cytryna - 13435 przepisów (strona:434/896)

Jabłecznik bezglutenowy z polewą czekoladową - w dwóch odsłonach 200

podpowiedź Basiu, nie pomyślałam o takiej mące wcześniej:)   * 3 jajka * 1/3 szklanki ksylitolu * 4 spore jabłka * łyżka kakao * płaska łyżeczka sody, szczypta soli * cynamon, imbir, łyżeczka soku z cytryny Na polewę: * 80 g gorzkiej dobrej czekolady * mleko kokosowe Nastawiłam piekarnik na 170* C. Żółtka oddzieliłam od białek i utarłam z ksylitolem na gładką masę (sł).  Powoli dodałam(...)niej mąkę ryżową (o), sodę (sn), sok z cytryny (k), kakao (g), mąkę jaglaną i siemię lniane, cynamon (mało, bo nie przepadam) (sł), imbir (o) i szczyptę soli (sn). Na końcu dołożyłam pokrojone w kostkę jabłka (k), jeszcze odrobinę kakao dla zachowania przemiany (g) i pianę z białek. W drugiej wersji ciasta mąkę kokosową i jaglaną dodałam w przemianie

Zdrowa Kuchnia Sowy
Śniadaniowe placuszki gryczano-ryżowo-kokosowe 189

mleka kokosowego (albo wiórka kokosowe i woda - na to samo wyjdzie;) *  jajko * 1/2 łyżki oleju ryżowego * 1-2 łyżki rodzynek *  imbir na końcu łyżeczki, łyżeczka soku z cytryny *  miód i orzechy włoskie na wierzch Przygotowane wg Pięciu Przemian  i tak: 1. roztrzepałam jajko z mlekiem kokosowym, dodałam olej (sł) 2. dosypałam mąkę ryżową i imbir(...)łyżkę wody dla zachowania przemiany (można dodać ew. sodę) (sn) 4. sok z cytryny (k) 5. mąkę gryczaną (g) 7. kokos i rodzynki (sł) Patelnię musnęłam olejem i smażyłam jak zwykle placki z jednej i drugiej strony. Bardzo mi smakowały, wyraźnie czuć w nich kokos, czego nie było w pieczonych ostatnio ciastach z jego dodatkiem. Polecam takie śnia danie:) "Jeśli

Zdrowa Kuchnia Sowy
Barszcz (?) z płatkami orkiszowymi - nadspodziewanie dobry 196

pietruszka, 1/2 małego selera, 1/2 pora *  spory burak  *  2 łyżki płatków orkiszowych *  sól, tymianek, bazylia, zmielony kminek *  2 ząbki czosnku *  łyżka soku z cytryny *  dodat ki : jajko ugotowane na twardo i gar ś ć ugotowanej ciecierzycy Gotowałam wg Kuchni Pięciu Przemian, czyli: 1.  na wrzątek wrzuciłam pietruszkę (sł) 2.  dodałam seler(...)pora (o) Gotowałam ok. 15 min. 3.  dorzuciłam pokrojony ząbek czosnku, 1/4 łyżeczki bazylii (o) 4.  sól (sn) 5.  sok z cytryny (k) 6.  1/5 łyżeczki tymianku (g) 7.  burak starty na dużych oczkach, 1/5 łyżeczki kminku (sł) 8. zastanawiałam si ę co doda ć dla zagęszczenia i jako "element

Zdrowa Kuchnia Sowy
Cytrynowo-imbirowa marmolada z zielonych pomidorów 167

Składniki: 2 kg zielonych pomidorów 3 cytryny 1/2 imbiru  około 1 kg cukru Wykonanie: Pomidory umyj, pokrój na cząstki.  Przełóż do dużego garnka, podlej odrobiną wody i smaż, aż zmiękną. Rozgotowane pomidory przetrzyj przez sito, żeby pozbyć się pestek i skórek. Otrzymany przecier zważ, dodaj tyle cukru ile waży przecier. Z cytryn zetrzyj skórkę i wyciśnij sok, imbir

