CZARNEGO BZU 10-15 baldachów kwiatu czarnego bzu 0,5 l wódki lub spirytusu (lub mieszanki tych alkoholi) ja używam wódki 69% 0,5 kg cukru 10 g kwasku cytrynowego (można użyć dużej cytryny) 0,5 l wody gazowanej Zebrane świeżo kwiaty odłożyć na białą kartkę papieru, aby robaczki, które w nich zamieszkują powychodziły. Nad garnkiem poodcinać kwiatki od zielonych(...)łodyżek (są gorzkie) uważając, aby pyłek spadający z kwiatów znalazł się w garnku. Dodać kwasek cytrynowy i zalać kwiaty wodą gazowaną. Przykryć i odstawić na 24 godziny. Po tym czasie odcedzić wodę bzową przez sitko wyłożone gazą. Nie odciskać. Do odcedzonego płynu dodać cukier i zagotować a następnie odstawić do całkowitego ostygnięcia. Wymieszać z alkoholem i przelać do butelek. Kiedy
Pieguskowa Kuchniaopakowanie ciasta francuskiego\r","10 du\u017cych pomidor\u00f3w mi\u0119sistych\r","300g mozzarelli\r","kilka li\u015bci \u015bwie\u017cej bazylii\r","1 jajko\r","s\u00f3l, pieprz cytrynowy\r","oliwa"],"name":"Tarta caprese z pieczonymi pomidorami","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":"PT45M","recipeInstructions":["Pomidory myjemy i kroimy w ok. 1cm plastry. Uk\u0142adamy je na blasze wy\u0142o\u017conej(...)spróbuje? Tarta caprese z pieczonymi pomidorami Czas całkowity 45 minut/y Składniki 1 opakowanie ciasta francuskiego 10 dużych pomidorów mięsistych 300g mozzarelli kilka liści świeżej bazylii 1 jajko sól, pieprz cytrynowy oliwa Sposób przygotowania Pomidory myjemy i kroimy w ok. 1cm plastry. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skraplamy oliwą i doprawiamy solą i pieprzem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym
Mostek w kuchniSkładniki (śr: 18 cm): Sernikowe myszki -240g serka ricotty -370g jogurtu naturalnego -2-3 miarki odżywki białkowej THAT’S THE WHEY (u nas smak torcik cytrynowy) -5 łyżeczek żelatyny + ¼ szkl. wody na górną warstwę: 150g jogurtu + łyżka ksylitolu + 1 łyżeczka żelatyny i odrobina wody Ciasteczka serki -przepis TUTAJ Dodatkowo -2 kostki gorzkiej czekolady (na noski) -skórka(...)sernik tworząc białą górną warstwę. Gotowy sernik pociąć w trójkąty i każdy z nich ułożyć na ciastku. Nacinając boki umieścić uszka, z gorzkiej czekolady wykonać noski a ze skórki cytrynowej zakręcone ogonki. Oczy kupiłyśmy ale można również wykonać je z czekolady
Candy Pandaskolorowe ciasto bez pieczenia. Układanie naprzemiennie kolorowych warstw masy sernikowej dało wspaniały efekt końcowy. Składniki: 50 g biszkoptów 500 g serka homogenizowanego waniliowego 250 g ricotty 1 galaretka cytrynowa 1 galaretka truskawkowa 1 galaretka turkusowa 6 dużych świeżych moreli 1 galaretka brzoskwiniowa tortownica o śred. 26 cm Przygotowanie: Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie: cytrynową, truskawkową i turkusową- każdą
słodkie i nie tylko historie kulinarnecoś chrupie w deserach i płatki w tym deserze sprawdziły się idealnie. Kurkuma jest bardzo zdrowa, więc dodałam ją do deseru. Składniki ; biały ser w kostce - 340 g galaretka cytrynowa - 1 opak woda - 3/4 szkl śmietanka kremówka - 250 ml kurkuma - 1/2 łyżeczki corn flakes - 6 łyżek Dodatkowo: maliny borówki amerykańskie mięta do dekoracji Przygotowanie: Galaretkę cytrynową zalać gotowaną wodą, dobrze
Kuchnia Danusisosu sojowego – 3 cukinie zielone – 1 paczka makaronu z fasoli Mung Sos imbirowo-śliwkowy – 4 duże żółte śliwki – kawałek imbiru, ok. 4 cm – 1 sztuka trawy cytrynowej – 2 łyżki cukru – 100 ml octu winnego – sól, pieprz do smaku Wykonanie: – Piersi z kurczaka pociąć na paski, doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym(...)zacznie się rozpuszczać, dodać ocet winny i 1/2 szklanki wody. – Następnie dodać obrany i pokrojony w kostkę imbir oraz pokrojoną białą część trawy cytrynowej. Smażyć na wolnym ogniu ok. 5 minut. – Dodać wypestkowane śliwki, przykryć i dusić sos następne 5 minut. Gotowy sos zmiksować na gładki mus, doprawić solą i pieprzem
