tym czasie do garnka z zupą dodać makaron i zestawić
Gospodyni Miejskaporcje) Składniki: 300 g filetów z białej mięsistej ryby, u mnie dorsz pokrojony w grubą kostkę 3 cm kawałek imbiru, obrany 2 ząbki czosnku 1 łodyga trawy cytrynowej, posiekana sok z 1/2 limonki 2 świeże czerwone papryczki chilli (lub więcej jeśli lubisz bardzo pikantne dania) 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 cebula, posiekana w drobną kostkę olej 2 chlusty sosu rybnego(...)smaku) 400 ml mleka kokosowego 100 ml wody sól posiekana kolendra do podania Przygotowanie: W celu zrobienia czerwonej pasty curry, zmiksuj blenderem imbir, czosnek, trawę cytrynową, sok z limonki, chilli, przecier pomidorowy z odrobiną oleju, tak by otrzymać konsystencję luźnej pasty. W dużym rondlu lub głębokiej patelni rozgrzej olej, dodaj cebulę i smaż przez 5 minut. Następnie dodaj pastę curry
karmelowyćwiartki 1 marchewka, plasterki (opcjonalnie) 1 liść kapusty pekińskiej (opcjonalnie) 2 liście kaffiru 3 suszone małe papryczki chilli 3 strąki kardamonu 1 łyżka pasty Tom Kha 2 łodygi trawy cytrynowej, zgniecione nożem 2 pieczarki, pokrojone w plastry 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżka sosu rybnego lub sojowego 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1/4 cytryny 1. W garnku lub woku rozgrzewamy olej(...)Wrzucamy papryczki i kardamon, smażymy przez 1 minutę i wyjmujemy. Wrzucamy imbir, czosnek, szalotkę i pieczarki. smażymy kolejną minutę. 2. Wlewamy wodę, dodajemy trawę cytrynową, kapustę i marchewkę. Gotujemy pod przykryciem 5 minut. 3. Wlewamy mleko kokosowe i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy pastę Tom Kha, kolendrę, cukier i sos rybny. Gotujemy pod przykryciem 10 minut. 4. Dodajemy
Tajskie smakiwygrywa pod względem zdrowotnym z kurczakiem. Tym razem postanowiłem przygotować filet z indyka w marynacie, w której znajduje się sezam, sos sojowy, odrobinę chrzanu wasabi oraz pieprz i trawa cytrynowa. Do tego oczywiście miks sałat. Tak skomponowany obiad świetnie sprawdzi się na diecie niskowęglowodanowej. Jeżeli jednak potrzebujesz węglowodanów w posiłku świetnie będzie pasować do tak przyrządzonego mięsa ryż, czy też(...)Składniki 250 g filetu z indyka 2 garście dowolnego miksu sałat 1 łyżeczka oleju kokosowego Marynata: 2 łyżki sezamu 5 g chrzanu wasabi 10 ml sosu sojowego Pieprz, trawa cytrynowa (przyprawa w proszku) Przygotowanie Filet z indyka oczyszczamy z błon, myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Połącz ze sobą wszystkie składniki na marynatę i zamarynuj nią mięso. Odstaw
Programista w kuchniZapraszam na smaczne i lekkie ciasto jogurtowe bez pieczenia. Spód ciasta zrobiony jest z cytrynowych herbatników Fit &free od Cukry Nyskie z masłem. Do tego lekko kwaśna masa jogurtowa z galaretkami agrestowymi. Polecam Składniki: 120 g herbatników cytrynowych Fit&free od Cukry Nyskie 60 g masła 800 g jogurtu naturalnego greckiego 3 galaretki agrestowe
słodkie i nie tylko historie kulinarnepogodę. Składniki (1 porcja) -kilka listków świeżej mięty -1 łyzeczka miodu -1/2 limonki pokrojona w ćwiartki lub plasterki -2/3 szkl. kostek lodu -napój w typie Sprite lub cytrynowa woda gazowana Przygotowanie Miętę umieścić w szklance. Dodać miód. Dolać odrobinę wody i kawałek limonki, wymieszać aby miód się trochę rozpuścił. Wsypać kostki lodu. Do końca szklanki dolać napój(...)wodę. Dodać jeszcze jeden kawałek limonki. Podawać ozdobione owocem. Wartość energetyczna (1 porcja) z użyciem Sprite/woda cytrynowa Energia: 95,9 kcal / 69,9 kcal Tłuszcz: 0,1g / 0,1g Białko: 0,4g / 0,4g Węglowodany: 21,8g / 15,7g Smacznego ;-) Przepis bierze udział w akcji