kolorowotorcikowo
Sałatka z cukinii ( do grilla ) 366

Składniki: 1 średnia cukinia 1/3 szkl. siekanej natki pietruszki sok z 1/2 cytryny 2 ząbki czosnku 1/3 szkl. oliwy sól, pieprz Wykonanie: Cukinię umyj, osusz, pokrój w plastry grubości 1,5 - 2 cm. Rozgrzej patelnię, na suchej patelni połóż krążki cukinii, przykryj pokrywą. Smaż z obu stron, aż cukinia zmięknie. Ostygniętą  cukinie pokrój w kostkę. Czosnek posiekaj i rozetrzyj(...)solą. Oliwę połącz z sokiem z cytryny, czosnkiem, pieprzem. Cukinię wymieszaj z natką pietruszki, polej sosem - wymieszaj. Sałatka wyśmienicie pasuje do mięs z grilla. Smacznego

kolorowotorcikowo
Łosoś z puree brokułowym 207

Składniki: 200 g filetu z łososia sok z 1/2 cytryny sól, pieprz olej rzepakowy 100 g kabanosów wieprzowych brokuł 2 łyżki śmietany 12% Łososia podzielić na porcje, polać sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem. Odstawić rybę na 20 minut.  W tym czasie umyć brokuła, podzielić na różyczki - ugotować na parze. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju rzepakowego. Łososia

kolorowotorcikowo
Ucierane ciast z gruszkami i żurawiną 223

Składniki: 4 gruszki sok z 1/2 cytryny 125 g margaryny lub masła 3/4 szkl cukru szczypta soli 3 jajka 150 g mielonych orzechów laskowych 150 g mąki pszennej 1 łyżeczka czubata proszku do pieczenia konfitura z żurawiny Wykonanie: Gruszki obierz ez skóry, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne. Owoce ponacinaj wzdłuż. Tak przygotowane gruszki skrop sokiem wyciśniętym z połowy cytryny

kolorowotorcikowo
Krem selerowo-szpinakowy z jajkiem 182

szpinaku mrożonego rozdrobnionego 3 żabki czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki śmietanki 30% sól, pieprz 1 łyżeczka cukru 1 łyżka octu winnego białego 2 łyżki soku z cytryny gotowane jajka Wykonanie: W garnku delikatnie podgrzać oliwę z oliwek. Czosnek rozetrzeć - dodać do oliwy - delikatnie podsmażyć. Łodygi selera umyć, pokroić w kostkę - dodać do czosnku - smażyć około(...)minut aż nieco zmięknie. Selera zalać bulionem, dodać szpinak i cukier - gotować do momentu aż seler będzie miękki. Pod koniec gotowania dolać śmietankę, sok z cytryny i ocet winny. Doprawić do smaku. Gotową zupę zblendować na krem. Krem selerowo-szpinakowy podawać z gotowanym na twardo jajkiem. Smacznego

kolorowotorcikowo
Sałatka makaronowa z surimi 250

Składniki: 1/2 opakowania makaronu Lubella kokardki małe 5-7 paluszków surimi 4 łyżki kukurydzy 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu greckiego sok z 1/2 cytryny 2 łyżki siekanej mięty sól, pieprz Wykonanie: Makaron ugotować al dente. Odcedzić, przelać zimną wodą, odstawić. Paluszki surimi pokroić w plastry. Makaron połączyć z kukurydzą i surimi. Przygotować sos: Majonez, jogurt i sok z cytryny

kolorowotorcikowo
Tort zimowy z musem czekoladowym 218

czekoladowy: 200 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 400 ml śmietanki 30% Poncz: 1,5 szkl. przegotowanej wody 50 ml rumu 2 łyżki cukru sok z 1 cytryny Wykonanie: Jaja umyć, oddzielić żółtka od białek. Białka lekko podbić, dodać cukier - ubić na sztywną pianę. Do piany z białek dodać żółtka, ubijać kilka minut, aż masa stanie się puszysta. Mąkę(...)Piec w 160 stopniach około 25-30 minut. Upieczony biszkopt wyjąc z tortownicy, ostudzić. Zimny przekroić na 3 blaty. Przygotować poncz: Lekko ciepłą wodę posłodzić cukrem. Dodać sok z cytryny oraz rum - zamieszać. Mus czekoladowy: Czekoladę połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladę zdjąć z pary. Śmietankę ubić. Do rozpuszczonej czekolady dodawać po łyżce bitej śmietany - delikatnie mieszać. Blaty biszkoptowe

