cytryna - 13435 przepisów (strona:418/896)

Gulasz 166

oczekiwania zostanie całkowicie wynagrodzony:)   Składniki: 600g karkówki 500g łopatki 3 łyżki śmietany 30% 200 ml wody 50ml oleju rzepakowego Marynata do mięsa: 1 łyżeczka kolendry 2 ząbki czosnku ½ cytryny 2 łyżki miodu 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka wody Sól ziołowa, świeżo mielony pieprz kolorowy Przygotowujemy marynatę: kolendrę ucieramy w moździerzu, dodajemy zgnieciony czosnek oraz sok z ½ cytryny. Następnie

Kolizje Smaków
Tarta z gruszką i szpinakiem 182

tarty Składniki: Na kruche ciasto: 300g mąki pszennej 200g masła ( z lodówki) 1 jajko Szczypta soli Na farsz: 250g ricotty (zazwyczaj jedno opakowanie) 2 jajka 2 gruszki 150g szpinaku ½ cytryny ¼ śmietanki kremówki 30% ¼ szklanki cukru 2 łyżki masła Szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie ciasta: Na blat kuchenny wysypujemy mąkę oraz sól. Wkrajamy schłodzone masło oraz wbijamy jajko. Dodajemy również 1 łyżkę(...)około 13-15 minut, aż nabierze złotego koloru. Przygotowania farszu: Gruszki myjemy obieramy i kroimy w ćwiartki. Umieszczamy w garnuszku, zalewamy wodą oraz dodajemy cukier i sok z połowy cytryny. Gotujemy na małym ogniu około 15 minut pod przykryciem. Po tym czasie wyjmujemy gruszki aby ostygły. Szpinak myjemy oraz odrywamy ogonki liściowe. Osuszamy i umieszczamy na rozgrzanej patelni. Podsmażamy przez

Kolizje Smaków
Dżem gruszkowy z wanilią 133

smaku tego dżemu. Żaden kupny mu nie dorówna! Czas przygotowania: 10 minut + 90 minut gotowania Ilość porcji: 2 słoiki o wielkości 300g Składniki: 1 ½ kg gruszek 1 laska wanilii ½ cytryny 100g cukru Gruszki obieramy ze skórki oraz usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy je w kosteczkę i przekładamy do garnka. Dodajemy sok z połowy cytryny oraz cukier. Ilość cukru można zmieniać

Kolizje Smaków
Curry z kurczakiem i batatami 239

użyłam 2 sztuki) 200 ml mleka kokosowego ½ papryczki chili (opcjonalnie) 1 czerwona cebula 400 g pomidorów z puszki 1 ząbek czosnku sok oraz skórka z ½   limonki ½ łyżeczki trawy cytrynowej naturalnej lub w proszku (opcjonalnie) 1 łyżeczka curry w proszku 3-4 łyżki czerwonej pasty curry (w zależności od tego jak ostre intensywne danie chcemy uzyskać) łyżka mąki kukurydzianej (opcjonalnie(...)dodajemy zamarynowanego kurczaka wraz z resztą marynaty. Smażymy, aż kurczak się zarumieni.   Podsmażone warzywa i kurczaka przekładamy do większego garnka, Następnie dodajemy bataty, pomidory z puszki oraz trawę cytrynową. Dusimy przez około 10 minut. W tym czasie gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu. Dolewamy mleko kokosowe oraz dodajemy przyprawę curry i pastę curry. Ilość pasty curry zależy od ostrości

Mania Gotowania
Zielono nam- czyli prosta pasta z awokado :-) 159

banalnie prosty, czas wykonania też błyskawiczny- więc tym zabieganym jak najbardziej polecamy! Składniki: 1 dojrzałe awokado (musi być miękkie) 1 duże jajko 0,5 czerwonej cebulki sok z 1/4 cytryny sól (my używamy himalajskiej) świeżo mielony pieprz Jajko gotujemy na twardo. W tym czasie obieramy awokado i rozgniatamy je widelcem. Kroimy cebulkę i ugotowane jajko w drobną kostkę- mieszamy(...)awokado. Dodajemy sok z cytryny, sól i pieprz (to wedle uznania). I gotowe

kuchnia do kwadratu
Co to jest kuchnia śródziemnomorska? 144

Introduction to Mediterranean Cusine ] Kuchnia wschodniośródziemnomorska: obejmuje Grecję, Cypr, Turcję, Syrię, Liban, Izrael i Egipt popularne składniki dań to: jogurt, sery – feta, halumi, labneh   natka pietruszki, sumak, mięta, cytryny, granaty, orzechy pośród zbóż jadane są ryż oraz płaskie chleby, jak pita i lavash, a także kasza bulgur np. w sałatce tabbouleh   z mięsa jedzone są jagnięcina, baranina(...)kumin, kolendra, szafran, cynamon, goździki i chilli, a także pikantne pasty harissa i ras el hanout słodyczy dodają suszone owoce, jak daktyle, rodzynki i morele, charakterystycznym produktem są kiszone cytryny ze zbóż jadane są kuskus i bulgur, podawane w towarzystwie gulaszy (tagine) i mięsnych dań opartych na jagnięcinie i baraninie Nadmorskie tereny krajów bałkańskich takich jak Słowenia, Chorwacja, Bośnia

