masła dobrej jakości Na cytrynową piankę: 350 g pianek marshmallow (użyłam waniliowych) 500 g śmietanki 36% 1 galaretkę cytrynową Na mus śliwkowy: 1,7 kg renklod sok z 1/2 cytryny 200 g cukru 2 laski wanilii 1 galaretkę cytrynową 2 łyżeczki żelatyny Śliwki pokroić w kostkę se skórką, przełożyć do dużego, szerokiego garnka, zasypać cukrem, dodać sok z cytryny
Ratunku obiadForemka : średnica 23 cm Czas pieczenia : 15 min + 30 minut Temp. pieczenia : 180 C Składniki: Spód : 400 g herbatników 5 łyżek cukru 180 g masła skórka otarta z całej cytryny 50 g orzechów ( ja użyłam orzechy pekan - z firmy Symbio ) ale można użyć orzechów włoskich albo laskowych Nadzienie: 600 g śliwek 5 łyżek brązowego cukru ( użyłam z firmy Symbio(...)cynamonu Sposób przygotowania: Spód: Herbatniki włożyć do torebki foliowej i pokruszyć wałkiem, albo tak jak ja to zrobiłam , zmielić w blenderze. Stopić masło, dodać cukier, herbatniki ,skórkę z cytryny i zmielone orzechy. Wymieszać na jednolita masę. Ciasto ugnieść w okrągłej foremce o średnicy 23 cm , wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić na 15 minut do nagrzanego piekarnika do temp
Słodkości i nie tylkozła :) ZUPA CEBULOWA Z RYŻEM 2/3 szkl. ryżu 30-40 dag cebuli oliwa 3 łyżki mąki 1,5 l wywaru z warzyw 1 szkl. kwaśniej śmietany sok z cytryny gałka muszkatołowa sól Ryż gotuję na sypko. Równocześnie: Cebulę kroję w dość duże talarki. Następnie podsmażam ją na oliwie do momentu, aż się zeszkli. Posypuję ją mąką i zrumieniam. Następnie(...)przekładam do wcześniej przygotowanego wywaru. Gotuję chwilę aż zgęstnieje. (Odkąd Wiki je znami tę potrawę, cebulkę rozdrabniam blenderem, ale nie jest to konieczne.) Następnie zabielam zupę kwaśną śmietaną, doprawiam cytryną, gałką i solą i dodaję wcześniej ugotowany ryż. Całość jeszcze chwilkę gotuję (Uwaga! Trzeba mieszać, bo łatwo przywiera do garnka) Tę wersję zupy cebulowej polecam tym, którzy lubią zupy
Co w głowie piszczyszczypta) - sól, świeżo mielony pieprz - ok.1,5-2l wody lub wywaru rybnego (ja daję wodę) - skórka otarta z ok.1/8 pomarańczy (ja daję gotową Oetkera) - 2 łyżki soku z cytryny - szczypta chili (nie trzeba) Dodatkowo: - bagietka - trochę oliwy i masła - ząbek czosnku Filety z ryb kroimy na kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny. W garnku podsmażamy na oliwie pokrojoną
Smaczne Zdrowemożna przygotować z owoców, które zostaną z przygotowania soku. Składniki: 1 - 1,5 kg aronii 0,5 - 0,75 kg cukru sok z 1 - 1,5 cytryny ok. 1,5 l wody kilkanaście liści wiśni Wykonanie: Owoce aronii myjemy i odszypułkowujemy. Liści dokładnie szorujemy. Do garnka o grubym dnie wkładamy owoce i liście i zalewamy(...)minut. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na noc. Następnego dnia wyjmujemy liści wiśni, a owoce dokładnie przecedzamy. Do powstałego soku dodajemy cukier i sok z cytryny. Zagotowujemy sok i sprawdzamy czy cukier się rozpuścił. Gorący sok wlewamy do gorących butelek (moje pieką się w piekarniku w 140 stopniach przez około kwadrans) i zakręcamy wygotowanymi
Sto kolorów kuchniSkładniki: ciasto kruche (na tortownicę 24 cm): 150 g masła 240 g mąki 80 g cukru pudru 2 żółtka duże lub 3 małe (40 g) kilka kropli soku z cytryny Nadzienie 800- 1000 g jabłek (antonówka, szara reneta) 300 g śliwek ok. 50 g cukru Wykonanie: Masło i mąkę posiekać, aż powstanie kruszonka. Dodać cukier, żółtka(...)cytryny i zagnieść ciasto. Można też wszystkie składniki wrzucić do misy robota i posiekać wszystkie składniki, aż powstanie zwarte ciasto. Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na minimum 30 minut. Formę do tarty smarujemy masłem. Ciasto dzielimy na 2 części - dużą i małą. Mniejszą część rozwałkowujemy, zawijamy w folię i ponownie wkładamy do lodówki