kolorowotorcikowo
Risotto z kurczakiem i szparagami 314

łodyg szparagów zielonych 1/2 cebuli 50 g sera żółtego, np Bursztyn 1 łyżka oliwy 2 łyżki masła sól przyprawa Carry indyjskie  Kamis 1 łyżeczka soku z cytryny Wykonanie: Ćwiartkę z kurczaka umyć, usunąć skórę. Za pomocą ostrego noża, odkroić od kości jak najwięcej mięsa. Kości zostawić na bulion. Mięso pokroić w kawałki wielkości około 3-4 cm. Rozgrzać patelnię(...)stanie się kremowy, dodać szparagi i mięso z kurczaka - wymieszać. Zestawić z ognia. Dodać do risotto starty żółty ser oraz łyżkę masła, doprawić do smaku solą, sokiem z cytryny i przyprawą carry indyjskie - dokładnie wymieszać.  Smacznego

kolorowotorcikowo
Chrupiące warzywa w papierze ryżowym 252

mnie KAMIS )  olej arachidowy lub inny do smażenia 5 krążków papieru ryżowego SOS: 1 łyżka czubata mleka kokosowego ( tylko biała część, bez wodnistego płynu ) 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka sosu sojowego ciemnego Wykonanie: Warzywa umyć i osuszyć. Marchew obrać ze skóry. Warzywa pokroić w cienkie paski długości około 5 cm. Na głębokiej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju(...)krążka układać porcję warzyw, składać zawijając jak krokiety. Do ruloników z warzywami można podać sos. Mleko kokosowe lekko podgrzać, żeby ułatwić połączenie składników. Do mleka kokosowego dodać sok z cytryny i sos sojowy - dokładnie wymieszać. Smacznego

kolorowotorcikowo
Fiołki w cukrze 233

ilości "wiadereczka" ;) Do przygotowania fiołków w cukrze potrzebne są : - fiołki - same kwiaty, bez łodyżek - białko jaja kurzego ( na początek 1, w razie potrzeby weźmiecie kolejne ) - cukier kryształ - sok z cytryny - 1 łyżeczka / 1 białko ponadto: mały pędzelek papier do pieczenia Papierem do pieczenia wykładamy blachę. Do białka dodajemy sok z cytryny i za pomocą widelca lekko roztrzepujemy. Cukier, na początek

kolorowotorcikowo
Muffinki cytrynowe 179

mąki 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli 150 g cukru pudru 2 jajka 170 ml oleju 150 ml mleka sok i skórka otarta z jednej cytryny aromat cytrynowy Lukier: 200 g cukru pudru sok z jednej cytryny Sposób przygotowywania: Składniki suche i mokre wymieszać w osobnych naczyniach. Składniki mokre wlać do suchych i dobrze wymieszać wymieszać. Ciasto nakładać

Pasja Smaku
Dorsz z pary z warzywami i sosem 187

bardzo dobra i od tej pory często ją robię. To fajne urozmaicenie od tradycyjnie smażone ryby w panierce. I jak wiem, na pewno zdrowsze. Składniki: filet z dorsza pół cytryny koperek suszony pieprz kilka różyczek brokułów i kalafiora sos do ryby jogurt naturalny lub śmietana Wykonanie: 1. Filet rozmrozić, odsączyć z wody, w zależności od jego wielkości pokroić(...)kawałki. 2. Kawałki fileta ułożyć w miseczce, zalać sokiem wyciśniętym z połówki cytryny, posypać koperkiem i pieprzem. Odstawić na pół godziny do lodówki. 3. Sos przygotować według przepisu na opakowaniu. 4. W garnku do gotowania na parze układamy dorsza i różyczki brokułów i kalafiora. Gotujemy na parze do odpowiedniej miękkości warzyw. Danie można podawać z dodatkiem ryżu

Pasja Smaku