cytryna - 13435 przepisów (strona:436/896)

Zupa z soczewicy 261

Składniki: mała cebula; pół pora; marchewka; mała pietruszka; 2 ziemniaki; 2 łyżki oliwy; 1 szkl. soczewicy; ok. łyżeczki curry; pieprz,sól do smaku; papryka ostra; lubczyk; łyżeczka soku z cytryny; pół szklanki mleka kokosowego; 1 łyżka koncentratu pomidorowego; 3 - 4 szklanki bulionu (ja użyłam wczorajszego rosołu :) ) Warzywa obieramy, myjemy, kroimy w kostkę. Cebulę i pora wrzucamy do rondla na rozgrzaną(...)chwilę podsmażamy. Zalewamy wszystko 3 szkl. bulionu (reszta w razie potrzeby), doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 25 minut. Dolewamy mleko kokosowe i sok z cytryny. Dokładamy łyżkę przecieru. Zagotowujemy i gotowe!!! Wyszła bardzo smaczna. Tak sobie myślę, że gdyby na talerzu posypać ją solidnie pietruszką byłoby bosko! Smacznego

Miksturownik
Roladki czyli łosoś na śniadanie! 243

Roladki z łososia wędzonego :) Składniki na dwie porcje:   100 g łososia wędzonego; 2 jajka; łyżka musztardy francuskiej; serek mascarpone około 50g; świeży koperek; sól, pieprz; sok z cytryny. Jaja roztrzepujemy, dodajemy połowę drobno posiekanego koperku; przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy dwa cienkie omlety. Serek mieszamy z musztardą i pozostałym koperkiem. Doprawiamy do smaku. Łososia skrapiamy sokiem z cytryny

Miksturownik
Ciasto ucierane ze śliwkami... z mojego sadu. Doskonały deser!!! 295

Ciasto ucierane ze śliwkami. Składniki na tortownicę 24 cm.: 350 g mąki; 4 jaja; 200 g margaryny o temperaturze pokojowej; 200 g cukru pudru; 1 łyżeczka soku z cytryny; 1/2 opakowania cukru waniliowego; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; około 12 śliwek - ja użyłam renklody i kliku "węgierek" - wszystko z mojego sadu :p cukier kryształ do posypania owoców - w oryginale(...)myjemy, suszymy i pozbywamy się pestek. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy przez sito. Masło ucieramy na puszystą masę, powoli dodajemy cukier waniliowy, cukier puder, sok z cytryny i po jednym żółtku. Na koniec stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem. Białka ubijamy na sztywno (ze szczyptą soli - łatwiej :)). Dodajemy po jednej łyżce piany do pozostałej masy i bardzo delikatnie

Miksturownik
Mini drożdżówki z serem. 202

Mini drożdżówki z serem. Składniki: 20 g drożdży; 40 g cukru do rozczynu i około 6 łyżek do ciasta; 1/2 szkl. letniego mleka; 2 żółtka; skórka starta z jednej cytryny; szczypta soli; ok. 500 g mąki; 50 g roztopionego masła. Nadzienie: 200 g serka twarogowego; 2 łyżki cukru pudru; 2 łyżeczki cukru waniliowego; 2 kropelki aromatu waniliowego(...)jagód cukier. "Łasuch literacki" - Małgorzata Musierowicz. Z drożdży, cukru i mleka przygotowujemy rozczyn. Żółtka ubijamy z cukrem. Dodajemy wyrośnięty rozczyn i mieszamy. Następnie dodajemy skórkę otartą z cytryny, sól, mąkę i ubijamy. Po trochu dodajemy rozpuszczone, przestudzone masło i dalej ubijamy. Pozostawiamy ciasto do wyrośnięcia. W tym czasie możemy przygotować nadzienie: czyli mieszamy twarożek z cukrami i aromatem i gotowe

Miksturownik
Babeczki z jagodami!!! 144

Asią na "Muffinkowe warsztaty" - nie mogę się doczekać!!! Dlatego też już teraz eksperymentuję... Przepis podstawowy znalazłam na: Jak po maśle. Przepis prosty, ale babeczki wyszły wyjątkowe...  Puszyste, dzięki cytrynowemu aromatowi i jagodom - bardzo orzeźwiające.  Muffiny z jagodami. Składniki na 18 babeczek: 1/2 kostki margaryny/ masła; 2 szkl. mąki; 3/4 szkl. cukru; 2 łyżeczki proszku do pieczenia; 1 szkl(...)mleka; 1 jajko; kilka kropli aromatu - ja użyłam cytrynowego; 2 garści jagód - u mnie mrożone :) Masło/margarynę rozpuścić i ostudzić. Wszystkie sypkie składniki mieszamy razem. "Mokre" mieszamy w osobnym naczyniu. Łączymy sypkie i mokre - nie zbyt dokładnie. Dodajemy jagody. Mieszamy delikatnie. (Jeśli jagody puszczą sok, babeczki po upieczeniu będą niebieskawe ;) ). Ciasto przekładamy do foremek - papilotek i pieczemy

