Gorąca herbata znacznie lepiej smakuje w towarzystwie ciasteczka. A wiadomo, że domowe ciastka są najsmaczniejsze. Te są wyjątkowe – cytrynowe, słodko-kwaśne i bardzo kruche dzięki dużej ilości mąki migdałowej. Cytryniaczki nie tylko wspaniale smakują, ale również pięknie wyglądają. Przepis na nie znalazłam w archiwalnym numerze gazety „ Moje gotowanie „, ale czekałam z ich upieczeniem, aż znajdę niewoskowane cytryny
Poezja smakuprzelałem zimna wodą. Dokładnie osączyłem. Po ostygnięciu obrałem ze skórki. Wymieszałem z kaparami. Sos : wymieszałem majonez ze śmietaną i roztartym czosnkiem. Doprawiłem do smaku solą, białym pieprzem, sokiem cytrynowym i szczyptą gałki. Wymieszałem z bobem i kaparami. Podałem na liściach zielonej sałaty
R'n'G Kitchencytryny lub limonki 1 łyżeczka sosu rybnego 1 łyżeczka sosu sojowego 3 liście kafiru 3 łyżeczki żółtej pasty curry mleko kokosowe olej kokosowy do smażenia pieprz cytrynowy i papryka czerwona do smaku Przygotowanie: Filet kroimy na kawałki. Paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Obieramy cebulę, czosnek i kroimy w pióra. Paprykę odsączamy z zalewy. Rozgrzewamy olej kokosowy
Bon appetit mon amiesolą i pieprzem oraz dodajemy sos vinegrette. Ja użyłam sosu Maille o smaku marakui i mandarynki, ale jeśli takiego nie macie można zrobić sos np. z oliwy i soku cytrynowego lub polać octem balsamicznym. Sałatkę posypujemy płatkami migdałowymi
Bon appetit mon amiedeser, ale z pewnością będę go często powtarzała. LEKKA PIANKA z MALINAMI Składniki: (na 4 porcje) 400 g mleka skondensowanego niesłodzonego 2 serki homogenizowane (400g) 1 galaretka cytrynowa 2 łyżeczki cukru pudru kilka malin lub innych małych owoców Przygotowanie: Galaretkę rozpuszczamy i dokładnie studzimy. Mleko miksujemy mikserem aż podwoi swoja objętość (powinno się dobrze spienić) Do spienionego mleka
Bon appetit mon amiektórymi zrobiłam lekki sernik na zimno. Koniecznie musicie go spróbować! AMETYSTOWY SERNIK Z MALINAMI Składniki: 1 opakowanie okrągłych biszkoptów 1 galaretka ametystowa 200 g malin masa biała: 2 galaretki cytrynowe 1,5 szklanki gorącej wody 2 serki homogenizowane (2x200g) 1 mleko skondensowane niesłodzone 400 g masa fioletowa: 330 ml śmietany 30% 1 galaretka jagodowa 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie
Bon appetit mon amieróżnych wersjach, zazwyczaj kiedy nie ma ciasta. Robi się naprawdę szybko i na pewno posmakuje każdemu. LEKKA PIANKA GRUSZKOWA Składniki: 1 szklanka mleka skondensowanego niesłodzonego 1 galaretka cytrynowa 4 gruszki sok z 1 cytryny 1 szklanka wody 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki cynamonu Przygotowanie: Galaretkę rozrabiamy w 1 szklance gorącej wody i studzimy. Mleko miksujemy mikserem do czasu uzyskania
Bon appetit mon amieCzekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i lekko studzimy, a następnie łączymy z ubitą śmietaną pamiętając aby najpierw trochę śmietany zahartować czekoladą (inaczej się zważy) Do musu dodajemy skórkę cytrynową. Serduszka z galaretki przyklejamy do ścianek szklanki i napełniamy ją musem z białej czekolady. Gotowy mus z serduszkami dostawiamy na kilak minut do lodówki, aby lekko stężał
Bon appetit mon amieMarynata z chili i pomarańczą. Lubicie smak pomarańczowy? Spróbujcie wymieszać sok pomarańczowy, skórkę pomarańczową, koncentrat pomidorowy i chili w proszku. A otrzymacie wyjątkowo aromatyczną marynatę do drobiu i steków. Cytrynowo pieprzowa marynata. Ten pikantny mix skórki z cytryny, soku z cytryny, czosnku i pieprzu to rewelacyjna marynata do wielu rodzajów mięs. Marynata pięć smaków. Lubicie orientalne smaki? Wymieszajcie cebulę, pieprz
naRuszciepapierem i zapiec ok 10 min w 180* MASA SEROWA: 1,5 kg zmielonego już sera (zmieliłam dwukrotnie) 10 jajek 2 szklanki cukru kryształu 1 cukier wanilinowy aromat cytrynowy 6 łyżek mąki tortowej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1,5 kostki margaryny lub masła (pamiętać że niektóre mają wagę 200 g a potrzebujemy w sumie tej margaryny 375 g) Żółtka
Moje Słodkie Piekiełkowanilinowy - 3/4 szklanki cukru kryształu MASA: - 600 ml śmietanki 30% (dodałam z Lidla w kartonikach) - 4 duże danonki o smaku waniliowym lub 8 małych - 1 cukier wanilinowy - 2 galaretki cytrynowe - 1 szklanka wody POLEWA: 1/2 kostki margaryny - 1 szklanka śmietany 18% - 1/2 szklanki cukru kryształu - 4 łyżki kakao - 1 łyżka żelatyny (rozpuszczona w 1/4 szklanki wody) 1. Biszkopt: Białka
Moje Słodkie Piekiełkosoli 1 szklanka wody LUKIER: ok. 0,5 kg cukru pudru i 3,4 szklanki wody podgrzewamy, musi być bardzo gęste wtedy jest najlepszy lukier, można dodać aromat cytrynowy Przygotowanie: Wodę z masłem i szczyptą soli zagotowujemy. Do wrzącej wody wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy by nie zrobiły się grudki, zmniejszamy ogień i ucieramy (mieszamy) tak by masa zaczęłą
Moje Słodkie Piekiełkonadeszła wena. Oto jej efekt. TARTA Z BRUKSELKĄ, KLONOWYM BOCZKIEM I SOSEM SEROWYM Na ci asto 300g mąki szczypta soli szczypta proszku do pieczenia czubata łyżeczka suszonego tymianku cytrynowego (nasz!) 100g masła w temperaturze pokojowej 4-5 łyżek zimnej wody trochę masła i bułka tarta lub mąka do wysypania formy Na nadzienie 4 plasterki boczku 2 łyżki syropu klonowego
les mirabellesporcjami biały ser a później serek homogenizowany. Na koniec dodajemy budynie waniliowe i miksujemy na wolnych obrotach do połączenia składników. Na tym etapie możemy dodać np. aromat, skórkę z cytryny lub pomarańczy, odrobinę likieru pomarańczowego. W osobnej misce ubijamy białka na pianę i małymi porcjami dodajemy pianę do masy serowej, mieszamy łyżką - nie używamy już miksera. Po połączeniu składników przelewamy
Gotowanie i blogowanie