cytryna - 13435 przepisów (strona:536/896)

Surówka z młodej kapusty 188

moich składników wychodzi taka mała miseczka surówki jak na zdjęciu powyżej ;) Składniki: pół główki młodej kapusty pół pęczka koperku mała cebula 2 łyżki soku z cytryny lub szczypta kwasku cytrynowego łyżeczka miodu 1-2 łyżki oliwy sól, pieprz do smaku Kapustę siekamy, cebulę kroimy w kostkę. Wszystko solimy i ugniatamy, aż kapusta trochę zmięknie. Miód mieszamy z oliwą i sokiem

Czerwona Porzeczka
Woda Ognista | Koktajl bar | Warszawa 162

Panów, grająca polską muzykę z lat 20-30. Wracając do menu, na uwagę zasługuje połączenie wódki Ostoya starzonej w dębowej beczce, wzmocnionego wina Lillet Blanc, wody miodowej z bittersem cytrynowym i tynkturą z suszonej śliwki. Koktajl był podany w towarzystwie konserwy z gęsi z popcornem z kaszy gryczanej i ogórkiem kiszonym. Szczególnie smakowały mi pierożki z białą kiełbasą, bryndzą

Kuchnia Bazylii
Ciasto 3 BIT 152

Składniki: ciasto - 4 szklanki mąki pszennej - 4 żółtka - 250 g margaryny - 4 łyżki miodu - 1 łyżeczka sody - 1 szklanka cukru krem - 2 budynie waniliowe - 1/2 litra mleka - 1 galaretka cytrynowa - 200 g masła oraz - 1 puszka masy krówkowej - orzechy włoskie Przygotowanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto i dzielimy je na 3 części. Pieczemy w 180 C przez około 15 minut

Zainspirowana w kuchni
Wielkanocna babka cytrynowa 187

ciasta. Natłuszczoną i posypaną bułką tartą formę napełniamy ciastem i pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 180ºC. Przez kilkanaście minut studzimy ciasto w blaszce. Dla zwiększenia efektu cytrynowego skrapiamy jeszcze gorącą babkę w blaszce odrobiną soku z cytryny. Przepis zaczerpnęłam z bloga http://kulinarne.info

Kocham Czekoladę
Likier cytrynowy " limoncello ". 179

ciemne i chłodne miejsce, aż skórka zmieni barwę na bardzo jasną. Następnie odcedź skórkę przez sitko lub gazę. Cukier rozpuść we wrzącej wodzie, wystudź. Do wystudzonego syropu wlej spirytus cytrynowy, sok wyciśnięty z cytryn ( bez pestek ! ), zamieszaj. Rozlej trunek do czystych butelek, zakorkuj. Odstaw w chłodne miejsce na miesiąc. Likier podawaj schłodzony w lodówce

Przepisy i porady kulinarne
Jakie jedzenie pasuje do piwa? 171

truskawki, gruszki, grillowany karczek, kaczka, sery angielskie i francuskie. Można zrobić ciasto na bazie ciemnego piwa:  http://www.cooktobi.pl/2014/12/ciasto-czekoladowe-piwny-bambo.html Witbier: Banany, melon, mango, migdały, marcepan, dania chińskie, sorbet cytrynowy, karkówka z grilla, szaszłyki, risotto, krewetki Lager i Pils: Pieczone ziemniaczki, frytki, pizza, sery czeskie i niemieckie, ostre sałatki na bazie majonezu, kiełbasa biała z chrzanem, stek wieprzowy z cebulką

Kuchnia PROzdrowotna
Babka mojej mamy 172

szklanki cukru 1 szklanka oleju 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia dowolny aromat do ciast (ja dodaje troszke arakowego i troszke cytrynowego) Jajka miksujemy z cukrem na puszystą mase. Następnie ciągle miksując dodawać po trochu reszte składników naprzemiennie. Na koniec dodać aromat. Ciasto przelać do formy i piec 50 minut w temperaturze

kuchnia doski
Smażony dorsz ze skórką. 141

Składniki: 500 g fileta z dorsza ze skórką pieprz cytrynowy, sól Fileta płuczemy i suszymy na papierowym ręczniku. Następnie kroimy w zgrabne kawałki, solimy i pieprzymy. Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju rzepakowego.  Podajemy z młodymi ziemniaczkami z koperkiem i surówką. Smacznego