Miksturownik
"Każdy ma jakiś fetysz" czyli Fooding krakowskich blogerek i przepisy na: Asser Romman i Lemon and mint. 134

Asser Romman - afrodyzjak z granatów i wody różanej. Składniki: 5 granatów; 10 ml wody różanej; ok. 1 l wody mineralnej, dobrze schłodzonej; sok z 2 limonek lub z cytryny; opcjonalnie do smaku można dodać miód. Granaty bez skórki i pestek miksujemy za pomocą blendera z pozostałymi składnikami. Przelewamy do szklanek. Ot cała filozofia... Przepis z miesięcznika Kuchnia. Lemon and mint(...)wodą z kwiatu pomarańczy. Składniki: sok z 3 limonek i jednej cytryny; ok. 1 litra niegazowanej wody mineralnej; 5 łyżeczek brązowego cukru; świeża mięta - dużo świeżej mięty; 2 łyżeczki wody z kwiatów pomarańczy; Listki mięty i pozostałe składniki wrzucamy do blendera i rozdrabniamy kilka chwil. Przelewamy do dzbanka, można dodać kruszonego lodu. Nas powstrzymała przed tym temperatura panująca za oknem

Miksturownik
Makaron z krewetkami w maśle i czosnku. 185

Składniki na 2 porcje: 250 g mrożonych krewetek; 200 g makaronu spaghetti; ok. 3 - 4 łyżki masła; 1 ząbek czosnku (polskiego - innego... kilka :)) 1/2 pęczka pietruszki; sok z 1/2 cytryny; sól, świeżo mielony pieprz. Krewetki rozmrażamy. (Mrożone są zwykle oczyszczone, więc niewiele trzeba z nimi robić). Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy bardzo drobno pokrojony czosnek. Skropione sokiem z cytryny krewetki

Miksturownik
Kokardki z łososiem i brokułami 306

ząbek czosnku; koperek (skleroza, która dopadła mnie w sklepie sprawiła, że użyłam suszonego, ale świeży zawsze najlepszy); 2 łyżki śmietany (w przepisie z gazety 180 g); sok z połowy cytryny; sól, pieprz. Brokuły dzielimy na małe różyczki i myjemy. W dużym garnku gotujemy wodę, lekko ją solimy. Do wrzącej wody wrzucamy makaron i brokuły. Gotujemy ok. 9 min. (makaron musi(...)garnka. Rybę bez skóry kroimy w grubą kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i wrzucamy czosnek. Gdy się podgrzeje czosnek wyciągamy. Na oliwie podsmażamy łososia. Dodajemy śmietanę, sok z cytryny i troszkę wody. Doprawiamy solą i odrobinką pieprzu. Na końcu dodajemy koperek. Mieszamy. Łososia przekładamy do garnka z makaronem i brokułami i bardzo delikatnie mieszamy. Smacznego!!! Miksturownik radzi - nowa "funkcja

Miksturownik
Ryba w sosie koperkowym. 287

Składniki dla 3 osób: 3 filety z ryby (mintaj, dorsz, ....); pęczek koperku; 200 ml śmietany; 1 szkl. bulionu warzywnego; 3 łyżki mąki; oliwa z oliwek; sól, pieprz; sok z cytryny; Filety kroimy w kostkę. Obsypujemy pieprzem, solą i skrapiamy cytryną. Następnie obtaczamy w mące (pozostawiamy 1 łyżkę mąki do sosu) i smażymy na rozgrzanej oliwie, ok. 10 min. W rondelku

Miksturownik
Makaron z kurczakiem i sosem z awokado. 389

sosem z awokado. Składniki dla 3-4 osób: 300 g makaronu spaghetti; 1 duże dojrzałe awokado; 200 ml śmietanki; pierś z kurczaka; 2 ząbki czosnku; 1 łyżka soku z cytryny;  posiekana natka pietruszki; oliwa do smażenia; świeżo zmielony pieprz; sól; Kurczaka myjemy, kroimy w drobną kostkę. Obsypujemy solą i pieprzem i obsmażamy na oliwie. Wstawiamy wodę na makaron(...)gotujemy go al dente. Miąższ z awokado, śmietankę, czosnek, pietruszkę i sok z cytryny miksujemy dokładnie w blenderze. Dodajemy powstały krem do smażącego się kurczaka. Podgrzewamy delikatnie, pilnując aby nie doprowadzić do wrzenia. Na patelnię dodajemy makaron. Mieszamy, sprawdzamy czy nie trzeba doprawić i od razu podajemy. Smacznego

