cytrynowa - 1500 przepisów (strona:35/100)

Śliwki w syropie 222

zimą możemy wykorzystać na wiele sposobów, do ciast,kompotu, deserów. Są bardzo smaczne, polecam. Składniki: 2 kilogramy śliwek 1 kilogram cukru sok z jednej cytryny 0,5 łyżeczki kwasku cytrynowego kora cynamonu 6 goździków Sposób przygotowania: Śliwki myjemy, usuwamy z nich pestki, skrapiamy sokiem z cytryny, zasypujemy cukrem, mieszamy i zostawiamy na noc. Następnego dnia śliwki wyjmujemy z soku, przekładamy(...)umytych i wyparzonych słoików. Sok powstały z śliwek przelewamy do garnka, dodajemy goździki, cynamon i kwasek cytrynowy, zagotowujemy i gotujemy przez 5 minut. Z syropu wyjmujemy goździki i cynamon, zalewamy śliwki poukładane w słoikach. Pasteryzujemy prze 15 minut od momentu zagotowania

Bajeczna Kuchnia
Prawdziwki marynowane w modzie 161

szklanka octu 4 szklanki wody 2 płaskie łyżeczki soli 5 łyżek miodu prawdziwego po 5 ziaren ziela angielskiego i pieprzu 3 listki laurowe kilka ziaren gorczycy Dodatkowo: kwasek cytrynowy  Sposób przygotowania: Prawdziwki oczyszczamy, dokładnie myjemy, obgotowujemy przez 10 minut w osolonej wodzie z dodatkiem kwasku cytrynowego, odcedzamy, przelewamy kilkakrotnie zimną wodą. Składniki zalewy umieszczamy w garnku zagotowujemy, grzyby przekładamy

Bajeczna Kuchnia
Kokosowe batoniki z dodatkiem cytryny 176

łyżki oleju kokosowego 2 łyżki kakao 1 łyżka wrzącej wody kilka kropli soku z cytryny lub kilka kostek gorzkiej czekolady o zawartości kakao minimum 70% Do dekoracji: skórka cytrynowa kilka zmielonych orzechów, np. włoskich 1. Wiórki wraz z pozostałymi składnikami zblenduj na gładką masę. Następnie mocno ugnieć rękoma i uformuj 15 małych batoników lub kulek. Staraj się, żeby były(...)batony z lodówki i ułóż je ciasno koło siebie - będzie łatwiej pokryć je polewą. 6. Za pomocą silikonowego pędzelka posmaruj z góry batoniki polewą, następnie posyp orzechami i skórką cytrynową. 7. Przechowuj w lodówce. Energia (1 batonik) Białko Tłuszcz Węglowodany Błonnik 167 kcal

Powiedz dietom nie
Babka dyniowo-cytrynowa 176

Ciekawa odmiana dla zywkłej babki cytrynowej - dodatek zmiksowanej dyni nadaje niesamowitego kolorku i wilgotności. Polecam :) SKŁADNIKI: (forma z kominem lub keksówka)   240 g mąki pszennej 40 g mąki kukurydzianej  2 duże jajka 120 g cukru  150 g masła 130 g puree z dyni   2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki sody 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego skórka(...)połączenia składników. 4 . Formę na babkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą (keksówkę wystarczy wyłożyć papierem do pieczenia). Przełożyć ciasto. Piec ok 50 min w 180*C.  Lukier cytrynowy: ok 1/2 szkl cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny Składniki lukru wymieszać dokładnie, gdyby wyszedł za rzadki - dosypać jeszcze cukru pudru

Kto ugości moich gości?
Wegańskie curry z dynią, batatem i ciecierzycą 166

łyżka sosu rybnego ·          3-4 liście kafiru ·          3 łyżeczki tartej trawy cytrynowej ·          4 łyżeczki kminu rzymskiego ·          2 łyżeczki gałki muszkatołowej(...)moździerzu ucieramy kolendrę i kmin (nie podprażam ich wcześniej, gdyż w paście trafią na patelnię). Dobrze ucieram, a następnie dodaję czosnek i dalej ucieram na pastę. Dodaję trawę cytrynową oraz liście kafiru , które wcześniej nieco rozcieram w dłoniach. Papryczki drobno siekam i również dodaję do moździerza i ucieram. Następnie dodaję sproszkowane przyprawy ( gałkę, cynamon i kurkumę ). Świeżą gałkę ścieramy

