cytrynowa - 1500 przepisów (strona:36/100)

Stek z tuńczyka 155

rewelacja! Gdybym miała zasłonięte oczy podczas jedzenia, nie byłabym w stanie stwierdzić jednoznacznie, że to ryba. Koniecznie spróbujcie i sami oceńcie. Składniki: Dowolna ilość steków z tuńczyka Sól Pieprz cytrynowy Olej/ oliwa Wykonanie: Steki z tuńczyka przyprawiamy solą i pieprzem cytrynowym, pozostawiamy na około 30 minut do zamarynowania. Po upływie tego czasu, rozgrzewamy olej i smażymy rybę prze

Smaki Ewy
Syrop różany 212

pachnące. Ogołociłam je z płatków i wytworzyłam kilka słoiczków syropu różanego. Składniki: dwie duże garście płatków róży 1,5 szklanki wody 1,5 szklanki cukru 0,25 łyżeczki kwasku cytrynowego lub sok z 0,5 cytryny Przygotowanie: Wodę z cukrem zagotować, pogotować kilka minut. Dosypać kwasek cytrynowy.  Płatki róży delikatnie porwać na mniejsze kawałki, włożyć do garnka z syropem

Cakes By Kejt
BABKA SEROWA 166

Składniki: 250 g mąki 150 g margaryny 100 g cukru 3 jajka 250 g waniliowego serka homogenizowanego 1 opakowanie kiśla cytrynowego sok z 1 / 2 cytryny 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka proszku do pieczenia 1 olejek cytrynowy szczypta soli cukier puder do dekoracji Przygotowanie: Jajka ucierać z cukrem i cukrem waniliowym do uzyskania puszystego kremu, po czym dodać margarynę

Ciastka - domowe słodkości
Młoda kapusta z pieczarkami 239

ANTONIO 1 główka  młodej kapusty kawałek masła ( 5 dag) + do pieczarek 50 dag pieczarek 1 duża cebula 3 gałązki koperku 1 łyżka mielonej suszonej włoszczyzny 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego Sól  i pieprz biały do smaku Kapustę myję i drobno szatkuję. Przekładam do garnka, dodaję masło, suszoną włoszczyznę,  pół łyżeczki soli i pieprz cytrynowy.  Wlewam szklankę wody

Takie tam pichcenie
Ciasto cytrynowe z truskawkami 187

Kruchy, chrupiący spód, krem cytrynowy, obłędny i na to mnóstwo pysznych truskawek, to jest to co polubicie na pewno. Truskawki są teraz najlepsze pod warunkiem jednak że nie były sypane bo i takie udało mi się kupić i pachniały olejem napędowym. Kupcie zatem pyszne truskawki - próbujcie przy zakupie i pieczemy. Ciasto cytrynowe z truskawkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Biscotti 183

biscotti, z wieloma różnymi dodatkami, takimi jak np. żurawina, rodzynki, orzechy, pistacje, morele, czy inne suszone owoce. Ale te oryginalne, biscotti di Prato, są skromne: z migdałami i skórką cytrynową. I takie właśnie zaproponowałem w Wypiekaniu na śniadanie. Zanim podam wam przepis dodam jeszcze, że Włosi jadają je maczając w kawie lub jako dodatek do słodkiego deserowego toskańskiego winna(...)wsypujemy cukier i ucieramy na gładką puszystą masę. I to właściwie jest cały sekret udanych biscotti: jajko musi być utarte na puch, bardzo dokładnie. Następnie dodajemy sól i skórkę cytrynową (oczywiście cały czas miksując). Proszek do pieczenia mieszamy z mąką i bardzo powoli, po łyżeczce dodajemy do wciąż miksującej się masy. Miksujemy jeszcze około minuty, żeby wszystko się połączyło. Przestajemy

Marder&Marder Manufacture
Curry z kurczaka i bakłażana 274

bakłażanem. Obiad gotowy dosłownie w 35-40 minut.  Pyszne, zdrowe i niezwykle aromatyczne. Składniki: 1/2 kg piersi kurczaka, 1 większy bakłażan lub 2 mniejsze, 2 łodygi trawy cytrynowej, 2 łyżeczki sosu rybnego, 400 ml mleczka kokosowego do dekoracji : świeża kolendra i chilli Pasta: 1 chilli - bez pestek,* 2 szalotki, 4 ząbki czosnku, kawałek świeżego imbiru - wielkości kciuka, 4 suszone(...)blendera i zmiksować.  Rozgrzać rondelek/garnek i wyłożyć całą pastę i smażyć na średnim ogniu ok. 7 minut, aż uwolnią się wszystkie aromaty. Po chwili dorzucić dwie łodygi trawy cytrynowej, każdą z nich przekroiłam na dwa krótsze kawałki i lekko zmiażdżyłam trzonkiem noża. Piersi kurczaka umyć i oczyścić, pokroić na kawałki - takie na jeden kęs. Bakłażana umyć i pokroić