Chilli Czosnek i Oliwa
Cytrusowa sałatka z kuskusem na letnie upały 215

wymieszać z sosem.  Cytrusowa sałatka z kuskusem na letnie upały przepis na 6-8 porcji Składniki: 250 g kuskusu 300 ml zimnej wody sok i skórka z 1 cytryny 6 łyżek oliwy 3 pomidory pokrojone w kostkę 1 ogórek pokrojony w kostkę 8 cebulek dymek, drobno pokrojonych 1/2 pęczka natki pietruszki, posiekanej 1/2 pęczka świeżej mięty, posiekanej 12 czarnych(...)miski wsyp kuskus i dolej wodę. Zmieszaj i pozostaw na 20 minut, aż kasza wchłonie wodę. Następnie rozdziel bryłki kuskusu palcami. Przygotuj sos - wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny, skórką cytrynową, solą i pieprzem. Całość wlej do kuskusu i pozostaw na 30 minut, aż kasza wchłonie sos. Do kuskusu dodaj warzywa i zioła, wymieszaj i podawaj. Smacznego

Chilli Czosnek i Oliwa
Pieczony kurczak z pikantnym sosem tzatziki, czyli pomysł na rodzinny obiad w stylu greckim 356

według mnie nie jest wtedy dość miękki, a skórka nie chrupie) Składniki: 4 całe nogi kurczaka ze skórą i kością (lub 8-12 udek lub podudzi) sok z 1 cytryny 4 łyżki oliwy sól i pieprz ziemniaki do upieczenia (opcjonalnie) na pikantne tzatziki: 500 ml naturalnego jogurtu greckiego 4 cebulki dymki, pokrojone w drobną kostkę 1 ząbek czosnku, rozgnieciony(...)tymianku - co mamy pod ręką ) sól i pieprz Przygotowanie: Nagrzej piekarnik do 200 stopni C. Kurczaka rozłóż na blasze skórą do góry, posyp solą i pieprzem, polej sokiem z cytryny i oliwą. Dokładnie rozprowadź marynatę rękoma. Jeżeli podajesz kurczaka z ziemniakami, pokrój je na kawałki i powtykaj na blasze w wolne miejsca. Posyp solą i pieprzem, polej odrobiną oliwy. Wstaw

Chilli Czosnek i Oliwa
Cypryjskie kanapki z grillowanym serem halloumi 281

www.cyprusfoodndrinks.com dla 2 osób Składniki: 1 opakowanie sera halloumi (250 g) 2 chlebki pita 1 mała papryczka chilli 1 ząbek czosnku 1/3 szklanki oliwy 1 łyżka soku z cytryny 10 czarnych oliwek 1 pomidor pokrojony na plasterki 1 czerwona cebula pokrojona na cienkie plasterki 1/2 szklanki liści bazylii  Przygotowanie: Halloumi pokrój na 8 plastrów i osusz papierowym ręcznikiem. Przekrój(...)pity na pół.  Zmiksuj chilli, czosnek, oliwę, sok z cytryny i oliwki i posmaruj powstałym sosem wnętrze pit. Rozgrzej mocno patelnię grillową. Grilluj halloumi na suchej patelni przez 2-3 minuty z każdej strony, aż ser się zrumieni i uzyskasz na jego powierzchni charakterystyczne ślady grilla. Do przewrócenia sera na drugą stronę najlepiej użyć kuchennych szczypiec :) Ugrillowany ser włóż

Chilli Czosnek i Oliwa
Marokański kurczak z pomidorami i miodem - Djaj Matisha Mesla 259

skóry).  P.s. Miłośników kuchni marokańskiej zapraszam do zajrzenia do przepisu na tażin wołowy z dynią i suszonymi śliwkami . W przyszłym tygodniu planuję przygotować tażin z kurczaka z kiszonymi cytrynami, bowiem moje kiszone cytryny są już prawie gotowe:) Sporo tych tażinów, ale uważam, że są doskonałymi potrawami na jesień. Marokański kurczak z pomidorami i miodem - Djaj Matisha Mesla przepis

