cytryna - 13435 przepisów (strona:537/896)

Ciasteczka z wróżbą 218

leniwych jest wersja gotowa w internecie :) Składniki: 270 g mąki pszennej 90 g cukru pudru 2 jajka 1 łyżeczka oleju 1 łyżeczka wody 1 mała łyżeczka olejku cytrynowego 1 cukier wanilinowy Wykonanie :  Z podanych składników wyrabiamy ciasto niczym na pierogi. Szybko i energicznie.  Uzyskaną masę rozwałkujemy na cienki placek i wycinamy szklanką kółka (jeżeli jest to konieczne podsypujcie

W Moim Magicznym Domu
Amerykański kogel-mogel dla dorosłych czyli święta z Eggnog 438

Jako dziecko uwielbiałam kogel mogel. Była to jedna z niewielu słodyczy niemal zawsze dostępna. Pamiętam koglo-moglowe eksperymenty z dodawaniem cynamonu, kakao i soku z cytryny lub częściej kwasku cytrynowego, bo cytryn najczęściej nie bylo. Potem odkrylam jeszcze innego kogla mogla, tego robionego przez babcię. Wersję dla dorosłych. Z wódką. Zwaną ajerkoniakiem. Pamiętam jak babcia ręcznie kręciła ajerkoniak w butelce

Jem więc Jestem
Crumble jabłkowe z nutą bazylii (czyli bazyliowa szarlotka bez ciasta) 155

oryginalnym przepisie był puder) 50 ml oleju o smaku bazylii (dałam 30 ml bazyliowego i 20 ml rzepakowego)   Jabłka obrać, pokroić i poddusić z odrobiną wody i skórki cytrynowej. Płatki owsiane zmielić w blenderze i wymieszać z cukrem oraz mąką. Całość połączyć z olejem i dokładnie wyrobić (powinna powstać grudkowata kruszonka). Jabłka wyłożyć na dno formy i posypać kruszoną

Di gotuje
SEZON NA .. ŚLEDZIA 178

kilka chwil. *INNE DANIA ZE ŚLEDZIA ZNAJDZIECIE TUTAJ ( do nich też możecie śmiało wykorzystać produkty SEKO): *  OCTOWE ROLMOPSY *   ŚLEDZIE W ŚMIETANIE * SAŁATKA ŚLEDZIOWA W JABŁKU * ŚLEDZIE CYTRYNOWE * ŚLEDZIE PO KASZUBSKU * ŚLEDZIE PO JAPOŃSKU

Z Majeczką w kuchni
Krucha tarta z żurawiną i ganache z białej czekolady 236

tłuszczu (nie musi być gęsta) 50g miękkiego masła szczypta soli opcjonalnie – aromat waniliowy, rumowy lub migdałowy zamrożone owoce żurawiny (polskiej drobnej lub wielkoowocowej) kandyzowana skórka pomarańczowa lub cytrynowa

Karo in the Kitchen
Pierniczki z lukrem królewskim! 171

mocno ubijaj, dodaj cukier puder. Ilość cukru pudru zależy od wielkości białka, im większe tym więcej cukru musimy dodać. Ja często też do smaku dodaję 2-3 krople aromatu cytrynowego. Lukier powinien być gęsty, nie może być zbyt lejący się bo wtedy nie uda się Wam nim narysować żadnego wzorku. Gotowy lukier przekładamy do woreczka foliowego, odcinamy maluteńki rożek

SMYKWKUCHNI
Superfood na co dzień - Jamie Oliver / KONKURS 244

pyszne wody smakowe! Arbuz i bazylia, granat, imbir i limonka - brzmi smacznie, prawda? Są też pomysły na pyszne i zdrowe herbatki - truskawka, hibiskus i anyż czy koper włoski, cytryna i miód - wszystko wygląda i brzmi pysznie! I przyszedł czas na końcowy zdrowy dział, o którym wspominaliśmy na początku! Jamie przedstawia nam w nim swoją filozofię, którą zawarł w tej książce

Plate of Joy
Stollen czyli ciasto z marcepanem i bakaliami 174

rumie lub whisky – 1 żółtko – 6 łyżek masła (można zastąpić olejem roślinnym) – 1/3 filiżanki płatków migdałów – 200 g marcepanu – po 80 g kandyzowanej skórki cytrynowej i pomarańczowej Przygotowania zaczynamy od zrobienia rozczynu – w misce umieszczamy trochę ciepłego mleka, 1 łyżki cukru, 1/2 kostki drożdży i odrobiny mąki. Zostawiamy w ciepłym miejscu, pod przykryciem