Bazując na smaku
Pierś kurczaka w sosie cytrynowo-kaparowym 155

Pierwszy raz przepis na pierś kurczaka w sosie cytrynowo-kaparowym zobaczyłam na Pintereście. Urzekło mnie zdjęcie, które nie było stylizowane, ale sprawiło, że od razu zrobiłam się głodna. Przepis przypomina ten na kurczaka piccata, ale zamiast wina jest sos na bazie śmietanki. efekt? Niezwykle aromatyczne danie, które od tej pory jest jednym z ulubionych mojego Męża. A jemu wcale(...)łatwo dogodzić…     Składniki: podwójna pierś kurczaka 1 cytryna Czytaj dalej... Artykuł Pierś kurczaka w sosie cytrynowo-kaparowym pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Muffinki z jabłkami 145

cukru, 3 jajka, 250 ml mleka, 300 g jabłek obranych i pokrojonych w kostkę, skórka z cytryny, sok z 1/2 cytryny, 1 łyżeczka cynamonu, Jabłka wymieszać z sokiem cytrynowym, cynamonem i skórką cytrynową. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać masło pokrojone w kostkę i rozetrzeć rękoma lub krótko zmiksować w malakserze (ja miksuję). Dodać cukier, wymieszać. Powinniśmy otrzymać mieszaninę

królestwo garów
kostka tropikalna (bez pieczenia) 166

porcji) Składniki: duża paczka krakersów solonych (32 sztuki) 3/4 litra mleka 2 opakowania budyniu waniliowego 3 łyżki cukru 2 opakowania galaretki pomarańczowej 1 opakowanie galaretki cytrynowej szybko tężejącej puszka ananasa 3 kiwi 3 mandarynki wiśnie kandyzowane Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć połowę krakersów. Ananasa odsączyć z zalewy i pokroić na mniejsze cząstki. Kiwi obrać i pokroić(...)resztę wymieszać z masą budyniową. Masę przełożyć do blaszki, rozsmarować i przykryć resztą krakersów. Odstawić ciasto na jakiś czas aby stężało i wystygło.  Na wierzchu ułożyć owoce. Galaretkę cytrynową rozpuścić w 3/4 szklanki wody i kiedy zrobi się gęsta smarować nią ciasto i owoce za pomocą pędzelka. Odstawić w chłodne miejsce

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
PIĄTKOWA KLASYKA. SMAŻONA RYBA Z ZIEMNIAKAMI I SURÓWKĄ 326

Bardzo lubię klasycznie smażone filety rybne.  Klasycznie - znaczy dla mnie panierowane w jajku i bułce tartej, a wcześniej posypane solą, pieprzem cytrynowym i obowiązkowo duuużą ilością majeranku.   Zazwyczaj kupuję do smażenia dorsza albo pyszną mirunę (podobno jeden ze smaczniejszych gatunków ryb). Minusem jest to, iż bazuję na filetach mrożonych (nieglazurowanych na szczęście), nie mając dostępu do świeżych(...)jest nie tylko pełnowartościowy,  ale i pyszny, tak więc staram się serwować go jak najczęściej. Składniki: 700 g ryby (u mnie mrożony filet z miruny) majeranek sól pieprz cytrynowy 1 cebula olej Do panierowania : 2-3 łyżki mąki 2 jajka bułka tarta Wykonanie:  Filet odmrażam kilka godzin wcześniej. Osuszam papierowym ręczniczkiem. Każdy kawałek posypuję solą, pieprzem i majerankiem

