cytryna - 13435 przepisów (strona:698/896)

Makarony 205

Penne z kiełbasą i cukinią Makaron z cytryną i pieczarkami Spaghetti z krewetkami Lasagne wegetariańska Makaron z suszonymi pomidorami Z sosem z tuńczyka i anchois Makaron z czosnkiem i cieciorką Muszelki z kalafiorem i botwinką Z prostym sosem pomidorowym Spaghetti z pesto szparagowym

Chilli Czosnek i Oliwa
CIASTO KUBUŚ 235

Mega orzeźwiające ciasto, przyrządzone na bazie ulubionego soku, ja użyłam soku z limonki z nutą mięty, do tego bita śmietana pachnąca cytryną i galaretka morelową. Ciasto kuś swymi barwami oraz zapachem, najbardziej do gustu przypada maluchom. SKŁADNIKI (forma 25x30) Biszkopt Składniki: 5 jajka 5 łyżki mąki pszennej 4 łyżki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa 3 budynie waniliowe

RAROSSA
Mini Pavlova 340

mnie tym razem z borówką amerykańską. Składniki na 4-5 porcji: 4 białka szczypta soli szklanka drobnego cukru łyżeczka skrobi ziemniaczanej łyżeczka białego octu winnego lub soku z cytryny 250 ml śmietany kremówki łyżka cukru pudru owoce Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ciągle ubijając dodawać po łyżce

wyzwania kuchenne
Granita z truskawek i szampana 150

polega na zamrożeniu musu truskawkowego wymieszanego z szampanem. W wersji dla dzieci alkohol można zastąpić wodą. Składniki: 500 g truskawek szklanka cukru pudru 2 szklanki szampana sok z połowy cytryny Truskawki zmiksować z cukrem pudrem na gładką masę.  Wymieszać z szampanem. Przelać do pojemnika do zamrażania i wstawić do zamrażalnika na godzinę.  Wyjąć i przemieszać widelcem. Wstawić ponownie

wyzwania kuchenne
Zupa porowa wg Kuchni Pięciu Przemian 186

sól do smaku (sn) Dodawałam robiąc odstępy 1-2 minutowe pomiędzy poszczególnymi składnikami. Gotowałam do miękkości, zmiksowałam i na koniec jeszcze: 1. szczypta bazylii lub łyżeczka soku z cytryny) (k) 2. uzupełniłam wrzątkiem (g) 3. odrobina masła (sł) 4. pieprz (o) i sól (sn) jeśli potrzeba 5. koperek (k) To moja pierwsza zupa tak ugotowana i na pewno będą następne

Zdrowa Kuchnia Sowy
Kotlety z ciecierzycy? Koniecznie! 220

odlaniu wody groch zmiksowałam i kolejno dodawałam: jajko i przesmażoną na oliwie cebulę (sł), wyciśnięty czosnek i szczyptę czosnku niedźwiedziego (o), trochę soli morskiej (sn), trochę soku z cytryny (k) i na koniec sporo lubczyku (g). Wymieszałam dokładnie i ulepiłam 4 kotleciki, które następnie obtoczyłam z lekka w mące  i smażyłam z obydwu stron do zrumienienia. Można opanierować

Zdrowa Kuchnia Sowy
Sernik na zimno "Mojito" 217

sera w wiadereczku ( 100% twaróg, bez dodatków skrobi czy innych ) 200 ml śmietanki 30% 1 szklanka cukru pudru 1 galaretka Winiary o smaku "Mojito" 1/2  torebki galaretki cytrynowej 2 płaskie łyżki żelatyny 1 limetka 1 szklanka wrzątku + zimna woda do namoczenia żelatyny 1 łyżka posiekanej świeżej mięty   Wykonanie: Płatki owsiane ( lub zamiennie kruche ciastka ) rozdrobnić w malakserze. Masło

kolorowotorcikowo
Tort- boisko z kremem czekoladowym 220

przekroić na 3 równe części.     Krem: 250g masła, 100g gorzkiej czekolady, 70g mlecznej czekolady, żółtko, laska wanilii, łyżeczka gorącej wody, łyżeczka kawy rozpuszczalnej, 1/2 szkl. herbaty z cytryną do nasączenia.     Czekolady połamać na kawałki, stopić na parze, następnie przestudzić. Masło utrzeć na biały puch, dodać żółtko oraz nasiona z laski wanilii. Kawę rozpuścić w łyżeczce gorącej

Z miłości do słodkości
Sernik z mango i spodem z sękacza 242

jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej łyżeczka cukru z wanilią pół szklanki cukru Góra: dojrzałe mango pół opakowania śmietany 22% 3 łyżki brązowego cukru 3 łyżeczki żelatyny otarta skórka z cytryny      Pół kostki masła rozpuszczamy na wolnym ogniu i dodajemy pokruszonego na drobne kawałeczki sękacza. Masę przekładamy do blachy i zapiekamy w 200 stopniach przez 20 minut

sama złodycz
Świąteczne pierniczki 388

rozpłaszczamy ładnie w rączce i wciskamy w środek migdały. Proste i urocze! ;)      Pierniki po ostudzeniu dekorujemy lukrem zrobionym z mieszanki białka (opcjonalnie soku z połowy cytryny) i cukru pudru. W tym celu możemy użyć zwykłego pędzelka do pomalowania całej powierzchni lub tylki do lukru, jeśli naiwnie wierzymy, że uda nam się zrobić ładne wzorki. Tak czy inaczej

sama złodycz
Panna cotta na kefirze z syropem pomarańczowym 204

syropem pomarańczowym ma wspaniały smak i aksamitną konsystencję. Przepis na 2 porcje. 200 ml kefiru 100 ml mleka 2 łyżeczki cukru 1 łyżka żelatyny 1 łyżeczka soku z cytryny na syrop: 1 pomarańcza + 1 łyżka cukru Żelatynę zalewamy 2 łyżkami mleka, zostawiamy ją aż napęcznieje. Pozostałe mleko zagotowujemy z 2 łyżeczkami cukru, dodajemy napęczniałą żelatyne i chwilke gotujemy aż żelatyna

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
TORT JABŁKOWY 228

tortownica 20 cm) Biszkopt: 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia MASA JABŁOWA: 1 kg jabłek 2 galaretki cytrynowe 3 szklanki wod y łyżeczka cynamonu Ponadto: 400g jogurtu naturalnego 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny cukier waniliowy cynamon sposób przygotowania: biszkopt: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić

RAROSSA
Ciasta domowe. Pyszna szarlotka na półkruchym cieście 656

lekko czubata łyżeczka mielonego cynamonu  ok. 50 g bułki tartej albo drobno pokruszonego, ususzonego biszkoptu, albo zmielonych ciasteczek LUKIER - 3/4-1 szkl. cukru pudru  sok z połowy dużej cytryny  odrobina gorącej wody 1/4 łyżeczki oleju roślinnego  sposób przygotowania :  CIASTO - miękkie masło wrzuciłam do miski razem z serkiem mascarpone i przesianym cukrem. Miksowała  jakieś 5 minut

Smaczna Pyza
Ciasto z masą jabłkową 295

dokumentowałam. Czego potrzebujemy: Biszkopt : 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 2 łyżeczki proszku  do pieczenia Masa jabłkowa: 5- 6  jabłek 2 galaretki (dowolne ja dałam cytrynowe) 75 0ml wody Masa: 1 budyń waniliowy 1 szklanka mleka 1 kostka margaryny 1 szklanka cukru pudru 1 aromat waniliowy WYKONANIE: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo żółtka

W kuchennym oknie Ewy
Świąteczne pierniczki 283

dekorować.  Z TYCH PROPORCJI WYCHODZI NAM OK. 140 PIERNICZKÓW. My dekorujemy własnoręcznie zrobionym lukrem, posypkami czekoladowymi, kokosowymi, migdałami itp. LUKIER - 6 łyżek cukru pudru - 2 łyżki soku z cytryny - 1 łyżka gorącej wody Lukier możemy barwić domowymi sposobami bez chemii, np. na brązowo dodając kakao, lub na różowo - sokiem malinowym. Gotowe pierniki wkładamy do metalowej puszki wraz z kilkoma

Moje Kuchenne Rewelacje