pieczenia 1 szklanka oleju 1 łyżka kakao 3 łyżki suchego maku kisiel wiśniowy( u mnie najtańszy z Lewiatana) Masa: 50-60 dag waniliowego homogenizowanego galaretka cytrynowa 4 galaretki w innym kolorze Ciasto: białka ubijamy z cukrem na sztywno,dodajemy 1,5 szklanki mąki i proszek do pieczenia oraz wlewamy olej.ciasto dzielimy na 4 części(...)placki (spód ma być cieńszy). Masa: 4 galaretki,każdą w innym kolorze rozpuszczamy pojedynczo w 1 szklance wrzącej wody,odstawiamy do całkowitego stężenia.Gdy są gotowe kroimy w kostkę. Cytrynową galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szkl wody,gdy zaczyna lekko tężeć łączymy z serkiem waniliowym oraz galaretkami.Gotową masę wylewamy na spód ciasta,przykrywamy drugim,lekko dociskamy
Niespełnione zdolności kulinarneSkładniki: 6 kostek z dorsza 2 ciasta francuskie 300 g pieczarek 6 plastrów sera mozzarella sól, pieprz cytrynowy 1 jajko Dorsza rozmrażamy, doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym. Pieczarki kroimy w półplasterki i smażymy na odrobinie oleju rzepakowego aż wyparuje cała woda (kiedy zmiękną solimy i pieprzymy). Ciasto francuskie kroimy na 6 prostokątów, wykładamy na środek rybę, na nią usmażone pieczarki
Moje-pitraszeniekokosowy cytrusek z kremem mascarpone. Idealna słodkość do kawy lub herbaty. To ciasto kryje w sobie tyle smaków, które odkrywa się z każdym kęsem – słodycz przełamana delikatną cytrynową nutą i kokos, dzięki któremu ciasto jest wilgotne i długo zachowuje swoją świeżość, a wszystko uzupełnia pyszny cytrynowy krem z mascarpone. Spróbujcie. Ciasto kokosowy cytrusek z kremem mascarpone
Słodkie okruszkisytuację. Na dodatek zachwyca formą i smakiem. Serdecznie wszystkim polecam. Składniki: Kakaowa beza: 6 białek szczypta soli 300 gram cukru 30 gram kakao 1 opakowanie cukru o smaku cytrynowym marki Delecta Krem budyniowy z mascarpone: 1 opakowanie budyniu śmietankowego z białą czekoladą marki Delecta 2 łyżki cukru 1/2 litra mleka 250 gram mascarpone Dodatkowo: 300 gram malin świeże(...)kwiaty np. bratki do dekoracji ewentualnie starta biała czekolada Białka ubijam na sztywną pianę z dodatkiem soli i stopniowo łyżka po łyżce dodaję cukier oraz cukier cytrynowy cały czas ubijając. Na koniec dodają przesiane kakao i miksuję białka na wolnych obrotach jedynie do połączenia składników. Na papierze do pieczenia rysuję 3 koła o średnicy 20 cm w odpowiednich odstępach między
Mango PapajaSkładniki: jajka 4 sztuki, cukier 3/4 szklanki, masło lub margaryna 15 dag, mleko 100 ml, aromat cytrynowy 1 łyżeczka, skórka z cytryny 1 łyżka, mąka tortowa 250 gram, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, kawa rozpuszczalna 4 łyżki/instant, mleko 4 łyżki, cukier puder - ile potrzeba SKŁADNIKI O TEMPERATURZE POKOJOWEJ miękką margarynę, jajka, cukier utrzeć do białości, dodać aromat cytrynowy, skórkę
W Mojej Kuchni LubięJest przepyszny, nic więc dziwnego, że podbija serca (i podniebienia) coraz większej liczby smakoszy. Dwie warstwy kakaowego ciasta przełożone delikatną masą z bitej śmietany i serka mascarpone oraz galaretką cytrynową z zatopionymi w niej bananami. Czy już nie brzmi pysznie? :) W smaku „Jamajka” przypomina popularny „Kopiec kreta”, ale moim zdaniem jest jeszcze lepsza, w końcu ma galaretkę :D Nadaje się(...)dużych jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 2 lekko czubate łyżki mąki ziemniaczanej 2 lekko czubate łyżki kakao 1 szklanka cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Galaretka: 3 galaretki cytrynowe 1 l wrzącej wody Masa śmietanowo-serowa: 750 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 2 czubate łyżki cukru pudru Poncz (do nasączenia ciasta): 1/2 szklanki ciepłej wody 3 łyżki