Walijskie Pichcenie
Kolorowy sernik na zimno z wiśniami 274

tortownicę 18 cm: Składniki: 350 g serek homogenizowany, (może być waniliowy) 2 op. galaretki o smaku ananasa i granatu Winiary 2 op. galaretki o smaku limonki i trawy cytrynowej Winiary 1 op. galaretki o smaku mango i marakui Winiary mrożone wiśnie, czekoladana kruchy spód: ½ szklanki mąki pszennej ½ szklanki mąki krupczatki ¼ szklanki cukru trzcinowego pół łyżeczki proszku do pieczenia 100g masła(...)mieszamy dokładnie z jedną częścią serka i przekładamy na ciasto kruche w tortownicy, wyrównujemy i wstawiamy o lodówki do stężenia. Podobnie postępujemy z galaretkami o smaku limonki i trawy cytrynowej oraz z serkiem, masę serową przekładamy na zastygniętą już masę o kolorze różowym. Na powierzchni zielonej warstwy sernika układamy mrożone wiśnie, tortownicę wstawiamy o lodówki. Ostatnią galaretkę rozpuszczamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Dwusmakowa galaretka z truskawkami 167

Galaretka truskawkowa – 1 op Galaretka cytrynowa – 1 op Truskawki – 20 dag Bita śmietana Woda – 1 L Mięta  Galaretki rozpuścić w pół litrze gorącej wody, każdą osobno, dobrze wymieszać , aż się dokładnie rozpuści. Schłodzić. Truskawki oczyścić, opłukać i parę odłożyć do dekoracji. Cytrynową zimną galaretkę rozlewamy do szklanek do połowy i ustawiamy pod skosem w lodówce, na wierzchu układamy truskawki

Camilla w kuchni
Sałata ze śmietaną. 228

Składniki: sałata lodowa,  cebula,  3 ząbki czosnku, śmietana 18%, sól, kwasek cytrynowy. Przygotowanie: Sałatę umyć, osuszyć i porwać na kawałki. Posolić oraz dodać odrobinę kwasku cytrynowego. Cebulę pokroić w małą kostkę i dodać do sałaty. Czosnek wycisnąć, dodać śmietanę i wszystko razem wymieszać.  Smacznego

W kuchni u Moniki
Sałatka z buraków ćwikłowych 165

właśnie jest sałatka z czerwonych buraków. Składniki: Litrowy słoik buraków ćwikłowych konserwowych 7 jajek 2 jabłka Półlitrowy słoik ogórków konserwowych 250g śmietany 18% sól, pieprz do smaku szczypta kwasku cytrynowego Sposób przygotowania: Jajka gotujemy "na twardo" ok 12 minut. W tym czasie odcedzamy buraki i kroimy w drobną kosteczkę. Ogórki obieramy ze skórek i kroimy podobnie. Jabłko obieramy, usuwamy gniazda(...)tarce o grubych oczkach albo także kroimy w kostkę. (Ja wybrałam tą wersję.) Ugotowane jajka studzimy w zimnej wodzie, obieramy i kroimy przez specjalne siteczko. Dodajemy śmietanę, kwasek cytrynowy oraz doprawiamy solą i pieprzem

Kuchnia w czekoladzie
Sok z aronii 187

całą zimę i wzmacniać swoją odporność. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 6 szklanek aronii 200 liści wiśni( może być mniej) 3 litry wody 2 -1,5 kg cukru 1 kwasek cytrynowy lub sok  z 1 cytryny Wykonanie: Aronię i liście wiśni opłukać. Włożyć do garnka i zalać zimną wodą. Gotować 15 - 20 minut ( od momentu zawrzenia) po tym czasie odcedzić(...)owoce ( można je jeszcze troszkę rozdusić, żeby wyszedł cały sok). Do czystego soku dodać cukier i kwasek cytrynowy - zagotować. Gorący sok wlewać do słoików i zakręcać. Nie wymaga pasteryzacji

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Łosoś na parze z trawą cytrynową 152

mnie swoim soczystym kolorem i mówił: zjedz mnie, M. nie będzie dzisiaj na obiedzie, a nienawidzi ryby, więc się nie obrazi. No i kupiłam. ŁOSOŚ NA PARZE Z TRAWĄ CYTRYNOWĄ Składniki: - dowolny kawałek łososia - suszona trawa cytrynowa - dowolne warzywa - pieprz - sól Przygotowanie: Rybę płuczemy, osuszamy, doprawiamy. Wkładamy do naczynia parowego razem z warzywami. W ten sposób przygotowujemy całość przez około

Życie zamknięte w smaku