Plate of Joy
Zielona sałata na słodko 413

podanych z ziemniakami, frytkami lub ryżem. Sposób przygotowania który publikuję został zainspirowany przepisem siostry Leonilli. Smacznego! Zielona sałata na słodko Składniki: zielona sałata, 4 łyżki śmietany, 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego, 1/4 szklanki wody, 2 łyżki cukru, szczypta soli. Wykonanie: Cukier, sól i kwasek cytrynowy rozpuszczamy w gorącej wodzie i pozostawiamy do ostygnięcia. Sałatę myjemy, osuszamy i rozdrabniamy liście. Sałatę polewamy

paapilotkaa
Klopsiki wołowe z fasolką szparagową w cytrynowej glazurze 205

przygotowania tego dania zainspirował mnie przepis, który przeczytałam na mrożonce Bonduelle- sałatka z fasolki szparagowej i orzechów :) Od siebie dodałam klopsiki z wołowego mięsa oraz wyśmienitą, słodko-cytrynową glazurę i powstało  lekkie, a równocześnie sycące danie, o z askakującym połączeniu smaków, które fantastycznie zgrywają się w jedną, pyszną całość. Podane z ryżem bądź makaronem stanowić będą smaczny i pełnowartościowy(...)rozgrzanej patelni podprażyć pokrojone orzechy włoskie i przełożyć do miseczki/talerzyk. Rozgrzać masło i podsmażyć fasolkę szparagową z dodatkiem startego imbiru oraz krążków chili- do miękkości. Na koniec dołożyć dżem cytrynowy wraz z orzechami, wymieszać i smażyć przez około 1-2 minuty, aż sos delikatnie zgęstnieje. Smacznego! :) Wpis zawiera lokowanie produktów: * dżem niskosłodzony z cytryn-  Owocowa Rozkosz

Kraina Miodem Płynąca
Truskawkowe serniczki Teściowej dla ochłody. Tradycyjnie oryginalna receptura. 168

sernik na zimno mojej produkcji. Składniki (na dużą tortownicę): 2 żółtka 1/2 kostki masła 1/2 szklanki cukru pudru 3 duże serki waniliowe 3 łyżeczki żelatyny spożywczej Winiary 1/3 galaretki cytrynowej 1 galaretka owocowa ulubionego smaku (tu truskawkowa) ulubione owoce (tu truskawki) biszkopty (sztuk kilkanaście) Przygotowanie: Żółtka ucieramy z masłem i cukrem pudrem na jednolitą masę. Stopniowo dodajemy serki(...)szklanki zagotowanej wody dodajemy żelatynę i galaretkę cytrynową - dokładnie rozprowadzamy i odstawiamy do wystudzenia. Galaretkę owocową przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu i również pozostawiamy do wystudzenia. Letnią, przestygniętą żelatynę wlewamy powolutku do masy serowej, miksując bez przerwy na wolnych obrotach. Wstawiamy do lodówki na kilka minut - by sernik zaczął tężeć. W tym czasie tortownicę wykładamy biszkoptami. Kiedy masa zacznie tężeć

Kuchnia po mojemu
Azjatycki Smok - Wołowina w sosie z trawy cytrynowej 154

dłuższego czasu miałam ochotę na jakąś azjatycką potrawę :D Niestety nie posiadam na stanie wszystkich potrzebnych orientalnych produktów, dlatego tym razem użyję sosu gotowego. Wołowina w sosie z trawy cytrynowej z ciemnym ryżem SKŁADNIKI: 500 g wołowiny pół opakowania mieszanki chińskiej (mrożone warzywa) gotowy saszetka sosu z trawy cytrynowej (Blue Dragon) sól, sos sojowy, sos piri piri 2 woreczki ryżu

MarciochaKucharzy
Mazurek pierrot-lion 170

opakowanie  migdałów mielonych - 80 g Masa: 1 opakowanie czekoladek pierrot - 100 g 6 batonów lion 6 łyżek mleka Do dekoracji: biała polewa suszone morele daktyle kandyzowana skórka cytrynowa Wykonanie: Składniki na kruchy spód siekam, zagniatam kulę ciasta, zawijam w folię spożywczą i wkładam na godzinę do lodówki. Rozwałkowuję na prostokąt na blaszkę o wym. 24x38 cm wyłożonej papierem(...)masę z czekoladek  pierrot.  Polewę rozpuszczam, przekładam do rękawa cukierniczego i dekoruję wierzch mazurka napisem świątecznym. Do reszty dekoracji używam ćwiartek moreli, kilku daktyli oraz kandyzowaną skórkę cytrynową

Ciasteczkowy Potwór
Kruchy sernik z duszonymi jabłkami 231

wstawić do lodówki na około 30 minut. Składniki na masę serową: 500 g twarogu; 125 g cukru pudru; 50 g mąki ziemniaczanej; 4 jajka; 2 łyżeczki startej skórki cytrynowej; 200 ml śmietany; Wykonanie: Ser zemleć, wymieszać z cukrem, mąką, jajkami i skórką cytrynową. Śmietanę ubić na sztywno (najlepiej 30%), dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Składniki na masę jabłkową

In my kitchen
Chrzan śmietankowy 171

Chrzan śmietankowy Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 1/2 szklanki świeżo startego chrzanu ok. 1/2 szklanki śmietany 18% 1 jajko ugotowane na twardo   szczypta cukru sól ew. kwasek cytrynowy Wykonanie: Świeżo start chrzan i śmietanę wkładamy do miseczki, dodajemy szczyptę cukru. Jajko obieramy ze skórki i ścieramy na drobnej tarce, dodajemy do chrzanu i mieszamy. Jeśli chrzan będzie dalej bardzo(...)ostry można dodać do niego więcej śmietany. Na koniec dodajemy sól i kwasek cytrynowy. Można też dodać sok z cytryny, ale wtedy chrzan będzie rzadszy. Wszystko razem dokładnie mieszamy

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania