jogurtu naturalnego i zdrowych, polskich truskawek, ograniczając przy okazji ilość cukru. Same plusy :) Ilość porcji: 8 Składniki: 300g truskawek 170g jogurtu naturalnego 1/5 szklanki śmietanki kremówki 30% Kilka kropli cytryny ¼ szklanki cukru (lub mniej, zależy jak słodkie lody lubimy :)) Truskawki myjemy i obieramy z szypułek. Umieszczamy w wysokiej misce i dodajemy pozostałe składniki. Całość blenderujemy i odstawiamy na pół
Kolizje Smakówjako przepyszny dodatek do dań obiadowych, czy kolacji. Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: 4 osób Składniki: 1kg zielonej fasolki szparagowej 3 łyżki masła 1 niecała łyżeczka soku z cytryny 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki Sól, pieprz Fasolkę myjemy oraz odcinamy końcówki strączków. Nastawiamy duży garnek z wodą i doprowadzamy do wrzenia. Wrzucamy fasolkę, solimy i ponownie doprowadzamy
Kolizje Smakóworaz obieramy. Marchewkę trzemy na drobnych oczkach, a jabłko na dużych. Dokładnie mieszamy. Podajemy od razu po przygotowaniu. Jeśli surówkę mamy zamiar zjeść później warto ją skroić sokiem z cytryny by nie ściemniała. Smacznego
Kolizje Smakówszczawiem Piyaz, turecka sałatka z fasoli Francuska sałatka z mlecza Tunezyjska pieczona sałatka Tapas z cieciorki i chorizo Kanapeczki z halloumi Empanadas z tuńczykiem Dip czosnkowy z kiszoną cytryną Cygara z filo z fetą i ziołami Dip z pieczonych pomidorów Roladki z pieczonej papryki Kolorowa tortilla na imprezę Sałatka na przeziębienie Turecka pasta z bakłażana Panzanella Sałatka z fasolki szparagowej
Chilli Czosnek i Oliwapasta pochodząca z Rumunii składająca się z pieczonych bakłażanów lub gotowanej fasoli, pieczonej czerwonej papryki i siekanej cebuli. Baba ghanoush - arabska pasta na bazie pieczonego bakłażana, tahini, oliwy i cytryny, popularna w Libanie, Syrii i Egipcie. Przepis na świetny Ajwar wzorowałam się na przepisie z Palce Lizać przepis na 4 słoiki 200 ml Składniki: 5 czerwonych papryk 2 bakłażany
Chilli Czosnek i Oliwamiasteczkiem rybackim, więc ryby są tam najświeższe, jak to tylko możliwe. Kelner dał nam nawet możliwość wyboru najpiękniejszej sztuki! W Chorwacji ryby podaje się również z rusztu, z cząstką cytryny i sałatką ze świeżych warzyw. Dorada pod względem "budowy" bardzo przypomina mi także uwielbianego przeze mnie pstrąga - ma niewiele dużych ości, które łatwo odchodzą od mięsa wraz z kręgosłupem. Jeżeli
Chilli Czosnek i Oliwadomu. Pomyślałam, że będzie fajną alternatywą dla ketchupu czy też pomidorowej salsy. Podstawowa, tradycyjna receptura , która znalazłam na stronie GreekTastes , składa się jedynie z pomidorów, cukru i soku z cytryny . Ja słodkie smaki lubię wtedy, gdy zostały zrównoważone przez nuty pikantne - stąd zdecydowałam się na zaostrzenie dżemu poprzez dodanie chilli, czosnku i imbiru i przełamanie smaku octem winnym . Dżem wyszedł
Chilli Czosnek i Oliwamają smak waniliowy i wykrawa się je w kształt okręgu z ozdobną falbanką ( patrz środkowe ciasteczko na powyższym zdjęciu ). Ale spotyka się je również w wersji aromatyzowanej skórką z cytryny lub pomarańczy lub przekładane owocowym dżemem. Na pewno zauważycie, że sablé różni od innych kruchych ciasteczek spory dodatek żółtek . Żółtka mamy w ciasteczkach, żółtkiem smarujemy również ich wierzch, dzięki czemu
Chilli Czosnek i Oliwaprzepis na marokańskie chlebki , które upiekłam do tażinu. Zachęcam Was również do spróbowania innych tażinów, które pojawiły się na moim blogu: tażinu z kurczaka z kiszonymi cytrynami i oliwkami - Djaj Mqualli tażinu wołowego z dynią i suszonymi śliwkami tażinu z kurczaka z pomidorami i miodem -Djaj Matisha Mesla . Tażin (tagine) z klopsikami w sosie
Chilli Czosnek i Oliwaśniadanie z chlebem, oliwą i warzywami). Kurczaka spożywano raz w tygodniu (w weekendy), zazwyczaj gotowano go w pomidorach i oliwie i podawano z warzywami lub pieczonymi ziemniakami z cytryną. Ponadto jedzono średnio 3-4 jajka tygodniowo. Jak widzicie, były to nieduże ilości w porównaniu do przyzwyczajeń diety zachodniej, a produkty jedzono w mało przetworzonej formie. Produkty mleczne są dobrym źródłem
Chilli Czosnek i Oliwaczasie wyrabiania. Chlebki khobz będą pasowały do dowolnych dań kuchni marokańskiej oraz arabskiej. Śmiało możecie je zestawić z jednym z poniższych tażinów: tażin z kurczaka z kiszonymi cytrynami i oliwkami - Djaj Mqualli tażin wołowy z dynią i suszonymi śliwkami tażin z kurczaka z pomidorami i miodem -Djaj Matisha Mesla tażin z klopsikami w sosie pomidorowym i jajkami
Chilli Czosnek i Oliwasosie winegret traci na swojej ostrości. Sumak to przyprawa wytwarzana z owoców krzewu o tej samej nazwie. Ma lekko kwaskowy smak, dlatego używa się go jako substytut soku z cytryny. Wykorzystuje się ją w potrawach kuchni arabskiej i tureckiej. Można ją kupić w sklepach typu kuchnie świata, czy z produktami kuchni arabskiej. Kto ma ochotę na tę kolorową sałatkę?:) Piyaz
Chilli Czosnek i Oliwaognia, przykryj folią aluminiową i odstaw na 5 minut do przesuszenia. Postaw gotową paellę na środek stołu. Zgodnie z tradycją należy jeść ją prosto z patelni. Podawaj z ćwiartkami cytryny do wyciśnięcia na danie. Przepis dodaję do akcji ¡Viva España
Chilli Czosnek i Oliwabędzie już prawdziwa coca . Co ciekawe, cocę można przygotować również na słodko - piecze się ją ze smalcem dla większej kruchości, zaś wierzch posypuje cukrem, orzeszkami pinii lub skórką cytrynową i skrapia likierem anyżowym. Coca to danie o wielu obliczach i jestem pewna, że każdy z Was może stworzyć swoją ulubioną wersję:) Cocę przygotowałam na podstawie przepisu z tej strony internetowej
Chilli Czosnek i Oliwacukru sok i skórka z 1 pomarańczy do podania: śmietana, jogurt naturalny Przygotowanie: Nagrzej piekarnik do 200 stopni C. W żaroodpornym naczyniu połącz sok i skórkę z cytryny z cukrem, dodaj rabarbar i wymieszaj. Piecz przez 15-20 minut. W miseczce roztrzep jajko, wymieszaj z mlekiem/śmietaną i ewentualnie dodatkami smakowymi. Na patelni na średnim ogniu rozgrzej masło. Zanurz kromkę
Chilli Czosnek i Oliwa