Zielona KuchniaCZARNEGO BZU 10-15 baldachów kwiatu czarnego bzu 0,5 l wódki lub spirytusu (lub mieszanki tych alkoholi) ja używam wódki 69% 0,5 kg cukru 10 g kwasku cytrynowego (można użyć dużej cytryny) 0,5 l wody gazowanej Zebrane świeżo kwiaty odłożyć na białą kartkę papieru, aby robaczki, które w nich zamieszkują powychodziły. Nad garnkiem poodcinać kwiatki od zielonych(...)łodyżek (są gorzkie) uważając, aby pyłek spadający z kwiatów znalazł się w garnku. Dodać kwasek cytrynowy i zalać kwiaty wodą gazowaną. Przykryć i odstawić na 24 godziny. Po tym czasie odcedzić wodę bzową przez sitko wyłożone gazą. Nie odciskać. Do odcedzonego płynu dodać cukier i zagotować a następnie odstawić do całkowitego ostygnięcia. Wymieszać z alkoholem i przelać do butelek. Kiedy
Pieguskowa KuchniaSkładniki: -800 g. filetu z dorsza (nie mrożony) -3/4 szklanki jasnego piwa -1 szklanka mąki -1 łyżeczka proszku do pieczenia -sól -pieprz cytrynowy -olej do smażenia Sposób przygotowania: Dorsza myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Posypujemy pieprzem cytrynowym z dwóch stron. Do miski dodajemy piwo, mąkę, proszek do pieczenia, sól i dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy olej na patelni. Filety zanurzamy
Magia jedzenia.chciałam się z wami podzielić przepisem na pyszny rosół na kościach i mięsie cielęcym z dodatkiem włoszczyzny kurkumy i szafranu. Podałam go z ugotowaną biała quinoą i boczniakami cytrynowymi, które tylko lekko podsmażyłam na klarowanym maśle, bo to bardzo delikatne grzyby, które należy poddawać krótkiej obróbce termicznej, dzięki temu mają odpowiedni konsystencję, aromat i kolor. Składniki: 1 szklanka ugotowanej(...)plaster selera 1 mała cebulka kawałek pora (około 15 cm) garść liści selera 2 łodygi lubczyku 1 niewielkie kłącze świeżej kurkumy szczypta szafranu (około pół łyżeczki) 2 garście boczniaków cytrynowych natka pietruszki klarowane masło około 4 litry wody sól Wykonanie: Kości i mięso myjemy, zalewamy zimną wodą i zagotowujemy, zbieramy pianę, dodajemy włoszczyznę (marchew, pietruszkę, seler, por) zmniejszamy
Quinoa Raz!Składniki: masło lub margaryna 15 dag, mąka tortowa 3 szklanki, cukier 1/2 szklanki, żółtka 3 sztuki "L", dżem 500 ml/jabłkowo-śliwkowy, kisiel cytrynowy 1 opakowanie, serek mascarpone 250 gram, banan 2 sztuki, sok z cytryny 1/2 łyżeczki zimną margarynę posiekać z mąką, żółtkami,cukrem,zawinąć w folię i schować do lodówki na 60 minut użyłam swój domowy dżem jabłkowo(...)śliwkowy (jest u mnie w przepisach), dżem w misce wymieszać z kisielem cytrynowym silikonowa niska forma 26 cm, trochę ciasta zostawić na wierzch, resztą ciasta wylepić dno formy, nakłuć widelcem, nakryć folią i wysypać kaszę owsianą lub fasolę czy groch, ciasto podpiec w 180 C z 17 minut, na lekko wystudzone ciasto wylać dżem z kisielem z pozostawionego ciasta
W Mojej Kuchni Lubięwody 800 g cukru 50 g anyżu gwiaździstego 25 g anyżu biedrzeńca 1 łyżeczka mielonego cynamonu 2 łyżeczki kolendry 1 łyżeczka otartej skórki z pomarańcza 2 łyżeczki kwasku cytrynowego Sposób wykonania : R ozdrobnione nasiona anyżu i kolendry (możesz je utłuc w moździerzu), cynamon oraz skórkę z pomarańcza wsyp do czystego słoja, zalej wódką i spirytusem. Słój zamknij i odstaw(...)jakiś czas wstrząśnij lekko słojem w celu zmieszania się składników. Po tym czasie nalew przefiltruj przez gazę lub filtr, Połącz z przestudzonym syropem z cukru, wody i kwasku cytrynowego. Składniki dokładnie wymieszaj, słój szczelnie zamknij i odstaw na 2-3 tygodnie. Następnie przefiltruj ponownie trunek np. przez bibułę filtracyjną i rozlej do butelek. Butelki szczelnie zakorkuj, naklej na nie etykiety
Przepisy i porady kulinarne