MyCookBook.plprzepisy na ----> zupy kremy Delikatny krem z kalafiora - przepis: Składniki: 1 średniej wielkości kalafior 1 pietruszka 1 marchewka ćwiartka selera kawałek białej części pora sól, pieprz ziołowy, pieprz cytrynowy do smaku przyprawa typu Vegeta - do smaku 2-3 łyżki tartego twardego sera typu parmezan 1-2 łyżki oliwy z oliwek 1-2 łyżki jogurtu naturalnego do zaprawienia Delikatny krem(...)marchew i pietruszkę pokroić w słupki, seler podzielić na 3-4 mniejsze części. Warzywa umieścić na blaszce (por w całości), skropić oliwą z oliwek i oprószyć pieprzami: ziołowym i cytrynowym. Wstawić do piekarnika i piec około 30 min. w 180'C. Kiedy warzywa się podpieką, przełożyć je do garnka, zalać 4-5 szklankami gorącej wody, gotować kilkanaście minut
Moje QulinariaKiedy mowa o wykorzystaniu kremu lemon curd , małe tarty cytrynowe są pierwszym, co przychodzi na myśl. Klasyka. Nie ma co przed nią uciekać. Zwłaszcza kiedy próbuje się jakichś smaków i przepisów po raz pierwszy. W takim wypadku należy zrezygnować z eksperymentów. Te cytrynowe tartaletki wyszły świetnie i sprawiły, że sam do siebie się uśmiechałem. Moja blogowa kompanka (tak to było
zadanie-gotowanielitry cieczy i szybko mieszamy. Podgrzewamy dalej , nie mieszając, do 85° C i utrzymujemy tę temperaturę, aż na powierzchni nie zacznie się wytwarzać skrzep. Dodajemy 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego na 4 litry cieczy . Kwasek cytrynowy powinien być rozpuszczony w 100 ml wody. Dodajemy go szybko do garnka i mieszamy energiczne przez 5-10 sekund
Przepisy na domowy ser i chlebwykorzystać tworząc te śliczne, kruche ciasteczka. Ciasteczka są kruche ponieważ mają w sobie mąkę krupczatkę, a cudowny aromat i posmak cytrynki zawdzięczają to świetnemu dodatkowi jakim jest Cukier Cytrynowy od Delecty. Takie ciasteczka na pewno podarowałabym wszystkim smutaskom z mojej rodziny tak aby każdy z nich przez chwilę mógł uśmiechnąć się czy to na głos czy tylko nieśmiało w głębi(...)nuż przydadzą się nie tylko w Święta ;) Składniki na 2 blaszki od piekarnika: 1 szkl mąki krupczatki 1/2 szkl mąki pszennej 50 gr cukru pudru + 1 łyżka cukru cytrynowego od Delecty 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 150 gr masła / margaryny 1 całe jajko + 1 żółtko 1 łyżka śmietany 18% Lukier 2-3 łyżeczki soku z cytryny około 10 łyżeczek cukru
Gotowanie...to proste !szklanki cukru pudru 1 budyń śmietankowy bez cukru 400 ml mleka sok z 1 cytryny + opcjonalnie zapach cytrynowy 2 gotowe polewy czekoladowe Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy mąkę i proszek do pieczenia - miksujemy. Olej mieszamy z ciepłą wodą i zapachem rumowym - dodajemy do ciasta cały(...)krem ucieramy mikserem z cukrem pudrem, dodajemy stopniowo wystudzony budyń - cały czas miksujemy aby powstał puszysty krem. Razem z budyniem dodajemy - również stopniowo sok z cytryny. Jeśli uważamy, że cytrynowy aromat jest za słaby, wzmacniamy go zapachem. Krem wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut. Piętrowiec - metrowiec Wystudzone ciasta kroimy na plastry o grubości około 1,5 cm. Ja pokroiłam
