Pyszne na zakonczenie lata. Ciasto amaretti z brzoskwiniami skladniki: 1kg brzoskwin 175g biszkoptow 150g amaretti 3 jajka 100g cukru 100g mielonych migdalow maslo do smarowania 1 lyzka soku z cytryny 1/2 lyzeczki esensji waniliowej wykonanie: Brzoskwinie zaparzamy we wrzatku przez okolo 2 minuty, nastepnie przelewamy zimna woda i obieramy ze skorki. Wyciagamy pestke i jesli owoce sa miekkie to rozgniatamy(...)widelcem. Ja zmielilam moje blenderem. Do brzoskwin dodajemy sok z cytryny. Biszkoty i amaretti kruszymy. Oddzielamy zoltka od bialek. Zoltka ubijamy z 80g cukru. Dodajemy do nich zmielone brzoskwinie i pokruszone ciastka oraz wanilie. Bialka ubijamy na piane i dodajemy do ciasta. Tortownice smarujemy maslem i posypujemy dno i boki pozostalym cukrem oraz odrobina zmielonych migdalow. Wykladamy ciasto. Wierzch posypujemy
Przysmaki KarolkiDzis to nadrabiam :) Konfitura z czerwonej cebuli skladniki: 500g czerwonej cebuli 50ml octu winnego 2 lyzki brazowego cukru sol, pieprz do samku 2 lyzki oliwy z oliwek sok z cytryny - opcjonalnie wykonanie: Cebule obieramy i siekamy w kostke. Na oliwie z oliwek podsmazamy przez chwile cebule. Czesto mieszamy. Po okolo 5 minutach smazenia dodajemy do niej cukier i ocet winny(...)chwili gdy stanie sie miekka. Mi zajelo to ponad 30 minut. Na koncu cebule doprawiamy do samku sola i pieprzem oraz jesli to konieczne sokiem z cytryny. Konfitura wspaniale smakuje na cieplo jak i na zimno i mozna ja wykorzystac na wiele sposobow. Mini tarteletki z konfitura z cebuli skladniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego konfitura z czerwonej cebuli ser kozi
Przysmaki Karolkiglownie on sprawil, ze i ja zapragnelam sprobowac tych ciastek. Pampepato skladniki: 450g maki 0,5 lyzeczki proszku do pieczenia 0,5 lyzeczki sody oczyszczonej 75g kandyzowanej cytryny (ja dalam pomarancze) zest z 2 pomaranczy (ja dalam z cytryny) 6 suszonych fig 100g obranych i uprazonych migdalow 330g cukru 125g kakao 1 lyzeczka czarnego, zmielonego pieprzu 0,25 lyzeczki mielonego
Przysmaki Karolkipolowy pomaranczy 1 lyzeczka startej skorki z pomaranczy 1 lyzka swiezego tymianku 1 litr bulionu warzywnego swezo zmielony czarny pieprz kilka lyzek posiekanego szczypiorku smietana sok z polowy cytryny (opcjonalnie) oliwa z oliwek wykonanie: Buraki myjemy, osuszamy i kazdy owijamy w aluminium. Wkladamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C na godzine. Po tym czasie buraki obieramy i kroimy na kawalki(...)tymiankiem. Podsmazamy przez 5 minut, a nastepnie dodajemy sok z pomaranczy, skorke i bulion. Gotujemy pod przykryciem przez 10 minut. Calosc miksujemy. Ja doprawilam zupe sokiem z polowy cytryny, gdyz dla mnie byla zbyt slodka. Goraca zupe przelewamy do miseczek, dekorujemy smietana i posiekanym szczypiorkiem. Smacznego
Przysmaki Karolkinaszych talerzach zagoscily szparagi po flamandzku. Szparagi po flamandzku skladniki: 2 peczki zielonych szparagow 2 jajka ugotowane na twardo natka pietruszki szczypiorek 125g masla sok z polowy cytryny sol, pieprz wykonanie: Zielonych szparagow nie trzeba obierac, ale ja zawsze to robie, pozbawiam je rowniez stwardnialych koncowek. Szparagi gotujemy w osolonej wodzie przez 6 minut, nastepnie przelewamy zimna woda i odcedzamy(...)czasie jak szparagi beda sie gotowac robimy sos. Maslo roztapiamy na patelni, dodajemy sok z cytryny i podgrzewamy az maslo sie spieni. Sciagamy z ognia. Jajka na twargo kroimy na 4, a nastepnie rozgniatamy widelcem. Dodajemy je do cieplego masla razem z posiekana pietruszka i szczypiorkiem. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem i wykladamy na szparagi. Podajemy zaraz