Miksturownik
Chrzan z jajkiem. 380

bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman","serif";} Chrzan z jajkiem. Składniki: 250g korzenia chrzanu; 5 jajek; 2 łyżki soku z cytryny lub octu; 2 łyżeczki cukru; 3 łyżki śmietany 18%; kilka łyżek gorącej wody; sól. Chrzan umyj. Zalej zimną wodą i pozostaw na 2 godziny. Po tym czasie obierz cienko(...)zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Wymieszaj chrzan z sokiem z cytryny. W gorącej wodzie rozpuść jedną łyżeczkę cukru i dodaj do chrzanu. Wymieszaj dokładnie. Dopraw do smaku solą. Ugotowane na twardo jajka obierz, podziel na pół i wyjmij z nich żółtka. Rozetrzyj widelcem żółtka z jedną płaską łyżeczką cukru i śmietaną. Białka pokrój w bardzo drobną kostkę i połącz

Miksturownik
Migdałowa panna cotta na Dzień Ojca 207

Panna cotta migdałowa z truskawkami składniki: 200 ml śmietany 18% 300 ml mleka migdałowego 50 g cukru - opcjonalnie 4 czubate łyżeczki żelatyny 200 g truskawek odrobina soku z cytryny do smaku wykonanie: Truskawki miksujemy na jednolitą masę, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny. Odstawiamy. Mleko i śmietanę wlewamy do garnka z grubym dnem, dodajemy cukier i zagotowujemy. Wyłączamy. Odlewamy około

Przysmaki Karolki
Kokosowy biszkopt z bitą śmietaną, truskawkami i galaretką. 179

szkl. cukru - 4 łyżki wody - 3/4 szkl. mąki pszennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 szkl. wiórków kokosowych Dodatkowo: - 1/2 szkl. przegotowanej wody, do której wyciskamy pół niedużej cytryny - duże opakowanie śmietany 30% (ok. 400g) - 1 opakowanie galaretki poziomkowej lub truskawkowej (lub dwa jeśli chcesz, żeby warstwa była grubsza niż na zamieszczonym zdjęciu) - truskawki (można oczywiście zrobić z innymi owocami(...)Kiedy ciasto wystygnie wyciągnij je z blaszki i zdejmij papier do pieczenia, następnie z powrotem włóż do blaszki. Łyżeczką rozprowadź równomiernie po całej powierzchni ciasta wodę z cytryną. Jeśli nie nasączysz ciasta będzie suche.  8. Rozprowadź równomiernie bitą śmietanę na całej powierzchni biszkoptu. Ułóż pokrojone na pół truskawki lub inne owoce. Na wierzch wylej galaretkę, aby nie spłynęła

Kraina Tysiąca Smaków
Konfitura z kiwi - nutka optymizmu w ponury dzień :) 199

Przypuszczam, że będzie też fajnie komponowała się w jakimś cieście i na pewno niedługo to sprawdzę ;)  Składniki (na 3-4 niewielkie słoiczki): - 1,5 kg kiwi - 1 cytryna - 1/2 szkl. cukru (+ cukier do smaku w zależności od tego, jak słodkie są owoce) Przygotowanie: 1. Owoce myjemy i obieramy, płuczemy z ewentualnych włosków, które zostały po obieraniu. Kroimy na niewielkie(...)kawałki. Rozdrabniamy je blenderem (jeśli są bardzo dojrzałe można zamiast tego rozgnieść je widelcem w czasie gotowania, ale jeśli są twarde, trzeba im pomóc).  2. Z cytryny wyciskamy sok i mieszamy w garnku z owocami kiwi.  3. Całość zasypujemy cukrem. Jeśli owoce są słodkie proponuję użyć go na początek nawet mniej niż w przepisie. Dosłodzić zawsze można

Kraina Tysiąca Smaków
Stroganow wieprzowy Gordona Ramseya 123

nieduże cebule  - 2 - 3 ząbki czosnku - 200 g pieczarek - "trochę brandy" - u mnie ok. 50 ml białego półwytrawnego wina - 150 ml gęstej śmietany 18% - odrobina soku z cytryny (pominęłam) - garść posiekanej natki pietruszki - przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka Przygotowanie: 1. Cebulę kroimy w cienkie krążki, pieczarki w plasterki.  2. Polędwiczki myjemy, osuszamy i kroimy najpierw w plasterki(...)śmietany i mieszamy. Następnie wlewamy całość na patelnie i mieszamy cały czas, aż się znowu zagotuje.  5. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką (ewentualnie sokiem z cytryny), ściągamy z ognia, dodajemy posiekaną natkę pietruszki.  Podajemy z ryżem lub kaszą. Smacznego

Kraina Tysiąca Smaków