Sto kolorów kuchnigulasz na wschodnią nutę? Dzisiaj przedstawię Wam przepis na gulasz wołowy na wschodnia nutę, potrzebujemy tylko: 50 dag wołowiny, 1 cebulę, 1 łyżkę oleju, oraz sos bazyliowy z Trawa cytrynową Blue Dragon, 1 łyżkę mąki pszennej, sol morska. Dobrze zrobiony gulasz wołowy smakuje za równo z kluskami, kaszą, makaronem, czy ziemniakami. Każdy kto nie jest jaroszem doceni w smaku dobry(...)pokrojoną w piórka cebulę, przesmażamy aż zmięknie. Ja nie lubię wodnistych sosów, więc dodaję 1 łyżkę mąki, gdy zrobi się coś w rodzaju zasmażki, zalewam sosem bazyliowym z trawą cytrynową, mieszam, przykrywam pokrywką i duszę 5 minut, dolewam wrzącej wody i duszę do miękkości aż wołowina zmięknie (około 1 godziny), a sos zgęstnieje. W razie potrzeby uzupełniamy wrzącą wodę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębardzo smaczna jako dodatek do np. do kotletów mielonych z kolorową papryką. składniki: 1/4 główki kapusty 1 mały por 1 mała marchewka sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka cytryny 1 łyżeczka cukru 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka siekanego koperku Przygotowanie: Kapustę szatkujemy drobno, układamy na durszlaku i posypujemy 1/2 łyżeczki soli. Marchewkę ścieramy na tarce(...)oczkach. Białą część pora drobno siekamy. Kapusta pod wpływem soli zmięknie i puści sok, który należy odcisnąć. Odciśniętą kapustę przekładamy do miski, dodajemy marchewkę i por, skrapiamy sokiem z cytryny, doprawiamy pieprzem, posypujemy cukrem, mieszamy surówkę. Dodajemy sos przygotowany z łyżki majonezu wymieszanego z jogurtem i koperkiem, dokładnie mieszamy całość i wstawiamy do lodówki aby się wszystko przegryzło. Taka surówka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięłososia i dorsza) w aromatyzowanej przyprawami marynacie. Przyprawy jakie zastosowałam to pokruszone liście laurowe, goździki, ziarna pieprzu, ziela angielskiego, ziarenka kolendry i gorczycy, oraz jagody jałowca, mielony pieprz cytrynowy, dla ostrości smaku wykorzystałam papryczkę chili. Aby przygotować marynowane ryby aromatyzowane najlepiej wykorzystać filety rybne, które kroimy na małe kawałki. Jeśli wykorzystamy ryby w całości to wyciągamy duże ości, małe ości(...)szklanka białego octu winnego przyprawy ok. 2 łyżki (pokruszone liście laurowe, ziarna pieprzu, ziela angielskiego, ziarenka kolendry i gorczycy, oraz jagody jałowca) 2-3 goździki 1/3 łyżeczki pieprzu cytrynowego 1 papryczka chili Przygotowanie: Wszystkie składniki mieszamy i zagotowujemy z octem winnym i wodą. Zmniejszamy ogień. Gotujemy pod przykryciem 15 minut. Studzimy do ok. 80 stopni, ciepłą marynatą zalewamy kawałki ryby
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmoreli 10 szt. suszonych śliwek 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 3 łyżki miodu 0,5 szklanki octu balsamicznego świeżo mielony czarny pieprz 1/2 łyżeczki papryki słodkiej otarta skórka z cytryny szpinak baby folia aluminiowa Przygotowanie: Pierś z indyka kroimy wzdłuż na pół nie docinając do końca (robimy coś w rodzaju kieszonki). Morele i śliwki drobno siekamy. W miseczce mieszamy wino(...)ocet, miód, paprykę, otartą skórkę z cytryny. Do tak przygotowanej marynaty przekładamy posiekane drobno owoce, odstawiamy na 30 minut , aby owoce zmiękły i nasiąknęły płynem. Rozłożony płat indyka układamy na folii aluminiowej, smarujemy marynatą od owocową. Na filecie z indyka układamy listki szpinaku bez ogonków, oraz owoce z sosem, przykrywamy płatem indyka. Zawijamy filet szczelnie w folię. Odkładamy na kolejne