To co kochampudru łyżka śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Biszkopt: 5 białek 150 g cukru 60 g mąki ziemniaczanej 50 g mąki pszennej sok z połowy cytryny ( można dodać esencji cytrynowej ) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek ok. 1 szklanki cukru ( zależy od jabłek i od swojego ulubionego smaku) 1 łyżka kolendry(...)jakiś czas mieszać , aby się nie przypaliły. W trakcie jak jabłka będą ładnie uduszone dosypać kolendry mielonej. Dzięki tej przyprawie jabłuszka nabiorą dodatkowych smaków i aromatów - pomarańczowo - cytrynowych. Jabłecznik: Na upieczone ciasto wylewamy uduszone jabłka. Wylewamy najpierw biszkopt biały na całe jabłka a potem łyżką robimy kupki na białym biszkopcie. Na to wszystko kładziemy kawałki pozostałego ciasta kruchego
Różne smaki w kuchniwygrywa pod względem zdrowotnym z kurczakiem. Tym razem postanowiłem przygotować filet z indyka w marynacie, w której znajduje się sezam, sos sojowy, odrobinę chrzanu wasabi oraz pieprz i trawa cytrynowa. Do tego oczywiście miks sałat. Tak skomponowany obiad świetnie sprawdzi się na diecie niskowęglowodanowej. Jeżeli jednak potrzebujesz węglowodanów w posiłku świetnie będzie pasować do tak przyrządzonego mięsa ryż, czy też(...)Składniki 250 g filetu z indyka 2 garście dowolnego miksu sałat 1 łyżeczka oleju kokosowego Marynata: 2 łyżki sezamu 5 g chrzanu wasabi 10 ml sosu sojowego Pieprz, trawa cytrynowa (przyprawa w proszku) Przygotowanie Filet z indyka oczyszczamy z błon, myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Połącz ze sobą wszystkie składniki na marynatę i zamarynuj nią mięso. Odstaw
Programista w kuchniSałatka z bobem, łososiem i awokado Składniki - 2 porcje: Sałat zielona - 2 garści Awokado - 1 sztuka Łosoś wędzony - 200g Bób pieczony lub ugotowany - 200g Werbena cytrynowa - kilka listków Oliwa z oliwek - 2-3 łyżki Sok z 1/2 cytryny Miód - 1 łyżka Sól, pieprz Wykonanie: Przygotowanie sałatki rozpoczynamy od ugotowania (w osolonej wodzie) lub upieczenia (w 200 stopniach) bobu(...)następnie obrania go ze skórki. W misce mieszamy sałatkę, awokado pokrojone w paski, kawałki łososia i bób. Do sałatki dodajemy liście werbeny cytrynowej, sól i pieprz. Całość zalewamy sosem przygotowanym z oliwy z oliwek, miodu i soku z cytryny
Kuchnia Bon Appetitcukrem podgrzać do rozpuszczenia, a następnie schłodzić. Otrzeć skórkę z jednej cytryny i odłożyć. Wycisnąć sok z dwóch cytryn. Ostudzony syrop zmiksować w blenderze z miętą i sokiem cytrynowym. Przelać do słoika, dodać skórkę cytrynową i suszoną miętę - wymieszać. Odstawić do lodówki na 1 - 2 godziny. Przecedzić przez sitko wyciskając jak najwięcej płynu. Rozcieńczyć wodą mineralną w stosunku
zadanie-gotowanieorzeźwiający...lekki bo jedynie jogurty naturalne a orzeźwiający dzięki owocom, delikatnie słodki dzięki galaretkom...polecam na gorące dni... Składniki na 6 dużych salaterek - 800g jogurtu naturalnego - 2 galaretki cytrynowe - 1 galaretka jagodowa - 1 galaretka truskawkowa - 200ml Prosecco lub np. szampana - 200g jeżyn - 200g truskawek Sposób wykonania: Jedną galaretkę cytrynową rozrabiamy w 100ml wrzątku, studzimy, chłodną mieszamy z 400g jogurtu
Wypieki Reneostrą nutą. Moja propozycja na letnią kolację, lub dodatek do obiadu :) mix sałat (ok 150 g) jadalne kwiaty 2 młode marchewki pęczek rzodkiewek łyżka masła klarowanego pół łyżeczki pieprzu cytrynowego łyżka miodu Warzywa kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło wraz z miodem. Podsmażamy warzywa, doprawiając je pieprzem cytrynowym. Gdy nieco zmiękną, ale nadal będą chrupiące, podajemy
Mienta blogPrzy piąteczku rybka musi być. Może tym razem do chleba na śniadanie lub kolacje. Smacznego! Do przygotowania potrzebujemy: 200 g łosia wędzonego 300 g ugotowanego/upieczonego łososia 1/2 pęczka melisy cytrynowej mały słoiczek ogórków konserwowych Obydwa rodzaje łososia rozdrabniamy widelcem. Mieszamy razem i dodajemy drobno posiekana melisę cytrynową i ogórki konserwowe. Podajemy z chlebem np ciepłymi grzankami skropionymi odrobina oliwy
Szybko Tanio SmacznieOrzeźwiające CYTRYNOWO-MALINOWE LODY NA PATYKU na bazie jogurtu i świeżych... Artykuł CYTRYNOWO-MALINOWE LODY NA PATYKU pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINEmalakserze ucieramy z cukrem na gładką masę. 2.. Dodajemy ekstrakt waniliowy oraz przesiane suche składniki. Miksujemy do momentu połączenia. Wlewamy sok z cytryny oraz dodajemy otartą skórkę cytrynową. 3. Do zmiksowanej masy dodajemy koniecznie zmrożone maliny wszystko łączymy pulsacyjnie aż ciasto nabierze różowego koloru a maliny się nieco rozdrobnią. Ważne by na tym etapie nie przesadzić z miksowaniem
vaniliowoczekoladowa