Przysmaki Karolkijest ;-) Tarta migdałowa z gruszkami składniki: przepis na ciasto 5 gruszek 2 jajka 50 g cukru 75 g mielonych migdałów 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 pomarańcza 1 cytryna 250 ml wody karmel 150 g cukru 3 łyżki wody 50 g masła do dekoracji: garść płatków migdałowych wykonanie: Ciasto przygotowujemy według przepisu. Gruszki obieramy, kroimy na pol i wycinamy gniazda nasienne(...)Wodę wlewamy do garnka, wyciskamy do niej sok z pomarańczy i z cytryny, dodajemy 100 g cukru i gotujemy. Do gotującego się syropu wkładamy gruszki i gotujemy przez 5 minut. Po tym czasie gruszki wyciągamy i odstawiamy na bok. Jajka ubijamy z 50 g cukru, dodajemy mielone migdały i mąkę ziemniaczaną. Przygotowanym wcześniej ciastem wykładamy foremkę do tart. Na ciasto
Przysmaki Karolkijajka 60 g cukru + 10 g 180 g mąki 100 ml oleju 2 łyżki kakao 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 25 g masła sok z połowy cytryny cukier puder do dekoracji wykonanie: Banany obieramy i kroimy na plasterki o grubości 1 cm. Skrapiamy sokiem z cytryny. Na patelni rozpuszczamy masło, cynamon i 10g cukru, dokładamy banany
Przysmaki Karolkiskładniki: 150 g kaszy kuskus 1 czerwona papryka szczypior z 2 dymek pęczek mięty pęczek natki pietruszki około 10 czarnych oliwek pokrojonych w plasterki sól, pieprz sok z połowy cytryny oliwa z oliwek dodatkowo duże plastry szynki szczypior do związania wykonanie Kuskus zalewamy gorącą wodą około1 cm ponad krawędź kaszy. Przykrywamy miseczkę z kaszą talerzykiem i odstawiamy(...)minut. W tym czasie drobno kroimy paprykę i szczypior. Dodajemy do nich oliwki. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy 4 łyżki oliwy z oliwek, posiekane zioła. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Dodajemy tą mieszankę do kuskusu. Po wymieszaniu odstawiamy do lodówki na godzinę. Plastry szynki napełniamy schłodzoną sałatką, zwijamy w rulon i związujemy szczypiorem
Przysmaki KarolkiKujawskiego ze smakiem z dodatkiem czosnku sól 4 plastry boczku wędzonego na szparagowe pesto/pure 500 g zielonych szparagów 1/4 szklanki uprażonych orzechów pinii 1/4 szklanki startego parmezanu sok z cytryny olej Kujawski ze smakiem z dodatkiem czosnku sól, pieprz wykonanie: Szparagi myjemy i pozbawiamy ich twardych końcówek. Gotujemy około 3 minuty na parze. By zatrzymać proces gotowania i zachować(...)uprażonymi na suchej patelni orzeszkami i tartym parmezanem miksujemy na pure. Dodajemy tyle oleju Kujawskiego z czosnkiem by uzyskać odpowiednią konsystencję. Otrzymany mus doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Łososia pozbawiamy skóry. Doprawiamy solą i nacieramy każdy filet łyżką oleju Kujawskiego z czosnkiem. Zawijamy rybę w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku przez 15 minut w temperaturze
Przysmaki Karolkiskładniki: dla 3 osób ulubiony makaron 3 filety z łososia skladniki na pesto: 2 spore garście rukoli 0,5 ząbka czosnku 5 łyżek oliwy z oliwek sok z połowy cytryny 2 łyżki orzechów laskowych sól, pieprz wykonanie: Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. W tym czasie przyrządzamy pesto. Umytą i osuszoną rukolę wraz z orzechami, oliwą, czosnkiem miksujemy(...)jednolita masę. Doprawiamy sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem. Ugotowany makaron odcedzamy i jeszcze gorący łączymy z pesto. Nakładamy na talerz. Pod koniec gotowania makaronu przygotowujemy łososia. Doprawiamy go delikatnie solą i pieprzem i smażymy na rozgrzanej patelni po 2 minuty z każdej strony. Usmażoną rybę makadamy na makaron
