Najlepsze są lody wtedy kiedy robimy je sami :) Składniki: 4 duże banany 2 cytryny 200g cukru ( ok 1 szklanki) 400 ml śmietany 30% 0,5 szklanki mleka 2 krople aromatu cytrynowego Przygotowanie: W naczyniu ubijamy śmietanę na sztywno. W drugim naczyniu miksujemy banany pokrojone na mniejsze kawałki, sok z cytryny i cukier. Jak zblendujemy na gładką masę dodajemy mleko
Niezły Młynekszklanka mąki pół łyżeczki czarnego pieprzu łyżeczka czerwonej słodkiej papryki pół łyżeczki soli pół łyżeczki chili ( tylko dla tych co lubią ostre) Sos: 3 łyżki majonezu sok z połowy cytryny 2 ząbki czosnku pół żyłeczki pieprzu grubo zmielonego szczypta soli Przygotowanie: Oczyszczoną pierś kurczaka kroimy na niewielkie kawałki. Przygotowujemy miseczkę wody i panierkę: wszystkie składniki dobrze mieszamy(...)panierce, w wodzie i znowu w panierce. Kurczaka smażymy we frytkownicy 180 C ok 3 min, aż się zarumieni. Sos: majonez sok z cytryny, wyciśnięty czosnek, pieprz i sól mieszamy, aż powstanie sosik. Na wyłożoną folię aluminiową kładziemy tortille, na to kładziemy ser, sałatę, 3 stripsy, pokrojonego w kostkę pomidora, ogórka, cebulę. Wszystko
Niezły MłynekSkładniki: ok 150 g herbatników - to zależy jaką macie blachę :) moja to 23x33 8 białek szczypta soli 1,5 szklanki cukru pudru 8 łyżeczek żelatyny sok z połowy cytryny 2 krople aromatu cytrynowego 1 cukier wanilinowy Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 2 łyżeczki kakao 4 łyżeczki cukru 2 łyżki śmietany 18% 70 g masła 2 łyżki(...)gorącej wodzie, dobrze mieszając odstawiamy. W oddzielnym naczyniu ubijamy białka ze szczyptą soli, jak są sztywne cały czas miksując dodajemy cukier, cukier wanilinowy, , sok z cytryny, aromat i żelatynę. Gotową masę wlewamy do blachy, wierzch równamy i wstawiamy do lodówki. Przygotowanie polewy: W kąpieli wodnej mieszamy wszystkie składniki, dobrze wymieszać i ostudzić. Jak zacznie tężeć należny
Niezły Młynekalkoholem będzie niepowtarzalnym drinkiem. Składniki: 500 g arbuza obranego bez pestek 300 g melona obranego bez pestek garść mięty 0,5 szklanki gorącej wody 1 sok z cytryny (może być limonka) 3 szklanki kruszonego lodu 300 ml wody gazowanej jeżeli ktoś lubi cukier może posłodzić :) Wersja dla dorosłych 100 ml wódki albo rumu Przygotowanie: Wrzątkiem zalać miętę, odstawić(...)ostudzenia i przecedzić. Arbuza i melona pokrojonego w kostkę zblendować z cytryną, zalać naparem z miętą i wodą gazowaną, również zblędować następnie łączymy z kruszonym lodem, przelewamy do szklanek i zaczynamy się orzeźwiać :) Smacznego
Niezły Młynekrybę po grecku. Podstawowy przepis pożyczony od Ewa-Gotuje , ja dokonałam lekkiej modyfikacji. Składniki: 600 g filetów z miruny (ale może być też inna ryba) sok z połowy cytryny 6 marchewek 2 pietruszki pół selera 5 cebul mały por 50 g koncentratu pomidorowego sól, pieprz, cukier, czosnek granulowany olej rzepakowy Przygotowanie: 1. Filety umyłam, skropiłam sokiem z cytryny, odstawiłam
Kulinarny Pamiętnikziemniaki pokrojone w kostkę 3 ziela angielskie 1 liść laurowy 500 g mrożonego szpinaku (użyłam brykietu) sól, pieprz, ostra czerwona papryka, czosnek granulowany woda szklanka mleka sok z połowy cytryny Do podania: jogurt grecki ziarna słonecznika Przygotowanie: 1. Świeże warzywa (oprócz ziemniaków) wraz z czosnkiem wrzuciłam na rozgrzany olej, szybko przesmażyłam, po czym doprawiłam solą, pieprzem i papryką. 2. Przełożyłam(...)były miękkie, a zupa zgęstniała. 3. Z przestudzonej zupy wyjęłam liść laurowy i ziele angielskie, wlałam mleko i wszystko zblendowałam. Doprawiłam jeszcze do smaku solą, pieprzem, sokiem z połowy cytryny oraz czosnkiem granulowanym i ponownie zagotowałam. 4. Zupę podawałam udekorowaną jogurtem greckim i ziarnami słonecznika
Kulinarny Pamiętnikwodą) w temperaturze pokojowej: 2 żółtka 250 ml oleju rzepakowego łyżeczka ostrej musztardy szczypta soli (dodałam 1/3 łyżeczki) szczypta świeżo mielonego kolorowego pieprzu szczypta granulowanego czosnku łyżeczka soku z cytryny łyżeczka ciepłej przegotowanej wody Przygotowanie: Żółtka delikatnie zmiksować z solą, pieprzem, czosnkiem i musztardą. Cały czas miksując dodawać do żółtek po kropelce oleju, po każdej dokładnie mieszając. Gdy masa zacznie(...)gęstnieć, dodać sok z cytryny i dalej miksować. Nie przerywając miksowania wlewać olej cieniutkim strumieniem. Gdy majonez zrobi się bardzo gęsty (po dodaniu mniej więcej połowy oleju) dolać wodę, wmiksować ją w masę i dodać powoli resztę oleju. Gotowy majonez należy przechowywać w słoiczku w lodówce, nie dłużej niż tydzień