Szybko Tanio Smacznie
Tropikalne ciastko czekoladowe z ananasem 235

połączenie czekolady i tropikalnego ananasa :) Propozycja dla osób, którym znudziły się korzenne aromaty lub po prostu ich nie lubią. Bazą jest niezawodne ciasto bananowo-czekoladowe, na wierzchu znajdziecie twarożek cytrynowy i kawałki słodkiego ananasa :) Ciasto: 1 banan 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao   Krem: 3 łyżki twarożku 1 łyżeczka soku z cytryny  1 łyżka

Chocolate Muffin Blog
Tort czekoladowy z żurawiną 251

białka 150g mąki pszennej (użyłam tortowej) 160g cukru 1 duże opakowanie cukru wanilinowego 32g 100g orzechów włoskich 1 łyżeczka proszku do pieczenia Do nasączenia: 150ml wody sok z 1/2 cytryny 3 łyżeczki cukru pudru 3 krople aromatu waniliowego 2 łyżki spirytusu Krem: 300g gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60% 500g śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 opakowanie cukru wanilinowego

Mała Cukierenka
DOMOWY LEMON CURD CZYLI ANGIELSKI KREM CYTRYNOWY 238

Słodko-kwaśny ... pysznie cytrynowy, aromatyczny i niezastąpiony jako dodatek  do kremowych mas, ubitej śmietany, polewy czy kruchych ciasteczek.  W niektórych przepisach dodatkowym składnikiem kremu jest łyżka mąki ziemniaczanej. I tylko od nas zależy czy chcemy uzyskać formę gęstego budyniu (wtedy dodajemy mąkę) czy lżejszego, lekko płynnego kremu.  Mój lemon curd przygotowałam bez dodatku mąki. Planuję przełożyć

Walijskie Pichcenie
Tażin z wołowiny i dyni w sosie z granatu 210

Tażin najlepiej przygotować dzień wcześniej i odgrzewać. Danie podajemy z kuskusem. Ja 400 g kuskusu przyprawiam solą, łyżeczką mielonej, słodkiej papryki, łyżeczką mielonego kminu rzymskiego, skórką otartą z wyparzonej cytryny i pęczkiem świeżej kolendry. Zalewam wrzątkiem ok. 0,5 cm nad poziom kaszy, mieszam, przykrywam i za 5 minut kuskus jest gotowy. Jeśli danie podajemy na Święta, to bez problemu

Poezja smaku
Razowe pierniki. 169

minut w 180 stopniach. 5. Po wystygnięciu dekorujemy pierniki lukrem, posypujemy dodatkami. ************************************************************************** LUKIER Podstawa, czyli biały lukier - ucieram zmielony na puder ksylitol z odrobiną gorącej wody i sokiem z cytryny. Robię to zawsze na oko, tak żeby powstała odpowiednia konsystencja. Kolorowy lukier uzyskałam metodą domową (oprócz błękitu i jasnozielonego, który wyjątkowo zrobiłam za pomocą  barwników) dodając w niewielkich ilościach

Powiedz dietom nie
Jadalne prezenty: domowy ocet aromatyzowany (+ oczywiście gotowe etykietki) 186

ocet z anyżem, pomarańczą i nacią kopru włoskiego Domowy ocet aromatyzowany Składniki: biały ocet winny lub ocet jabłkowy dodatki według preferencji: świeże zioła, czosnek, chilli, skórka cytryny, pomarańczy czy limonki, owoce świeże, mrożone lub suszone, przyprawy korzenne, np. anyż, pieprz, wanilię czyste, wyparzone słoiki z pokrywkami papier do pieczenia czysta gaza lub filtr do kawy ładne butelki na gotowy ocet

Chilli Czosnek i Oliwa
Christmas Mince Pie z Angli 158

jabłek 125 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 g orzechów włoskich 100 ml brandy ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej ½ łyżeczki zmielonych goździków ½ łyżeczki imbiru sok i skórka otarta z 1 cytryny ciasto: 900 g mąki pszennej razowej 200 g masła 200 g smalcu ½ łyżeczki soli 12 łyżek zimnej wody Wykonanie: Przygotować nadzienie: Jabłka umyć, obrać i usunąć z nich gniazda nasienne

Mama Gotuje