Moje-pitraszenie
Potrawka a'la minestrone. Zupa trzy strączki. 173

łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego koncentrat pomidorowy pół litra passaty pomidorowej/przecieru pomidorowego przyprawy: pieprz w ziarenkach pół papryczki chili papryka wędzona papryka ostra papryka słodka szczypta trawy cytrynowej 3liście laurowe *sól Wykonanie: 1. Rozgrzej olej w dużym garnku. Zeszklij cebulę,a nastepnie dodaj czosnek i dorzuć soczewicę oraz przyprawy (oprócz soli). Pamiętaj o energicznym mieszaniu!. 2. Dorzuć posiekaną

Fiolka w kuchni
Czym zdrowo osłodzić dzieciństwo ? 244

żelazo) i witaminy E . Ciasteczka zbożowe z konfiturą http://wpodrozyiwdomu.blogspot.com/2015/03/ciasteczka-zbozowe-z-konfitura.html Ciasteczka z czerwoną porzeczką i czekoladą. http://wpodrozyiwdomu.blogspot.com/2015/07/ciasteczka-z-czerowona-porzeczka-i.html Ciasteczka pistacjowo- limonkowe (moje ulubione!) http://wpodrozyiwdomu.blogspot.com/2015/03/ciasteczka-pistacjowo-limonkowe.html Ciasteczka cytrynowe http://wpodrozyiwdomu.blogspot.com/2015/02/cytrynowe-ciasteczka-kukurydziane.html Batony z płatkami owsianymi i bakaliami 3. Koktajle mleczno-owocowe, sorbety owocowe to dobra alternatywa dla słodyczy.Z dodatkiem kefiru lub jogurtu naturalnego to idealna przekąska

WYSPA SZCZĘSLIWA
Ciasteczka z suszonymi wiśniami 123

Delikatnie wyjmujemy je do przestudzenia.  białej czekolady i łyżki masła przygotowujemy polewę, rozgrzewając (nie gotując) do połączenia składników. Polewamy ciasteczka. W tym przypadku świetną polewą będzie polewa lukrowa cytrynowa . Trzy łyżki soku z cytryny podgrzewamy i mieszamy z kilkoma łyżkami cukru pudru (cukier dodajemy aż do powstania białego lukru) . SMACZNEGO

WYSPA SZCZĘSLIWA
BATONIKI CYTRYNOWE 169

domowe, baaaardzo cytrynowe batony na kruchym spodzie rozpływają się w ustach. Kwaśny smak cytryny przełamuje słodki  lukier. To idealny deser dla miłośników cytrusowych przysmaków:) POTRZEBUJEMY; ok 100g zimnego masła 1 szklanka mąki 1/4 szklanki cukru pudru Z podanych składników zagniatamy ciasto jak na kruszonkę. Wylepiamy nią formę (u mnie ok. 20x30cm i nie może być większa przy tej ilości

WYSPA SZCZĘSLIWA
Sernik bananowy 306

masła Sernik: (Składniki w temperaturze pokojowej) 700 g sera na serniki 6 jaj 150 g cukru budyń waniliowy 4 dojrzałe banany sok z 1 cytryny Galaretka: 2 banany galaretka cytrynowa Spód: ciasteczka bardzo drobno pokruszyć. Masło stopić i wymieszać z ciasteczkami. Spód tortownicy (śr.21cm) wylepić dokładnie masą ciasteczkową, wstawić do lodówki. Formę owinąć z zewnątrz 3x folią aluminiową. Sernik

Smakołyki Asi
Cytrynowe muffinki z różowym kremem. 185

Moją ostatnią propozycją tego tygodnia są cytrynowe muffinki z owocowym kremem w kolorze różowym (co było do przewidzenia ;)) Przygotowanie wszystkiego zajmuje niewiele czasu, a efekt jest naprawdę dobry. Udało mi się nawet wypróbować dwa przepisy Maćka. Na dzisiejszy obiad ugotowałam jego botwinkę, a w słoiczkach na odpowiednią okazję czeka chutney rabarbarowy . Jedno i drugie świetne :) Ze względu na swoją oryginalność

zadanie-gotowanie
Truskawkowe ciasto z kokosem! 197

super pomysł na deser na weekend. Zapraszam Was serdecznie! SKŁADNIKI NA CIASTO KRUCHE: - 250 g masła z lodówki - 2 żółtka - 500 g mąki krupczatki - 1 cukier o smaku cytrynowym - 180 g cukru pudru - 2 łyżki maślanki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Zagnieć szybko ciasto, owiń folią i schłodź w lodówce. MASA TRUSKAWKOWA: - 1 kg truskawek mrożonych (lub świeżych

SMYKWKUCHNI