Kulinarny Pamiętnikgarść uprażonych orzechów ziemnych garść uprażonych ziaren słonecznika duża garść rukoli 6 łyżek sosu sojowego pół szklanki oliwy z oliwek 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę sok z 1 cytryny sól pieprz Przygotowanie: Buraki kroimy na cienkie plasterki, odcinając końcówki. Przygotowujemy zalewę: mieszamy czosnek, sos sojowy, oliwę i sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem. Do połowy dressingu wrzucamy plasterki
Kulinarny Pamiętnikduży brokuł, ugotowany al dente na parze i podzielony na różyczki 100 g sera feta, pokrojonego w kostkę garść ziaren słonecznika, podprażonych na suchej patelni sok z połowy cytryny 3 łyżki jogurtu greckiego pieprz czosnek granulowany Przygotowanie: Ostudzone różyczki brokuła, ser oraz ziarna słonecznika wrzuciłam do miski, polałam sokiem z cytryny i dokładnie wymieszałam. Doprawiłam pieprzem i odrobiną czosnku
Kulinarny Pamiętnikjako samodzielną przekąskę. Składniki: jasna część dużego pora, pokrojona na cieniutkie półplasterki duże jabłko starte na tarce dwa duże ogórki kiszone pokrojone w drobną kostkę 2 łyżeczki soku z cytryny sól pieprz łyżeczka cukru 6 łyżek jogurtu greckiego Przygotowanie: Pora, jabłko i ogórki wrzuciłam do miski, polałam sokiem z cytryny, doprawiłam solą, pieprzem i cukrem. Całość wymieszałam i odstawiłam
Kulinarny Pamiętnikpodanych proporcji wychodzą 2 solidne miski. Składniki: 10 średniej wielkości buraków ugotowanych w mundurkach na parze 2 średnie czerwone cebule 2 łyżki oleju rzepakowego sok z jednej dużej cytryny sól pieprz Przygotowanie: Ostudzone buraczki obrałam i starłam na tarce o grubych oczkach. Obraną cebulę pokroiłam w drobną kostkę i zeszkliłam na rozgrzanym oleju. Na patelnię z cebulką wrzuciłam też starte(...)buraki i smażyłam na małym ogniu przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec smażenia dolałam sok z cytryny, wymieszałam i doprawiłam solą i pieprzem do smaku
Kulinarny Pamiętnikburaczki) jedna marchewka, starta na tarce o dużych oczkach jedna pietruszka, starta na tarce o dużych oczkach litr bulionu drobiowo-warzywnego 100 ml jogurtu naturalnego dwie łyżki soku z cytryny sól pieprz dodatkowo: posiekany szczypiorek do podania Przygotowanie: Bulion zagotowałam i wrzuciłam do niego marchewkę i pietruszkę, gotowałam na małym ogniu przez 10 minut. Botwinkę drobno posiekałam i dodałam(...)bulionu. Gotowałam, aż wszystkie warzywa zmiękły. Doprawiłam solą, pieprzem i sokiem z cytryny, zaprawiłam zahartowanym jogurtem. Przed podaniem udekorowałam świeżym szczypiorkiem
Kulinarny PamiętnikSkładniki: 2 pstrągi skórka otarta z jednej cytryny posiekany pęczek natki pietruszki 2 łyżeczki posiekanego koperku pół cebuli pokrojonej w kosteczkę 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki masła sól, pieprz Przygotowanie: Rybę dokładnie umyłam i osuszyłam. Cebulkę wymieszałam z pietruszką, koperkiem i masłem, doprawiłam solą i pieprzem. Powstałą mieszanką nafaszerowałam ryby. Pstrągi ułożyłam w naczyniu żaroodpornym, skropiłam delikatnie oliwą(...)posypałam solą, pieprzem i skórką cytryny. Piekłam około pół godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Podawałam z domowymi frytkami i warzywami z patelni
Kulinarny Pamiętnikśredni zielony ogórek - 1/2-1 pęczka rzodkiewek - 1 ząbek czosnku - 1,5l kefiru (lub jogurtu naturalnego lub po połowie jogurt i kefir) - sól i pieprz do smaku - sok z cytryny (do smaku) - 1/2 słoika buraków (startych we wiórki) - 1 liść laurowy, 4 duże kulki ziela angielskiego (nie trzeba) Dodatkowo: - po ok.1-2 jajka na porcję - świeży koperek do dekoracji Buraczki umyć obrać(...)stopniowo (cały czas mieszając) dolewamy naszą mieszankę do garnka z burakami. Dolewamy resztę kefiru (lub jogurtu/ jogurtu i kefiru) i mieszamy. Doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem oraz sokiem z cytryny. Dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku i starte buraki ze słoika. Dokładnie mieszamy całość i odstawiamy do schłodzenia, na conajmniej 1-2h. Najlepiej na dłużej. Posypać pokrojonym drobno jajkiem i świeżym
Smaczne Zdrowe