peggiwkuchnipolędwicy sopockiej 1 puszka kukurydzy 2 średnie ogórki gruntowe 1 czerwona papryka 1 pęczek drobnego szczypiorku 1 łyżka majonezu pieprz cytrynowy (ok 1 łyżeczka) sól Makaron gotujemy wg wskazań z opakowania w dobrze osolonej wodzie - następnie dobrze go studzimy. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Ogórki, paprykę i szczypiorek myjemy i osuszamy. Ogórki obieramy, paprykę(...)pozbawiamy pestek - razem ze szczypiorkiem drobno kroimy. Polędwicę sopocką kroimy w drobną kosteczkę. Wszystko razem mieszamy w misce dodając majonez wymieszany z pieprzem cytrynowym. Nie solimy. Sałatka z makaronu ryżowego SMACZNEGO
peggiwkuchniZIMNO Tortownica o średnicy 26cm: 250g serka homogenizowanego naturalnego 1 szklanka mleka 3/4 szklanki cukru 2 jaja 125g masła roślinnego (o temp. pokojowej) 8 łyżeczek żelatyny 1/2 zapachu cytrynowego spirytusowego 1 garść rodzynek 4 brzoskwinie z zalewy (lub inne owoce) 1 galaretka morelowa 120g okrągłych biszkoptów Rodzynki zalewamy wrzątkiem, po kilku minutach odcedzamy i zostawiamy na sitku aby obciekły. Mleko(...)dwóch białek i 1/3 szklanki cukru ubijamy sztywną pianę. Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem, stopniowo dodawać masło roślinne i serek homogenizowany. Następnie dodać wystudzone mleko z żelatyną i zapach cytrynowy. Po otrzymaniu jednolitej masy wysypać rodzynki i pianę z białek - wymieszać delikatnie przy pomocy łyżki. Biszkopty układamy na dnie tortownicy. Na biszkopty wykładamy masę sernikową i wyrównujemy. Wierzch przystrajamy brzoskwiniami
peggiwkuchnipassaty pomidorowej; 1 liść laurowy; 2 ziarna ziela angielskiego; 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%; 2 łyżki mąki pszennej; 1/4 małej, czerwonej papryki; 1/2 łyżeczki cukru; Szczypta kwasku cytrynowego - opcjonalnie; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z błon i nasion, pokroić w drobną kostkę. Wodę (500 ml) wlać do małego garnka. Dodać pokrojoną paprykę, vegetę, liść laurowy, ziele(...)wlać do miseczki. Dodać kilka łyżek gorącego sosu i wymieszać. Tak zahartowaną śmietanę dodać do gotującego się sosu. Wymieszać. Zestawić z ognia. Sos doprawić solą, pieprzem, cukrem i kwaskiem cytrynowym (u mnie bez) do smaku. Podawać gorący z faszerowaną papryką, gołąbkami czy pulpetami. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 850 ml sosu. Sos jest kwaskowy w smaku
Gospodyni Miejskamorele, jabłka. Dzisiaj prosty, ale efektowny deser właśnie z owocami lata. DESER z OWOCAMI LATA Składniki: 1 szklanka mleka 3 łyżki kaszy manny galaretka agrestowa galaretka cytrynowa garść czerwonych porzeczek 4 -5 sztuk truskawek winogrona lub agrest Przygotowanie: Kaszę manną gotujemy na mleku, a następnie studzimy. Powinna być bardzo gęsta. Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy(...)pucharków lub miseczek układamy warstwę kaszy, na nią winogrona lub agrest. Owoce zalewamy warstwą tężejącej zielonej galaretki. Odstawiamy do zastygnięcia. Następnie nakładamy kolejną warstwę kaszy, porzeczki i zalewamy żółtą (cytrynową) galaretką. Na wierzch , jeśli się zmieszczą , układamy pokrojone truskawki
Bon appetit mon amie