Chilli Czosnek i Oliwa
Panforte - włoski piernik 570

Żaden panforte nie mógłby istnieć bez orzechów - mieszanki migdałów i orzechów laskowych , choć zdarzają się również wersje z piniolami i pistacjami. Klasyczna wersja zawiera ponadto kandyzowaną skórkę pomarańczową, cytrynową lub cytronu, kandyzowane wiśnie oraz suszone figi. Ja postanowiłam dostosować panforte do własnych preferencji (i też radzę to Wam) i kandyzowane skórki zamieniłam na morele i ananasa. Jak piszę niżej, gotowe(...)migdałów ze skórką 100 g blanszowanych migdałów 125 g całych orzechów laskowych, łuskanych 275 g suszonych lub kandyzowanych owoców według gustu (suszonych fig, moreli, żurawiny, wiśni, kandyzowanej skórki pomarańczowej, cytrynowej, cytronu), u mnie 75 g suszonych fig, 75 g suszonego ananasa, 75 g suszonych moreli (pociętych w paski) oraz 50 g suszonych wiśni 5 sztuk goździków rozbitych w moździerzu

Chilli Czosnek i Oliwa
Havuc plakisi - duszona marchewka 181

porcje czas przygotowania: 30 min Składniki: 1/4 szklanki oliwy 1 cebula 4 marchewki 1/2 szklanki wody 2 łyżki posiekanej natki pietruszki szczypta cukru sok z 1/2 cytryny sól i pieprz do smaku 1/2 łyżeczki mielonego imbiru* * zamiast mielonego imbiru możecie użyć mielonych goździków lub gałki muszkatołowej  Przygotowanie: Cebulę pokrój w drobną kostkę. Marchewki obierz i pokrój w cienkie plasterki(...)pieprzem. Zmniejsz ogień do małego i duś pod przykryciem przez ok. 15 minut (aż marchewka będzie miękka, ale nie rozgotowana).  Ugotowaną marchewkę zdejmij z ognia, dopraw sokiem z cytryny i imbirem. Posyp natką pietruszki i podawaj

Chilli Czosnek i Oliwa
Tunezyjska pieczona sałatka - Meshweya 240

kilka filecików anchois, odcedzonych (wg gustu, mają bardzo intensywny smak, wystarczą 2-4 fileciki na osobę) 4-5 łyżek oliwy extra virgin, ja użyłam oliwę Olitalia sok z 1 cytryny 1/2 łyżeczki kminku sól i pieprz Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Blachę do pieczenia wyłóż folią aluminiową i rozłóż na niej cebulę, paprykę i pomidory. Wstaw warzywa(...)osobnych talerzach - najpierw pieczone warzywa, potem ćwiartki jajka, duże kawałki tuńczyka, tu i tam ułóż fileciki anchois, następnie posyp oliwkami i kaparami. W miseczce wymieszaj oliwę, sok z cytryny, kminek, sól i pieprz i otrzymanym sosem polej sałatkę

Chilli Czosnek i Oliwa
Dzika zielenina (Horta) – nieznany skarb diety śródziemnomorskiej 203

horty przygotowuje się sałatki, jednak jest to przede wszystkim zimowa roślina i najczęściej jada się ją gotowaną. Zielenina ugotowana, a następnie polana tradycyjnym greckim dressingiem: oliwą, sokiem z cytryny i posypana solą, to horta vrasta (gotowana horta). Taka ciepła sałatka może stanowić dodatek do głównego dania, lub stać się nim, w połączeniu z ugotowanymi ziemniakami, gotowanymi jajkami lub serem feta(...)Trouchia ). Po ugotowaniu horty Grecy mają zwyczaj wypijać powstały zielony wywar , który uważają za bardzo zdrowy. Przechowują go w lodówce i piją z dodatkiem dużej ilości soku z cytryny . Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow

Chilli Czosnek i Oliwa
Pomysł na grilla: Cukinie i kiełbaski w zielonym sosie (sauce verte) 151

pisałam Wam już przy okazji młodych ziemniaczków z salsą verde i jajkiem sadzonym . Jego francuska wersja nazywa się sauce verte i różni się od poprzednio prezentowanej na blogu wykorzystaniem cytryny zamiast octu winnego jako kwaśnego składnika. Świeże zioła możecie dobierać w zależności od Waszych preferencji i dostępności - ja tym razem postawiłam na bazylię i natkę pietruszki. Taki sos możecie wykorzystywać(...)zielony sos: 1/2 pęczka świeżej bazylii, 1/2 pęczka natki pietruszki, 1 cebulka dymka, 2 łyżki kaparów, 2 łyżeczki musztardy francuskiej, 1 ząbek czosnku rozgnieciony, 1 łyżka soku z cytryny, 3 łyżki oliwy extra vergine oliwa extra vergine do posmarowania warzyw sól, pieprz natka pietruszki do posypania Przygotowanie: W robocie kuchennym zmiksuj wszystkie składniki zielonego sosu poza oliwą, aż wszystko będzie

Chilli Czosnek i Oliwa