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsoli. Na blogu znaleźć można przepis na surówkę z kapusty pekińskiej z dodatkiem różnych innych składników: surówkę z papryką i Surówkę z kapusty pekińskiej , doprawioną cukrem i sokiem z cytryny, która jest bardzo smaczna, chrupiąca, jest idealnym, pysznym dodatkiem do mięsa. Tym razem polecam przepis na surówkę z kapusty pekińskiej bez dodatku cukru i bez soku z cytryny, gdyż wykorzystana
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięrozmarynu 4 łyżki orzechów włoskich 4 łyżki całych migdałów bez skórki 2 łyżki namoczonych w białym winie rodzynek 2 łyżki miodu 2 łyżki białego balsamicznego kremu sok z 1 cytryny 1 łyżka sparzonej skórki pomarańczowej lub cytrynowej mały pęczek natki pietruszki imbir mielony do smaku 2 garści mixu sałat lub kiełków np. rukola, szczawik itp 200g konfitury figowej Sposób przygotowania(...)Miód miksujemy blenderem z kremem balsamicznym, sokiem z cytryny, skórką pomarańczową, pietruszką oraz imbirem. Prażymy orzechy i migdały, następnie dodajemy zmiksowany miód z kremem balsamicznymi i rodzynki. Całość dusimy przez chwilę, zdejmujemy z ognia i odstawiamy w ciepłe miejsce, np. do nagrzanego do 50 stopni piekarnika. Camembert nacieramy oliwą (można ulubionymi przyprawami), obkładamy gałązkami świeżego rozmarynu i grillujemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękaszki manny, zwana ma są grysikową : 7 łyżek kaszy manny 0,5 litra mleka 8 łyżek cukru 125 g margaryny Palma z Murzynkiem lub masła sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka ekstraktu waniliowy powidła śliwkowe czekolada mleczna, płatki czekolady gorzkiej Sposób przygotowania: Przygotowujemy masę orzechową: na wierzchnią warstwę ciasta. W rondelku roztapiamy miód z cukrem i margaryną, dodajemy posiekane orzechy(...)grudki. Gotujemy na małym ogniu przez kilka minut. Studzimy przykrywając kaszę folią. Margarynę ucieramy na puch z ekstraktem waniliowym i dodajemy po łyżce zimnej kaszy manny, oraz sok z cytryny, cały czas miksując masę. Spodni blat smarujemy powidłami śliwkowymi, na nie wykładamy masę grysikową. Układamy na krem warstwę ciasta z orzechami, dociskamy lekko. Ciasto odkładamy na minimum 24 godziny
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki: plastry gravlaxu z łososia 250 g sera ricotta 100 ml śmietanki 30% garść posiekanego szczypiorku trochę świeżego koperku do dekoracji 2 kromki chleba pumpernikel 1 łyżka soku z cytryny 1,5 łyżki żelatyny 50 ml wody pieprz z solą w młynku Kamis do smaku Przygotowanie: Przygotowany domowym sposobem gravlax z łososia kroimy w plastry, a następnie kroimy(...)śmietanki ubijamy na sztywno, doprawiamy pieprzem i sola w młynku, dodajemy ser ricotta , ucieramy na gładką masę. Dodajemy posiekany szczypiorek i pokrojonego w kostkę łososia, sok z cytryny, ostrożnie mieszamy. Chłodną żelatynę dodajemy do masy łososiowo-serowej i mieszamy. Podłużną formę wykładamy folią spożywczą, wkładamy kromki ciemnego pieczywa, może być pumpernikiel, na to przekładamy masę, wyrównujemy powierzchnię, przykrywamy folią, wstawiamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniętakie ciasteczka guziki i upiecze je razem ze mną? 180 g miękkiego masła 70 g cukru pudru 1 żółtko 1 łyżka balsamicznego kremu cytrynowego lub sok z cytryny 1 1/3 szklanki mąki szczypta soli Przygotowanie: Masło ubijamy z cukrem pudrem na gładką masę. Dodajemy żółtko oraz sok z cytryny – miksujemy. Na koniec wsypujemy mąkę połączoną z solą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię