masła Masa z kaszy manny 1 l mleka 1 szk kaszy manny 1 szk cukru pudru 250 g masła 1 łyżeczka esencji waniliowej 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka kakao Góra 2 szt galaretka truskawkowa truskawki Przygotowanie: W 700 ml przegotowanej gorącej wody rozpuścić galaretki i odłożyć w zimne miejsce do stężenia. Spód; w blenderze rozkruszyć herbatniki dodać(...)miejsce do całkowitego wystudzenia. Masło utrzeć z cukrem pudrem,dodać esencję waniliową.Do masła dodawać po łyżce zimną kaszę mannę i cały czas ucierać.Na koniec dodać sok z cytryny i wymieszać.Odłożyć 1/4 masy dodać kakao i wymieszać.Połowę białej masy wyłożyć na spód z herbatników , nałożyć kulki z ciemnej masy i wyłożyć resztę białej masy.Wyrównać powierzchnię.Ułożyć
Ala piecze i gotujeSpód 250 g herbatniki szkolne 150 g masła 3 łyżeczki kakao Masa serowa 1kg twaróg sernikowy w wiaderku 180 g jogurt naturalny 200 g cukru 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki kopiaste żelatyny 1/3 szk wody 350 g czarnej porzeczki 200 g cukru Góra 250 ml kremówki 1 łyżka cukru pudru 1 szt śmietan fix Przygotowanie: Spód: Herbatniki(...)ciepłe roztopione masło i zagnieść. Wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 28 cm,dociskając i wyrównując powierzchnię.Odłożyć . Masa serowa; Ser,jogurt naturalny,cukier (200 g),sok z cytryny zmiksować.Dodawać małym strumieniem rozpuszczoną w wodzie letnią żelatynę i cały czas miksować.Połowę białej masy wylać na spód z herbatników i włożyć do lodówki.Czarną porzeczkę razem z cukrem
Ala piecze i gotujelodu i pyszną cytrynką w rumie. Częstujcie się i schładzajcie. Składniki: 2 saszetki herbaty o smaku melon mint 0,5 l wody 2 łyżeczki brązowego cukru 3-4 plasterki cytryny w rumie kostki lodu z limonką listki mięty Przygotowanie: W przegotowanej wodzie zaparzyć herbatę. Letnią osłodzić brązowym cukrem , u mnie 2 łyżeczki ale słodzimy wg uznania. Herbatę schładzamy. Zimną(...)herbatę wkładamy jeszcze na 10 min do zamrażarki. Rozlewamy do szklanki wkładamy listki mięty, 3-4 plasterki cytryny z rumem oraz kilka kostek lodu. Podajemy bezpośrednio po przygotowaniu
Ala piecze i gotujebrzoskwinie z puszki. Wykorzystuję je do wypieku ciast i jako dodatek do deserów. Składniki: brzoskwinie świeże dowolna ilość 1 l wody 0,5 kg cukru 2 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Brzoskwinie obrać z skórki, przekroić na pół, wyciągnąć pestkę. Połówki brzoskwiń powkładać dosyć ciasno do słoików. Wodę zagotować z cukrem, zdjąć z pieca dodać sok z cytryny
Ala piecze i gotujenajwyższy czas go zrobić. Czarny bez jeszcze jest na krzaczkach, śpieszcie się bo za kilka dni opadnie. Składniki: 3 kg czarnego bzu 1 szk wody 3 łyżki soku z cytryny 0,5 kg cukru Przygotowanie: Dojrzały czarny bez, umyć i obrać kuleczki z "parasolek" . Najlepiej nadaje się do tego widelec. Zielone kuleczki wyrzucić. Bez włożyć na garnka zalać szklanką(...)Lekko przestudzić wylać na gęste sitko i pozostawić żeby odciekł sok. Nie przecieramy anie nie mieszamy. Na 1,5 litra soku dodajemy 0,5 kg cukru, sok z cytryny i doprowadzamy do wrzenia. Sok rozlewamy do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcamy. Pasteryzujemy około
Ala piecze i gotujecukinię w ogródku więc jakoś trzeba ją przerobić. Składniki: 1,5 kg cukinii 3 szk wody 0,5 laski wanilii 0,5 kg cukru 3 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Cukinie obrać z skórki, wydrążyć miąższ z nasionami i pokroić w kostkę około 1 cm. Wodę, cukier, wyskrobane ziarenka oraz laskę wanilii zagotować i gorącą zalewą zalać pokrojoną cukinię(...)dodać sok z cytryny i odstawić na 6-8 godzin. Wyjąc laskę wanilii. Cukinię razem z zalewą doprowadzić do wrzenia i gotować od 10 - 20 minut w zależności od twardości cukinii. Cukinia powinna być al dente. Cukinie włożyć do wyparzonych słoików zalać zalewą i szczelnie zakręcić. Pasteryzować około
Ala piecze i gotujeLekki i pyszny deser jajeczny nazywany na śląsku szpajza to król imprez rodzinnych. Polecam. Składniki: 5 jajek 5 łyżek cukru 5 łyżeczek żelatyny 0,5 szk wody sok z cytryny migdały płatki Kresto rodzynki Kresto Przygotowanie: Jajka sparzyć. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno z szczyptą soli, dodać cukier, żółtka i ubijać tak długo aż masa(...)będzie sztywna (tak jak na biszkopt). Dodać do smaku sok z cytryny, wymieszać. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, podgrzać do rozpuszczenia i letnią wlewać do masy jajecznej cały czas miksując na wolniejszych obrotach. Masę wylać na miski porcjami i przesypywać rodzynkami i migdałami. Odłożyć do stężenia. Przed podaniem udekorować
Ala piecze i gotujeskórki pomarańczowej Gold Pack 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 białka 4 podłużne biszkopty Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka 1 szk cukru pudru + 1 łyżka soku z cytryny + ciepła woda Z ½ szklanki ciepłego mleka 1 łyżki cukru i drożdży przygotować rozczyn, wymieszać i odstawić na około 15 minut do wyrośnięcia (w ciepłe miejsce(...)wstawić do gorącego piekarnika i piec około 20 minut, aż się ładnie zarumienią. Wyjąć na kratkę i jeszcze lekko ciepłe polukrować (cukier puder utrzeć z 1 łyżeczką soku z cytryny i niewielką ilością ciepłej wody). Udekorować skórką pomarańczową i płatkami migdałów
Ala piecze i gotujebardzo aromatycznym cytrynowym smaku. Kruche i delikatne. Składniki: 150 g masła 100 g margaryny 100 g cukru pudru 1 jajko 350 g mąki pszennej skórka otarta z 1 cytryny 1 łyżka soku z cytryny czekolada mleczna Przygotowanie: Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść na jednolitą masę. Uformować kulkę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 2 godziny do lodówki
Ala piecze i gotujecukru pudru 400 g mąki pszennej 1 jajko 1 żółtko nasionka z 1 laski wanilii szczypta soli Lukier 0,5 szkl cukru pudru sok z cytryny kilka kropli barwnik czarny czerwone lentilki Przygotowanie: Wszystkie składniki przełożyć do naczynia i zmiksować. Po połączeniu się składników zagnieść ciasto w kulkę włożyć do woreczka foliowego i włożyć na 2 godziny(...)wykroić szklanką o średnicy 6 cm kółka. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem i piec około 12 min w 180 st. Ostudzić. Do cukru pudru dodać kilka kropli soku z cytryny i utrzeć gęsty lukier. Lentilki przykleić na lukrze a do reszty lukru dodać czarny barwnik i zrobić usta, oczy i rogi
Ala piecze i gotujeKrem z kaszy manny 250 ml mleka 1/4 szkl cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 37 ml kaszy manny (błyskawiczna) 125 g margaryny lub masła 2- 3 łyżki soku z cytryny Polewa czekoladowa 0,5 szkl cukru pudru 2 łyżki kakao 5 łyżek wody 50 g margaryny lub masła 1 czekolada gorzka Dodatkowo powidła śliwkowe Przygotowanie: Wodę, kakao, miód,przyprawę(...)minuty. Zdjąć z ognia przykryć folią spożywczą żeby nie powstał kożuch i wystudzić. Margarynę utrzeć do białości, dodawać po łyżce zimnej kaszy manny. Na koniec dodać sok z cytryny. Polewa czekoladowa: W garnuszku wymieszać kakao z cukrem pudrem, dodać wodę i zagotować. Zmniejszyć ogień do minimum dodać margarynę i mieszać do rozpuszczenia. Dodać połamaną na małe kawałki czekoladę i mieszać
Ala piecze i gotujeKrem grysikowy 0,5 l mleka 0,5 szkl cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 56 g kaszy manny (błyskawiczna) 1 kostka margaryny lub masła 5 łyżek soku z cytryny 1 słoik powideł śliwkowych 100 g posiekanych orzechów włoskich 1 słoik litrowy kompotu z wiśni cukier puder Przygotowanie: Ciasto;mąkę przesiać do miski dodać cukier, sodę oczyszczoną, jajko(...)żeby nie zrobił się tzw.kożuch i odłożyć do wystudzenia. Margarynę utrzeć do białości, dodawać po łyżce zimnej kaszy i utrzeć na jednolity krem. Na koniec dodać sok z cytryny. Przełożenie ciasta;pierwszy placek, połowa powideł śliwkowych, połowa pokrojonych orzechów, połowa wiśni, połowa kremu, drugi placek, powidła, orzechy, wiśnie, krem i przykrywamy trzecim plackiem. Dociskamy i odkładamy w chłodne miejsce
Ala piecze i gotujebyło problemu, szybko znikały. Składniki: 60 dkg mąki pszennej 40 dkg masła 20 dkg cukru pudru Emix 2 żółtka 4 łyżki gęstej śmietany sól szczypta 3-4 krople olejku cytrynowego Emix 1 opakowanie krem do karpatki Emix Przygotowanie: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać zimne masło i posiekać. Dodać żółtko, cukier puder, śmietanę, sól i olejek cytrynowy. Zagnieść ciasto, uformować kulkę
Ala piecze i gotujekolorowych shotów i drinków. Składniki: syrop z grenadiny 10 ml syrop z brzoskwiń(z puszki) 10 ml wódka czysta 20 ml sok pomarańczowy 60 ml kostki lodu z kawałkiem cytryny Przygotowanie: Proporcje na 2 kieliszki 100 ml. Wszystkie składniki dobrze schłodzić. Do kieliszka wlać syrop z grenadyny. Łyżeczką po ściance kieliszka bardzo wolno wlewać syrop z brzoskwiń i chwilkę odczekać(...)Następnie również po ściance kieliszka wlać wolnym strumieniem wódkę i na koniec po ściance kieliszka łyżeczką wlewać sok pomarańczowy. Przed podaniem dodać kostki lodu z kawałkami cytryny
Ala piecze i gotujeshota w barwach zieleni. Równie prosty i szybki do zrobienia. Składniki: frugo zielone 100 ml wódka czysta 100 ml syrop z grenadiny 15 ml kostki lodu z kawałkami cytryny Przygotowanie: Do szejkera wlać schłodzone frugo oraz wódkę i energicznie wstrząsnąć. Rozlać do kieliszków. Wlewać łyżeczką po ściance kieliszka łyżeczką syrop. Przed podaniem dodać po 2 kostki lodu(...)cytryną
Ala piecze i gotuje