Przysmaki Karolkiożyć tez innych ciasteczek, niekoniecznie różowych) 100 g masła 40 g wiórków kokosowych masa serowa: 600 g serka śmietankowego 100 g cukru 2 łyżki mąki starta skórka z 1 cytryny 3 jajka 100 ml śmietany 250 g malin wykonanie: Ciasteczka kruszymy., dodajemy do nich wiórki kokosowe i stopione masło. Łączymy wszystko razem, a następnie wysypujemy na dno tortownicy wyłożonej papierem(...)pieczenia. Spód dokładnie ugniatamy łyżką. Mikserem ubijamy serek śmietankowy ze śmietaną i cukrem. dodajemy mąkę, skórkę z cytryny oraz po 1 jajku. Przygotowaną masę serową wylewamy na przygotowany wcześniej spód. Na wierzchu układamy około 200 g malin. Owoce lekko wciskamy do ciasta. Sernik pieczemy 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 150°C. Po upieczeniu zostawiamy go w otwartym piekarniku
Przysmaki Karolkimnie liść dębu czerwony) 2 gruszki 1 owoc granatu 150 g sera gorgonzola garść prażonych orzechów włoskich Dresing : 2 łyżki oliwy 1,5 łyżeczki miodu 1 łyżka soku z cytryny Na suchej patelni lub w piekarniku uprażyć orzechy i odłożyć. Przygotować dresing, wymieszać miód, sok z cytryny oraz oliwę, odstawić. Na talerzu ułożyć sałatę, plasterki gruszki, pokrojoną lub pokruszoną gorgonzolę
Zabawa smakiemżółtko 1 szklanka cukru 50 g masła, roztopionego 3/4 szklanki jogurtu naturalnego 1 i 2/3 szklanki mąki 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z 1 cytryny Dodatkowo : 250 g wiśni, wypestkowanych 2 łyżki kaszy manny 2 łyżki cukru cukier puder do oprószenia ciasta, według uznania Piekarnik rozgrzać do 180 ºC . Masło roztopić i przestudzić. Do misy(...)obroty i delikatnie wlewać roztopione masło a następnie dodać jogurt. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i delikatnie, porcjami wmieszać w masę jajeczno - jogurtową. Na koniec dodać skórkę z cytryny. Blaszkę o wymiarach 24 x 24 wyłożyć papierem do pieczenia lub natłuścić i obsypać mąką. Do przygotowanej formy, przelać ciasto. Wierzch ciasta oprószyć kaszą manną i ułożyć wiśnie (ułożyłam połówki
Zabawa smakiemnaturalnego jogurtu 200 ml mleka 1.5 lyzeczki nitek szafranu( saffron strands) kostka masla 2 cebule 2 szklanki basmati ryzu 1 zielona papryka pietruszka natka 4 lyzki soku z cytryny. 2 lyzeczki cynamonu garsc rodzynek Wykonanie: 1 . Do miski nalewamy jogurt, ginger, czosnek,garam masala, chilli, 1 lyzeczke soli i kurczaka- mieszamy i odstawiamy pod przykryciem do lodowki(...)cwierctalarki. Odstawiamy 3. Gotujemy mleko, wrzucamy szafron. odstawiamy 4. Gotujemy ryz- wdl przepisu. 5. Kurczaka wrzucamy do garnaka z cebula, dodajemy mleko z szafranem, 1 lyzeczke soli, sok z cytryny, cynamon, rodzynki, ryz, - dusimy na malym ogniu ok 45 min. 6. Dodajemy pokrojona w kosteczke papryke i natke pietruszki- dusimy ok 5-10 min I gotowe. Mozna do smaku dodawac
Smaki Edytygniazdka na olej z papierem do gory- po chwili sciagamy go. Smazyc na glebokim oleju z dwoch stron. Lukier: ok 200 gr cukru pudru 2-3 łyżki soku z cytryny 2-3 łyżki gorącej wody Gdy gniazdka wystygna , szykujemy lukier z cukru pudru , soku z cytryny I wrzatku. Wszystkie składniki mieszamy- jeżeli lukier jest zbyt lejący dodajemy cukier puder
Smaki Edyty